Je cena práce hodinového manžela primeraná?
na základe e-mailu som kontaktovala hodinového manžela, kde som ho poprosila o pomoc v byte so zapojením a montovaním nábytku. Do e-mailu mi vypočítal nejakú cenovú ponuku s položkami aj to len polovicu toho, čo bolo treba vykonať. Problémom je, že je to uvedené v emaily ako cena práce no myslela som, že je to s DPH avšak to tam nie je spomenuté a teraz si odomňa pýta na účet skoro 500 euro bez faktúry z toho 30 stál materiál a 40 euro dopravu za 2xpríchod 20km vzdialenosť. Je normálne aby si za 6.5 hodiny (3 hodiny jeden deň 3,5 hodiny 2. deň) zapýtal 416 euro za prácu bez DPH bez faktúry? Budem rada za rady ľuďom, ktorí sa tomu rozumejú ako to vyriešiť. Hovor s ním nepomohol.
Aku si dostala pôvodnú cenovú ponuku? Napíš jasne, o koľko si navýšil sumu.
Nie každý je platca DPH.
Ak niekto pýta peniaze sa prácu bez faktúry, tak porušuje zákon.
Účtovať si DPH bez bločku je opäť porušenie zákona. Veď on ju nikomu neodvádza. To nie je jeho zisk, ale to je daň, ktorá sa odvádza štátu.
Je vôbec plátca DPH? Už som sa stretol s majstrami, ktorí si chceli účtovať DPH a pritom nie sú plátcovia DPH! Tu si ho skontroluj:
https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-s...
Ak nie je plátca DPH (nie je v zozname), tak okráda teba a štát zároveň. Pokiaľ máš podozrenie zo spáchania daňového trestného činu, tak by si to mala nahlásiť na finančnej správe, aby to preverili.
Zaplatila by som podľa cenovej ponuky. Pokiaľ tam nebolo výslovne napísané, že cena je bez DPH, vyššiu by som neplatila. Ani s faktúrou, ani bez faktúry. Je povinnosť uviesť, či CP obsahuje DPH. Co je psáno, to je dáno....
@martinka13 lenze on mi len načmaral 1.polovicu prace ze kolko, ani DPH neuvadza ani vizitka ... a 2 polovocu prace vukonal ale nenapisal dopredu kolko si bude pytata moze to rozpisat len tak bez uvadzania dph ?
Ty tu píšeš že vykonal práce ešte aj navyše a stále ťa zaujíma DPH. V každom príspevku doteraz ti baby odpísali.
Tak odpíšem aj ja.
Môže to byť bez DPH.
@zalka no ano, lebo DPH sa bezne meni zo dna na den, a kazdu chvilu
@6mia6 Podla mna nejaky hodinovy manzel, ktory este aj robi vsetko nacierno bez faktury, nie je platcom DPH. Urcite na to nema obrat. Autorka je zvyknuta, ze na kazdom blocku z obchodu ma DPH, tak ju caka aj tu. Potom ju takyto neseriozny "podnikatel" lahko oklame.
@eeffka veď môžeš začať podnikať 🙂
v cenovej ponuke ma byt uvedene vsetko,ak ti nenacenil vsetko, nemala si si ho objednat, bez toho aby to dorobil. Nacenuje sa aj praca, napise aj kolko bude stat "doprava", kolko hodina prace atd (ak by sa zmenila narocnost). Rovnako tam ma mat uvedene inicialy, aby si si ho vedela overit. Ak tam bola nacenena len polovica veci, tak vlastne na druhej casti ste sa ani nedohodli...
Vela majstrov ani nevie ako ma cenova ponuka vyzerat, vela z nich nevie nic, len vypytat z brucha vyratanu sumu v hotovosti, bez dokladu a do vacku. V cenovej ponuke musi byt uvedene ze ide cenu bez DPH a pre konecneho zakaznika, nema vobec zmysel ani dovod to uvadzat bez DPH (ak je platca). Cize ja by som sa voci tomu velmi ohradila keby zrazu vyrukoval ze chce o DPH viac. Si predstav ze by mi posielali ponuku na desattisicove prace na stavbe a pri platbe by vyrukovali s tym, ze ved to je bez dph :DDD
Ja som riesila s nasimi majstrami aj dopravu a pekne krasne mi robili dobropis, lebo zacali si chodit pocas stavby "na otocku",cize ja ak maju moznost robit u mna 6-8hodin denne, neberiem take ze dobehne si na hodku, dve a potom pride "one time next time" a pekne si nauctuje xkrat dopravu.
@simca06022011 dakujem 🙂
no nemas mi za co velmi dakovat, aj ty si pochybila, ked si ho nechala robit nenacene sluzby, len tu dph si prediskutuj urcite.
@simca06022011 no DPH sa môže zmeniť kedykoľvek keď rozhodnú politici. A keď si sa tak rozpísala zabudla si uviesť, že na cenovú ponuku patrí aj platnosť napr 2 týždne alebo iný časový údaj.
A keďže nevieme čo presne bolo v CP a čo presne urobil majster tak ťažko sa je vyjadrovať...
ak napíšem v CP poskladanie skrine 100e , poskladanie nočného stolíka 30e , poskladanie postele 90e ...a mám 3 skrine a 2 nočné stolíky tak použijem kalkulačku a vyratam 100x3 plus 30x2 plus 90 a nebudem čakať že mi spálňu celú poskladá za 220e... ktohovie či to tak nebolo ..ťažko posúdiť z informácií
@hiro ano, konecnemu sootrebitelovi ma ist cena vratane platnej DPH. Ak ju dal bez DPH, mal to v cenovej ponuke riadne oznacit
Co sa tyka tej ceny. Dnes je volna tvorba cien, moze si pytat, kolko uzna za vhodne, ak suhlasis, tak sluzbu prevedie, ak nie, hladas ineho.
Pises, ze dal cenu len na cast prace. Preco si s takou CP suhlasila? Ono to byva tak, ze zakaznik si este pocas prac doobjedna sluzby a nasledne sa potom cuduje, kolko to zrazu stoji.
Pytaj si riadny danovy doklad za vykonane prace a zaplat na ucet. A mas ponaucenie nabuduce, ze cena sa dohaduje popredu a ak si v case vykonu nieco chcem doobjednat, spytam sa, kolko budem doplacat.
toto su presne tí slovenskí podnikatelia , nedá ti poriadnu kalkuláciu , robotu velakrat odflakne , o fakture mozes snivat, a este ta poriadne nenažrano ošklbe. obzvlast ked vidi ženu. kaslat na takychto, radsej si ozaj urobit vsetko co sa da sam a co neviem, tak zavolam si ludi, ale prejdem vsetky mozne recenzie.
@zalka samozrejme, lebo stava sa to bezne a zo dna na den :DD tento udaj sa ako tak berie v uvahu pri dlhodobych zmluvach a nie cenovej ponuka na poskladanie skrine a namontovanie zaluzie.
@simca06022011 nepíšem že sa to stáva bežne, ale že stat sa môže...a veľmi pochybujem, že drobný SZČO je platcom DPH lebo by svoju prácu mal drahšiu o 20% oproti iným a to by bol nekonkurencie schopný.
A či to celé nie je o dani z príjmov ale ani ten SZČO a ani zadávateľka sa tomu nerozumejú...
@zalka keď žiadam o poskladanie viacero kusov nábytku, tak špecifikujem predsa počty. Cena za jednotku (v tomto prípade ks) vynasobena počtom skrin, stoličiek, stolov a pod. Cize vysledna suma bude nie 220€ ale co ja viem 560€. Ja si nemám ako zákazník co nasobit deliť a podobne. Súčasťou cenovej ponuky ma byt aj info ohľadom DPH. Bud teda ze nie je platca DPH, alebo dopocitana DPH v príslušnej výške. Nie ze ja si mam doratat. To si kde prosím ta takéto CP videla??? Áno, u podvodníkov mozno. Detto špecifikovať dopravu a info, ze materiál nakúpeny bude uctovany zvlášť (podľa reálnej spotreby napr.).
Tu sa snaží len @autorku poriadne odrbat, nic viac nič menej.
@autorka pokial robil niečo NAVIAC, co ti nenacenil a VOPRED ti nepovedal sumu, ale vykonal si to a povedal ti, ze teraz doplat mi ešte 260€, no tak ma chlapec proste smolu.
Zaplatila by som, čo bolo dohodnuté a keď sa mu nepáči, môžeme to riešiť s príslušnými úradmi a mojim právnikom. Bodka. Nedaj sa osklbat paneboze.
A samozrejme riadny doklad k tomu a úhradu na účet. Nech sa paci.
Áno cenová ponuka sa uvádza väčšinou bez DPH, ak chce cenu s DPH je to povinný dať vystavenú fakturu
@lienka.7 ach jaj...,👍 hovorím, nevieme aká bola ponuka ani len vycuc nedala autorka...
Ale SZČO je ten najhorší a možno len sa neporozumeli. A áno tak ako to podala autorka to môže znieť ako podvod resp. krátenie dane. A možno to tak nie je.
Koľko krát zákazník vymýšľa...toto tak a toto onak a potom a nie to je zle vráťme sa...a neuvedomuje si že také vymýšľanie tiež musí zaplatiť.
Autorka sama videla že nie je v ponuke všetko mala sa ohradiť a pýtať nacenit všetko alebo sa na daného vykašľať a nájsť druhého. Ale jej sa zapáčila cena za polovičnú robotu, tak samozrejme asi neštudovala poriadne ponuku a keď prišlo k lámanou chleba čítaj plateniu, tak už vtedy sa skúma prečo.
A nie prijať 2x toľko služby a ohradzovat sa že toto nacenene nebolo to nezaplatim aj keď reálne správene to má.
Tu vidím neserioznost obojstrannú resp. ako som písala nepochopenie sa.
@zalka ja som mu napisala rozpis prace na dva dni, pretoze som cakala na dodanie este... na zaciatku som mu vypisala vsetky potrebnr ukony a nacenil mi len 1. Den a 2.den mi nacenil az po vykonani prace s tym ze medzitym sme komunikovali ze mi da akciu a sa dohodneme na cene... na cene som cakala 20 euro na hodi u bez dph a nie 60 euro bez dph. Ako vypytat si za 6.5 hodiny 415 euro bez dph je hajzlovstvo... Momentalne som si dala cenovu ponuku od ineho a ten je omnoho km dalej odomna a vypocital mi polovicu sumy z toho, co si vypocital prvy... Ano verila som ze mi spravi dobru cenu a neda si nemecky cennik...
No máš poučenie do budúcna...neísť po prvej ponuke ale dať si nacenit od viacerých...
Kamarát šiel prerábať kupelku v paneláku a wc...prvá ponúka ho posadila na zadok vyše 10000e s DPH...pozor nemal nacenenu DPH ..mal uvedené cena bez DPH 9000e...a tak oslovil ďalších až sa dopracoval k majstrovi čo chcel 4500e samozrejme bavíme sa len o práci nie materiáli... A to sme mu všetci hovorili ako ho prvý natiahol...ale prvá ponúka bola z Sro a tam okrem pracovníkov treba živiť aj aparát a cena tomu zodpovedala a tá posledná bola od SZČO čo živia sami seba... partia... A potom sa ešte robí čo mám skúsenosti, že sa natiahne cena ak dotyčný túto zákazku nechce, tak cena je premrštená a ak ho objednas tak platíš. Lebo naozaj niekedy je problém zohnať niekoho...
A teraz sama si písala že cena bola za 1 deň práce a práce bolo tak že trebalo aj druhý deň.
Ak sa dá tak veľa vecí je výhodnejšie sa dohodnúť na ukolovej cene a nie hodinovej. Pri hodinovke sa málokto ponáhľa keďže má čas kt.je zaplatený...a ďalšia vec, občas sa môže niečo vyskytnúť čo ten čas aj reálne natiahne.
Môže, ale Ty si s takouto ponukou nemala súhlasiť. Fakt je to, že on nemá od Teba odsúhlasenú CP. Takže v podstate je na Tebe, koľko mu zaplatíš a na ňom, ako sa k tomu postaví...
@zalka robim ucto prave takymto majstrom a teda vacsina platcami je. Cize to sa neda povedat ci je alebo nie je.. zalezi ci robi aj pre firmy, co robi... ak chodi do domacnosti len pomimo ine fusky atd. To nik nevie. A nie je to ani vobec dolezite pri nom. AK chcel uctovat dph, mal to jasne uviest
inak autorka, ved si ho podla mnea vygoogli, alebo mi posli meno/link, nieco.. z niekade na neho kontakt mas. da sa zistit ci ma zivnost, alebo sro, je platca dph, nie je..

@okoloiduci5 kiez by 200, 300 na den 🙂