icon

Je 900 eur na potraviny a drogériu pre 3 osoby veľa?

26. nov 2024

Ahojte, je podla vas vela minut takuto sumu dokopy za potraviny a drogeriu mesacne? Sme dvaja dospeli jedno dieta. Z toho potraviny su cca 700 a drogeria 200. Nastastie nejde o to ze by nam vyslovene chybali tie peniaze, ale velmi malo sa nam dari odkladat co sa tyka uspor a chcela by som skusit znizit potraviny a drogeriu dokopy na 700 aby som ten rozdiel 200 eur mohla pridat k usporam. Mam vsak pocit ze tu sumu 900 eur nedokazeme podliezt 😞 snazim sa robit prehlad vydavkov, nemam pocit ze kupujeme hluposti, ak aj ano tak dajme tomu v sume 50-70 €. Co si myslite?

gribka1
29. nov 2024

@lujza123 Áno skúšam teraz olivac cez eshop, ak bude chutiť, vezmem veľké balenie. Kávu my zasa zrnkovu od slovenských praziarov, ta je drahá, 200-250 g za 7-11e. Budem objednávať väčšie balenia. Určite pozriem grizly a iné šopy, veď musím konsolidovať 😂

lujza123
29. nov 2024

Autorka, tie maliny teraz chapem ked je to ovocie co dieťa s radosťou zje ok, ale stále je tam niekde v tvojich nákupoch priestor vymyslieť to tak aby ste sa stravovali aj zdravo, aj chutne a aj za menej. Alebo za tu istú sumu, ale mohli si dopriať aj to luxusnejšie. Pretože problémom akoze lacných potravín je mala výživová hodnota, takže ich človek k tomu aby sa najedol musí kúpiť a zjesť viac.

Pointa je v tom ze ide o maličké sumy, 1,99 sem 0,99 tam a tie sa skratka dokopy nezbieraju do dosť vysokej čiastky … Niekedy je fakt dobre viesť si podrobnú štatistiku zopar mesiacov a tam uvidis úplne presne kde peniaze utekajú, môžu to byt fakt úplne maličkosti ktoré pri bežnom nákupe ani nevnímáš ale za celý mesiac je to vysoká suma, ako napríklad aj tie tyčinky/snacky co tu boli spomenuté

autor
29. nov 2024

Dakujem vam, asi naozaj skusim aspon 2-3 mesiace si fakt odlozit kazdy jeden blocek a analyzovat. Moj ciel je naozaj mat drogeriu max do 650-700 eur spolu so vsetkym komplet. Dufam ze sa mi to podari ☺️ Mozno dam o nejaky cas udpate 😄

autor
29. nov 2024

*mat potraviny a drogeriu max 650-700

weleda123
29. nov 2024

My sme 2 dospelý a malé dieťa. Zo začiatku sme používali Pampersky, takže tiež tá suma bola vyššia. Pred časom sme prešli na Tescove premium plienky a značne to šetrí peniaze (inak som skúšala predtým X značiek a tieto jedine nám sadli). Na stravu dáme 550-600 eur mesačne a na drogériu nejakých 120 eur mesačne. A to nemám pocit, že by som nejako extra šetrila. Chladnička aj mraznička nám praskajú vo švíkoch.

luba98
29. nov 2024

@gribka1 Bývam paneláku, všetko si musím kúpiť.

luba98
29. nov 2024

Nakupujte tak,aby ste nemuseli nič neskôr vyhodiť,varte doma žiadne donášky ani reštika a perte len keď práčka plná a do leta máte ušetrené na dovolenku, keď začnete hneď.

gribka1
29. nov 2024

@luba98 No my do reštaurácií nechodíme, to už by boli výdaje. Varíme, nemáme obedy v práci, ale pod 700e to nedám.

jajka257
29. nov 2024

@luba98 to je pekná a dobrá rada, pre ženy na rodičovskej, že žiadna donáška. Aku radu máš pre pracujúce ženy, ktoré odmietajú byť otrok domácnosti. Osobné si radšej pocvicim ako variť 2 hodiny. A aj úlohu robím s dcérou ja. Takže donáška je 5 dní z týždňa.

paulina291
29. nov 2024

@jajka257 ale ona radí autorke v jej situácii. Ak má dieťa v plienkach, tak je vysoko pravdepodobné, že je na RD. Radí jej ako ušetriť. Ty si radšej pocvičíš, ako navaríš, lebo na to máš peniaze- je to úplne ok. Len, komu tie peniaze na jedlo ledva vychádzajú, tak asi radšej bude stáť pri tom hrnci ako platiť donášku. A inak ja osobne neviem kedy naposledy som varila jedlo 2h. Max tak 5 min prípravy a potom sa to jedlo pečie/varí samo a ja si môžem robiť svoje.

jajka257
29. nov 2024

@paulina291 ja to chápem. Ale tu píšu ajzeny, ktoré chodia do práce. Keď som bola na RD, varila som. Teraz varím len cez víkend.

kristiii
29. nov 2024

@jajka257 prosím ťa nepreháňaj. Mám v okolí samých pracujúcich rodičov a nepoznám jedinú rodinu, ktorá by mala 5 dní v týždni donášky. Toto tu zas nemôžeš prezentovať ako štandard bežnej pracujúcej rodiny. Ale teda zas nepoznám ani nikoho, kto stojí pri hrncoch dve hodiny.

jajka257
29. nov 2024

@kristiii no tak sa predstavujem. 5 dní máme donášku . Pre tri osoby . Tri obedy denne . A keď chcem normálny obed, 2 hodiny sú minimum.

paulina291
30. nov 2024

@jajka257 tak ja neviem čo je pre teba normálny obed. Pre mňa zasa je definícia normálneho jedla moje, ktoré si urobím a viem, čo do neho išlo. Muž napr urobi plný hrniec bolognese omáčky- kopu zeleniny, domáce rajčiny, kvalitné mäso, namrazí to po dávkach a potom už iba keď nie je čas vytiahne a k tomu uvarí cestoviny- jeden z mnohych príkladov.
A 2h nad jedlom som možno stála, keď som robila lasagne a k nemu vyrábala domáce cestoviny, inak fakt že nikdy.

kristiii
30. nov 2024

@jajka257 veď ja ti to verím, len ty si to napísala tak, ako keby každá rodina, kde obaja rodičia pracujú, takto fungovali a tým pádom míňali na obedy násobne viac než rodiny, kde je žena doma. Čo je proste hlúposť, lebo drvivá väčšina bežných slovenských rodín si varí doma a donášku majú raz za čas alebo sa idú občas najesť von. A inak, dobre poznamenala @paulina291, tiež rada viem, čo jem, hlavne keď mám medzi známymi pár ľudí v gastre a viem ako to tam funguje. A aký je podľa teba ten "normálny" obed, pri ktorom treba stáť dve hodiny? Lebo ja si taký neviem asi ani v rýchlosti predstaviť. Myslíš, že nejaký kuchár v reštaurácii sa venuje vašim trom porciam dve hodiny a viac?

jajka257
30. nov 2024

@kristiii veď ja viem, že nevenuje. Naberie z tej kopy , ktorú nachystal. A poznám tiež ľudí z gastra. K obedu s dlhou prípravou napr. Moravský vrabec do zemiakovou knedľou a ešte polievka a mám 2 hodiny prec

mateson2004
30. nov 2024

@paulina291 dve hodiny nikdy? Možno také nevaríš , ale také obalovanie a vyprážanie karfiolu, reznou, hlavne ak toho potrebuješ aj na druhý deň trvá určite viacej ako dve hodiny . Sviečková , veď iba než načistíš a nakrajas zeleninu, prešpikuješ mäso.

mateson2004
30. nov 2024

V stredu večer som robila palacinky traja dospelý,jedno dieťa. A tým , že aby zostalo na druhý deň na raňajky a si zobrať do roboty. Priprava netrvá nič , ale stala som pri tom hodinu určite.

paulina291
30. nov 2024

@mateson2004 nerobím také jedlá. A ak by som aj robila, tak si ich nechám na víkend a cez pracovný den volím niečo rýchle. Medzi 2h jedlom a donáškou je ešte veľa možností. Ja nakrájam zeleninu, tofu, zemiaky na jeden plech, dochutím a pečiem. Toto ozaj netrvá dlho. Muž si nakrája kuracie prsia, namarinuje, opečie na panvici, k tomu na masielku zeleninu. Takto rýchle jedlá.

jajka257
30. nov 2024

@paulina291 vidíš, toto by mne doma nikto nejedol. Dokonca ani ja nie. Nemám rada tofu. A zo zeleniny, ktorá je zapečené ma napína. Zjem len surovú. Takej aj kilo. A obede, ktorý si uviedla, by sme boli hladní za hodinku. Ináč, ten obed tiež nemáš za 5 minút.

paulina291
30. nov 2024

@jajka257 ja som povedala že 5 min prípravy. Veď šupnem do rúry a môžem ísť robiť iné. Nakrajat hento všetko a dať piecť mi ozaj dlhšie netrvá. A nikto ťa to nenúti jesť predsa, ja píšem o sebe, o tom, že nemusim 2h stáť pri hrnci a byť otrok varenia.

dominikamacakova
30. nov 2024

Máš doma malé dieťa tak je asi jasné, že náklady sa zvýšia. Tiež som dávala mesačne 200€ za mlieko a plienky, vlhčené 🤷

dominikamacakova
30. nov 2024

@mateson2004 ale výživová hodnota tých palaciniek je koľko. Palacinky napríklad ja neberiem ako normálne jedlo.

mateson2004
30. nov 2024

@dominikamacakova vôbec nerobíš deťom palacinky? Veď keď spravíš polievku a palacinky, asi som už stará 🤷

luba98
30. nov 2024

@jajka257 Uvariť dobré jedlo pre moju rodinu nieje otroctvo.Stačí uvariť aj každý druhý deň na dva dni, namiesto cvičenia,ver tomu, že aj pri sporáku sa nacvičíš.A je to dobré aj na psychohygienu,tie vysmiate tváre a kopa komplimentov k tomu od všetkých ako je to fantastické,aj muž je potom prítulnejší a hlavne spokojný.

luba98
30. nov 2024

@gribka1 Ja chodím do obchodu raz zatyždeň a vždy tam nechám okolo 90eur a potom cez týždeň kúpim iba nejaké pečivo.Sme štyria dospelí iba manžel má obed v práci,ostatní sa stravujeme doma.Namiesto každodenného behania po obchodoch mám čas doma navariť.Som aj trochu unavená z varenia,ale beriem to ako cvičenie.

kristiii
30. nov 2024

@jajka257 cez týždeň nevarím moravskeko vrabca, také varím v nedeľu a tak, aby bolo aj na pondelok. Robím rôzne soté, rizotá, strukovinové (aj iné) prívarky, nejakú zmes alebo omáčku na cestoviny, fašírky v trúbe a pod.., ktorých príprava trvá tak do pol hodiny (čas varenia/pečenia) do toho samozrejme nerátam, lebo za tú dobu si stíham v pohode zacvičiť 😉. A často varím na dva dni, takže každý druhý deň mám väčšinou veget.
@mateson2004 rezne som neobalovala a nevyprazala dve hodiny v živote, ale tak vyprážam vždy len toľko, koľko sa hneď zje, karfiol nelubime tak to neviem posúdiť, určite je to väčšia piplačka, sviečkovú robím síce z plátkov bravčového, ale príprava aj so zeleninou trvá tak do pol hoďky . Včera som zhodou okolností robila palacinky, ale len pre 2 na obed + večeru pre syna (myslela som, že mu zostane na dnes, ale nevydalo 😅) a to bolo tak 3/4 hodiny, to je fakt, že pri tom treba stáť. Ale 2 hodiny ja fakt nič nevarím, asi také recepty podvedome vytesňujem zo svojho života 🤣. Ja napríklad ani také raznici nenapichujem na špajdle, načo, ale všetko nahadzem na plech a pečiem, chute sa oveľa lepšie prepoja. Akurát čo som si chute narobila 🤤.

gribka1
30. nov 2024

@luba98 Ja chodím dvakrát do týždňa, len na kávu dám týždenne 10e, mäso 40e, ovozel 30, a keď sa pridá mliečne, syr, olej, cestoviny, ryža, veci k vareniu, oriešky, vločky atd. Ani náhodou 90 nestačí.

jajka257
30. nov 2024

@luba98 nuž tvoj názor😄ja si radšej pocvicim a moja vysmiata tvár preziari byt. Každý z nás má iné priority. A ty možno nemáš na krku dvoch študentov, ja mám. A to cvičenie je môj relax, zi a nechaj žiť.

jajka257
30. nov 2024

@kristiii keď počujem, že prepojené chute, vždy si spomeniem na svokru, ktorá vylizala tanier a a oznámila mi, že sa mi nepripojili chute.