icon

Inflácia a platy

4. okt 2022

Ahojte, prosim vás zaujima ma v reáli o či a o kolko % vám zdvihli platy. Mne manžel povedal, že nakoľko inflácia je 20% , tak o toľko mi majú zdvihnúť aj plat. Zdvihli mi ho iba o 10% . Pracujem v školstve. Je to podľa vás v poriadku či mám si radšej hľadať niečo iné? Ďakujem.

tianna
5. okt 2022

@any_soj to nie je celkom pravda.. muž má učňovku s maturitou, úplne nepoužiteľný odbor.. robí v automobilke, plat už nám absolútne nestačí, no vymeniť nie je ako, všade inde by mal nástup ešte nižši ako tu čo by sme už nepokryli ani absolútny základ..

fairyprincess
Odpoveď bola odstránená
breeenda
5. okt 2022

@sabinka022 tak prečo štát určil minimálnu mzdu 646€ a nie 1000€... Očividne rieši aj iné odvetvia a diktuje koľko ľudia majú zarobiť...a zamestnávatelia sa vehementne držia minimálnej mzdy určenej štátom... Tak asi treba apelovať na štát aby tu boli poriadne mzdy vo všetkých odvetviach minimálne 1000€ 🤔

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
astero2
5. okt 2022

@denkabemommy naozaj je smutné, že máš potrebu @tessa2299 urážať za prejavený názor. Zároveň sa mýliš, ak si myslíš, že práca v IT rovná sa bežne 2tisíc plat a plný home office, fakt som sa pousmial, keďže túto predstavu má viac ľudí najmä tých čo v tomto odbore nepracovali. Poznám totiž vo svojom okolí viac ľudí, ktorý majú od tejto sumy ďaleko a home office kľudne aj žiadny. Pritom sa nejedná o nejakých pochybne rekvalifikovaných cez kurzy ale skutočne vzdelaných ľudí s IT/technickým VŠ vzdelaním a praxou v odbore.

simca06022011
5. okt 2022

@breeenda preco? Lebo stat ma ine data ako ty a vie kolko, ktora firma uvladze resp firmy v celej ekonomike. Ci nenáročné prace v 1 skupine bude niekto este platiť, ked zvýšia minimalku na 1000... Reálne vo vypoctoch su.tie každoročne zvyšovania mzdy smiešne, zarobi na tom iba stat, keby riadne zvýšili odpocitatelnu položku bolo by to skor vidieť na výplate...
A netreba zabudnut ze vela zamestnancov netuši ze su stupne náročnosti prace, ak niekto ide podpísať zmluvu na minimalku tak by to mal vediet.

breeenda
5. okt 2022

@simca06022011 ja tu píšem na margo toho, že štát je zamestnávateľom učiteľom a zamestnanci iných odvetví si majú pýtať inde...ale min.mzdu stanovuje v konečnom dôsledku zas iba štát, takže nadiktuje koľko má zamestnanec zarobiť! Nerozhoduje iba o učiteľoch ale o všetkých odvetviach... A zas sa vrátim k tomu, že pokiaľ nebudú zarábať viac všetci, aj tí operátori na pásoch s učňovkou, ako sa tu píše, tak nebude viac ani pre štátny sektor a učiteľov, lebo viacmenej len z odvodov a daní ľudí z výrobneho sektoru sa platí štátny sektor...

bambulka814
5. okt 2022

@breeenda presne tak.

jessicai
5. okt 2022

U nás sa zdvihajú platy raz za rok na jar. Väčšinou okolo 3%. Platy sú hlboko pod priemerom už dlhodobo. Vyzerá to tak,že za 2 roky budeme mať minimálnu mzdu pretože tá rastie rýchlejšie ako naše platy.

bambulka814
5. okt 2022

@breeenda z tých 1000 eur sa vráti štátu cca 20 percent späť, so 600 eur pomerne menej, takže určite by štát mal tlačiť na zvýšenie a nie, nebáť sa toho, že veľa zamestnávateľov odíde do Rumunska, neodíde, osobná skúsenosť z IT firmy. Sme šikovnejší. Západné krajiny sa preto majú lepšie, lebo majú vyššie mzdy a viac peňazí ide štátu.

denkabemommy
5. okt 2022

@astero2 ona tu pourážala učiteľov, to je v poriadku jasné 🤭😊

Viem koľko v IT zarábajú, áno aj menej ako 2tis. ale aj viac, to už záleží na šikovnosti a HO na spoločnosti, pre ktorú osoba pracuje 🙂.

tessa2299
Odpoveď bola odstránená
tessa2299
5. okt 2022

@denkabemommy ano budem urazat koho chcem. Za to, ze poviem svoj nazor, tak uz je zle. Len kvoli tomu, ze ste ucitelia 🤣

astero2
5. okt 2022

@tessa2299 no neverím, čítala si vôbec čo som napísal? však ja som sa ťa zastal a ty odpíšeš toto 🙂

zobaka
5. okt 2022

@tessa2299 ja v buducom zivote budem ucitelka, prazdniny budem mat ako ziaci, ale tak prvy stupen na obed uz doma, su sikovni, ze vystudovali a robia to, vzdy mas lepsie a horsie zamestnania, ja im to neberiem

denkabemommy
5. okt 2022

@tessa2299 nie som našt3 učiteľka, len triezvo zmýšľajúci človek, ktorý v okolí učiteľov má a ver mi korona a kamera a ich tzv. Home office bolo to najhoršie, čo si museli zažiť 😊

frzeiovn
5. okt 2022

Mne nezdvihol nič už 3 roky. Držať hubu a krok lebo nemáš ani to. 👍

simca06022011
5. okt 2022

@zobaka a to ktore ucitelky su na prvom stupni na obed doma a maju prazdniny ako ziaci? :D ako mam kamaratku ucitelku a nic take.. detto u nas v skole nevidim ze by takto fungovali, bezne ucitelka isla domov ked som isla po dceru do druziny okolo 15tej. A popravde pri tych harantoch uvrieskanych rozmaznanych ja by som ani tych 5-6 vyucovacich hodin nedala :DDD

zobaka
5. okt 2022

@simca06022011 ja mam tiez kamaratku vzdy je doma okolo 14tej najneskor, ale ja nezavidim, ved si na to robili skoly, kto by chcel makat do vecera a to mas pravdu, nie vzdy su tie decka dobre a treba sa s nimi stvat, ale tak to je pri kazdej praci s ludmi

zuzanockamt
5. okt 2022

Autorka
Asi pracujem v inom školstve ako ty, lebo zvýšenie o 10% nebolo žiadne.

moncici7
5. okt 2022

@adreena hovorime o kope dalsieho volna pocas roka a ked ucitel uci anglictinu a sam ju neovlada tak nech robi inu pracu alebo nech sa dovzdela, vdaka bohi za zahranicnych lektorov

moncici7
5. okt 2022

@simca06022011 ako mozes nazvat deti haranti, ako oni vydrzia pri ukricanej hysterickej kantorke cely den obdivujem ich mnohokrat to tie deti nemaju lahke

moncici7
5. okt 2022

@tessa2299 ucitelia maju svoju optiku svoje videnie sveta, nedala by som to s nimi ale cest vynimkam

moncici7
5. okt 2022

@breeenda aha a ty vies ze su prevadzky kde by take mzdy nevyrobili, bolo by to likvidacne

moncici7
5. okt 2022

@zobaka aj uciteljy su mnohokrat problem pre deti, ak to s detmi vies nebudu kricat, behat budu ta pocuvat ak ich vies zaujat

denkabemommy
5. okt 2022

@astero2 tak vidíš, oplatilo sa ti zastať sa 😂aj ty sám si dostal náklad za všetkých

zuzankkaa1
5. okt 2022

Mna prave prepustili. Po prvykrat v zivote som nezamestnana. Od skoncenia vysky som robila, mam odrobenych 17r a k tomu mam 3 male deti. Posledny rok som zaexperimentovala a sla z verejnej spravy robit do obč.združenia. Je to des. Tam sa nic take nerespektovalo ze tabulky, plat, prax, strava minimalna, 3 pilier ziadny, poukazy ziadne, valorizacia o%!!!!!... Keby som mala vystudovane skolstvo, tak sucham s nohami a som ticho....

astero2
5. okt 2022

@denkabemommy čo narobím, taký býva život...

majloo
5. okt 2022

@maris5 to musi byt Orange😁

mamaselu
5. okt 2022

Mam skusenosti z prace z troch roznych ministerstiev, preto chapem ze statni zamestnanci su tak naivni a myslia si, ze im zamestnavatel musi hned dvihnut plat, lebo aj inym dvihol. Omyl. Nie, nedvihol, velmi dobre to vysvetlila @petamich . Vobec zamestnavatelia nedvihaju, resp.nemusia dvihat, rovnako sa inflacia tyka aj ich bez ohladu ci ide o sukromnika, verejnu alebo statnu spravu.
Pokym takyto ludia nevyskusaju skutocnu oracu napr.u sukromnika, tak nikdy nepochopia, co vsetko by na nich realne mohlo byt kladene a ako musia zamakat.