Invalidný dôchodok v mladom veku
Mám 27 rokov moja kamoška ma 20 rokov od 13 chodila po psychiatriach rezala sa zabíjala sa a teraz jej schvalili dôchodok 580 plný eur plus jej vyplatili 21 tisíc eur na účet ako invalid z mladosti narodila sa jej dcérka pobera nejakých 443 eur plus ID a rieši si opatrovateľsky príspevok jej matka na ňu čiže ďalších 600 eur každý mesiac ...neviem nieje to fér
tolko hospitalizacii ma len ozaj chory clovek, chorobu nezavid, to ako sa sprava je pravdepodobne sucast jej diagnozy
A ty vari tomu veríš..🤔 Jooj koľko toho psychicky chorí narozrávajú ..by si sa čudovala..! Ani tretina veľa krát s toho nie je pravda. Ale no dobre,ak si to videla na vlastné oči rozhodnutie a výpisy z účtu tak to beriem späť.
Už dačo som v živote zažila aj počula.
Mám blízku osobu psychiatrického pacienta, takže viem o tom svoje. A žiaľ on nárok na ID nemá. Napriek tomu, že je dlhodobo liečení na psychiatrii aj pravidelne navštevuje psychiatrické oddelenie na pár týždňov. Pokúsil sa ak o samovraždu a ID mu neuznali. Pracuje ako každý bežný človek. Iné mu neostáva.
@1ryba ja píšem len pravdu... koľko ľudí reálne takýchto poznáš ???? A nie nieje to tak ako sa píše na nete ;)
Autorka postav sa pred zrkadlo a daj si riadnu facku, nech ťa preberie. Zavidis az si zelená. Vidíš len "pozlatko" ale vôbec ti nedopina čo vsetko si musela kamarátka prezit. To množstvo hospitalizacii, návštevy lekarov, kopec liekov, terapii. Ona ma problem a zly vstup do života. Normálne si toxický človek. A nejak sa tu s nimi roztrhlo vrece. Ty zavidis psychiatricku diagnozu a pokusy o samovraždu, o par diskusii dole, pani zas lepšie známky lebo dieťa je integrovane. Ťažko uveriť, že máš nejakú náročnú diagnozu, ked poberaš ID z polovice, inak by si toto nepísala.
Autorka postav sa pred zrkadlo a daj si riadnu facku, nech ťa preberie. Zavidis az si zelená. Vidíš len "pozlatko" ale vôbec ti nedopina čo vsetko si musela kamarátka prezit. To množstvo hospitalizacii, návštevy lekarov, kopec liekov, terapii. Ona ma problem a zly vstup do života. Normálne si toxický človek. A nejak sa tu s nimi roztrhlo vrece. Ty zavidis psychiatricku diagnozu a pokusy o samovraždu, o par diskusii dole, pani zas lepšie známky lebo dieťa je integrovane. Ťažko uveriť, že máš nejakú náročnú diagnozu, ked poberaš ID z polovice, inak by si toto nepísala.
@gemerka17 momentálne toho času aj ja som na MD a beriem velmi málo s dochodkom ja jej nezavidim len to že ona behá po diskotékach a festivaloch a opija sa
Radšej budem zdravá a zarábať minimálku ako chorá a brať aj pol milióna od štátu ... Ty asi nie si veľmi dobrá kamoška, keď závidíš svojej kamoške "dávky".
Keď máš problém s tým ze nedokážeš prijať ze ma niekto iný život ako ty možno častokrát horší len ty vidíš ze ma viac peňazí atď ze je to nefer. Nikdy nič nevidíš na 100% a takáto závisť a negativita nerobí dobre nikomu. Niekto má viac peniažkov niekto viacej lásky niekomu sa do života pripletie choroba a musí bojovať iný je zas celý život zdravý a vyhľadáva problémy.. každý máme svoj život a odporúčam ti sa zameriat hlavne na ten tvoj. To koľko kto dostáva tvoj život môže maximálne ovplyvniť tak ze budeš žiť v tomto kolobehu závisti. Neber to prosím ako urážku, ale závisť je bežná vlastnosť.
Tak asi je vážne chorá, nestará sa jej aj o to dieťa jej matka? A čo jej vlastne je?
Odborne se tomu říká sekundární zisk z nemoci.
Ten obrat popisuje stav, kdy je nemocny jedinec neúmyslně zvýhodněný v urcite oblasti, coz mu prinasi vyhody at uz emocionalni, socialni a nebo jako v tomto pripade financni. To ho podvedome nuti spolehat se na podporu z vnejsi, anz by se musel o cokoli prilis snazit.
Obzvlášť u psychiatrickych onemocneni je fenomen skundarniho zisku z nemoci častý a je hrozne tezke najít zlatou stredni cestu mezi podporou a „neulehčovanim“ zivota jako takoveho, aby nemocny neztratil kontakt s realitou vsedniho dne, ani vuci zodpovednosti vuci sobe i ostatnim.
Je mi jasne, co te rozciluje, zda se na prvni pohled, ze to neni fer, ale na tomhle principu je postavena nase společnost. Starame se o nemocne, nemohouci a chude. Starame se o stare, stejne jako o odsouzené nebo dokonce o ty, kteri vedome neprispivaji spolecnosti absolutne nicim.
Uskalim psychiatrických onemocnění je, ze ty do hlavy sve kamaradky nevidis- vidis pouze diskoteky a alkohol- ale proc se k tomu tvá kamaradka uchyluje? Proc ma problem najit si dobre placenou praci jako ty? Je to priznak jeji nemoci a nebo dusledek? Jsou diskoteky a alkohol soucast jeji strategie, jak se poprat s nemoci? Unik z reality, se kterou si nevi rady? Myslis, ze je šťastnější kvuli tomu, ze ji stat posle 1600e?
Psychiatricky nemocni lide maji vyrazne vyssi riziko rozvoje závislostí, stejne tak jako maji nizsi prumernou dobu doziti.
Nase staty-CR stejne jako SR- totalne na plne care selhavaji v prevenci stejne jako v peci o psychiatricky nemocne- vezmi si- prumerny teenager ceka třičtvrtě roku na odbornou peci. Reze se a zabiji se. A je na to sam, pokud nema pevne rodine zazemi, ktere mu pomuze ten boj bojovat.
Taky bych si přála, aby státy investovaly vice do prevence a pece, nez nasledne do invalidních duchodu na zaklade psychiatrickych onemocnění…ale to by nase vlady musely mit jasné priority.
Nikdy nevis, kdy pomoc budes potrebovat ty a nebo tvi blizci. Pak budes rada, ze ti posudkový lekar ty prispevky odklepne. A sousedka od vedle treba bude praskat zavisti, protoze tve trapeni nikdy uplne nepochopi, neuvidi, neuchopi.
Odborne se tomu říká sekundární zisk z nemoci.
Ten obrat popisuje stav, kdy je nemocny jedinec neúmyslně zvýhodněný v urcite oblasti, coz mu prinasi vyhody at uz emocionalni, socialni a nebo jako v tomto pripade financni. To ho podvedome nuti spolehat se na podporu z vnejsi, anz by se musel o cokoli prilis snazit.
Obzvlášť u psychiatrickych onemocneni je fenomen skundarniho zisku z nemoci častý a je hrozne tezke najít zlatou stredni cestu mezi podporou a „neulehčovanim“ zivota jako takoveho, aby nemocny neztratil kontakt s realitou vsedniho dne, ani vuci zodpovednosti vuci sobe i ostatnim.
Je mi jasne, co te rozciluje, zda se na prvni pohled, ze to neni fer, ale na tomhle principu je postavena nase společnost. Starame se o nemocne, nemohouci a chude. Starame se o stare, stejne jako o odsouzené nebo dokonce o ty, kteri vedome neprispivaji spolecnosti absolutne nicim.
Uskalim psychiatrických onemocnění je, ze ty do hlavy sve kamaradky nevidis- vidis pouze diskoteky a alkohol- ale proc se k tomu tvá kamaradka uchyluje? Proc ma problem najit si dobre placenou praci jako ty? Je to priznak jeji nemoci a nebo dusledek? Jsou diskoteky a alkohol soucast jeji strategie, jak se poprat s nemoci? Unik z reality, se kterou si nevi rady? Myslis, ze je šťastnější kvuli tomu, ze ji stat posle 1600e?
Psychiatricky nemocni lide maji vyrazne vyssi riziko rozvoje závislostí, stejne tak jako maji nizsi prumernou dobu doziti.
Nase staty-CR stejne jako SR- totalne na plne care selhavaji v prevenci stejne jako v peci o psychiatricky nemocne- vezmi si- prumerny teenager ceka třičtvrtě roku na odbornou peci. Reze se a zabiji se. A je na to sam, pokud nema pevne rodine zazemi, ktere mu pomuze ten boj bojovat.
Taky bych si přála, aby státy investovaly vice do prevence a pece, nez nasledne do invalidních duchodu na zaklade psychiatrickych onemocnění…ale to by nase vlady musely mit jasné priority.
Nikdy nevis, kdy pomoc budes potrebovat ty a nebo tvi blizci. Pak budes rada, ze ti posudkový lekar ty prispevky odklepne. A sousedka od vedle treba bude praskat zavisti, protoze tve trapeni nikdy uplne nepochopi, neuvidi, neuchopi.
@elzu prepadnut zavislosti je ten najednoduchsi sposob, ktory clovek moze zvolit. obzvlast ked je nestatny a v depresii.
@elzu prepadnut zavislosti je ten najednoduchsi sposob, ktory clovek moze zvolit. obzvlast ked je nestatny a v depresii.
@balerina2025 zdravy clovek ma kapacitu „pochopit“ a logicky oduvodnit, ze alkohol, drogy, ale i jine zavislosti typu- sex, jidlo, excesivni sport- neni cesta k trvalemu zlepseni, nybrz jen chvilkova uleva a unik, zatimco clovek s psychiatrickým onemocněním tuto ochrannou barieru nema, protoze jedine, co si v ten moment preje je, aby symptomy jeho nemoci v dany moment zmizely. Ano, je to vzajemne se ovlivnujici začarovaný kruh.
Však sa daj hospitalizovať aj ty zo 50 krát, behaj po festivaloch a opijaj sa, čo ti bráni?
Okrem toho, že nie si kamoška, tak ti poviem, čo nie je spravodlivé. Ak niekto berie ID a pritom je schopný pracovať na plný úväzok. Tam sa úplne stráca pointa invalidného. Kamoška ako lusk si.
A že nezavidiš jej, závidiš a hlavne to, že behá po diskách a festivaloch.
@balerina2025 zdravy clovek ma kapacitu „pochopit“ a logicky oduvodnit, ze alkohol, drogy, ale i jine zavislosti typu- sex, jidlo, excesivni sport- neni cesta k trvalemu zlepseni, nybrz jen chvilkova uleva a unik, zatimco clovek s psychiatrickým onemocněním tuto ochrannou barieru nema, protoze jedine, co si v ten moment preje je, aby symptomy jeho nemoci v dany moment zmizely. Ano, je to vzajemne se ovlivnujici začarovaný kruh.
@enmery ano straca sa pointa, niektorym ludom staci zit z ID a v zivote nepohnut prstom, ani sa necudujem ze sa doma opijujau a chodia po diskotekach pretoze nemaju nic ine na starosti
@elzu chory clovek ma brat lieky, a nie pit alkohol. depresiu a ine ochorenia am uz pomaly kazdy druhy clovek. potom mi to pride, ze lieky ani neberu a chastu. alebo beru lieky a piju a o par rokov zomru na rkovinu zaludka, pankreasu ci pecene.
kamarat tak bol, doma s cirhozou, dostavala ID a pil dalej.
ludia co nemaju pracovnew navyky, a su naozaj len doma, tak mnohi piju len z nudy
suhlasim ak clovek am v poriadku hlavu, nemusi byt alkoholik a vypije si prilezitostne. ale ludia nepiju kazdy den aj preto ze napr nemaju kedy a chodia do prace.
ale taki co su len doma, maju cas na hocico.
@enmery ano straca sa pointa, niektorym ludom staci zit z ID a v zivote nepohnut prstom, ani sa necudujem ze sa doma opijujau a chodia po diskotekach pretoze nemaju nic ine na starosti
@elzu chory clovek ma brat lieky, a nie pit alkohol. depresiu a ine ochorenia am uz pomaly kazdy druhy clovek. potom mi to pride, ze lieky ani neberu a chastu. alebo beru lieky a piju a o par rokov zomru na rkovinu zaludka, pankreasu ci pecene.
ludia co nemaju pracovnew navyky, a su naozaj len doma, tak mnohi piju len z nudy
suhlasim ak clovek am v poriadku hlavu, nemusi byt alkoholik a vypije si prilezitostne. ale ludia nepiju kazdy den aj preto ze napr nemaju kedy a chodia do prace.
@balerina2025 pri Tom ako z autorky srší závisť dosť pochybujem, že jej príspevok (a množstvo alkoholu a diskoték) je objektívny. Takisto z depresie nedostaneš plný Id. Mám kamošku čo má plný Id z detstva a to si ľudia nevedia predstaviť. Napriek tomu, že bežné vyzerá ok, epizódu jej môže začať hocičo, a potom to už je fakt zle. Skúšala pracovať, ale keďže trigger môžu ľudia použiť úplne nečakane a rovnako môže epizódu dostať úplne nečakane, tak ju prepustili. Brala/berie rôzne lieky, nich reálne nefunguje nič, takže sama psychiatricka navrhla vysadiť, lebo vedľajšie príznaky boli horšie , a budú hľadať aj budú dostupné nejaké nové, má k tomu ešte depresie v akom stave je a ako jej (ignoranti) ľudia, hovoria že je lenivá, lebo nepracuje. Ľudia nevidia do hláv. A veľmi veľmi málokedy tušia ako na Tom človek je, a v koľko veľa prípadoch je ten id ozaj jediná vec, čo človek dostať môže. Napriek tomu, že sa snažil mať návyky, že chodí k psychiatricke a psychologické viac krát mesačne. Takisto musíš socialnej poisťovní podávať podklady, že sa tvoja situácia nezlepšuje. A niekedy sú to práve tie vonkajšie vplyvy - ľudia okolo, to ktorí tak radi odsudzuju ich situáciu, čo ich dozenu k poháriku, lebo je to jediná vec, ktorá im v danom momente pomôže zabudnúť - napriek psychológom a psychiatrom.
Nemám rada ľudí, ktorí nemajú šajnu ako sa títo ľudia majú ale automaticky kazdeho hodia do vreca 'lenivci, bez pracujúcich návykov". Kiežby ich matky boli viac popracovali na takej empatii, keď boli mladší.
netreba jej zavidieť. myslite že je to vyhra? staci malo a o vsetky peniaze pride. Kto ju zamestna? Sam mam ID z mladosti, od 21r, čiastočný, som živitel rodiny, otáčame sa ako vieme
Ver mi, že psychiatrickú diagnózu by nechcel nikto s nás a preto nezávidiť peniaze. Nech má aj milión eur na účte.
Ak máš taký problém,č o očividne podľa tvojich správ, čo som si prečítala máš, tak aj aj ty rieš ID psychiatrické. Ale, že absolútne nemáš šajnu o čom hovoríš... Nikdy si asi nezažila psychiatrickú diagnózu, ako to ide celý život s tebou, ako sa ten človek trápi, ako sa trápi okolie...
tak celý život bude mať príjem 580eur.....opatrovateľský bude poberať jej mama na ňu kdže sa bude musieť o ňu starať, minimálne ju kontrolovať kedže je pschiatrický pacient...na rodičovský má nárok ako každá matka, ten je pre jej dieťa.....on skončí RD a ostane jej príjem 580eur....dosť málo na prežitie...ona sa nikdy nebude môcť osamostatniť s takýmto príjmom......ty ano, máš plat a môžeš si zobrať prenájom či hypotéku.....opatrovateľký čo žiadaja jej matka na ňu je otázne či jej schvália,ale ak aj to bude príjem pre jej matku....
No Slovensko je predsa socialny stat.
A ako tu už odznelo, dala si vyplatiť ID spatne od 18tky, toto je možné.
@autorka vy ste inak podarena grupka ľudí, všetci ID. 👌 a je mi jedno, akú máš diagnózu, pokial zvládaš pracovať na full time, ešte aj nočné, dala by som ti figu borovu. Sorry.
cielená téma od trola aby mohli pokratit a pobrat určitým dg ID alebo opatrováky na deti , aby mohli lepšie konsolidovat, téma na zistenie nálad ohladne tejto témy,
podla odpvedí autorky ano
@balerina2025 rozmýšlaj má prijem 580€ má dcéruk,treba jesti, prispiet na byvanie, iné náklady ..............myslim že z tej sumy sa moc ožierat každy den nedá, ano tak raz mesačne možno ale viac nie, proste matika nepustí ...
@balerina2025 rozmýšlaj má prijem 580€ má dcéruk,treba jesti, prispiet na byvanie, iné náklady ..............myslim že z tej sumy sa moc ožierat každy den nedá, ano tak raz mesačne možno ale viac nie, proste matika nepustí ...
@sara07 ju živí matka ona má pre seba celý rodičak aj ID ten si miňa pre svoje potreby disky atď ...
to matka musi mat iný teda prijem ked dokaže seba aj dve dalšie osoby uživit teraz 😂
inak ak ty zvladaš nočné a pracu na pumpe tak osobne by som skorej tebe zobrala ten id , lebo ja zdrava som padala na hubu z nočných a prestala som ich robit
u tychto dg je alkohol tenky lad a ich dg len zhoršuju drasticky, osobne si jej dlhodobe chlastanie neviem predstavit ako ho popisuješ
dobre a ked pride socialka na kontrolu, čo viem že ako chodia namatkovo a ked nezastihnu pridu znova a znova raz ročne su všade ..žeby ju ani raz schlastanu nevymakli ??? chlastanie na takom človeku vidno že by mudr bola tak blba a nevšimla si ?
Úprimne, aj keby mi hneď teraz dal štát 100 000 eur by som nechcela byť psychicky chorá!!
Autorka, ty fakt nechutne závidíš. Zdravý človek si to v pohode dokáže zarobiť, kým ona svojimi diagnozami je "odpísaná" z bežnej práce, bežného života, bežných vzťahov. Terapie a lieky stoja stovky eur mesačne..
A ty jej závidíš almužnu na ktorú je celý život odkázaná
nerozumiem jednej veci sama píšeš že máš ID, čiže aj na vlastnej koži vieš aké stavy môže zaživat a čo sa spaja s touto dg
najhoršie je ked matkam zavidia opatrovaky že sedia doma ako v base detail , občas stražim chalana - ano aj blby nakup vie byt nočna mora alebo vybavit urad atd - su dni ked to je v pohode ani by nik nepovedal že je tam pas atypicky ale su dni ked som v koncoch už po polhodine, neskutočny obdiv toto dokaže len matka vydržat , tiež si od okolia vyžiera ako sa ma dobre , argument jak prasa však si môže kedykolvek oprat a pradlo vyvesit 🙈
ani za 4 nasobny opatrovak by som nechcela sa starat , najhoršie pre nu je že sa rozhodla aby nepadla uplne sa o seba starat tak nejak nemá pravo alebo čo ... nalakovane nechty je važne problém nema narok podla určitych bab alebo pani uradničok , každej jednej by som ho dala na tyžden a povedali by sme si
každy by radšej mal zdrave dieta alebo bol zdravy
pre štát je vyhodnejšie starostlivost matky alebo id ako ich riešit v dennych stacionaroch alebo ustavoch alebo chranenych dielnach
možno aj tvoja kamoška by sa niekde našla keby mala priestor, možnosti
aj tak pri cenách festivalov a chlastu si neviem predstavit ako to v takom množstve dáva aj ked ma rd a id

@1ryba nezavidim to vôbec ja mám dobrú platenú prácu som v nej spokojna len jednoducho nieje to fér také peniaze a ešte ma malé bábo k tomu