Inflácia a platy
Ahojte, prosim vás zaujima ma v reáli o či a o kolko % vám zdvihli platy. Mne manžel povedal, že nakoľko inflácia je 20% , tak o toľko mi majú zdvihnúť aj plat. Zdvihli mi ho iba o 10% . Pracujem v školstve. Je to podľa vás v poriadku či mám si radšej hľadať niečo iné? Ďakujem.
Pracuješ v školstve? Dúfam, že nie si priamo učiteľka... Nechcela by som, aby niekto s podobným usudkom učil moje deti. Prepáč, nič osobné.
Som v korporate, ktory vyhrava jednu cenu za druhou. Zamestnavatel roka, ktory mi dvihol plat o 20€ po 4 rokoch.
Ja 0 , ani jednorazovy kompezacny prispevok ako ziadali odbory pre nas sme nedostali, štátny sektor.
Muž- dostali nove tabulky - tarify este mensie, plus "navysenie" dali do pohyblivej ciastky ,ktora bude v ich pripade mizivá, kedze maju zamestnanci zlé vztahy s vedenim a rozhoduje o tom prave to vedenie komu kolko no :-/ pracuje pod samospravou kraja .
Takze 🤷♀️
@liljana no, lenze v tomto pripade dnesnom, nie je tahana inflacia u nas spotrebou domacností/dopytom... ale zvysovanim cien energii a nasledne vsetkeho tovaru.
Cize je fajn z teorie nedvihat platy, len ti ludia nemusia utiahnut zakladne ucty platit, a este je tu druha strana a to podniky, tam je moznost, ze to dalej neutiahnu a uz vobec nie so zvysenim miezd a mame tu uzasny "kolotoc"... Cize buduci rok, si mozu gratulovat vsetky mensie firmy, ktore nebudu musiet prepustat a tiez zamestnanci v nich, ze vobec maju pracu. Ak teda sa nezakroci/nestane zazrak/a pod. A mozno aj tie vacsie.
Platy u nas (sukromna firma) sa dvihaju vacsinou ku 1.1., odmeny hybem tento rok vyraznejsie, hlavne podla predaja. Ti co nerobia a nezarabaju figu dostanu, kludne nech si najdu inu pracu, a makaci dostavaju extra. Hnusne.. ale proste cisla nepustia.
Nič nezdvihli ešte mi ubrali preradili má na polovičny úväzok 🤷a vo firme sa nikdy dobrovoľne nedvíhal plat.este za dlho sme mali stravné lístky v hodnote 3.83 nebol schopný ich ani zaokrúhliť.Pokial by štát nemenil minimalku a stravné lístky tak sám od seba nezdvihne
Asi o 3%, ale to bolo 1 zvysenie za 3 roky, u nas nie je kazdorocne zvysovanie platov, no proste vysmech, takze mozete byt happy, ked vam v statnej sprave zdvihli dokonca o 10%.
A ze ucitelia maju malo amen.. Nam v zdravotnictve h... O este aj tych 500 jednorazove nedali...
@anesim tiež som sa to chcela spýtať, kde v školstve jej zdvihli plat, možno v súkromnej škole.
@mirage dvihali od 1.7.22 o 3% a s rôznymi príplatkami ktoré sa odvíjajú od základu to môže byť viac
pracuješ v školstve a dvihli ti plat o 10% ? ja pracujem v školstve a platy sa dvihli o 3% - no zároveň nám znížili osobné, takže moje reálne zvýšenie platu je 7e v hrubom
@samuelson35 o akej kolektívnej zmluve hovoríš? náš zástupca odborov povedal, že to ešte nikto nepodpísal....
Mna by napr.zaujimalo kolko.v cistom zarobi taky ucitel...fakt to neviem,vidim iba to,co kazdy ze ziadaju zvysovanie stale
O 20% a ešte som si žiadala zvýšiť plat -vyhoveli 🙂 viem že to take ideálne nie je všade
@nikaeli https://www.employment.gov.sk/sk/praca-zamestna...
Bola podpísaná v auguste tuším...
@doriiis páči sa, tabuľka platov, bežne má učiteľ 7 platovú triedu + zvýšenie platovej tarify podľa rokov praxe... Pod 1000€ v hrubom plat učiteľa nejde... Som mzdárka v škole 😉 tiež mám VŠ vzdelanie, ktoré sa u mňa vyžaduje a o plate len začínajúceho učiteľa môžem snívať aj po 40 rokoch praxe v školstve... Mám 756€ v hrubom!
@nikaeli a ešte k tomu zníženiu osobného - vyslovene je to v tom bode 3 kol. zmluvy zakázané, tak si to naštudujte a ozvite sa na to. Tie vaše odbory asi na moc nestoja...☹️

Nie, nezdvihli. Ani mne ani mužovi. Pracujeme v súkromnej sfére.