Inflácia a platy
Ahojte, prosim vás zaujima ma v reáli o či a o kolko % vám zdvihli platy. Mne manžel povedal, že nakoľko inflácia je 20% , tak o toľko mi majú zdvihnúť aj plat. Zdvihli mi ho iba o 10% . Pracujem v školstve. Je to podľa vás v poriadku či mám si radšej hľadať niečo iné? Ďakujem.
Je to proste trošku nepomerne nastavené.
@gab1sol páči sa info zo štatistického úradu o priemernej mzde, reálne iba BA kraj dosahuje vysokú- nadpriemernú mzdu, ostatné kraje zas zaostávajú... V priemere naozaj okrem BA celé Slovensko zarába pod úroveň priemernej mzdy... Čiže aj učiteľ v Hornej Dolnej má nadpriemernú mzdu oproti priemernej mzde vo svojom regióne, a zas ten v BA hlboko podpriemer...
@bambulka814 nie, v služobnom pomere neexistuje 3-rocna materská a ani dôchodok po 15 odsluzenych rokoch... Zase nezavadzajme ľudí.
@viki_lv tak neviem, ale mám info od nej priamo. Nie je to tým, že nie je civil, ale nosí uniformu? Tak mi to vysvetľovala, že tým pádom má viac výhod. Pracujes tam?
@viki_lv dôchodok áno, ona tam pracuje presne tých 15 rokov a zvažuje, či ho vezme teraz, je samozrejme nižší, ako napr po 20 rokoch. Nie dôchodok v zmysle ostane doma, ale nejaký doplatok k platu, ona normálne ostane pracovať ďalej.
@bambulka814 ak tam tvoja kamoška robí teraz 15 rokov, nárok na dôchodok jej vznikne až po 24. odsluzenych rokoch, takže nie, na dôchodok nárok nemá, ani na nižší, proste na žiadny, hoci nastúpila ešte pred novelou v roku 2013, kedy posunuli nárok na výsluhový dôchodok z 15 na 25 odsluzenych rokov... Ak by teraz skončila, má po dobu 2 rokov nárok na výsluhový príspevok a že čo tým myslíš, že normálne zostane pracovať ďalej, neviem. Keďže služobný pomer jej skončí, tak jedine na pracovný pomer na nejakom inom funkčnom mieste a tam už plat nejde podľa zákona o štátnej službe, ale podľa zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme - a tieto tabuľkové platy sú oproti tabuľkam v služobnom pomere vo veľmi veľkej nevýhode... Ani s tým 2-rocnym výsluhovým príspevkom sa to neoplatí odísť zo štátnej služby
@viki_lv hmm, to je zvláštne, bavili sme sa o tom asi v lete. Opýtam sa jej.
Z mojho okolia iba jedna kamaratka mala zvysenie 10% aj to len preto, ze chcela odist...
@breeenda Na druhej strane, kto si na zaciatku najde pracu v Bratislave, Viedni,... ktora sa da vykonavat cez home office, pripadne raz za cas sa pojde ukazat do ofisu, moze sa odstahovat do lacneho kraja a tam si zit ako kral. Vela prace v sluzbach (IT,...) sa uz da robit na dialku. Netreba sa hned zmierit s tym, ze zijem v meste na vychode, kde nie je vela prace a preto musim akceptovat nizky plat.
@breeenda áno, Bratislava ťahá hore priemernú mzdu, ale nemôžeš tvrdiť to, čo tvrdíš. Alebo aspoň to tak prezentovať, ako si to uviedla. Totiž, z toho, čo si uviedla, vychádza, že platy v štátnej sfére sú z odvodov a daní získaných z minimálnych miezd. Čo nie je pravda, pretože aj tí, ktorí majú vyššiu mzdu, platia dane a odvody do štátneho rozpočtu. Takže len toľko k tomu, že aj keď to možno myslíš správne, je to veľmi zle a nešťastne naformulované. Tak ako štátny rozpočet plnia odvody a dane z minimálnej mzdy, tak ho plnia aj odvody a dane z priemernej, či nadpriemernej mzdy. V zásade s tebou súhlasím, lebo rozumiem, čo chceš povedať, ale je to zle maformulované. A teda súhlasím, aby mohli byť mzdy od štátu vyššie, musí byť na to priestor v rozpočte.
Ja tiež pracujem v školstve a zdvihli mi plat o 3%
Zaspala si dobu? Zabudni. Všetko pôjde dolu🙊 čím skôr sa prebudis,tým lepšie. Sledujes situáciu🙈
@zobaka anglicky vieš? Skúsiť Tsystems? Je tam Finance department.
@bambulka814 len zaklady, musim sa prihlasit na nejaky kurz zrejme, aby som sa pohla dalej
@moncici7 hmm, ja som nevedela, ze v BA maju vyssie platy. 🤣🤣🤣 nemali by byt tabulkove? Taky lync na ucitelov, ani sa necudujem, ze to nikto nechce robit za ten plat a nervy s rodicmi co idealne pracuju vo fabrike a vedia vsetko najlepsie... potom sa stava, ze mesto kde kandiduje 75% kotliet a podobnych jednobunkovcov...
No u nás za prehodnocujú platy len raz ročne. Takže ak v marci nepodpíšeš dodatok na vyšší plat, tak aj keby bola inflácia 500%, tak do ďalšieho marca nedostaneš ani fuka. Ale je pravda, že firma sa snaží, zdvihla nám denný príspevok na stravu, dala nám niekedy v júni či v júli jednorazovo 150 či 200 v hrubom k výplate (čo nič samozrejme nerieši, ale poteší). Je to ťažké, cítime to celá firma, neustále sa na to vypytujeme vedenia, na každom meetingu, ktorý máme s vysokým manažmentom sa od marca aspoň 4 ľudia pýtajú, kedy sa konečne prehodnotia platy a ako. Obrovská firma, v BA máme 2000 ľudí, okrem toho lokácie po celom svete, ale tak nikomu sa nedvihlo. Ono to nie je len tak, celoplošne dvihnúť desiatkam tisícov ľudí platy o nejaké percento, veď to sú obrovské výdavky a firmy sa musia navzájom držať konkurencie schopné, takže veľké výkyvy tam nemôžu byť v podobnom odvetví, lebo by jedna firma bola úplne bez zamestnancov a ďalšia by si z toho návalu ani nevedela vybrať. Inflácia postihla všetkých, ale ak sa budú platy zvyšovať počas výraznej inflácie, inflácia bude stúpať a bude to začarovaný kruh. Treba to vydržať, trošičku sa uskromniť a bude to zas lepšie časom
@elementissa vidno podla toho prispevku ze si clovek z praxe, bodaj by viac ludi takto uvazovalo