icon

Je cena práce hodinového manžela primeraná?

6. mar 2024

na základe e-mailu som kontaktovala hodinového manžela, kde som ho poprosila o pomoc v byte so zapojením a montovaním nábytku. Do e-mailu mi vypočítal nejakú cenovú ponuku s položkami aj to len polovicu toho, čo bolo treba vykonať. Problémom je, že je to uvedené v emaily ako cena práce no myslela som, že je to s DPH avšak to tam nie je spomenuté a teraz si odomňa pýta na účet skoro 500 euro bez faktúry z toho 30 stál materiál a 40 euro dopravu za 2xpríchod 20km vzdialenosť. Je normálne aby si za 6.5 hodiny (3 hodiny jeden deň 3,5 hodiny 2. deň) zapýtal 416 euro za prácu bez DPH bez faktúry? Budem rada za rady ľuďom, ktorí sa tomu rozumejú ako to vyriešiť. Hovor s ním nepomohol.

Strana
z4
janinque
6. mar 2024

Aka bola povodna CP?

veselo_neveselo
6. mar 2024

No tak nezaplat pokial nedostanes fakturu. Co by si ine chcela robit? Alebo mu povedz, ze bez faktury mu zaplatis XY, a s fakturou plnu sumu. Ale akoze to je nejakych 60 eur za hodinu - ako ti to nacenil pri dohadovani sa?

Ak si chcela lepsiu kalkulaciu, mala si sa ozvat VOPRED, a nie ho nechat robit a teraz sa divit, ze si to naratal.

janai1
6. mar 2024

Bez faktúry neplať nič.
A nabudúce, cenová ponuka sa robí vopred aj s cenou za prácu

autor
6. mar 2024

a môže cenu dopredu napísať bez dph v cenovej ponuke?

alickapusinka
6. mar 2024

Ak Ti da faktúru musí odviesť daň. Ak ti faktúru nedá že bez bločka tak je to cele jemu do vrecka.

autor
6. mar 2024

@alickapusinka a cenovu ponuku moze urobit bez dph ?

lienka.7
6. mar 2024

@autorka mas predsa cenovú ponuku, co ste sa dohodli. Tam ti musel nacenit co a ako. Cize ked ti napísal co ja viem ze konečná cena je 269€ a nenapísal + DPH ešte, tak to ma s DPH.
Neplatila by som nič naviac, a bez faktúry už vôbec nie.

jaroe
6. mar 2024

Áno, oni radi oznamujú cenu bez DPH v ponuke. Ponuka tak vyzerá lakavejsie. Pokiaľ sa vyslovene nespytas, tak nevieš. A potom na teba vybalia sumu s danou a ti drzejsi rovno aj ponuku, že dajú bez faktúry a zaplatíš teda len tú sumu bez dane.

andaluzia12
6. mar 2024

Mne sa raz stalo že “takýto odborník” za 2 hodiny práce pýtal 120€. Jednalo sa o osadenie sprchoveho kúta, len skiel, nakoľko vanička už bola osadená. Materiál bol môj. Chyba bola, že sme sa dopredu nedohodli sa cene, povedal len že “spravím dobrú cenu”. Argumentoval tým, ze boli dvaja a boli u mňa 2 hodiny. Nepochodil, dostal 80€ a ešte aj vynadané, čo si o sebe mysli. Uznávam, bola moja chyba že sme sa nedohodli na cene dopredu, už som navždy! poučená. Podotýkam že bol rok 2018. Zaplať len to, načom ste sa dohodli…

tykat
6. mar 2024

Na jaku mariu uctuje DPH ked ti neda ziadnu FA? On je platca DPH? Vtipalek
Mailom by som poziadala o vystavenie danoveho dokladu, povedz ze si to chces dat do nakladov (nemusi ho zaujimat do akych nakladov, napr.ze majitel bytu ti to preplati)

autor
6. mar 2024

@andaluzia12 ty si tam mala aspon dvoch mne jednu polozku oznamil za dve hodiny montaz zakladnych roliet 120 bez dph :D

okoloiduci5
6. mar 2024

A co je na tej cene? Bezny zivnostnik ma mat aspon 200-300e na den ked je sikovny. Ked chcete niekomu ratat hodiny a podla toho vyplatit, tak prajem vela stastia v hladani. Plati sa za skusenosti, nejake naradie, nejaka doprava a tak. Kto je lakomy nech si robi vsetko sam.

A pre ostatne obecenstvo, kazdy tu pise ze pytat fakturu. To mne sa este nestalo ze by pytali, praveze kazdy ,,bez,, ale ich aj tak vystavujem, ci sa im paci alebo nie

betulinka1
6. mar 2024

Otazka je ci je vobec platca DPH. To si vies skontrolovat v zozname platcov DPH. Ak nie je platca DPH nech ti da fakturu a ta bude bez DPH. A Ano suma 50€ az60€ na hodinu je normalna cena za skladanie nabytku. Ak nie je platca DPH skusila by som este zjednať 20% zlavu ak nechces fakturu. To je dan z prijmu, ktoru on musi zaplatit z prijmu ak budes trvat na fakture.

zalka
6. mar 2024

@betulinka1 dan z príjmu u szčo je 15% .

alickapusinka
6. mar 2024

nie nemôže ak ti dá doklad tak tam máš aj s DPH. Môže byť aj neplatca DPH. Tam sa to účtuje nejako ináč. Dá sa to skontrolovať. Ak doklad nechce dať tak všetko to dostane ON do vrecka .ON nemôže TI dať doklad TY mu zaplatíš však ak bude robiť daňové tak štátu uviesť musí za predpokladu že nie je platcom DPH. To je na faktúru alebo bloček, To tak berú za skladanie nábytku za hodinu to nie je veľa.

autor
6. mar 2024

@okoloiduci5 áno keď sa nadre, vŕta, drážky robí a dvíha ťažké veci a nieže zaťahuje šrobiky 🙂

natalia912
6. mar 2024

Po tejto odpovedí čo si tu dala " áno keď sa nadre, vŕta, drážky robí a dvíha ťažké veci a nieže zaťahuje šrobiky 🙂" ti radím len aby si si tie srobiky nabudúce pozatahovala sama 😂 ja som minule skladala skrinku tri hodiny a myslela som že by sa mi niekde uprostred sikol neurol,lexaurin,alkohol alebo hocičo podobné

zalka
6. mar 2024

@natalia912 ale ved aj ten nábytok čosi váži, jedna skrinka 20 a viac kg v balení. A to treba preniesť vybaliť ... tiež je to ťažké. A kto nevie tak platí, kto vie spraví si sám. 🙂

eeffka
6. mar 2024

Za 400e ti to pridem poskladat aj ja 🤣 z ke, srubovak aj vserko naradie mam.
Ako fakt si na 2x3hod skladanie nabytku musis volat platenu sluzbu? Drahe ponaucenie.

salome123
6. mar 2024

Nemal ti dať cenovú ponuku bez DPH. Má vôbec živnosť? Pozri na zrsr.sk a napíš mi do správy jeho IČO. Pozriem či je vôbec platca DPH

macatt
6. mar 2024

Veď mu zaplať len to čo bolo v maily a na čom ste sa dohodli.. plus by som mu dala za materiál 30€, 20€ na benzín a 20€ tringelt🤗 a druhý x bude vedieť, že má s ľudmi jednať narovinu, aby sa mu takéto nepríjemnosti nestávali.. volala si hodinového manžela a nie stavebnú firmu, aby ti robil ponuku bez DPH

sissy27
6. mar 2024

A co bolo v tej CP? Lebo malo tam byt jasne uvedene
Praca-hodinova sadzba xx€
Doprava xx€ (bud ako fixna suma alebo podla km)
Material xx€ (moze sa zmenit v zavislosti od skutocne spotrebovaneho)
Suma rozdelena na cena bez dph - dph - celkova suma vratane dph
Ak si videla, ze v CP nie su zahrnute vsetky ukony, tak si mala poziadat o doplnenie alebo ho nenechat robit nic navyse oproti CP.
A 60€ / hod je sakra vela, to naozaj neviem, komu sa toto zda ok a ako ochotne plati take sumy. Mozno keby v tom mal rizikovy priplatok za pracu v narocnych podmienkach a priplatok za pracu v nedelu…

natalia912
6. mar 2024

Ale teda nech nie som len za osinu v zadku 😂 teba sa týka hlavne 635 ods 1 ...aj keď teda neviem ako to celé bolo,ale teoreticky ten mail môžeme chápať ako rozpočet

luliu
6. mar 2024

Áno, vo väčšine prípadov dostávam cenovú ponuku bez DPH

zalka
6. mar 2024

DPH sa môže zmeniť výška, čiže aj v zmluvách aj v CP zvyknú byť ceny bez DPH a napísané, že DPH sa vyráta podla aktuálne platných zákonov.

petronelag
6. mar 2024

@natalia912 Nábytok nie je jednoduché zložiť, aj ja som otvorila krabicu a vybrala návod a tam bolo toľko výkresov, že som to radšej nechala tak.

natalia912
6. mar 2024

@petronelag ja viem 😂 skrinku som zložila a na poslednom nákres bola úplne "zbytočná"latka a zrazu ..hups všetko rozobrať lebo som tam dala niečo naopak 🙈🙈 a bla bla ..skoro ma piclo pekne povedané...lebo tie návody si úžasné...na návode latka A a srobik 1 a v reále nemáš označené nikde nič a ešte meriam priemer hlavičky a dĺžku srobiku aby som vedela či je to ten správny 😂🙈

lakebabe
6. mar 2024

Keď som sa na tieto služby dopytovala u hodinového manžela chcela som niečo kedysi poskladať tiež nabytky cena bola vtedy od 50 eur na hodinu a prišlo mi to ok a cena za to osadenie sprchového kútu co tu niekto písal bola malá Keď si predstavím koľko sme zaplatili pri rekonštrukcii za takéto osadzania to boli iné cifry.
Však keď si myslíš ze to je len blbé zatahovanie srobikov mohla si si to urobiť sama.
Dnes muž skladal nove jedalenske stoličky vybrala som najblbsi model na skladanie štyri skladal tri hodiny

guiseppinka
6. mar 2024

@natalia912 trwba nakupovat nabytok v ikei a budes mat vsetko pekne polopatisticky vysvetlene a nakreslene😂 je to ako lego pre dospelych😂

natalia912
6. mar 2024

@guiseppinka dobre vedieť 😂 ale dúfam že tak skoro už nebudem skladať nič 😂

Strana
z4