icon

Investovanie do ETF fondov

09gv
8. apr 2025

Zdravím, existuje tu osoba, ktorá by vedela poradiť s pravidelným investovaním do etf fondov?
Išlo by o investovanie raz do mesiaca/poprípade investovať peniaze keď sa nejaké zvýšia, na dobu 20 rokov.

Strana
z2
matusformanek
12. apr 2025

@radkaradix žiaľ nedáva mi to zmysel. Ftse totiž obsahuje prakticky celé sp500 aj nasdaq. Amerika je valuacne prepalena, takto teda nediverzifikujete ale práve naopak, nadvazujete Ameriku čo by som ja osobne určite nerobil. Vystačím si s vwce a k tomu prípade niečo čo v tomto etf nie je, napr malé firmy. Môj názor 🙂

radkaradix
12. apr 2025

@matusformanek dakujem, aj som si myslela. Teraz ak by som sp500 a nasdaq chcela z portfolia vymazat, musim to predat ano? Aktualne so stratou, cize je lepsie to takto nechat, kym to aspon nieco nezarobi? Napriklad rok?

matusformanek
13. apr 2025

@radkaradix ja by som to nikdy v strate nepredával.

radkaradix
14. apr 2025

@matusformanek dakujem za skvele rady!

matusformanek
16. apr 2025

@radkaradix kludne sa pýtajte. vela ludi kupi prvé, čo ide okolo. nič o tom nevie (efekt mačky vo vreci, "blackbox"), potom to v panike predá a zanevrie na investovanie (=že je to blbosť, nefunguje a pod...). v ešte horšom prípade človek skočí na nejaký podvod. Ked kupujem bicykel, tak mesiace študujem, sledujem, porovnávam parametre. Pri investovaní by to malo platiť xnásobne ;) môj názor. držte sa!

radkaradix
17. apr 2025

@matusformanek ano, mate pravdu. zatial tam mam teda tie tri, aj ked som tusila, ze naozaj staci len jeden, ten s najsirsim zaberom, uz som to nechala takto. pockam, kym to zacne aspon trochu rast a potom tie dva predam a necham si len ten rozsireny celosvetovy 🙂 velmi ste mi pomohli

matusformanek
17. apr 2025

@radkaradix to sa teším. Pri predaji potom pozor na dane.

radkaradix
17. apr 2025

@matusformanek po roku sa dane neplatia, je to tak?

matusformanek
18. apr 2025

@radkaradix áno. ide o zákon č. 595/2003 § 9, ods.1, písm. k) Z. z., podľa ktorého sú o daň zo zisku úplne oslobodené burzovne obchodované cenné papiere, ktoré investor drží min 1 rok. (v ČR sú to 3 roky). Ale musite to vediet ako danovnik dokazat vypisom od brokera.

radkaradix
18. apr 2025

@matusformanek cize ak aj predam az po roku, musim to uviest do danoveho?

matusformanek
19. apr 2025

@radkaradix nie. píšem, že je to oslobodené a oslobodené príjmy sa do DP neuvázajú.

radkaradix
19. apr 2025

@matusformanek vdaka 😊

polepetko333
19. sep 2025
@matusformanek

@radkaradix nie. píšem, že je to oslobodené a oslobodené príjmy sa do DP neuvázajú.

@matusformanek Dobrý deň dá sa s vami aj osobne rozprávať?

matusformanek
19. sep 2025
@polepetko333

@matusformanek Dobrý deň dá sa s vami aj osobne rozprávať?

@polepetko333 áno, šlo by to. napíšte mi správu

tl999
24. sep 2025
@matusformanek

@radkaradix frakcie nekupujte. Sú s nimi len problémy. Schválne si to skúste na demo účte a uvidíte sama. Za mňa len celé kusy. Posielam cash a keď mi vystačí, kúpim si kus etf

@matusformanek smiem sa spytat preco su frakcie problematickejsie? Dakujem pekne za info 🙂

anonym_a31b34
24. sep 2025

ja mam finax, mesačne posielam 150€, oplatí sa to?

matusformanek
29. sep 2025
@anonym_a31b34

ja mam finax, mesačne posielam 150€, oplatí sa to?

@anonym_a31b34 záleží ako máte ten "finax" nastavený..ponukaju celu plejadu rôznych nastaveni portfolia-od 100% akcioveho (100/0), cez 50/50 (akcie/dlhopisy), až po konzervatívne produkty. Kazdy ma mat svoj učel a horizont. Kazde investovanie ma zmysel

matusformanek
29. sep 2025
@tl999

@matusformanek smiem sa spytat preco su frakcie problematickejsie? Dakujem pekne za info 🙂

@tl999 pretoze SK legislativa nepozna pojem "frakcia". Je teda otazne či na frakcie plati/neplati časovy test. Zaleži aj ako k tomu pristupuje broker. Napr. Finax od začiatku tvrdi, že ide o spoluvlastnicke pravo na niečo a pristupuju aj ku frakciam rovnako-davaju časovu značku ku kazdemu frakčnemu nakupu a teda je mozne test lahko odsledovať. naproti tomu napr XTV oficialne píše, že frakcia nie je cenny papier ale len pravo naň, čiže pohľadavka, to je mega rozdiel. časovy test teda, čisto teoreticky, plati až ked vyskladate cely kus (1,0)-ale viete si to odsledovat v transakciach? ja teda nie. s celymi kusmi ziaden takyto problem nie je.

tl999
5. okt 2025
@matusformanek

@tl999 pretoze SK legislativa nepozna pojem "frakcia". Je teda otazne či na frakcie plati/neplati časovy test. Zaleži aj ako k tomu pristupuje broker. Napr. Finax od začiatku tvrdi, že ide o spoluvlastnicke pravo na niečo a pristupuju aj ku frakciam rovnako-davaju časovu značku ku kazdemu frakčnemu nakupu a teda je mozne test lahko odsledovať. naproti tomu napr XTV oficialne píše, že frakcia nie je cenny papier ale len pravo naň, čiže pohľadavka, to je mega rozdiel. časovy test teda, čisto teoreticky, plati až ked vyskladate cely kus (1,0)-ale viete si to odsledovat v transakciach? ja teda nie. s celymi kusmi ziaden takyto problem nie je.

@matusformanek dakujem pekne za odpoved. Ked chcem si robit napriklad zmiesany portfolio aj vtedy viem si kupit cely kus?

matusformanek
10. okt 2025
@tl999

@matusformanek dakujem pekne za odpoved. Ked chcem si robit napriklad zmiesany portfolio aj vtedy viem si kupit cely kus?

@tl999 nie, lebo investujete cez investične plany a tie funguju iba na frakciach, zlomkoch. tam si neviete kupit cely kus. Na obrazku vsak mate stale akciovy zmiesany fond. zmiesanym fondom sa skôr mysli fond zloženy z viacerych tried aktiv, napr. akcie, dlhopisy, reity, zlato a podobne.

tl999
18. okt 2025
@matusformanek

@tl999 nie, lebo investujete cez investične plany a tie funguju iba na frakciach, zlomkoch. tam si neviete kupit cely kus. Na obrazku vsak mate stale akciovy zmiesany fond. zmiesanym fondom sa skôr mysli fond zloženy z viacerych tried aktiv, napr. akcie, dlhopisy, reity, zlato a podobne.

@matusformanek kludne opravte ma, ale FTSE All-World nie je cisto akciový fond?
Obsahuje len akcie (žiadne dlhopisy, žiadne zlato, žiadne realitné fondy).
Alebo ten druhy MSCI je zmiesany?

tl999
18. okt 2025
@matusformanek

@matusformanek este len tolko by som sa opytala ze kvoli danovim veciam neodporucate investovat cez investicny plan? Lebo nebudem moct odsledovat v tranzakciach cely kus

matusformanek
20. okt 2025
@tl999

@matusformanek este len tolko by som sa opytala ze kvoli danovim veciam neodporucate investovat cez investicny plan? Lebo nebudem moct odsledovat v tranzakciach cely kus

@tl999 ano, pri frakciach je to vyrazne tazsie odsledovat. pri celych kusoch nemate nikdy problem

matusformanek
20. okt 2025
@tl999

@matusformanek kludne opravte ma, ale FTSE All-World nie je cisto akciový fond?
Obsahuje len akcie (žiadne dlhopisy, žiadne zlato, žiadne realitné fondy).
Alebo ten druhy MSCI je zmiesany?

@tl999 ano, ftse (vwce) je cisto akciovy fond. ak treba, je vhodne k nemu primiesat i dalsie triedy aktiv, dlhopisy, zlato..podla potrieb investora, tolerancie k riziku, inv horizontu a podobne.

Strana
z2