icon

Je dobré uchovávať finančnú rezervu v hotovosti doma?

13. jan 2025

Ahojte. S manželom sme spolu 35 rokov. Vždy sme mali a aj máme jeden účet, spoločné financie. Nikdy sme nedelili financie na Tvoje a moje. Máme nejakú rezervu v prípade ak by niekto z nás prišiel o prácu, nedajbože by nastali zdravotné problémy. V poslednom čase uvažujem vybrať finančnú rezervu a uložiť doma. Dôvodom je obava keby sa niektorému z nás niečo stalo nepredvídateľné tak ten druhý ostane bez prostriedkov kým prebehne dedičstvo. Vždy sme uprednostňovali hotovosť. Žijeme na dedine, bankomat máme len v meste kde pracujem. Možno je to zvláštne že takto uvažujem, ale je to krutá realita. Samozrejme nik nevieme dopredu kedy nám sviečka dohorí. Som naučená myslieť na zadné vrátka. Prosím čo si o tom myslíte?
Ďakujem.

Strana
z3
zuzanaete
13. jan 2025

Neprajem, ale vyhori dom a ci bude s rezervou? Budete mat doma trezor? Mozete mat 2 sporiace ucty na kazdeho zvlast, aby v pripade umria mal druhy pristup k polovici penazi okamzite.

zic
13. jan 2025

Takto... je "nezodpovedne" mat iba jeden spolocny ucet - presne z dovodu, ako si napisala (to je jeden z dovodov)...
Kludne aj spolocny ucet, ale nie len. Jedina banka, ktora umoznuje mat 2 rovnocennych partnerov je mBank pokial viem (na Slovensku)...
Mat zase vela penazi doma je tiez nebezpecne (co je vela, samozrejme)... Zlodeji vyuzivaju seniornejsich ludi, ktori casto penaize doma maju a okradnu ich.
Tak isto, co ak vam vyhori dom? Alebo nieco podobne? Vykradnu vas...?

deti95060810
13. jan 2025

@zic mBank má dvoch spoločných rovnocenných partnerov? to asi ťažko... máme tam účet a jeden je majiteľ a druhý disponent...
ale to isté má aj Slov. spor.

zic
13. jan 2025

@deti95060810 to samozrejme je tiez moznost... ale verim, ze pristup na web mbank mas, alebo na google... hned prvy odkaz...

Pokiaľ nemáte záujem o plné zdieľanie spoločných financií prostredníctvom spoločného účtu (dvaja spolumajitelia), ešte je tu možnosť disponenta....

cely link...
https://www.mbank.sk/blog/post,816,je-spolocny-...

Slsp ani ina banka (pokial ja viem) to nema...

zic
13. jan 2025

@deti95060810
Popripade priamo v info o uctoch...

Môžem účet zdieľať aj s rodinným príslušníkom, napr. s manželom-manželkou?Zobraziť viac informácií
Na jedno rodné číslo môže byť založené iba jedno mKonto. Ak chcete, aby mohla účet využívať aj iná osoba, stačí zmeniť individuálny účet na spoločný účet (môžete si ho nastaviť hneď pri vypĺňaní žiadosti) alebo k účtu zriadiť disponenta.

rozculena
13. jan 2025

k čomu bude disponent,ak po smrti majiteľa zanikne dispozičné právo

tramtada31
13. jan 2025

@rozculena v rodine sme mali viacero umrti a vzdy sa stihli peniaze vybrat, poslať prec, kým došlo k zmrazeniu uctu

rozculena
13. jan 2025

@tramtada31 nemám skúsenosť.....nehádam sa,tiež som v pozícii disponenta

lilith_p
Autor odpoveď zmazal
maranco
13. jan 2025

@tramtada31 nie každému sa podarí vybrať
a keď je to nehoda kde sú obaja v nemocnici alebo len ten čo prežil tak iste nebude utekať na reverz z nemocnice do bankomatu, ak vôbec bude mať pri sebe kartu alebo ešte fungujúci mobil

betulinka1
13. jan 2025

Zriad jeden ucet zadarmo a tam daj cast penazi. Ideálne aj nejaky termínovaný, co sa da hned zrusit, pripade za poplatok. Nebudes mat vela na úroku ale aspon to tam nestoji len tak. Peniaze v hotovosti viac ako 1000€ by som doma nedržala.

maranco
13. jan 2025

Zriadiť bezplatný účet FIO konto na meno druhého (ten kto je len disponent k hlavnému účtu) , máš tam úrok 2.5% a môžeš s neho vyberať kedykoľvek bez viazanosti.

sima234
14. jan 2025

Ja mám zriadený účet na svoje meno, kde mám nejaké peniaze, pre prípad, že by sa mužovi niečo stalo, nakoľko máme hypo, spoločný účet, ale ja som iba disponent. Mesačne máme nastavený trvalý príkaz na poplatky za účet a to je všetko.

tramtada31
14. jan 2025

@maranco ja netvrdím, ze sa to kazdemu podari, ale ze je takáto možnosť a je výhodou byt kvôli tomu disponentom
Na ucte. A nejaké finančne prostriedky sa daju previesť aj prevodom (z domu, z nemocnice)

sweet20
14. jan 2025

S manzelom mame mbank... ak by sa jednemu nieco stalo tak ucet je zablokovany len na polovicu. Pise to aj v aplikacii , ze sme majitelia

majulino
14. jan 2025

Aj my tak máme. Niečo v banke ale niečo aj doma presne kvôli tomu, že ak sa jednému z nás čosi stane, aby druhý mal nejaké peniaze poruke

tiezjedna
14. jan 2025

Vždy držíme doma rezervu v hotovosti, pomerne veľkú, v Kč, USD a €. Máme to v trezore.

trevis12
14. jan 2025

Mne keď zomrel ocino hneď na druhý deň sa vybrali peniaze z karty keďže mamina účet nemala. Až neskôr sa zablokoval

milanemila
14. jan 2025

Urcite by som nemala celu rezervu doma, ale teda mame aj my doma nejake peniaze, nech su “po ruke”. Tak skus mozno pre svoj klud mat doma rezervu na nejake 3m keby nieco a zvysok by som nechala pekne v banke.

saxana000
14. jan 2025

Baby kolko cca trva kym prebehne dedicake konanie a ucet sa znova otvori? Co trvale prikazy?predpokladam ze neodchadzaju ani tie..

maranco
14. jan 2025

@saxana000 po smrti majiteľa účtu banka zruší trvalé príkazy a zruší prístup disponentov
v Česku to majú inak, tam ostávajú funkčné trvalé príkazy na byt, energie

saxana000
14. jan 2025

@maranco a ako dlho trva kym prebehne dedicske konanie? Potom sa disponent stava majitelom uctu?

balerina2025
Autor odpoveď zmazal
maranco
14. jan 2025

@saxana000 niekoľko mesiacov, v komplikovaných prípadoch aj rokov, disponent sa nestane majiteľom účtu, banka dedičom vyplatí zostatok na účte

saxana000
14. jan 2025

@maranco dakujem za odpoved. Teda ak by sa nahodou nieco stalo s jednym z rodicov druhy sa k peniazom nedostane. Trvale prikazy by bolo asi dobre mat niekde prepisane aby sme vedeli poriesit platby kym budu peniaze uvolnene?

maranco
14. jan 2025

@saxana000 presne tak

autor
14. jan 2025

Ďakujem veľmi pekne všetkým za odpovede

idamia
Autor odpoveď zmazal
majka2959
14. jan 2025

@tramtada31 Čerstvá skúsenosť z rodiny - disponent presunul dôchodok ešte za života príbuzného, ale pretože zomrel začiatkom mesiaca, peniaze musel vrátiť sociálnej poisťovni.

tramtada31
14. jan 2025

@majka2959 fuuu, inak s týmto som sa nestretla, nevypláca sa inak dochodok spätne ako napriklad iné dávky rodicak, podpora?

Strana
z3