icon

Investovanie do bytu pre obyčajných ľudí

23. nov 2025

Ahojte, máme s mm svoj dom so záhradou, 1 dieťa, 1 auto, obaja pracujeme-stabilne tu na SR, príjem spoločný 2600-3000/podľa mesiaca, sme teda obyčajní ľudia, žiadni investori, avšak vychádza nám možnosť na jednu investiciu:

Chceme budúci rok vziať hypotéku na investičný byt -1 izbovku.

Chcem sa spýtať kto do toho išiel na plusy a mínusy.💪
Náš prepocet:
Platili by sme hypo na 20 r.cca 200€ plus energie cca 100€ takže z podnájmu cca 450-500€ by sme ešte nejakú 100€ zarobili.

Jedine čoho sa bojím sú ľudia- podnajomnici na čo dať pozor a nejaké dane za prenájom (predpokladám že to vlády zdvihnú).

Ďakujem za skúsenosti.

Strana
z2
kabyko
25. nov 2025
@michal711

@anonym_autor mám 3 nájomné byty. Ani neviem že ich mám žiaden problém. Pre týždňom sme akurát predlžovalo zmluvu na ďalší rok.

@michal711 Hej pokým ti neprestane platiť 😂 potom budeš mat problémov až až. Zatiaľ si mal len šťastie. Inak by ma zaujímalo, ze v ktorej časti Slovenska byt stojí 30k eur a nájom je 600eur?😀 ci ideš do hypo dávať väčšiu hotovosť ako 20%? Ak áno tak to je extemna hlupost. Volne peniaze sa vždy investujú do ETF fondov, s ktorými budeš mat nulové starosti a pravdepodobne väčší zisk ako natom byte. Hypotéka je dobra na diverzifikáciu, ale nikdy sa neoplatí tam dávať viac ako 20% svojho kapitálu. Výhoda hypoteky je v tom, ze dostaneš cudzie peniaze, ktore mozes investovať. Lebo reálne ti najviac zarába rast ceny bytov, z nájmu nerataj so ziskom. Čiže hypo je dobra na diverzifikáciu. Volne peniaze dávaj do ETF

juliet86
25. nov 2025

prepac znoes ze o tom vies naozaj malo....kolko ratas ze ta vyjde zariadenie bytu nabytkom linka atd? ono ak by si investovala do eic fondov napr tak mas podobny zisk ako z najmu a menej starosti. byt tebou poradim sa s naozaj dobrym financnym poradcom....nehovoriac o tom ze ak sa s ukrajinou ruskom nieco pokazi viac ako to je teraz tak je isto lepsie mat fondy ako nenhuntelnosti na slovensku

anonym_deab38
25. nov 2025

A vysli by ste z toho,co mate aj platit cely byt,aj hypo aj energie,co ak dlho nebude podnajomnik,dovoli vam to vtom to pripade rozpocet,nebudu vam chybat potom peniaze???Nad tym by som v prvom rade uvazovala,ci to vsetko bez podnajomnikov zvladneme.

michal711
25. nov 2025
@kabyko

@michal711 Hej pokým ti neprestane platiť 😂 potom budeš mat problémov až až. Zatiaľ si mal len šťastie. Inak by ma zaujímalo, ze v ktorej časti Slovenska byt stojí 30k eur a nájom je 600eur?😀 ci ideš do hypo dávať väčšiu hotovosť ako 20%? Ak áno tak to je extemna hlupost. Volne peniaze sa vždy investujú do ETF fondov, s ktorými budeš mat nulové starosti a pravdepodobne väčší zisk ako natom byte. Hypotéka je dobra na diverzifikáciu, ale nikdy sa neoplatí tam dávať viac ako 20% svojho kapitálu. Výhoda hypoteky je v tom, ze dostaneš cudzie peniaze, ktore mozes investovať. Lebo reálne ti najviac zarába rast ceny bytov, z nájmu nerataj so ziskom. Čiže hypo je dobra na diverzifikáciu. Volne peniaze dávaj do ETF

@kabyko neboj sa v ETF mám 70 OOO preto som šiel do bytov aby som diverzifikoval. Nemusíš má poučovať viem čo robím.

mirage
25. nov 2025
@juliet86

prepac znoes ze o tom vies naozaj malo....kolko ratas ze ta vyjde zariadenie bytu nabytkom linka atd? ono ak by si investovala do eic fondov napr tak mas podobny zisk ako z najmu a menej starosti. byt tebou poradim sa s naozaj dobrym financnym poradcom....nehovoriac o tom ze ak sa s ukrajinou ruskom nieco pokazi viac ako to je teraz tak je isto lepsie mat fondy ako nenhuntelnosti na slovensku

@juliet86 a poznas naozaj dobreho fin.poradcu?

misanthropicdann
25. nov 2025

@anonym_autor odporúčam hypo na 30 rokov.
Rovnako je lepšie napísať daný byt len na jedného z vás.
Následne byt zaradiť do obchodného majetku fyzickej osoby a uplatňovať si úroky z hypo do nákladov.
Tak vám niekoľko rokov bude papierovo vychádzať strata a nebudete musieť platiť dane z prenájmu.
Aby si nemusela riešiť problémy s nájomníkmi využi realitku /správcu ktorému daný byt prenajmes (síce mierne menej) oni si ho prenájmu ďalej. Nemáš problém s neplatičmi nemáš problém keby ti niečo zničili pretože daná realitka/správca to ma od teba prenajaté a oni ti to musíš dat do pôvodného stavu takže opraviť, vymaľovať atď.

Ty s konečným nájomníkom nebudeš absolútne v kontakte, neriešia navysovsnie nájmu to rieši realitka/správca.

anouschka5
25. nov 2025

Nikdy viac prenájom - som rada, že sme byt predali a radšej investovali do kompletnej rekonštrukcie domu -

juliet86
25. nov 2025
@mirage

@juliet86 a poznas naozaj dobreho fin.poradcu?

@mirage no. taky ktory nepracuje ore konkretnu banku ci poistovnu ale pre teba. a je uz za vodou cize fakt sa ti nesnazi predat nieco z oho ma akurst teraz vacsi bonus. dostali sme cez neho par desatin nizsi tzv podpultovy urok na hypo . mame cez neho poistky zivotne sporenie deom a mame fondy uz viac ako 10rokov s nim cize uz tie vynosy realne vidime.

anonym_bd8951
25. nov 2025

Určite odporucam, práve sme kúpili druhý a zariadujeme. Dolezite je brat co najvacsiu hypo (80%, mozno niekde vam daju aj 90% na co najdlhsiu dobu). Splacaju to najomnici, nie vy, inflacia ti zje dlh sama.

My sme kupili prvy za 80k, za 2k dozariadili (bol po rekonstrukcii) a prenajat sa nam ho podarilo za 500€/mesiac, asi 40€ sme do plusu. Dane platit nebudeme, dali sme si to do obch.majetku. Podla mna je dolezite zariadit byt mierne nadstandardne, pytat vacsie najomne a tym vyfiltrujes vela zlych zaujemcov. Zmluvu mame o kratkodobom prenajme, vystahujeme najomnikov lahko.

Cize zarabam tym, ze nehnutelnost rastie na cene (min.rok rekordnych 10% a tym, ze najomnici platia hypoteku za mna, to je moj majetok).

A odporucam pocuvat podcasty napr.s Romanom Kružliakom, dost detailne rozobera danu temu. 🙂

mirage
25. nov 2025
@juliet86

@mirage no. taky ktory nepracuje ore konkretnu banku ci poistovnu ale pre teba. a je uz za vodou cize fakt sa ti nesnazi predat nieco z oho ma akurst teraz vacsi bonus. dostali sme cez neho par desatin nizsi tzv podpultovy urok na hypo . mame cez neho poistky zivotne sporenie deom a mame fondy uz viac ako 10rokov s nim cize uz tie vynosy realne vidime.

@juliet86 to je super.. a podelis sa o kontakt?

o_zuzka123456
25. nov 2025

@anonym_autor zariadiť taky byt co najlacnejšie, ziadne prémiové veci by som tam.nedavala, aj keď nezarobite postupne sa sama splatí nehnutelnost navyše. Kľudne na to aj doplatiť 50e mesacne za mňa, lebo o par rokov (min 5) sa dá predať drahšie alebo počkať kým sa splatí a v dôchodku mat nehnutelnost navyše.

kabyko
26. nov 2025
@anonym_bd8951

Určite odporucam, práve sme kúpili druhý a zariadujeme. Dolezite je brat co najvacsiu hypo (80%, mozno niekde vam daju aj 90% na co najdlhsiu dobu). Splacaju to najomnici, nie vy, inflacia ti zje dlh sama.

My sme kupili prvy za 80k, za 2k dozariadili (bol po rekonstrukcii) a prenajat sa nam ho podarilo za 500€/mesiac, asi 40€ sme do plusu. Dane platit nebudeme, dali sme si to do obch.majetku. Podla mna je dolezite zariadit byt mierne nadstandardne, pytat vacsie najomne a tym vyfiltrujes vela zlych zaujemcov. Zmluvu mame o kratkodobom prenajme, vystahujeme najomnikov lahko.

Cize zarabam tym, ze nehnutelnost rastie na cene (min.rok rekordnych 10% a tym, ze najomnici platia hypoteku za mna, to je moj majetok).

A odporucam pocuvat podcasty napr.s Romanom Kružliakom, dost detailne rozobera danu temu. 🙂

@anonym_bd8951 Zmluva o krátkodobom najme nič nezaručuje. A už vôbec to ze nájomníkov dostanetr oficiálnou cestou rychlo prec. Môžete si to vypočuť aj v podcastoch toho Vášho Romana, kde aj on sám vraví, ze najľahšie je sa dohdonut a neplatičom nech odíde sam preč a odpustite mu všetky dlhy. Inak to bude na roky naťahovania sa po súdoch.

maya_hi
26. nov 2025

@anonym_autor investícia je to v tom zmysle že máš niekde uložené peniaze a získavajú pomaly na hodnote, nie že ti to mesačne nejako zarába. My sme takto kúpili malý jednoizbák, máme šťastie na nájomníkov. Mladý pracujúci chalan odišiel a hneď posunul kamaráta ktorý sa tiež len chce osamostatniť od rodičov. Nemáme tam vysoký nájom, práčku nepotreboval, v podstate tam len prespáva a "má súkromie". Ale treba sa o to starať, sledovať zmeny, schôdze, teraz sa zatepľovalo, vkuse nejaké schvaľovanie, výmeny meračov (každú chvíľu 🫤). Nuž, o majetok sa musíš starať 🤷🏻‍♀️ A ešte ☝️ keďže to máme normálne oficiálne a sme aj zamestnaní, je to ďalší prijem, takže daňové priznanie si robíme sami.

evansova
26. nov 2025

@anonym_autor Všetko čo vlastnis, vlastní teba. O to čo máš sa treba starať.
Za zisk 100 EUR mesačne by som do toho nešla.
Navyše, ceny nehnuteľností sú ako na hojdačke. Môže sa stať, že ak sa ten byt rozhodneš predať, nevráti sa ti to čo bolo investované.

hellwant
26. nov 2025
@maya_hi

@anonym_autor investícia je to v tom zmysle že máš niekde uložené peniaze a získavajú pomaly na hodnote, nie že ti to mesačne nejako zarába. My sme takto kúpili malý jednoizbák, máme šťastie na nájomníkov. Mladý pracujúci chalan odišiel a hneď posunul kamaráta ktorý sa tiež len chce osamostatniť od rodičov. Nemáme tam vysoký nájom, práčku nepotreboval, v podstate tam len prespáva a "má súkromie". Ale treba sa o to starať, sledovať zmeny, schôdze, teraz sa zatepľovalo, vkuse nejaké schvaľovanie, výmeny meračov (každú chvíľu 🫤). Nuž, o majetok sa musíš starať 🤷🏻‍♀️ A ešte ☝️ keďže to máme normálne oficiálne a sme aj zamestnaní, je to ďalší prijem, takže daňové priznanie si robíme sami.

@maya_hi ale ved teraz su apky kde sa hlasuje, informuje o odstavkach el. , ci vody a vôbec toľko netreba chodit na schôdze. Ja som bol mozno na dvoch za 5 rokov. Alfa a omega je slusny a platiaci najomnik, inak je vlastnik v prdeli🤷‍♀️. Vtedy nepotrebujes schôdze ani tolko oprav. Ja som menil telku, mikrovlnku , rychlovarnu konvicu, vysavac, gauč, vymenil som vodovodnu bateriu v kuchyni a zastrčky za 16 rokov co byt mam, prenajimam ho ale kratsie. Akurat ocakavam kedy pračka, sporak a chladnicka vystreli. 🙂

hellwant
26. nov 2025
@hellwant

@maya_hi ale ved teraz su apky kde sa hlasuje, informuje o odstavkach el. , ci vody a vôbec toľko netreba chodit na schôdze. Ja som bol mozno na dvoch za 5 rokov. Alfa a omega je slusny a platiaci najomnik, inak je vlastnik v prdeli🤷‍♀️. Vtedy nepotrebujes schôdze ani tolko oprav. Ja som menil telku, mikrovlnku , rychlovarnu konvicu, vysavac, gauč, vymenil som vodovodnu bateriu v kuchyni a zastrčky za 16 rokov co byt mam, prenajimam ho ale kratsie. Akurat ocakavam kedy pračka, sporak a chladnicka vystreli. 🙂

@hellwant oprava zasuvky, vzdy si to mylim 😅

anonym_9c2e01
26. nov 2025
@anonym_983d14

@anonym_autor matku s dietatom iste neber, je tam aj velke riziko neplatenia a i tak ti tam dlho nevydrzi.

@anonym_983d14 to čo za komentár že matku s dieťaťom nie ? sú ľudia a ľudia, pred nastahovanim a podpísaním zmluvy treba si overiť fakty ale vďaka takým ľudom ako si ty, má slušná matka s dieťaťom si problém nájsť bývanie !!! či nemajú právo na domov a žiť slušne ??????

anonym_983d14
26. nov 2025
@anonym_9c2e01

@anonym_983d14 to čo za komentár že matku s dieťaťom nie ? sú ľudia a ľudia, pred nastahovanim a podpísaním zmluvy treba si overiť fakty ale vďaka takým ľudom ako si ty, má slušná matka s dieťaťom si problém nájsť bývanie !!! či nemajú právo na domov a žiť slušne ??????

@anonym_9c2e01 veď kľudne si kúp byt na prenajímanie ty a prenajímaj matkám s deťmi. Každý sa predsa snaží eliminovať riziko pri podnikaní. Alebo im to prenajímaj iba za energie, snáď nebudeš ryžovať na matke s dieťaťom. 🙂

anonym_9c2e01
26. nov 2025
@anonym_983d14

@anonym_9c2e01 veď kľudne si kúp byt na prenajímanie ty a prenajímaj matkám s deťmi. Každý sa predsa snaží eliminovať riziko pri podnikaní. Alebo im to prenajímaj iba za energie, snáď nebudeš ryžovať na matke s dieťaťom. 🙂

@anonym_983d14 najprv sama pre seba musim zobrať hypotéku aby som mala kde byt s dcérou . Ak by som na to mala kúpila by som investícny a tiež by som dala do podnájmu kludne aj matke s dieťaťom. Určite nie len za energie, ale ide o princíp . Tiež bývame v podnájme aj s dieťaťom , platíme vždy riadne načas , dokonca platba chodí aj o týždeň a pol skôr ako je termín.
To že das byt dvom mladým , nemáš žiadnu garanciu. Ok možno menej naťahovačiek ak je nejaký problém , no často krát keď je rodina normálna a poctivá je tam väčšia zodpovednosť ako mladi čo majú párty život 🙂

juliet86
26. nov 2025
@mirage

@juliet86 to je super.. a podelis sa o kontakt?

@mirage vola sa,slavomir molnar. vyguglis lahko

mirage
26. nov 2025
@juliet86

@mirage vola sa,slavomir molnar. vyguglis lahko

@juliet86 vdaka

matusformanek
27. nov 2025

@anonym_autor nechcel by som byt ani omylom. nikdy. Radšej likvidne investicie...potrebujem 2k? predam cenne papiere za 2k. Vygooglite si pojmy ako ETF, indexové investovanie, a podobne. je toho plny internet. Nevnucujem, len aby ste vedeli že su aj ine spôsoby ako nesedieť na cashi a pritom mat super likvidnu investiciu. ale všetko s rozumom a premyslene. radšej 10x premysliet ako 1x lutovat. moj nazor.

44janica44
27. nov 2025

Pokiaľ platíš hypo extra zárobky nečakaj....zarobíš iba na raste hodnoty bytu....
Príklad.
Byt co mame sme v 2012 kúpili za 45000 eur, teraz sa predávajú za cca 110 000 eur. Za 13 rokov "zisk" 65000, za rok 5000, za mesiac to je nejakých 400.
Treba to brat ako formu vkladu kedy sa mozes dostať k peniazom naraz tym ze byť predáš.
Ak peniaze nebudeš potrebovať po splatení hypo ti to zarábať bude, napr na dôchodku.
Za mňa lepsie ako nechať prachy ležať len tak na účte.

johanka21
28. nov 2025

@anonym_autor Ja by som už do toho nešla. V dnešnej dobe je to docela riziko, ako už bolo spomenuté, matku s dieťaťom si tam nepúšťaj, ale ja mám nie dobré skúsenosti aj s dospelými. Byt mi zanechal zanešvárený a ukončila som to aj preto, lebo stále meškali s platbami a nakoniec som ich musela vymáhať. Ale závisí od vás, ako sa rozhodnete, od toho, komu byt prenajmete, treba počítať s tým, že sú to starosti naviac. Ja už nikdy viac.

Strana
z2