icon

Je bezpečnejšia platba kartou alebo hotovosťou?

petush21
11. nov 2024

Ahojte, vedieme v rodine takú diskusiu a nevieme sa zhodnúť tak ma zaujíma názor ľudí "zvonku". Je podľa vás lepšia a bezpečnejšia platba (pri akomkoľvek nákupe) kartou alebo v hotovosti? Časť rodiny by najradšej nemala ani len základný účet a peniaze by najradšej mala v hotovosti v ponožke pod vankúšom. Ja (a pár ďalších členov) preferujem platbu kartou, príde mi to rýchle jednoduché a bezproblémové. Kto má podľa vás pravdu?

Strana
z4
romino
12. nov 2024

@hiro no neviem ci si banka neberie aj nejaky fixny poplatok za platbu. Ze nielen percento. A ten daky fixny poplatok je aj celkom velka polozka, v pomere k malej platbe.
Preto vidavam napisy, ze Platba kartou len od 5eur ...alebo 10eur

romino
12. nov 2024

@janicast mne banka vracia 1% za platby kartou. Keby platim to iste hotovostou, tak to 1% nazad samozrejme nedostavam.
Ucet mam zadarmo.

tomasisa
13. nov 2024

@maranco tehlicky?, nie...je to nepouzitelne prakticky pocas kriz mne ako obyc.cloveku, tie pomozu mozno exponovanim osobam, ale cierny trh je aj v casoch najhorsich vojen, ci kriz, takze mince,strieborne napr. mozem pouzit na vymenu za jedlo, za nedostatkovy tovar...rozmyslam tak od mladosti, sledujem s tej mojej bublinky svet okolo nas a vsetko ma vedie k presvedceniu ze vojna este bude /u nas,resp,ktora sa nas velmi dotkne/ aj hla par dekad a je to tu,mozno sme na prahu 3. svetovej

maranco
13. nov 2024

@romino to je preto že obchodník pri platbe kartou zaplatí poplatok 1,5-2%, keby kartové spoločnosti dovolili tento náklad pripočítať k výslednej cene tak platíš o 2% viac alebo pri hotovosti dostaneš 2% zľavu
v každom prípade to tak či tak zaplatí zákazník

maranco
13. nov 2024

@tomasisa áno, čakajú nás dramatické udalosti ale globálnej jadrovej vojny sa nemusíme báť, jej spustenie by spoľahlivo zablokovala Carringtonova udalosť prípadne náhle úmrtie vodcu

romino
13. nov 2024

@maranco to vsetko predsa viem, ze je to presne takto. Ja som reagoval na koment "cash je cash a vždy nech bude...Nekrmim banky"
Tak nech sa dotycna nadalej tesi ze ona priamo banky nekrmi

user62056819
Odpoveď bola odstránená
modraslamka
13. nov 2024

neznasam hotovost, najradsej platim mobilom, ani penazenku netreba, perfektne!

trisha_r
14. nov 2024

@petush21 bezproblémové to bude iba dovtedy kým sa niečo nestane a nebudeš mať možnosť zaplatiť. Ja vždy platím reálnymi peniazmi nie imaginárnymi.

esmey
14. nov 2024

Hotovosť by mala byť zakázaná.
Vytvára len priestor na korupciu (už ste videli úplatok prevodom na účet?), priestor pre obchádzanie daňovej povinnosti ("dajte mi to bez papiera"), nepriznávanie príjímov firiem a szčo a tým menšie odvádzanie daní ("dajte mi to na ruku a bude to o 20% lacnejšie) atď atď. Komu tento systém vyhovuje? Len podvodníkom a bohužiaľ hlupáci čo držia papieriky v peňaženkách a chvália sa že kartou platili 1x v živote "lebo sú zvyknutí" tento systém len podporujú.

maranco
14. nov 2024

@esmey politici hotovosť nezakážu, čo by potom dostali v igelitkách, zabudli na benzínke, objavili na pôjde po starej mame, našli v krabiciach od šampanského 🙂

dominikamacakova
14. nov 2024

To sú takí čo sa boja, že umelá inteligencia ovládne svet.

dominikamacakova
14. nov 2024

@modraslamka ja už len čakám na digitálne doklady, lebo stále treba nosiť peňaženku so sebou

tomasisa
15. nov 2024

@maranco neviem ktoreho vodcu myslis, ale dobre si trafil, lebo ano aj take udalosti ako Caringttonova udalost mozu sposobit nutnost mat okrem platobnych kariet aj co to na vymenu, barter, platbu inou ,,menou,,

tomasisa
15. nov 2024

@esmey mal by si zajst k ocnemu...podozrenie na kratkozrakost...ludi co preferuju hotovost nazyvas hlupakmi, ty si iste pojedol vsetku mudrost sveta a preto iste vies ze podvodnici a necestny ludia boli aj budu a najdu si cesticku ako osalit system
a tvoja bezhranicna mudrost urcite mysli aj na to ze vsetko na svete sa da zneuzit...
aj kratkozrakost, aj pohodlnost ,vsetko.... odporucma precitat si knihu Jurka Orwella mozno ti to trochu poopravi videnie

esmey
16. nov 2024

@tomasisa bud patris k spominanym hlupakom alebo podvodnikom. A určite aj paranoikom, všetci nas chcú kontrolovať a zotročiť, veľkého brata zaujima že chodiš kupovať borovičku každý víkend do jednoty, všakže?

kristiii
17. nov 2024

@esmey prečo je ešte aj v takýchto diskusiách potrebné niekoho urážať? Len preto, že niekto uprednostňuje hotovosť, je podľa teba hlupák? Platím aj nakupujem normálne aj on-line a napriek tomu v kamenných obchodoch používam radšej hotovosť. A nie, nie je to preto, že som paranoidná, ale stotožňujem sa s úplne prvou odpoveďou v tejto diskusii. Akože sorry, ale nazývať ľudí hlupakmi či podvodníkmi len preto, že používajú radšej hotovosť, svedčí skôr niečo o tebe než o nás.

tomasisa
18. nov 2024

@esmey podla seba sudis inych? chodim do ineho retazca, v tej jednote si mozno s tou borovickou videl odraz seba...

kvetinka_2
27. nov 2024

Poznám ľudí, ktorý platia kartou aj 40 centov😳, čo podľa mňa má, asi každý pri sebe.🙈A zažila som, že platili 175€ nákup v hotovosti v 20tkách 😉, čiže asi sa nedá povedať, čo je lepšie. Každému vyhovuje niečo iné, ja preferujem kartu, kdekoľvek kde sa dá.😅Ale kartu (klasickú), nie Google a Apple Pay.

hiro
27. nov 2024

@kvetinka_2 Ja veru ani tych 40c casto nemam pri sebe. A preco platit v hotovosti viac ked kartou to stoji menej? (napriklad cestovny listok)

izabella288
9. jan 2025

@miusa00 kde sa platí poplatok z platby napríklad v obchode, ako ste na toto prišli?

izabella288
9. jan 2025

@petush21 no a čo teraz, Kataster nefunkčný, nikto nevie ako to dopadne, či sa niekto z nás nestane obeťou podvodu a nepríde o strechu nad hlavou...
A čo keď sa toto isté stane s bankami?
Tiež nemám doma hotovosť, ale vraj si treba vybrať.
Samozrejme dobrá skrýša, trezor, a možno aj ten alobal kvôli ohňu... Bez srandy.

miusa00
11. jan 2025

@izabella288 podnikatel, nie vy, citajte s porozumenim.

izabella288
12. jan 2025

@miusa00 čo podnikateľ? Keby sa stalo niečo s bankami dotkne sa to všetkých.

rozculena
17. jan 2025

@hiro na platbu QR musím otvoriť IB,nie? A zapnúť dáta. Mobilom platím bez dát.

Strana
z4