icon

Je 3500 € mesačne vysoký rozpočet pre 6-člennú rodinu?

26. nov 2025

Ahojte, sme 6 členná rodina so 4 deťmi do 7 rokov. Mesačné výdavky máme 3500€. Sú v tom okrem iného aj krúžky pre deti a súkromná škôlka. Zaujíma ma, či je to vysoká suma pre 6 člennú rodinu alebo taký normál. Nemáme nikoho, s kým by sme sa o tom porozprávali.
Ďakujem za odpovede.

anonym_a9d500
28. nov 2025

My minieme viac na 3 clennu rodinu a stale by som nazvala nas zivotny styl normalny. Takze sa mi to nezda prehnane. Zas si myslim, ze to aj staci na normalny komfort (nic extra)

anonym_db660c
28. nov 2025
@lucik194

preco tejto teme neverim? kebyze mate SS alebo VŠ , alebo teens tak tomu v pohode uverim a napisem, ze uplne v pohode miniete 3500€, ale pri 4 detoch do 7 rokov nie.
aj ked je v tom skolka ......

lebo 580€ na kazde dieta je sakra velka suma...... aj pri vsetkych kruzkoch.

@lucik194 tak je rozdiel ci ta skolka, stoji 300 alebo 1500eur na dieta 🤷

parvinka0001
28. nov 2025
@anonym_482a14

1100€ za stravu plus píšeš že okrem toho ďalšie € miniete v reštaurácii je podľa mňa extrém. Ja mám 5 detí a na stravu minieme 600€- polovicu toho čo vy. Ostatné sa mi vidí ok, možno tankovanie 200€ dosť, ale tak neviem, možno dochádzate obaja do práce, rozvazate deti, tak možno miniete. Tiež nechápem hypo plus nájom naraz? Takže staviate a zatiaľ bývate v nájme, alebo ako? No ostatné vravím chápem, až na tie potraviny, podľa mňa strašne veľa tam vám odchádza...

@anonym_482a14 nájom sa berie ako teplo, voda ,fond opráv a ktomu ešte veci. Síce platí hypo ale platí sa aj toto .

lily246
28. nov 2025
@anonym_482a14

1100€ za stravu plus píšeš že okrem toho ďalšie € miniete v reštaurácii je podľa mňa extrém. Ja mám 5 detí a na stravu minieme 600€- polovicu toho čo vy. Ostatné sa mi vidí ok, možno tankovanie 200€ dosť, ale tak neviem, možno dochádzate obaja do práce, rozvazate deti, tak možno miniete. Tiež nechápem hypo plus nájom naraz? Takže staviate a zatiaľ bývate v nájme, alebo ako? No ostatné vravím chápem, až na tie potraviny, podľa mňa strašne veľa tam vám odchádza...

@anonym_482a14 ty+ muž +5 detí mesačne miniete len 600eur na stravu? Buď klameš, alebo jete strašne nekvalitne a málo. To je 85 eur mesačne na osobu, na deň 2,8 eur na osobu.
Zaujímalo by ma, čo jete.

anonym_4ed92b
28. nov 2025
@anonym_482a14

@anonym_482a14 ani to tankovanie nie je vela,ja mam 50eur 1nadrz,muz 80eur plna nadrz,tankujeme min.2krat do mesiaca.

anonym_23f5ef
28. nov 2025

Podľa mna to veľa nie je. Prečítala som si tvoje mesačne výdavky a nevidím tam nič hrozne. Ani tie reštaurácie, nad ktorými sa niektorí rozčuľujú. Ak by vam to nevychádzalo, tak reštaurácie škrtnete, ale ak to vychadza, tak prečo nie?

My mame podobne mesačne výdavky, sme len styria. Ale deti-chlapci zjedia viac ako my dospeli, nemáme možnosti si pestovať zeleninu a jeme jej veľa, takze na stravu idu strašne peniaze. Okrem toho majú celkom drahé kruzky, ale kým vieme stále ušetriť, tak nemám dôvod im nedopriať. Ak by sme ušetriť nevedeli, začnem škrtať.

Takze je jedno, čo si o tom tvojich výdavkoch myslim ja alebo niekto iný, ak vy stále viete ušetriť, tak prečo nie?

simcas75
28. nov 2025

Ak je nato prijem, tak je to úplne v poriadku.

anonym_482a14
28. nov 2025
@lily246

@anonym_482a14 ty+ muž +5 detí mesačne miniete len 600eur na stravu? Buď klameš, alebo jete strašne nekvalitne a málo. To je 85 eur mesačne na osobu, na deň 2,8 eur na osobu.
Zaujímalo by ma, čo jete.

@lily246 Neklamem. Toto je môj reálny rozpočet. Jedno dieta sa stravuje v škôlke a dve majú v škole obed, to nerátam do toho. Tak je pravda, že kebyže máme viac peňazí a je mi to jedno, miniem viac. Ale keďže som na rodičáku, tak si dávam na toto veľký pozor. Nakupujem raz za týždeň, do 150€. 4x do mesiaca. To je 600€. Nakupujem v Tesco online, takže si to viem veľmi dobre ustrážiť, čo mam.v košíku. Varím doma, vonku sa nestravujeme, muž si nosí obed z domu do práce. A kupujem všetko, jediné, čo máme svoje sú jablká od svokrovcov. A zemiaky nie sú v rozpočte, lebo tie kupujeme vo vreciach na celý rok. Varím všetko možné, aj cestoviny lasagne, aj múčne občas ako parené buchty, mäso viackrát do týždňa (je pravda, že drahé hovädzie pomenej, u nás to nikto moc nemusí), aj ryby máme raz do týždňa. Aj sladké deti majú, aj jogurty a termixy. Kupujem všetko skoro v akcii, sledujem letáky, plánujem jedálniček. Mne to príde normálna suma, práveže kebyže mám problém s financiami, ja si viem predstaviť dať aj o stovku menej.

anonym_482a14
28. nov 2025
@parvinka0001

@anonym_482a14 nájom sa berie ako teplo, voda ,fond opráv a ktomu ešte veci. Síce platí hypo ale platí sa aj toto .

@parvinka0001 akože v byte? Nájomnému družstvu? To sú také sumy? My sme.byvali pred tromi rokmi rokmi v stvorizbovom byte -panelaku, nie novostavbe, a platili sme nájomnému družstvu 160€ pri 5 osobách.....

parvinka0001
28. nov 2025
@anonym_482a14

@parvinka0001 akože v byte? Nájomnému družstvu? To sú také sumy? My sme.byvali pred tromi rokmi rokmi v stvorizbovom byte -panelaku, nie novostavbe, a platili sme nájomnému družstvu 160€ pri 5 osobách.....

@anonym_482a14 ano niekde menej niekde viac .

zltalienka
28. nov 2025
@anonym_autor

Nejde mi nutne o zníženie výdavkov, len mám akoby zlý pocit z tej sumy. Vyrastala som v skromnej rodine, keď som dostala topánky za 300Sk z Deichmanu tak to bola pre mňa obrovská suma 🙂
Tu je konkrétny rozpis:
440€ hypo
300€ nájom
260€ nájom pracovňa
45€ elektrina
19€ plyn
1100€ jedlo
50€ internet (doma + práca)
35€ mobily
200€ tankovanie
120€ krúžky
500€ škôlka (2 deti)
200-300€ reštaurácia, darčeky, urgentné, drogéria

Ak by sme chceli ušetriť, tak viem kde. Len ma akoby desí tá suma, že každou konsolidáciou je vyššia a vyššia. Na daňový bonus sa nekvalifikujeme a manžel je živnostník, čiže opäť budú väčšie výdavky. A keď tu čítam, že niektorí zarábajú 1000-1500€ mesačne tak ich obdivujem. Ale áno, s vyšším príjmom si zas človek zvykne na vyšší štandard.

@anonym_autor tak mas v tom aj vydavky, ktore suvisia s pracou (zrejme podnikanim). Najom kancelarie, internet v praci, urcite aj mobil (1) a aj benzin (cast) patri k podnikaniu. Minimalne 400€ dole. Preco to ratas do sukromnych vydavkov?

eskop
28. nov 2025

@anonym_autor my napr mame len jedno dieťa a nemáme vôbec taky príjem dokopy q miniem ja 200e na tankovanie a manžel 350az 400e

petirko
28. nov 2025

No ja tolko ani dokopy s manzelkou nezarobime aj keby som robil od rana do vecera. To kde preacujes na ministerstve obrany😁

anonym_4ed92b
28. nov 2025
@petirko

No ja tolko ani dokopy s manzelkou nezarobime aj keby som robil od rana do vecera. To kde preacujes na ministerstve obrany😁

@petirko to su tie realne slovenske platy,ty 1000eur,zena 1000eur a musite z toho vyzit,ale aspon vela neminiete.Ma to aj vyhody.

lucik194
28. nov 2025

za mna plyn aj elektrina je v pohode.
najomne (300€ je dost), my pri 4ks platime 200€, predpokladam, ze mate vysoke sumy do fondu oprav (lebo si nemyslim, ze +2 osoby urobia = +100€)

za mna co je uplne zle, presne ako Ti tu napisali a nie je to sukromne
- prenajom kancelarie minus
- telefon minus
- internet minus

toto do toho vobec nepatri. takze urcite nie ste na 3500€ mesacne...... potom sa uz dostavame k sume, ktora je uplne normalna..... pri 6 ks rodiny.

mircalla
28. nov 2025

Je to pomerne malo pre 6 clennu rodinu

anonym_db1adb
28. nov 2025

@anonym_autor podobne otazky takmer kazdy den 🤦‍♀️

zltalienka
28. nov 2025
@lucik194

za mna plyn aj elektrina je v pohode.
najomne (300€ je dost), my pri 4ks platime 200€, predpokladam, ze mate vysoke sumy do fondu oprav (lebo si nemyslim, ze +2 osoby urobia = +100€)

za mna co je uplne zle, presne ako Ti tu napisali a nie je to sukromne
- prenajom kancelarie minus
- telefon minus
- internet minus

toto do toho vobec nepatri. takze urcite nie ste na 3500€ mesacne...... potom sa uz dostavame k sume, ktora je uplne normalna..... pri 6 ks rodiny.

@lucik194 v najomnom v bytovke zvykne byt aj tepla voda a to moze byt celkom polozka pri 6 ludoch v domacnosti.
Keby mali deti v beznej skole/skolke tak je hned minus dalsich 500€. Ale tak pokial si to mozu dovolit, nie je o com.

tiezjedna
28. nov 2025
@anonym_autor

Nejde mi nutne o zníženie výdavkov, len mám akoby zlý pocit z tej sumy. Vyrastala som v skromnej rodine, keď som dostala topánky za 300Sk z Deichmanu tak to bola pre mňa obrovská suma 🙂
Tu je konkrétny rozpis:
440€ hypo
300€ nájom
260€ nájom pracovňa
45€ elektrina
19€ plyn
1100€ jedlo
35€ mobily
200€ tankovanie
120€ krúžky
500€ škôlka (2 deti)

Ak by sme chceli ušetriť, tak viem kde. Len ma akoby desí tá suma, že každou konsolidáciou je vyššia a vyššia. Na daňový bonus sa nekvalifikujeme a manžel je živnostník, čiže opäť budú väčšie výdavky. A keď tu čítam, že niektorí zarábajú 1000-1500€ mesačne tak ich obdivujem. Ale áno, s vyšším príjmom si zas človek zvykne na vyšší štandard.

@anonym_autor podľa mňa je to minimálny rozpočet pre 6 člennú rodinu. Nás je 5 a toto nám zhltne len réžia, bez stravy, drogérie, krúžkov atď. Mimochodom, čo znamená položka "nájom"?

parvinka0001
28. nov 2025
@tiezjedna

@anonym_autor podľa mňa je to minimálny rozpočet pre 6 člennú rodinu. Nás je 5 a toto nám zhltne len réžia, bez stravy, drogérie, krúžkov atď. Mimochodom, čo znamená položka "nájom"?

@tiezjedna voda ,teplo,fond opráv ...

zamanitka
28. nov 2025
@anonym_autor

Tu je konkrétny rozpis:
440€ hypo
300€ nájom
260€ nájom pracovňa
45€ elektrina
19€ plyn
1100€ jedlo
35€ mobily
200€ tankovanie
120€ krúžky
500€ škôlka (2 deti)

@anonym_autor ahoj my sme úplne rovnaký prípad ako vy- 4 deti do 8 rokov, ja na rodicaku, muž it- ale zamestnanec. Spolu mame 3100 e- čiže ste lepsie na tom o 400 e. Ja som si robila tiež nedávno kompletne rozpocitanie poloziek v domácnosti za celý minulý rok.
A vydelila 12timi, Mame to skoro ako vy. Hypo 430, nájom 200, auto 120, nájom skladu 170, skoku a školu mame pre deti štátnu 220, oblečenie cca 200, kruzky 150, lekáreň 100, dovolenky- cca 5000 ročne- 420 e mesačne, jedlo 900., charita 100, keď toto všetko spočítané tak na darčeky, šetrenie a kupovanie nových veci do domácnosti nám zostane tak max 200. Vidíš, že my sme podobne- ja šetrím dosť na oblečení a nechodíme po restikach atď...takže ak miniete 3600 e- s tým, že viac dáte o 300 e na škôlku tak ste na tom porovnateľné ako my.

yoginka231
28. nov 2025

Málo.

anonym_12407f
28. nov 2025

@anonym_autor každý má iné nároky, životný štandard atď. Naša hypo je len 1000€. Niekto toľko možno len zarobí. Takže nedá sa povedať, či 3500€ sú vysoké výdavky.

anonym_4ed92b
28. nov 2025
@zamanitka

@anonym_autor ahoj my sme úplne rovnaký prípad ako vy- 4 deti do 8 rokov, ja na rodicaku, muž it- ale zamestnanec. Spolu mame 3100 e- čiže ste lepsie na tom o 400 e. Ja som si robila tiež nedávno kompletne rozpocitanie poloziek v domácnosti za celý minulý rok.
A vydelila 12timi, Mame to skoro ako vy. Hypo 430, nájom 200, auto 120, nájom skladu 170, skoku a školu mame pre deti štátnu 220, oblečenie cca 200, kruzky 150, lekáreň 100, dovolenky- cca 5000 ročne- 420 e mesačne, jedlo 900., charita 100, keď toto všetko spočítané tak na darčeky, šetrenie a kupovanie nových veci do domácnosti nám zostane tak max 200. Vidíš, že my sme podobne- ja šetrím dosť na oblečení a nechodíme po restikach atď...takže ak miniete 3600 e- s tým, že viac dáte o 300 e na škôlku tak ste na tom porovnateľné ako my.

@zamanitka a to,ze na co ze deleno 12.To som trochu nepochopila.
Ja mam 5 deti,ale takto divoko to ratat.
Teda my mame hypo 1130,50 elektrina,200eur poistky,120eur telefony,a tiez okolo 1000cky strava,tankovanie 260 ale minieme naozaj viac,kruzky sa platia pol rocne,poistky ine sa tiez platia raz rocne,ako aj pelety.
To keby mam takto divoko ratat tak to vyjde mesacne aj na 7000eur.Lebo aj auto sa kupovalo,lebo aj dovolenka cez leto.
Toto ako si divoko ratate.

daaaaaska
28. nov 2025

@anonym_autor ako sa dá na toto odpovedat?v tom máš aj povinné platby?poistky,hypo,leasing?však rozpis položky. Súkromná škola môže stať 800 ale aj 200.aku čakáš odpoveď?ako to my máme vedieť či to máte veľa alebo malo?

maury
28. nov 2025
@daaaaaska

@anonym_autor ako sa dá na toto odpovedat?v tom máš aj povinné platby?poistky,hypo,leasing?však rozpis položky. Súkromná škola môže stať 800 ale aj 200.aku čakáš odpoveď?ako to my máme vedieť či to máte veľa alebo malo?

@daaaaaska rozpísala to v komentári

anonym_4ed92b
28. nov 2025
@daaaaaska

@daaaaaska rozpisala to naozaj celkom pekne,ale je to presne taka ista otazka je prijem 4000, 5000,6000eur dostatocny pre velku rodinu??
Ked mnohi ani tych 3000eur nemaju,ked mnohi aj 10tisic maju mesacne a podla toho aj citas komentare.

anonym_2c969e
28. nov 2025

@anonym_autor zase troll tema. 3500 je nadpriemerny prijem domacnosti. Je jedno kolko deti. Ak nebyvate v Ba kolybe samozrejme. Normalny priemerny prijem je pri zamestnanosti obidvoch 2500.

bashkaxyz
28. nov 2025

Tu odpoveď nenájdeš všetko je totiž relatívne .... Jednému to nestačí ani na rožky a vy z toho viete pokryť všetko ... Kým nie ste hladní, špinaví, uzimeni a pod mostom tak je to úplne v poriadku

lily246
29. nov 2025
@anonym_482a14

@lily246 Neklamem. Toto je môj reálny rozpočet. Jedno dieta sa stravuje v škôlke a dve majú v škole obed, to nerátam do toho. Tak je pravda, že kebyže máme viac peňazí a je mi to jedno, miniem viac. Ale keďže som na rodičáku, tak si dávam na toto veľký pozor. Nakupujem raz za týždeň, do 150€. 4x do mesiaca. To je 600€. Nakupujem v Tesco online, takže si to viem veľmi dobre ustrážiť, čo mam.v košíku. Varím doma, vonku sa nestravujeme, muž si nosí obed z domu do práce. A kupujem všetko, jediné, čo máme svoje sú jablká od svokrovcov. A zemiaky nie sú v rozpočte, lebo tie kupujeme vo vreciach na celý rok. Varím všetko možné, aj cestoviny lasagne, aj múčne občas ako parené buchty, mäso viackrát do týždňa (je pravda, že drahé hovädzie pomenej, u nás to nikto moc nemusí), aj ryby máme raz do týždňa. Aj sladké deti majú, aj jogurty a termixy. Kupujem všetko skoro v akcii, sledujem letáky, plánujem jedálniček. Mne to príde normálna suma, práveže kebyže mám problém s financiami, ja si viem predstaviť dať aj o stovku menej.

@anonym_482a14 čiže to nie je úplná suma (+jedálne) a jedlo nekvalitnejšie, ako som si aj myslela. Ďakujem za odpoveď. Nám by taká suma na mesiac pokryla len zeleninu a ovocie, nie to ešte zvyšok, a teda nemám až 5 detí.
Raz tu bola téma, ako Slováci sú ochotní jesť brak z obchodov, tescové umelé pečivo, poľské, mäso, milku a kinder...hlavne lacno. Asi žijem v bubline, kde ľudia nakupujú len kváskové pečivo, kvalitné mäso a mliečne produkty z našich fariem, vajcia len z voľných výbehov,...a to stojí podstatne viac. Ďakujem za zobudenie, ale škoda že je to tak. Potom sú Slováci na prvých priečkach na svete v ochoreniach tráviacej sústavy.