icon

Je bezpečnejšia platba kartou alebo hotovosťou?

petush21
11. nov 2024

Ahojte, vedieme v rodine takú diskusiu a nevieme sa zhodnúť tak ma zaujíma názor ľudí "zvonku". Je podľa vás lepšia a bezpečnejšia platba (pri akomkoľvek nákupe) kartou alebo v hotovosti? Časť rodiny by najradšej nemala ani len základný účet a peniaze by najradšej mala v hotovosti v ponožke pod vankúšom. Ja (a pár ďalších členov) preferujem platbu kartou, príde mi to rýchle jednoduché a bezproblémové. Kto má podľa vás pravdu?

11brano11
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
11. nov 2024

@maranco ja sa nepotrebujem nieco nove ucit preboha :DD vsak platby qr kodmi ovladame.. ja len nemienim aj tymto zatazovat zakaznikov, maju volbu a mozu platit vela sposobmi, akymi si len vyberu :D

tiezjedna
11. nov 2024

Vy fakt v rodine nemáte nič lepšie na práci, ako riešiť takéto stupidné otázky???
Logicky ti musí byť jasné, že tak ako na to máte rôzny pohľad vy, má ho aj zbytok sveta

maranco
11. nov 2024

@cervenaruza123 * Osobne sice preferujem hotovost, ale vacsinou ju nemam kde vybrat *
Na Slovensku je okolo 2700 bankomatov, to je dosť hustá sieť, či bývaš niekde v odľahlej dedine?
https://www.interez.sk/bankomaty-na-slovensku-p...

lenvam
11. nov 2024

@petush21 všetko má svoje pre a proti. Ja som hotovostné, nemám ani IB😁. Posledná platba kartou 9.8.Ja musím mať prachy,, v ruke,,. Je to realita nie len číslo na výpise

hiro
11. nov 2024

@maranco Inak ma prekvapilo - smarty.sk / brloh.sk - nemaju platbu kartou, len QR kod - nie je to pre mna ziadny problem, vsak ci pipnem QR alebo platbu kartou to je jedno. Ale to je asi jediny obchod co poznam ktory to takto riesi.

kleopatra114
11. nov 2024

Kartou. Hotovosťou som platila jedine v samoobslužných , keď sme s deckami rozbili prasiatko s 10 cent. V IB mám pekne rozdelené , kam a koľko išlo peňazí a viem sa podľa toho zariadiť.

luccija
11. nov 2024

@petush21 platím pol na pol.A vždy, keď náhodou potrebujem nemám doma hotovosť🙂

maranco
11. nov 2024

Štatistika za prvý polrok 2024 pre Slovensko
Výber hotovosti z bankomatov 9 845 382 303 €
Platba kartou alebo mobilom na termináli u obchodníka 9 012 721 612 €
Platba kartou alebo mobilom na eshope u obchodníka 947 681 757 €

Štatistika za rok 2023 pre Slovensko
Výber hotovosti z bankomatov 20 032 777 775 €
Platba kartou alebo mobilom na termináli u obchodníka 16 689 100 770 €
Platba kartou alebo mobilom na eshope u obchodníka 1 682 279 807 €
Zdroj https://www.sbaonline.sk/wp-content/uploads/202...

11brano11
Odpoveď bola odstránená
rozculena
11. nov 2024

@miusa00 ja neplatím poplatok za platbu kartou,a za vyše 20 rokov sa mi nestalo,žeby vypadol terminál...

rozculena
11. nov 2024

@vanilkovazmrzka no veď to je v podstate kartou,lebo ide v príspevku o to,či hotovosť alebo nehotovosť

11brano11
Odpoveď bola odstránená
zuzulka558
11. nov 2024

Ja len hotovosť manžel aj kartu,, dva týždne dozadu tankoval za 7o eur skoro a terminál im nešiel mal výpadok tak mi volal nech donesiem hotovosť strašne som sa na ňom vtedy zabavila 🤣🤣🤣🤣🤣, reku sak máš kartu plať, dala som si načas išla som pomalým krokom

hiro
11. nov 2024

@zuzulka558 Dalsi dovod preist na digitalne euro - vypadok banky / internetu mu nevadi.

marca12
11. nov 2024

@petush21 Platna kartou je pohodlnejsia,ale z psychologickeho hladiska neefektivna. Nemas prehlad o financiach a viacej minas,lebo ti to nepride take ako ked ti ubudaju peniaze z penazenky. Lepsie je platit v hotovosti,viacej si davas pozor na to,na co minas.

macatt
11. nov 2024

Za mňa hotovosť, viem koľko mám v peňaženke a hneď vidím koľko som minula.. pri platbách kartou sa môže ľahko stať, že odíde platba neoprávnene.. stalo sa mi na letisku, že mi platbu strhlo 2x, vedia to obchodníci zneužiť a často si to človek nevšimne..
Takto mám peniaze viac pod kontrolou..

maranco
11. nov 2024

@macatt reklamovala si dvojitú platbu a banka ti vrátila peniaze?

nastav si v mobilnej aplikácii notifikácie pri každej platbe kartou úspešnej aj zamietnutej, prípadne aj na email

simca06022011
11. nov 2024

@macatt nevedia, nakolko ja neviem opakovat platby, neviem menit sumy, stahovat.. bez tvojej autorizacie, prilozenia karty ziadnu dalsiu, duplicitunu ani inu platbu urobit neviem. AK je chyba v banke, je to lahko reklamovatelne a banka tieto platby vrati naspat/refunduje aj sama, bez akejkolvek nutnosti riesit to s obchodnikom. Kedze je to chyba platobnej brany.

mondolina
11. nov 2024

99% platím kartou.

zuzulka558
11. nov 2024

@hiro ja hotovost mam prehlad o peniazoch a viem si to rozdelit kolko si mesacne odlozim tam su a ostatne si užívam

macatt
11. nov 2024

@simca06022011
@maranco
Zistila som neskoro, teraz som reklamovala ďalšiu takúto platbu a zatiaľ sa banka nevyjadrila..
Som zvedavá..
Tak či tak už nemám dôveru, platím hotovosťou a peniaze na účte mám v bezpečí
😅

maranco
11. nov 2024

@macatt prikladala si v obchode dvakrát kartu? nemáš v mobile aplikáciu banky?

viera27
11. nov 2024

Platim bezhotovostne, kde sa tak neda platit, tam nenakupujem. Do bezhotovostneho samozrejme ratam aj QR a okamzite prevody, vid u dedinskeho servisaka naposledy. A uz som aj viackrat vyuzila reklamaciu platby kartovou spolocnostou, ked sa sluzba neudiala (typicke pre letenky napr.), ale da sa vyuzit a vydokladovat aj nespokojnost so sluzbou atd. Jednoduchsie ako sa natahovat s predajcom.

macatt
11. nov 2024

@maranco bolo to v zahraničí, obchodník urobil zmätok, vytrhol mi kartu, lebo mal pocit, že ju zle prikladám a výsledok som zistila neskoro..

vanilkovazmrzka
11. nov 2024

@rozculena je to bezhotovostna platba, ale co sa bezpecnosti tyka, plastova karta je ovela ovela lahsie zneuzitelna ako virtualna karta v telefone 🙂 to len na margo bezpecnosti, co je “lepsie” pre uzivatela, je uz na jeho preferenciach…

viestta
11. nov 2024

Preferujem platby kartami, vybrala som pred par mesiacmi 50€, este mam z nich 10 v penazenke.

maranco
11. nov 2024

@macatt v takých situáciách si treba hneď skontrolovať v mobile nezaúčtované platby a buď riešiť v obchode alebo s bankou

ja som riešil 5 platieb na letisku z automatu, bol nejako pokazený nereagoval, tak tie platby som mal skoro mesiac nezaúčtované a potom zmizli z rezervácie

niekto2hy
11. nov 2024

Platim kartou,neviem ako by som do Argentiny,Ciny,Turecka posielal ,,hotovost" za tovar a sluzby... Viem,su spolocnosti ako Western Union...,len nie kazdy ich aceptuje.

macatt
11. nov 2024

@maranco jasné, ale keď utekáš na lietadlo, po ceste chceš niečo kúpiť..na letisku nefungovala žiadna sieť, v lietadle tiež nie.. a už potom vypadlo z hlavy niečo kontrolovať..
Pre mňa je proste hotovosť NAJ