Investičný byt na hypotéku
Ahojte, rozmýšlam,že kúpim investičný byt. Tie,ktoré ho máte,išli by ste do toho znova,alebo sús tým iba starosti. Peniaze naň nemám,musela by som brať hypotéku. Prenajimala by som iba vo výške splátky,nepotrebujem na tom zarábať. Ďakujem za každú dobrú radu.
samozrejme , byt sa vždy zíde ak sú natom prostriedky, a teda vo výške splátky snad myslíš tak že aspoň to pokryje náklady na byt na hypo a mohlo by aj niečo málo ostať
@anonym_autor áno , išla by som do toho znova
Nevýhody nevidím , mám dobré skúsenosti s prenájmom, nájomníkov dobrých a dlhodobých
zalezi kde v akom meste a aky je tam dopyt ... uver moze byt measne dost vysoky a v mensom meste ti tolko nik neda... napr u nas v meste idu zaridene 2 izbaky aj s energiami okolo 500 .. a moze sa stat ze neaky ten mesiac tam nebudes mat nikoho pripadne nastanu opravy a podobne... takze mat byt v zalohe ok ..ale vediet kde a ako
no musíš mať aj tak 20 % hotovosť, aby ti dali hypotéku a príjem na hypotéku. A áno, opäť by som brala, tak ako sme to urobili viackrát pred rokmi. Ale určite by som kúpila novostavbu, žiadny 40 ročný panelák a čím menší, tým väčší zárobok. Tie menšie byty majú väčšie zhodnotenie
@anonym_autor kúp americké akcie a neber zbytočne bývanie tým, čo ho potrebujú
Podla toho, kde chces ten investicny byt kupit. Ak v meste, ktore ma potencial, ze bude byt konstantne prenajaty, tak ano.
no musíš mať aj tak 20 % hotovosť, aby ti dali hypotéku a príjem na hypotéku. A áno, opäť by som brala, tak ako sme to urobili viackrát pred rokmi. Ale určite by som kúpila novostavbu, žiadny 40 ročný panelák a čím menší, tým väčší zárobok. Tie menšie byty majú väčšie zhodnotenie
@sasa1310 20% by som dala,to mám
Podla toho, kde chces ten investicny byt kupit. Ak v meste, ktore ma potencial, ze bude byt konstantne prenajaty, tak ano.
@petamich rozmýšlala som buď trnava alebo senica. Asi 1 izbovy.
@anonym_autor Trnava je študentské mesto a aj celkovo obľúbené na bývanie pre rodiny, páry.
Do tejto lokality by som išla
Dobrá dostupnosť do BA
Senica sa vyjadriť neviem
Mne nedáva logiku investovať do bytu, nehnuteľnosti rastú o 5% ročne a keď človek berie úver 4,5% tak nezhodnotí nič.. byt treba zariadiť a stále zveľaďovať, prerábky atď a nájomnik ledva pokryje hypotéku a náklady bývania a ešte treba rátať s tým, že može nájomné ,,vypadnúť,,na nejaký ten mesiac a vtedy možu byť celkom problémy..
@petamich rozmýšlala som buď trnava alebo senica. Asi 1 izbovy.
@anonym_autor a preco prave Senica a Trnava? Byvas v niektorom z nich, budes vediet robit obhliadky, pripadne riesit problem najomnika/kov?
Skus sa na to pozriet aj z pohladu cena nehnutelnosti, naklady (vratane hypoteky), vs. standardna cena prenajmov.
Ja mam nedavnu skusenost s hladanim prenajmu v Nitre a to som len pozerala, ako malo je bytov a aky velky najom pytaju (pomaly porovnatelny s BA).
@anonym_autor a preco prave Senica a Trnava? Byvas v niektorom z nich, budes vediet robit obhliadky, pripadne riesit problem najomnika/kov?
Skus sa na to pozriet aj z pohladu cena nehnutelnosti, naklady (vratane hypoteky), vs. standardna cena prenajmov.
Ja mam nedavnu skusenost s hladanim prenajmu v Nitre a to som len pozerala, ako malo je bytov a aky velky najom pytaju (pomaly porovnatelny s BA).
@petamichpotvrdzujem v Nitre pýtam za garsonku novostavba 500€/mesiac. Mám síce stále obsadené , ale tie ceny sú šialené.
Na garsonke sa však dá najviac zarobiť
Nemám však investičný byt na hypotéku, to je rozdiel , nie ako @autorka
Ale išla by som aj do investičného na hypotéku @autorka
@anonym_autor čas na pozeranie inzerátov, volať realitkam, dohodnúť stretko, obzerať byty, rozmýšľať, rozhodnúť sa, skladať zálohu, študovať zmluvu, vyjednávať podmienky, ísť do banky , vybaviť papiere k úveru, zase banka, zmluvy študovať podpisovať, nahlasovať plyn, elektrinu, kataster riešiť. To všetko za predpokladu seriózneho jednania realitky😂. No, k realitkam sa radšej nebudem vyjadrovať, treba skúsiť. Potom všetko v byte pripravovať, maľovať, čistiť , kupovať, pripravovať. Snáď nemusím všetko vypisovať. Potom inzeráty,telefonáty, neodbytné realitky, ľudia čo obzerajú byty, špekulujú, vymýšľajú, skúšajú. Zmluvy, a nájomníci, čo možno sú dobrý a možno nie sú a keď nie sú tak ideš ďalej, sťažnosti susedov, poškodený byt, v horšom prípade neplatia nájom, vyhadzov, meniť zámky, prípadne policia a ideš znova. A teraz sa pýtam prečo? Preto aby si zaplatil hypo a mal na kávu. 🤣🤣🤣🤣Ďakujem pekne, už len čakám kedy deti vyrastú, berú si byt a ja mám pokoj svätý. 🤦
@petamich Bývam v okrese Senica.Trnavu mám 30 km, ale aj tak som naklonená pre Trnavu.
Kupovali sme novostavbu takze vybrali sme byt, potom sanitu obklady dvere podlahu-to nam domontovali oni.
V banke vybavili hypo + kataster.
Ano byt sme zariadili my, Decodom a aj to montovali.
Mali sme stastie najomnici su fajn uz par rokov.
@anonym_autor čas na pozeranie inzerátov, volať realitkam, dohodnúť stretko, obzerať byty, rozmýšľať, rozhodnúť sa, skladať zálohu, študovať zmluvu, vyjednávať podmienky, ísť do banky , vybaviť papiere k úveru, zase banka, zmluvy študovať podpisovať, nahlasovať plyn, elektrinu, kataster riešiť. To všetko za predpokladu seriózneho jednania realitky😂. No, k realitkam sa radšej nebudem vyjadrovať, treba skúsiť. Potom všetko v byte pripravovať, maľovať, čistiť , kupovať, pripravovať. Snáď nemusím všetko vypisovať. Potom inzeráty,telefonáty, neodbytné realitky, ľudia čo obzerajú byty, špekulujú, vymýšľajú, skúšajú. Zmluvy, a nájomníci, čo možno sú dobrý a možno nie sú a keď nie sú tak ideš ďalej, sťažnosti susedov, poškodený byt, v horšom prípade neplatia nájom, vyhadzov, meniť zámky, prípadne policia a ideš znova. A teraz sa pýtam prečo? Preto aby si zaplatil hypo a mal na kávu. 🤣🤣🤣🤣Ďakujem pekne, už len čakám kedy deti vyrastú, berú si byt a ja mám pokoj svätý. 🤦
@anonym_f62e00 zle som porozumela tvojmu komentáru , myslela som,že píšeš z pohľadu ,keď ideš prenajímať
A ty si písal ,čo môže nastať ,ak kupuješ investičný byt ...
ja napr. Vôbec nevyužívam realitku. Na prvé prenajanie som využila realitku, ktorá mi emailom poslala navrh zmluvy o nájme a ja som si ju pri každom ďalšom nájme len upravila o údaje, ktoré potrebujem, aktualizujem a dám k podpisu novému nájomníkovi
Len taký tip , čo sa mi overil
@autorka
Ja som si kupila trojizbak pred cca 10 rokmi, kt. ma uz dnes hodnotu viac ako dvojnasobok kupnej ceny.
Kupili sme si starsi rodinny dom, byt som dala do prenajmu kamoske a plati len rezijne naklady, takze na tom vlastne ani nezarabam, ale nemusim aspon platit do fondu oprav a nestoji ten byt len tak.
Nechavam si ho pre syna, nech si nemusi kupovat nehnutelnost on na hypoteku na 30 rokov, ked bude dospely, len si tam zriesit nanajvys prerabku. Mna tych cca 100 eur hyposky mesacne teraz nezruinuje a pre mna to zatial vychadza ako dobra investicia.
Dnesne ceny su uz ovela vyssie, ale ak to bude mat takuto rastucu tendenciu, tak to bude o dalsich 10 rokov este horsie a drahsie a neviem si predstavit uz teraz, ako mladi ludia idu do takych vysokych hypotek.
Takze podla mna byt na spravnom mieste moze byt vhodna investicia.
@petamichpotvrdzujem v Nitre pýtam za garsonku novostavba 500€/mesiac. Mám síce stále obsadené , ale tie ceny sú šialené.
Na garsonke sa však dá najviac zarobiť
Nemám však investičný byt na hypotéku, to je rozdiel , nie ako @autorka
Ale išla by som aj do investičného na hypotéku @autorka
@anonym_dbc6e0 presne, mamina hladala garzonku teraz v Nitre a tych ponuk bolo asi 5 ks - snad mesiac sme to riesili, inzeraty velmi nepribudali, za jednu chcel majitel 600€, som si po cele tukala 😵💫 takze tiez si myslim, ze garzonka/1-izbovy byt vobec nie je zly napad (ak rozumne zvolis mesto a najdes dobry byt).
Mne nedáva logiku investovať do bytu, nehnuteľnosti rastú o 5% ročne a keď človek berie úver 4,5% tak nezhodnotí nič.. byt treba zariadiť a stále zveľaďovať, prerábky atď a nájomnik ledva pokryje hypotéku a náklady bývania a ešte treba rátať s tým, že može nájomné ,,vypadnúť,,na nejaký ten mesiac a vtedy možu byť celkom problémy..
@anonym_dbe50e uroky su predsa nizsie ako 4.5%. Daju sa davat predcasne splatky.
Boli roky ked ceny isli hore aj 20%. Viem, to uz asi nezazijeme...ale potesilo to dlznikov , ked zobrali vlastne cudzie peniaze z banky, a tie im isli aj 2-3roky po sebe o 20% hore. Kazdy mame vsade naokolo priklady, ze si ludia takto prisli na +100% a viac % ...ci nie ?
Prijem z prenajimania je popritom naozaj nepodstatny.
Daco na tom asi bude, ked to tolkym ludom nadalej stoji za to, hoci aj so sprievodnymi starostami.
@anonym_dbe50e rátaš zle. Lebo áno, nehnuteľnosť rastie ročne o 5% - čiže každý rok 5% navyše, takže o 2r je to už 10% od pôvodnej ceny a tak ďalej a tá hypo je stále len 4.5%- možno aj menej už to zas klesá 🙂. Za mňa ale nehnuteľnosť je zlá investícia do budúcna ale z iných dôvodov.
@alica110 nerozumiem, reagovala som na komentar ineho diskutujuceho, ludia, ktorym to vyjde si tu hypoteku vezmu a byt si kupia a ti, ktorym to nevyjde, tym to nevyjde bez ohladu na to, ci si niekto iny ten investicny byt kupi alebo nie
@petamich samozrejme je myslene tym to, ze keby tu neexistovala honba za bytmi, z velkej casti aj tych, co uz davno svoje byvanie poriesene maju ...tak by tie ceny asi boli niekde uplne uplne inde, konkretne ovela nizsie a aj nizsie prijmovi by mali ovela vacsie sance si ho zadovazit.
@petamich samozrejme je myslene tym to, ze keby tu neexistovala honba za bytmi, z velkej casti aj tych, co uz davno svoje byvanie poriesene maju ...tak by tie ceny asi boli niekde uplne uplne inde, konkretne ovela nizsie a aj nizsie prijmovi by mali ovela vacsie sance si ho zadovazit.
@romino jasne, rozumiem a samozrejme suhlasim, na druhej strane je aj vysoke % ludi, ktori ucelovo alebo sa neda inak a prijmy nepriznavaju, takze ono to nie je o tom, ze kto si kupi investicny byt berie ho tym, co ho potrebuju (ako tu zaznelo v diskusii), nie je to take cierno-biele, ze ak by sa nekupovali byty na investicie, ich cena by tak klesla, ze si byt moze dovolit kazdy, lebo kazdemu da banka hypoteku a zaroven ma 20% 🤷♀️ kazdopadne suhlasim s tebou, ze ziadny extrem nie je dobry a tie ceny bytov su sialene (a aj podnajmov).
@anonym_autor najskôr by som si pozrela, koľko by bola splátka na hypotéke. Potom by som si overila, ako sa pohybuje v tom meste nájom, či to vôbec budeš vedieť prenajať v tej cene. Určite by som nájom nedávala len na sumu splátky, ale počítala by som aj s nejakými energiami, či prípadným opotrebením bytu (aby boli pokryté celkové náklady na byt).
Občas sú to stresy, najmä ak vznikne nejaká škoda a musíš sa doťahovať s poisťovňou, alebo ti odíde nájomca a nemôžeš nájsť nového, ale hypotéku platiť musíš, ale dá sa to…
Ja osobne by som však teraz asi chvíľu počkala. Čaká nás ešte zavedenie do praxe tretieho konsolidačného balíka. Určite to zamáva s trhom, asi by som počkala ako sa to bude vyvíjať.
@9000 a co tym ludom, ktori potrebuju byvanie brani, aby si taky isty byt kupili oni?
@petamich prilisne “investovanie” do nehnutelnosti skodi spolocnosti. Ku platom tu mame vysoko nadpriemerne ceny nehnutelnosti. Davaju sa velke penazi do tehal a betonu co neprodukuje pridanu hodnotu. Keby sa tie peniaze radsej realne investovali do spolocnosti, co by napr roboticky stavala domy, resp zefektivnila stavebny priemysel, by vsetci prosperovali viac. Ale ano je to zlozita tema ktora ma vela svojich ALE
V amerike kazdy investuje do akcii (samozrejme niektori aj do nehnutelnosti). Tuto to nie je zauzivane, chyba osveta, je to pozostatok komunizmu, ze sa vtedy len do byvania dalo investovat.
Kazdopadne, predpokladam prasknutie bubliny, ktora sa nafukuje uz dlho (asi len v BA sa udrzi rast). Mam dost penazi na 1i byt v hotovosti, ale nie dakujem. Mozem sa mylit samozrejme, no len cas ukaze 🙂 len pridavam svoje centy k diskusii
@anonym_dbe50e rátaš zle. Lebo áno, nehnuteľnosť rastie ročne o 5% - čiže každý rok 5% navyše, takže o 2r je to už 10% od pôvodnej ceny a tak ďalej a tá hypo je stále len 4.5%- možno aj menej už to zas klesá 🙂. Za mňa ale nehnuteľnosť je zlá investícia do budúcna ale z iných dôvodov.
@a0 prepac, ty mas divne pocty. Ak nieco rastie 2 roky po sebe 5%, tak vo vysledku to nie je za 2 roky 10% ..je to viac. Opomeniem porovnanie s urokovou sadzbou ..ten kontext dako nechapem.

@anonym_autor ano isla by som zas, 1-2 izbovy