Invalidný dôchodok v mladom veku
Mám 27 rokov moja kamoška ma 20 rokov od 13 chodila po psychiatriach rezala sa zabíjala sa a teraz jej schvalili dôchodok 580 plný eur plus jej vyplatili 21 tisíc eur na účet ako invalid z mladosti narodila sa jej dcérka pobera nejakých 443 eur plus ID a rieši si opatrovateľsky príspevok jej matka na ňu čiže ďalších 600 eur každý mesiac ...neviem nieje to fér
@balerina2025 pri Tom ako z autorky srší závisť dosť pochybujem, že jej príspevok (a množstvo alkoholu a diskoték) je objektívny. Takisto z depresie nedostaneš plný Id. Mám kamošku čo má plný Id z detstva a to si ľudia nevedia predstaviť. Napriek tomu, že bežné vyzerá ok, epizódu jej môže začať hocičo, a potom to už je fakt zle. Skúšala pracovať, ale keďže trigger môžu ľudia použiť úplne nečakane a rovnako môže epizódu dostať úplne nečakane, tak ju prepustili. Brala/berie rôzne lieky, nich reálne nefunguje nič, takže sama psychiatricka navrhla vysadiť, lebo vedľajšie príznaky boli horšie , a budú hľadať aj budú dostupné nejaké nové, má k tomu ešte depresie v akom stave je a ako jej (ignoranti) ľudia, hovoria že je lenivá, lebo nepracuje. Ľudia nevidia do hláv. A veľmi veľmi málokedy tušia ako na Tom človek je, a v koľko veľa prípadoch je ten id ozaj jediná vec, čo človek dostať môže. Napriek tomu, že sa snažil mať návyky, že chodí k psychiatricke a psychologické viac krát mesačne. Takisto musíš socialnej poisťovní podávať podklady, že sa tvoja situácia nezlepšuje. A niekedy sú to práve tie vonkajšie vplyvy - ľudia okolo, to ktorí tak radi odsudzuju ich situáciu, čo ich dozenu k poháriku, lebo je to jediná vec, ktorá im v danom momente pomôže zabudnúť - napriek psychológom a psychiatrom.
Nemám rada ľudí, ktorí nemajú šajnu ako sa títo ľudia majú ale automaticky kazdeho hodia do vreca 'lenivci, bez pracujúcich návykov". Kiežby ich matky boli viac popracovali na takej empatii, keď boli mladší.
@janagem a nemaju moznost sa zamestnat aspon v chranenej dielni? tam si myslim ze maju ludskejsi pristup
@balerina2025 pri Tom ako z autorky srší závisť dosť pochybujem, že jej príspevok (a množstvo alkoholu a diskoték) je objektívny. Takisto z depresie nedostaneš plný Id. Mám kamošku čo má plný Id z detstva a to si ľudia nevedia predstaviť. Napriek tomu, že bežné vyzerá ok, epizódu jej môže začať hocičo, a potom to už je fakt zle. Skúšala pracovať, ale keďže trigger môžu ľudia použiť úplne nečakane a rovnako môže epizódu dostať úplne nečakane, tak ju prepustili. Brala/berie rôzne lieky, nich reálne nefunguje nič, takže sama psychiatricka navrhla vysadiť, lebo vedľajšie príznaky boli horšie , a budú hľadať aj budú dostupné nejaké nové, má k tomu ešte depresie v akom stave je a ako jej (ignoranti) ľudia, hovoria že je lenivá, lebo nepracuje. Ľudia nevidia do hláv. A veľmi veľmi málokedy tušia ako na Tom človek je, a v koľko veľa prípadoch je ten id ozaj jediná vec, čo človek dostať môže. Napriek tomu, že sa snažil mať návyky, že chodí k psychiatricke a psychologické viac krát mesačne. Takisto musíš socialnej poisťovní podávať podklady, že sa tvoja situácia nezlepšuje. A niekedy sú to práve tie vonkajšie vplyvy - ľudia okolo, to ktorí tak radi odsudzuju ich situáciu, čo ich dozenu k poháriku, lebo je to jediná vec, ktorá im v danom momente pomôže zabudnúť - napriek psychológom a psychiatrom.
Nemám rada ľudí, ktorí nemajú šajnu ako sa títo ľudia majú ale automaticky kazdeho hodia do vreca 'lenivci, bez pracujúcich návykov". Kiežby ich matky boli viac popracovali na takej empatii, keď boli mladší.
@janagem a ;psycho\ diagnozy? no to najhorsi je prave alkohol. takze ak je pravda co autorka pise,....je to jeden zacarovany kruh
nerozumiem jednej veci sama píšeš že máš ID, čiže aj na vlastnej koži vieš aké stavy môže zaživat a čo sa spaja s touto dg
najhoršie je ked matkam zavidia opatrovaky že sedia doma ako v base detail , občas stražim chalana - ano aj blby nakup vie byt nočna mora alebo vybavit urad atd - su dni ked to je v pohode ani by nik nepovedal že je tam pas atypicky ale su dni ked som v koncoch už po polhodine, neskutočny obdiv toto dokaže len matka vydržat , tiež si od okolia vyžiera ako sa ma dobre , argument jak prasa však si môže kedykolvek oprat a pradlo vyvesit 🙈
ani za 4 nasobny opatrovak by som nechcela sa starat , najhoršie pre nu je že sa rozhodla aby nepadla uplne sa o seba starat tak nejak nemá pravo alebo čo ... nalakovane nechty je važne problém nema narok podla určitych bab alebo pani uradničok , každej jednej by som ho dala na tyžden a povedali by sme si
každy by radšej mal zdrave dieta alebo bol zdravy
pre štát je vyhodnejšie starostlivost matky alebo id ako ich riešit v dennych stacionaroch alebo ustavoch alebo chranenych dielnach
možno aj tvoja kamoška by sa niekde našla keby mala priestor, možnosti
aj tak pri cenách festivalov a chlastu si neviem predstavit ako to v takom množstve dáva aj ked ma rd a id
@sara07 hej 1200 eur je malo na mesiac na festivaly a diskotéky chlast ??? Ved toľko zarobí môj priateľ za celý mesiac 12-stiek a okrem toho aj 580 je krásna suma že nikdy nepracovala a ani nebude 🙂 a po tretie 529 zarábajú opatrovateľky pod charitou čo robia osmičky každý deň ;) minus obedy cize reálne prinesú domov okolo 460 eur 🙂)))
Energie, nájom, jedlo, plienky, hračky, oblečenie... To jej tiež padá z neba? Keď si namiesto večere dá fľašku ešte aj ušetrí.
Ja len nerozumiem prečo ju nazývaš kamarátkou.
@janagem a ;psycho\ diagnozy? no to najhorsi je prave alkohol. takze ak je pravda co autorka pise,....je to jeden zacarovany kruh
@balerina2025 nemá možnosť sa zamestnať v chránenej dielni, nakoľko jej nemôžu prispôsobiť podmienky- predstav si, že dokonca chcela začať chodiť do denného stacionára ako návrh od psychologický, zehadam sa jej polepší, ale ten stojí vyše 400 eur mesačne. Takže sa to snaží aspoň inak riešiť.
Jedno z riešení je, že raz za dva mesiace sedíme s psychologičkou online aj my ako jej najlepší priatelia a učíme sa ako dať pozor a prekonávať práve jej epizódy. Nie je to nič ľahké, ani pre ňu, ani pre nás, ale snažia sa obe strany. 99% času je to tri kroky späť a jeden dopredu, ale to je krutá realita, ktorú veľa ľudí nevidí.
A co ako chcela si sa po sťažovať? Ci co tak sa rez aj ty🙄
Autorka - je mi z teba zle. Tvoja "priateľka" bola na Tom tak zle, že si ubližovala a pokúsila sa spáchať samovraždu (raz alebo viackrát podľa tvojich slov) a jediné čo teba zaujíma sú peniaze. Nevieš si predstaviť aký zúfalý človek musí byť aby došiel k tomuto kroku.
Mám kamaráta, ktorý skončil na vozíku, lebo sa o to pokúsil a "nevyšlo" mu to, už vyššie spomenutý kamarátku ktorá má full id kvôli jej psychickým problémom (a tiež bola viackrát hospitalizovaná) a aj v rodine máme niekoho kto bol na Tom zle ale našťastie sme si to ako rodina všimli a vedeli pomôcť (nemá id len aby si nenariekala), pracuje, ale nevieš si predstaviť aký to je pocit pre daneho človeka a pre teba ako blízkeho keď musíš nad človekom držať dohlad. Nevieš ako sa ten človek má a aký je zúfalý a ako veľa treba k tomu aby aspoň trošku vnímal čo hovoríš). Hovoris, že máš čiastočný Id aj ty sama. Za aku diagnózu?
prečo mešiaš rodičovský príspevok do toho , pridavky na deti
ak máš problém tak ju nahlas na socialny odbor alebo na up aby prevereli je ID , to že tu vylievaš žlč to nevyrieši u teba alebo to čo dusíš v sebe ? alebo ju nahlas jej psychiatričke, ved sama dobre vieš ako kontroly u nej prebiehajú ,,,,
sama vidíš že tu aj tak zastania nemáš,
Ty si tak absolútne mimo ze sa to nedá ani čítať.
Vybijaj si svoju negativitu niekde u seba v izbe pred zrkadlom. Očividne ani poriadne nežijes dospelým životom a riešiš veci ktoré sa ta absolútne netýkajú.
Nech si kľudne chodí na diskotéky a opija sa, nech si kľudne chodí aj po dovolenkách.
Život není fér zvykaj si. Tvoje primitívne vyplakavabie a ukazovanie prstom to nezmení.
načo jej je opatrovateľský,keď zvláda chlastačky....to potom bude jej matka chodiť s ňou na tie festivaly? A o to decko sa bude starať kto??
... zatiaľ,invalidi, ktorých som stretla/a skutočne ich schopnosť pracovať,oproti zdravým,bola znížená značne/, neboli na tom financne tak dobre, ako to opisujete, práve naopak.Pracu nezvládali, prípadne len nejakú menej náročnú na skrátený úväzok/plat náročnosti a prac dobe primeraný/a ID tiež žiadne veľké sumy/jedine, keď predtým mal dotyčný veľmi dobry príjem/

@balerina2025 rozmýšlaj má prijem 580€ má dcéruk,treba jesti, prispiet na byvanie, iné náklady ..............myslim že z tej sumy sa moc ožierat každy den nedá, ano tak raz mesačne možno ale viac nie, proste matika nepustí ...
@sara07 ale mozno ma aj muza stvoritela dietata , ma rodicak v dakej sume, pridavok na dieta.. napriklad. ludia si radsej uvaria sackovu polievku len aby mali na schlast, taki ludia nemajú každý den masko s ryzkou