icon

Investovanie do S&P 500 ETF alebo diverzifikované portfólio

sebastian88
5. jan 2026

Ahojte,
chcel by som vás požiadať o radu ohľadom investovania. Som začiatočník a chcem sa správne rozhodnúť, kam vložiť peniaze.
Pôvodne som mal v pláne investovať výhradne do čistého S&P 500 ETF, pretože som počul od mnohých odborníkov a známych, že je to dlhodobo veľmi spoľahlivé a za celé roky na ňom nikto neprehral. S&P 500 ETF prekonalo aj veľké krízy, ako politické, vojnové, ropné či pandémiu COVID, a dlhodobo prináša stabilné zisky.
Z tohto dôvodu som chcel investovať 2 000 € a niekoľko rokov tam postupne pridávať peniaze, pretože som počul, že toto ETF je dlhodobo ziskové a nikdy nebolo rizikové, pokiaľ sa investícia drží dlhodobo.
Na druhej strane mám aj diverzifikované portfólio, ktoré mi Portu odporučilo. V ňom si môžem nastaviť riziko od 1 do 7, pričom odporúčaná úroveň je 7. To znamená, že portfólio je viac diverzifikované a zahŕňa okrem S&P 500 aj európske akcie, malé globálne firmy, dlhopisy a ďalšie aktíva. Obávam sa však, že kvôli tejto komplexnosti a nastavovaniu rizika by som tomu nerozumel tak dobre.
Preto by som rád vedel, čo by ste mi odporučili vy: či je pre mňa lepšie zostať pri čistom S&P 500 ETF, alebo sa pustiť do diverzifikovaného portfólia.
Ďakujem vám veľmi pekne za vaše názory a pomoc!

Investovanie do S&P 500 ETF alebo diverzifikované portfólioInvestovanie do S&P 500 ETF alebo diverzifikované portfólio
sebastian88
autor
5. jan 2026

Poslal som fotky na 1 je čisté sp500 etf, na druhej je smiešane od portu odporúčané, prosím ktore je podľa vas lepšie to zmiešane nebude viac rizikové? ostatné nepoznám čo tam je pridané, poznám len čisto sp500etf.

sebastian88
autor
5. jan 2026

Na tom ich portfóliu od port, je nastavovatelne rizika, čiže ked dam na 7 je veščia riziko, ze môžem stratiť dôjsť o tie peniaze, ale preco je stale odporučené na tých 7

matusformanek
5. jan 2026

@sebastian88 Zdravím Sebastián, roky sa venujem investovaniu. V prvom rade sa rozhodujte na zaklade vlastneho študia, nie na zaklade toho, že niekto kupuje číste SP500 lebo je to to najlepšie na svete (rozhodne nie je). Naštudujte si, čo vlastne kupujete, nech nekupujete mačku vo vreci. To SP500 je hedgeovane, viete prečo? viete čo to obnaša? ake vyhody a nevyhody? SP500 ako akcie vo všeobecnosti sú vysoko rizikové-ale nie v zmysle že pridem o všetko, ale v tom zmysle že ich hodnota vyznamne kolíše. Vložite tam 2000€. Citite sa ok, ak sa pozriete na učet a vidite hodnotu 1200€, t.j. -800€ (-40%). Toto je to "riziko". akcie sa zotavia, ale môze im to trvať aj 15rokov. Odporučanie na profil 7 ma asi nejaky vyznam, je tam aj iný svet,mimo USA, aj nejaky podiel dlhopisov. Viete čo je ulohou dlhopisov v portfoliu? Rozhodne je čiste SP500 omnoho rizikovejšia investicia než celosvetovo diverzifikovane portfolio s drobnou častou dlhopisov. To najlepšie, čo môžete urobiť je študovať si okolo toho, rozumieť každej zložke portfolia, rozumieť tomu, čo si kupujete, na aky horizont a prečo vlastne. Lebo čo sa stane ak date len na odporučanie niekoho ineho? Zlaknete sa pri prvom hlbokom prepade a predate v panike, v strachu o svoje peniaze. Su to vaše peniaze, urobte už ako vy uznate za vhodne 🙂 Ked sa tak divam na dnešne grafy, nemate sa kam ponahlať. valuacie na maximach, všetko prepalene. nič vam neujde, kľudnym, premyslenym pristupom môzete len ziskať. Ja osobne sa nespolieham len na USA, verím globalnej ekonomike-nech sa zmeni akokolvek geopoliticka situacia vo svete, moje portfolio to zvladne.

matusformanek
5. jan 2026

@sebastian88 portu, finax & spol maju vyznam vtedy ,ak mate miešane portfolia (5-10 ETF), pretože tam robí roboadvisor svoju pracu. rebalancuje to, automatizuje nakup, straži rozloženie v čase a podobne. teoreticky, to nie je rada, si etf na čiste SP500 môžete kupovať (a držať!) aj sam...a zadarmo. môj nazor.

sebastian88
autor
5. jan 2026
@matusformanek

@sebastian88 Zdravím Sebastián, roky sa venujem investovaniu. V prvom rade sa rozhodujte na zaklade vlastneho študia, nie na zaklade toho, že niekto kupuje číste SP500 lebo je to to najlepšie na svete (rozhodne nie je). Naštudujte si, čo vlastne kupujete, nech nekupujete mačku vo vreci. To SP500 je hedgeovane, viete prečo? viete čo to obnaša? ake vyhody a nevyhody? SP500 ako akcie vo všeobecnosti sú vysoko rizikové-ale nie v zmysle že pridem o všetko, ale v tom zmysle že ich hodnota vyznamne kolíše. Vložite tam 2000€. Citite sa ok, ak sa pozriete na učet a vidite hodnotu 1200€, t.j. -800€ (-40%). Toto je to "riziko". akcie sa zotavia, ale môze im to trvať aj 15rokov. Odporučanie na profil 7 ma asi nejaky vyznam, je tam aj iný svet,mimo USA, aj nejaky podiel dlhopisov. Viete čo je ulohou dlhopisov v portfoliu? Rozhodne je čiste SP500 omnoho rizikovejšia investicia než celosvetovo diverzifikovane portfolio s drobnou častou dlhopisov. To najlepšie, čo môžete urobiť je študovať si okolo toho, rozumieť každej zložke portfolia, rozumieť tomu, čo si kupujete, na aky horizont a prečo vlastne. Lebo čo sa stane ak date len na odporučanie niekoho ineho? Zlaknete sa pri prvom hlbokom prepade a predate v panike, v strachu o svoje peniaze. Su to vaše peniaze, urobte už ako vy uznate za vhodne 🙂 Ked sa tak divam na dnešne grafy, nemate sa kam ponahlať. valuacie na maximach, všetko prepalene. nič vam neujde, kľudnym, premyslenym pristupom môzete len ziskať. Ja osobne sa nespolieham len na USA, verím globalnej ekonomike-nech sa zmeni akokolvek geopoliticka situacia vo svete, moje portfolio to zvladne.

@matusformanek mohol by som, vam napísať na mesenger lepšie by sa nam tam písalo, lebo chcem vam poslať hlasové správy, lebo tu by to bolo na dlhé písanie.

matusformanek
5. jan 2026
@sebastian88

@matusformanek mohol by som, vam napísať na mesenger lepšie by sa nam tam písalo, lebo chcem vam poslať hlasové správy, lebo tu by to bolo na dlhé písanie.

sebastian88
autor
5. jan 2026

@matusformanek ďakujem, napíš vám, ale ak vás to nebude rušiť, tak trocha neskoršie, lebo akurát som na návšteve ale ďakujem

draik
5. jan 2026

@sebastian88
Máte chybu už vo Vašich predpokladoch. Padli aj ETF, keď padol trh. Napríklad po vypuknutí covidu-19. Bežný ETF nie je žiaden zázrak, je to v podstate súbor viacerých aktív (napríklad akcií), ktoré nemusíte kupovať jednotlivo. Ak sa výrazne pohne trh jedným smerom, tak sa pohne aj ETF s danými aktívami, ktoré ho tvoria.
Nikdy nepozerajte na minulé zisky. Zvlášť nie teraz, keďže zisky z postcovidového obdobia sú extrémne vysoké a nezodpovedajú realite. Už v 2023 mnohí ekonómovia hovorili, že musí prísť korekcia...a ono to išlo hore o ďalšie desiatky percent.
Neskúšajte načasovať svoje investície v jednom balíku na nejaký moment, radšej investujte pravidelne a neskúšajte denné obchodovanie a pod. Zároveň investujte na dlhú dobu a toľko, že Vám to nebude chýbať na bežné výdavky - tým pádom pri poklesoch nebudete nútený predávať, možno trošku dokúpite. Budete tak vlastne pasívny investor, ale stlmíte tak výkyvy, hoc sa možno oberiete o časť ziskov, ak by ste k portfóliu pristupovali veľmi aktívne. Na to je času dosť a radšej s menšími sumami po nadobudnutí skúseností. Kašlite na obchodovanie na páku.
A možno to nakoniec dopadne tak, že trhy padnú, lebo geopolitika nakoniec preváži. Alebo naopak, niektoré trhy budú rásť ďalej (kto by bol povedal, že vysoké US clá nezrazia trhy). Žijeme v meniacej sa dobe a len tá sklenená guľa niekde v skrini by možno vedela dať odpoveď.

anonym_97bf55
5. jan 2026
@draik

@sebastian88
Máte chybu už vo Vašich predpokladoch. Padli aj ETF, keď padol trh. Napríklad po vypuknutí covidu-19. Bežný ETF nie je žiaden zázrak, je to v podstate súbor viacerých aktív (napríklad akcií), ktoré nemusíte kupovať jednotlivo. Ak sa výrazne pohne trh jedným smerom, tak sa pohne aj ETF s danými aktívami, ktoré ho tvoria.
Nikdy nepozerajte na minulé zisky. Zvlášť nie teraz, keďže zisky z postcovidového obdobia sú extrémne vysoké a nezodpovedajú realite. Už v 2023 mnohí ekonómovia hovorili, že musí prísť korekcia...a ono to išlo hore o ďalšie desiatky percent.
Neskúšajte načasovať svoje investície v jednom balíku na nejaký moment, radšej investujte pravidelne a neskúšajte denné obchodovanie a pod. Zároveň investujte na dlhú dobu a toľko, že Vám to nebude chýbať na bežné výdavky - tým pádom pri poklesoch nebudete nútený predávať, možno trošku dokúpite. Budete tak vlastne pasívny investor, ale stlmíte tak výkyvy, hoc sa možno oberiete o časť ziskov, ak by ste k portfóliu pristupovali veľmi aktívne. Na to je času dosť a radšej s menšími sumami po nadobudnutí skúseností. Kašlite na obchodovanie na páku.
A možno to nakoniec dopadne tak, že trhy padnú, lebo geopolitika nakoniec preváži. Alebo naopak, niektoré trhy budú rásť ďalej (kto by bol povedal, že vysoké US clá nezrazia trhy). Žijeme v meniacej sa dobe a len tá sklenená guľa niekde v skrini by možno vedela dať odpoveď.

@draik
Ja mam rad taketo komentare ale realita je ina " when shit hit the fan" a kazdy sa snazi chytit " falling knife"

sebastian88
autor
7. jan 2026
@draik

@sebastian88

@draik ahoj diky, za tvoj názor v, ieme si o tom pokecať trebárs na mesengeri, bolo by to ľahšie, hovoriť cez klipy.

anonym_272755
7. jan 2026

@sebastian88 investujem cez XTB, SP500, Nasdaq, a akcie tesla. Každý mesiac vkladám 30€, ktoré rozložím. Do budúcna plánujem diverzifikovať viac.

sebastian88
autor
8. jan 2026
@anonym_272755

@sebastian88 investujem cez XTB, SP500, Nasdaq, a akcie tesla. Každý mesiac vkladám 30€, ktoré rozložím. Do budúcna plánujem diverzifikovať viac.

@anonym_272755 ja teraz začínam, toto je moje porfolio, ale otazka je či je dobre, jednim profi investorom, som si písal, povedal ze je okej, ale vieš ako 100 ľudí 100 názorov, ja idem sem investovať
Americké akcie (S&P 500)
Európske akci
Globálne akcie malých spoločností
Nehnuteľnostné spoločnosti (globálne)
Akcie rozvojových krajín
Globálne High Yield dlhopisy
Korporátne dlhopisy USA (re.)
Japonské akcie - EUR hgd
Dlhopisy rozvojových krajín
Hotovosť

Rozmýšľam ze to dam na rizikový profil 5 račej, síce budem mat viac dlhopisov, ale nevadi, aspoň budú menšie výkyvy a vychádza to takto
Akcie 56%
Dlhopisy 32%
Alternatívne 5%
Komodity 5%
Ostatné 2%

5,00%

anonym_272755
10. jan 2026
@sebastian88

@anonym_272755 ja teraz začínam, toto je moje porfolio, ale otazka je či je dobre, jednim profi investorom, som si písal, povedal ze je okej, ale vieš ako 100 ľudí 100 názorov, ja idem sem investovať
Americké akcie (S&P 500)
Európske akci
Globálne akcie malých spoločností
Nehnuteľnostné spoločnosti (globálne)
Akcie rozvojových krajín
Globálne High Yield dlhopisy
Korporátne dlhopisy USA (re.)
Japonské akcie - EUR hgd
Dlhopisy rozvojových krajín
Hotovosť

Rozmýšľam ze to dam na rizikový profil 5 račej, síce budem mat viac dlhopisov, ale nevadi, aspoň budú menšie výkyvy a vychádza to takto
Akcie 56%
Dlhopisy 32%
Alternatívne 5%
Komodity 5%
Ostatné 2%

5,00%

@sebastian88 stratégiu neporadím, tiež som začiatočník a v podstate investujem podľa toho, čo sa mi zdá stabilné a výnosné. Najmä teraz, keď Trump posilňuje ekonomiku USA si myslím, že to je dobrá príležitosť pre investovanie na americkej burze.