icon

Investovanie na burze alebo cez banku – čo odporúčate?

7. jan 2026

Pekny den,
ti, ktori investujete peniaze, tak sami na burze alebo cez banku (napr. TatraBanku) - a co viac odporucate? Hlavne, ak s tym clovek este len zacina a stale aa dovzdelava. Dakujem.

tl999
7. jan 2026

@anonym_autor sledujem 🙂

zic
7. jan 2026

@anonym_autor jedina banka, cez ktoru pricetny clovek moze zvazit zo zaciatku investovanie u nas je SLSP / george. Nie su najlacnejsi, ale najviac sa priblizuju niecomu pouzitelnemu.
Ostatne banky neponukaju klasicke investovanie, len cez ich produkty a sklbu jedna radost.
Medzistupen je rozumny sprostredkovatel (EIC, portu, prinajhorsom finax)... najlacnejsie (ale clovek musi studovat) je priamo cez brokera...
Pre predstavu, aky vplyv maju poplatky na vykon / vynos (ine banky sa tam ani nekvalifikovali)...

https://ako-investovat.sk/diskusia/viewtopic.ph...

anonym_3eeb07
7. jan 2026

@anonym_autor ja mam terminovany vklad vo svojej banke (slsp), ktory pravidelne obnovujem. Staci mi to.

anonym_824d1f
7. jan 2026
@anonym_3eeb07

@anonym_autor ja mam terminovany vklad vo svojej banke (slsp), ktory pravidelne obnovujem. Staci mi to.

@anonym_3eeb07 aby si mala slusny vynos tak 1000 euro asi tam nemas. tie uroky su ubohe.

anonym_3eeb07
7. jan 2026
@anonym_824d1f

@anonym_3eeb07 aby si mala slusny vynos tak 1000 euro asi tam nemas. tie uroky su ubohe.

@anonym_824d1f jasne, ze nie, mam tam pomerne dost - vacsinu uspor.

zic
7. jan 2026
@anonym_3eeb07

@anonym_3eeb07 TV alebo sporiaci ucet je fajn na rezervu. Ale musi si kazdy uvedomit, ze ked tam vlozis 10.000 eur a vynos mas (nech sa to dobre pocita 2% v cistom po zdaneni) = 200 eur tak si stale "v minuse" 200 eur pri 4% inflacii (hrubo pocitane)...

zic
7. jan 2026
@anonym_824d1f

@anonym_824d1f je jedno kolko tam ma - aj 10 milionov... nejde o "nominalnu" sumu co dostane, ale kolko ostane po zohladneni inflacie na konci roka aj s vynosmi... :(

anonym_824d1f
7. jan 2026
@zic

@anonym_824d1f je jedno kolko tam ma - aj 10 milionov... nejde o "nominalnu" sumu co dostane, ale kolko ostane po zohladneni inflacie na konci roka aj s vynosmi... :(

@zic tak v principe sa oplati mat na uroky ked ma clovek aspon par desiatok 1000 aby to vobec citil.

anonym_aabce9
7. jan 2026

@anonym_autor
Ja tiez investujem do Tiposu je to podobne ako ked som bol na burze aj tam som kupoval draho a predaval lacno.

matusformanek
Včera o 09:45

@anonym_autor odporučam si o tom ešte viac doštudovať. ak treba, viem vysvetliť. Investujeme si sami (a zadarmo) cez XTB a IBKR, do širokých ETF fondov. Do balíka, ktory obsahuje tisice a tisice firiem z celeho sveta-ak ich par skkrachuje, neovplyvni to velmi celok. Investovanie ma bavi a rozumiem mu, venujem sa mu roky. Investovany mame rozumne cely rodinnny majetok a aj deťom inveestujeme už od narodenia. Banka nie je dobry napad, lebo vam bude podsuvat len ich aktivne riadene podielove fondy-ktore žiale nemaju take danove vyhody ako ETF (ETF a zisk z nich je po roku bez dane! pri podielovych fondoch dan platite vzdy). Samozrejme solo cesta nie je pre kazdeho a nie kazdy sa na to citi. Vtedy treba mat dobreho sprostredkovatela, ktory sa realne zaujima, pomaha a rieši, ponuka komplexnu službu. Vždy si to treba dobre premysliet a slobodne zvážiť. a nikam sa neponahlat...