icon

Investovanie bez stresu: Ako začať a koho osloviť?

16. sep 2026

Chceme investovať deťom i nám - 2x detské investovanie na 20r, 1x investovanie 10r, 1x na 20r a 1 dôchodkové - tj na cca 35r.
Nemáme žiadne skúsenosti. Investovať chceme pravidelne + 1-2x ročne väčší vklad + počiatočný vklad.
Ako na to a hlavne cez čo? Úprimne, nemám veľa času, aby som sa tomu nejak extra venovala, preto uvažujem, ako ďalej a koho osloviť, resp. cez akú spoločnosť ísť. Zatiaľ mám ponuku z OVB. Pozerala som aj finax, ktorý mi bol odporúčaný.
Investovať chcem peniaze, ktoré sú "zvyšné", teda nepredpokladám ich výber skôr, ako si stanovím, no chcem ich vidieť, teda ako na tom tie financie sú. Vedel by mi niekto poradiť? Resp, prezdieľať so mnou osobnú skúsenosť. Cez čo investujete?
Očakávaný výnos mám podobný aj cez slsp, aj cez ovb a aj cez finax. Tak čo teraz?

anonym_64c82d
16. sep 2026

OVB.......eh

anonym_a1f07c
16. sep 2026

Ak chces ceskeho brokera, vyber Fio alebo XTB. Ak us, tak Interactive brokers. Hod do AI, ktore etf naviazane na indexy S&P a Nasdaq odporuca na pravidelne investovanie. A zacni average investovanie. kazdy mesiac posli bez ohladu, ci rastie, ci klesa pravidelnu sumu do etf navrhnuteho ai, alebo pogugli, co odporucaju. Ked ti 5-6 odbornikov odporuci to iste etf, si spravne. 2.Dalsia strategia je investovat do velkych spolocnosti ako MSFT, META, GOOG,... ked sa pri poklese v korekcii dotknu 200 daily ema. Charlie Munger hovori, nakupit akcie na 200 daily ema a spolahlivo porazite S&P. Tretia strategia je kupovat dividendove tituly. Ci rastie, ci klesa, dostavas dividendy.
OVB mozes kludne vynechat, ti ta iba zinkasuju na provizii ci budse v pluse, alebo v minuse.

anonym_64c82d
16. sep 2026

Prečo rovnaký „očakávaný výnos“ neznamená rovnaké peniaze v peňaženke?
Ak ti SLSP, OVB aj Finax ukazujú na papieri rovnaký očakávaný výnos (napríklad 8 % ročne), neznamená to, že na konci dostaneš rovnakú sumu. Trh totiž zarobí pre všetkých rovnako, ale obrovský rozdiel urobia poplatky a dane.Keďže tomu nechceš venovať čas a hľadáš niečo bezstarostné, tu je jednoduché porovnanie, prečo je pre teba Finax (alebo iný robo-poradca s ETF) najlepšia voľba:
1. Slovenská sporiteľňa (SLSP) – Prídeš o zisk kvôli daniamBanky predávajú klasické podielové fondy. Tie majú vyššie ročné poplatky za správu. Čo je však najhoršie, na Slovensku sa zisk z bankových fondov musí povinne zdaniť 19 % daňou. Štát ti tak na konci ukradne obrovskú časť tvojho zárobku.
2. OVB – Pozor na drahé poplatky na úvodPoradcovia z OVB ti síce nastavia investovanie, ale veľmi často je s ním spojený vstupný poplatok. Ten sa často vypočítava ako percento z celej sumy, ktorú plánuješ investovať za 20 či 30 rokov, a strhnú ti ho hneď na začiatku. Prvé mesiace alebo roky tak tvoje peniaze vôbec nezarábajú, ale iba splácajú províziu poradcovi.
3. Finax (alebo Portu) – Moderné riešenie bez daní.Tieto platformy investujú do tzv. ETF fondov. Na Slovensku platí zákon, že ak vlastníš ETF fond dlhšie ako 1 rok, všetok zisk je 100 % oslobodený od daní. Štátu nenecháš ani cent. Nemáš tu žiadne skryté poplatky z cieľovej sumy a ročný poplatok je veľmi nízky.
Ako to funguje v praxi, keď nemáš čas?Finax bol vymyslený presne pre ľudí, ktorí sa o to nechcú starať. Založíš si ho cez mobil za 15 minút. Na začiatku klikneš na pár otázok a systém ti sám poskladá portfólio. Ty už len vo svojej banke nastavíš trvalý príkaz (napr. 50 € mesačne) a viac neriešiš. Všetko beží úplne samo a na konci máš vďaka nulovej dani najvyšší čistý zisk.
Zhrnutie: Ak majú všetky tri možnosti rovnaký výnos, vyber si Finax. V banke ťa skasíruje štát na daniach, v OVB zaplatíš poplatok poradcovi na ruku. Vo Finaxe ti zostane najviac peňazí a nemusíš sa o nič starať.

autor
16. sep 2026
@anonym_64c82d

Ak ti SLSP, OVB aj Finax ukazujú na papieri rovnaký očakávaný výnos (napríklad 8 % ročne), neznamená to, že na konci dostaneš rovnakú sumu. Trh totiž zarobí pre všetkých rovnako, ale obrovský rozdiel urobia poplatky a dane.Keďže tomu nechceš venovať čas a hľadáš niečo bezstarostné, tu je jednoduché porovnanie, prečo je pre teba Finax (alebo iný robo-poradca s ETF) najlepšia voľba:
1. Slovenská sporiteľňa (SLSP) – Prídeš o zisk kvôli daniamBanky predávajú klasické podielové fondy. Tie majú vyššie ročné poplatky za správu. Čo je však najhoršie, na Slovensku sa zisk z bankových fondov musí povinne zdaniť 19 % daňou. Štát ti tak na konci ukradne obrovskú časť tvojho zárobku.
2. OVB – Pozor na drahé poplatky na úvodPoradcovia z OVB ti síce nastavia investovanie, ale veľmi často je s ním spojený vstupný poplatok. Ten sa často vypočítava ako percento z celej sumy, ktorú plánuješ investovať za 20 či 30 rokov, a strhnú ti ho hneď na začiatku. Prvé mesiace alebo roky tak tvoje peniaze vôbec nezarábajú, ale iba splácajú províziu poradcovi.
3. Finax (alebo Portu) – Moderné riešenie bez daní.Tieto platformy investujú do tzv. ETF fondov. Na Slovensku platí zákon, že ak vlastníš ETF fond dlhšie ako 1 rok, všetok zisk je 100 % oslobodený od daní. Štátu nenecháš ani cent. Nemáš tu žiadne skryté poplatky z cieľovej sumy a ročný poplatok je veľmi nízky.
Ako to funguje v praxi, keď nemáš čas?Finax bol vymyslený presne pre ľudí, ktorí sa o to nechcú starať. Založíš si ho cez mobil za 15 minút. Na začiatku klikneš na pár otázok a systém ti sám poskladá portfólio. Ty už len vo svojej banke nastavíš trvalý príkaz (napr. 50 € mesačne) a viac neriešiš. Všetko beží úplne samo a na konci máš vďaka nulovej dani najvyšší čistý zisk.
Zhrnutie: Ak majú všetky tri možnosti rovnaký výnos, vyber si Finax. V banke ťa skasíruje štát na daniach, v OVB zaplatíš poplatok poradcovi na ruku. Vo Finaxe ti zostane najviac peňazí a nemusíš sa o nič starať.

@anonym_64c82d ďakujem

anonym_51f12c
16. sep 2026

@anonym_autor tvoja otazka ma 2 roviny za mna
1, cez koho... to je tazko... asi by som (ako som pisal vcera do inej otazky) preferoval EIC nemanazovany produkt (ETF) alebo Portu - najnizsie poplatky... ako tretie v poradi (druhe de facto) Finax... Ked odmyslime ist cez brokera... co je uplne ze najlacnejsie...
Vyhybaj sa vzdy priebeznym poplatkom... tie su zabijak vynosov... (bez ohladu, aky produkt budes nakoniec mat)...
2a, Investicia na 10 rokov je taka "ina" (kratkodobejsia)... to treba poriesit zvlast podla mna
2b, investicie nad 20 rokov (15+) by som riesil spolocne... lebo ciste hypoteticky, ak budes mat 200.000 eur, tak je jedno, ze ci na 20 rokov, na 25 alebo na 30... proste budes mat nejaky objem penazi s dlhodobym cielom a vyberies kedy potrebujes
Tu by som povedal, ze nic nepis na deti - das im z toho balika kolko im bude prisluchat... ked ty uznas za vhodne...
Musis sa pripravit, ze na taketo investicie sice funguje super teoria, ale uplne teoreticky po 20 ci 25 rokoch zrovna moze byt trh v prepade a nemozes vybrat vsetko...
Ak to ale napriklad mate na dochodok, tak aj ten horizont 20 ci 25 rokov je vlastne zbytocne kratky, lebo aj zrovna v 65 nevyberies (je to zbytocne) celu sumu naraz v jeden den a zhodnocovat sa mozu dalsich 10-15 rokov (pocas zivota)...

Inac velmi pekna a prinosna tabulka, aby si mala prehlad, ako velmi zalezi na poplatkoch (co najnizsich)
https://ako-investovat.sk/diskusia/viewtopic.ph...

autor
16. sep 2026
@anonym_51f12c

@anonym_autor tvoja otazka ma 2 roviny za mna
1, cez koho... to je tazko... asi by som (ako som pisal vcera do inej otazky) preferoval EIC nemanazovany produkt (ETF) alebo Portu - najnizsie poplatky... ako tretie v poradi (druhe de facto) Finax... Ked odmyslime ist cez brokera... co je uplne ze najlacnejsie...
Vyhybaj sa vzdy priebeznym poplatkom... tie su zabijak vynosov... (bez ohladu, aky produkt budes nakoniec mat)...
2a, Investicia na 10 rokov je taka "ina" (kratkodobejsia)... to treba poriesit zvlast podla mna
2b, investicie nad 20 rokov (15+) by som riesil spolocne... lebo ciste hypoteticky, ak budes mat 200.000 eur, tak je jedno, ze ci na 20 rokov, na 25 alebo na 30... proste budes mat nejaky objem penazi s dlhodobym cielom a vyberies kedy potrebujes
Tu by som povedal, ze nic nepis na deti - das im z toho balika kolko im bude prisluchat... ked ty uznas za vhodne...
Musis sa pripravit, ze na taketo investicie sice funguje super teoria, ale uplne teoreticky po 20 ci 25 rokoch zrovna moze byt trh v prepade a nemozes vybrat vsetko...
Ak to ale napriklad mate na dochodok, tak aj ten horizont 20 ci 25 rokov je vlastne zbytocne kratky, lebo aj zrovna v 65 nevyberies (je to zbytocne) celu sumu naraz v jeden den a zhodnocovat sa mozu dalsich 10-15 rokov (pocas zivota)...

Inac velmi pekna a prinosna tabulka, aby si mala prehlad, ako velmi zalezi na poplatkoch (co najnizsich)
https://ako-investovat.sk/diskusia/viewtopic.ph...

@anonym_51f12c cize je lepsie to rozdelit na dve skupiny? No len ak o 20r chcem dat detom ich balik napr 50k, viem vybrat z celej investicie len tie a dalej pokracovat? Teda nemusim vybrat vsetko naraz?

anonym_02648a
16. sep 2026

ja investujem cez EIC - to sa da len cez fin. sprostredkovatela

anonym_51f12c
16. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_51f12c cize je lepsie to rozdelit na dve skupiny? No len ak o 20r chcem dat detom ich balik napr 50k, viem vybrat z celej investicie len tie a dalej pokracovat? Teda nemusim vybrat vsetko naraz?

@anonym_autor presne tak... vybrat si mozes kolko chces... aj na dochodku je hlupost vybrat dajme tomu 1. den hned vsetko... naco, ked budes v dochodku dalsich 20 rokov, tak dalsich 20 rokov sa ten zostatok moze zhodnocovat...
Vyberies len tolko, co potrebujes na dany rok (alebo 2-3)... na to su schemy, aby si preliala nejake peniazky do dlhopisov z ETF (napriklad)... tak ako to robia v 2. pilieri...
No a rozdelit preto, lebo asi ta investicia na 10 rokov bude mat ine zlozenie (asi aj dlhopisy a tak) oproti tym dlhodobym (asi 100% akcie/akciove ETF)...
Ja preferujem filozofiu, ze ja setrim "my rodicia setrime" a dame detom ak treba...
Kludne si mentalne mozes poznamenat pre seba, ze 50% je jedneho dietata a 50% druheho... alebo 25%+25% a zvysok vas na dochodok...

anonym_51f12c
16. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ja to uvediem na podobnom pripade... investujem cez brokera, mam nakupene (kludne aj to co mas v 2. pilieri ak sa bojis nieco ine) - co je "cely svet"... postupne zainvsetujes a budes tam mat 500.000 eur za x rokov...
Tie roky (15+, 20+) sa uvadzaju skor preto, lebo akcie su volatilne a mozu napriklad padnut zajtra a 3-5 rokov sa spamatavat... preto ak by si potrebovala peniaze "hned o 2 roky" sa neoplati / neodporuca investovat do akcii...
Ale teda spat k sume dajme tomu 500.000 eur... pride moj dochodok (alebo sa bude blizit) a poviem si, ze potrebujem rocne 30.000 eur, tak presuniem 30.000 eur do dlhopisov... alebo chcem kupit byt alebo auto, predam za prislusnu sumu akcie...
Podobne by to fungovalo aj napriklad v tom EIC / Portu / Finaxe...

mint_blossom
16. sep 2026

@anonym_autor preco chces zivit sprostredkovatela, ked to v pohode zvladnes sama cez napr. Trading212?

anonym_a668dc
16. sep 2026
@anonym_64c82d

@anonym_64c82d Miesas jablka s hruskami.Pises,ze v slsp kupovat podielove fondy.Ved si tam bude kupovat etf a nie podielove fondy.Inac v slsp to na rocnom poplatku vyjde lacnejsie ako vo Finaxe.

muz26
16. sep 2026

Venujem sa tomu. Investovat budes cez brokera schvaleneho NBS, pod svojimi prihlasovacimi udajmi, a svojim rodnym cislom. Presne ta naucim co kupovat a na co si dat pozor. Jednoducho, a s minimalnymi poplatkami v porovnani s bankou. ETF kopirujuce index SaP 500. A navyse ti dam 30eur na ruku ak pojdes cez moj aff. link