Je dobré uchovávať finančnú rezervu v hotovosti doma?
Ahojte. S manželom sme spolu 35 rokov. Vždy sme mali a aj máme jeden účet, spoločné financie. Nikdy sme nedelili financie na Tvoje a moje. Máme nejakú rezervu v prípade ak by niekto z nás prišiel o prácu, nedajbože by nastali zdravotné problémy. V poslednom čase uvažujem vybrať finančnú rezervu a uložiť doma. Dôvodom je obava keby sa niektorému z nás niečo stalo nepredvídateľné tak ten druhý ostane bez prostriedkov kým prebehne dedičstvo. Vždy sme uprednostňovali hotovosť. Žijeme na dedine, bankomat máme len v meste kde pracujem. Možno je to zvláštne že takto uvažujem, ale je to krutá realita. Samozrejme nik nevieme dopredu kedy nám sviečka dohorí. Som naučená myslieť na zadné vrátka. Prosím čo si o tom myslíte?
Ďakujem.
@tramtada31 Aj oni si mysleli, že je to spätne, ale vraj je to na ten budúci mesiac. Ešte sa im soc. poisťovňa vyhrážala za nezákonné obohatenie, a pritom to bolo z neznalosti. Samozrejme hneď to vrátili.
@tramtada31 stihli- ale nesmie sa to robit.
Mame kazdy svoj ucet a jeden spolocny.
Vsetky v 1 banke.
@rozculena Ten dotyčný zomrel 2., takže tiež si zobrali naspäť úplne minimálny dôchodok na ten mesiac. A ten, čo opatroval túto osobu, tak sa dozvedel na úrade práce, že už 2. sa mu nepočítal opatrovateľský, že sa mal hlásiť skôr. Takže v deň úmrtia, aj keď to bolo večer a je to jeden z najnáročnejších dní opatrovania, tak zo strany štátu to vyznieva úplne cynicky.
Ja by som si radšej založila druhý účet.. napríklad v tej mBank, malo by to byť bez poplatkov.. proste rezerva by bola na tvojom účte a ostatok by ste mali naďalej na spoločnom.. doma by som veľku hotovosť nedržala, pretože tak ako nikdy nevieme komu dohori kedy sviečka, nikdy nevieme či naozajstná sviečka neurobí doma katastrofu, alebo nepríde zlodej ktorý ukryt nájde..
S mužom máme viac účtov, máme jeden kde je on majiteľ, ja disponent - z neho zväčša platíme nákupy, potom ma jeden on kam mu chodí výplata a platí z toho účty, potom mám ja, kde mi chodí výplata a prídavky, z čoho platím krúžky a podobne výdavky na deti, plus veci premna a ďalší účet máme na šetrenie..
Najväčšia istota je mať peniaze doma..
@tramtada31 a nie je to nezakonne? Že niekto zomrie a den na to s jeho kartou niekto vyberie hotovost? Pripadne ten prevod-ved to musíš mat prihlasovacie údaje.... u nas v rodine bol len jeden pripad a to utekali z nemocnici do bankomatu, keď vedeli, že je ä najhorsie, aby aspoň hneď na pohreb mali :(((
My máme doma trezor. Je to teda riadne ťažká raroha ale je protipoziarny mám v ňom aj hotovosť,doklady,zmluvy,šperky jednoducho všetko čo v prípade požiaru by som potrebovala. Čiže ak hotovosť doma dobrý protipoziarny trezor a máš pokoj určite v ňom nič nezhori.
@tramtada31 áno ale toto jeden dedic ktorému sa to nepáči môže napadnúť a budete sa doťahovať po súdoch lebo si ho skutočnosti okradla o jeho podiel na dedičstve.
@tramtada31 tak to ste mali stastie... v rodine, ja mam opacne skusenosti. A pol roka zablokovany ucet napr., tak to nie je ziadna sranda a tolko penazi si clovek casto nevyberie vopred... + musi zmenit prikazy platobne/ ale aj ucty napr. ak dostavaju dochodky = a tam to trva trosku, ak mzdu, tak je to rychlejsie tam sa to este da.
Treba dva ucty a ak chces doma hotovost, mozes mat.. my mame tiez. Je ale dolezite aka suma to je... ziadne tisice eru by som doma nedrzala, len tak, naozaj na to si radsje spravte dalsi ucet, alebo si teda kupte ten trezor :D Ale da sa, zase nebudeme sa tvarit, ze nam tu padaju domy/byty kazdy den, kazdy je vykradnuty pravidelne a ludia doma hotovost nemaju. Maju.
Ja mám peniaze na viacerých účtoch kvôli tomu ak by náhodou jeden niekto 'napadol' čo je dnes veľmi aktuálne a tiež uvažujem nad hotovosťou ale tá stráca neuveriteľným tempom hodnotu, takže časť pôjde určite do fondov z ktorých sa bude dať vybrať v priebehu pár dní
@simca06022011 Ano, lebo taký pohreb s karom kľudne môže vyjst aj 3-4 tisic a niekedy sa dedicske ťahá roky. Ak napriklad partner zostane so zablokovaným spoločným účtom, je to katastrofalne
@misanthropicdann nie je to krádež, do dedičského tá čiastka vstupuje. To by si musel vybrat pred smrťou, len nie je fyzicky na ucte. My sme to mali v rodine uz viackrát, ako píšem, ked zomreli stari rodičia a peniaze si súrodenci rozdelili spravodlivo
Aj moji rodicia mali celý život spoločný účet vedený na ocinove meno a presne z dôvodu ako si napísala si minuly rok zriadila mama zvlášť účet kam previedli určitú sumu. Za mňa je to logicky krok. Samozrejme sme im povedali, ze bez prostriedkov by určite nezostali, ale chceli to tak.
@deti95060810 áno v mBank sme boli obaja majitelia plnohodnotni,jediná banka na sr
A este treba ratat s tou vecou, co sa nam posledne stala.. ze pekne dan z dedicstva, resp poplatky si notar vyrubil zo vsetkeho, nikto neriesil, kolko penazi na ucte bolo neboztika, kolko pozostaleho.
@tramtada31 napr svokre kym socialka bola schopna len cislo uctu na dochodok zmenit, tak to trvalo... niekolkokrat ich musela urgovat.
@majka2959 ak mal vyplatny termin uz po datume umrtia, tak dochodok mu nepatril. Socialna si to pyta od banky.
@senta_sofia tu vidno nespravodlivosť a ako je zákon "rovný"
ak si sociálna poisťovňa vypýta od banky nazad poslané peniaze, banka jej pošle bez mihnutia oka aj keby na účte ostalo mínus
ak teba oklame podvodník a pýtaš si cez banku nazad peniaze, už sa nedá vrátiť, jedine poprosiť ho aby dobrovoľne vrátil, alebo sa máš ísť súdiť
Mať doma hotovosť je v poriadku, vypočítajte si koľko asi budete potrebovať na päť mesiacov kým by prebehlo dedičské konanie plus náklady na pohreb.
Výborne. Ešte napíš ,kde bývaš a kedy nebudete doma😃😃😃😂😃
Stačí mať peniaze na účte a v deň keby niektory zomrel,v ten deň môžeš vybrať a vybavené.
Nezaskodi mat rezervu v hotovosti, nikdy nevieme, co sa moze stat -vid pripad kataster-to iste mozu spravit na par dni s bankami….
Mame 3 ucty, 1 spolocny, ktoreho majitelom som ja a muz disponent, tam chodi vyplata, ide hypo a ine platby, aj tam sporime na bezne veci, ako chladnicka a dovolenka. Muz ma svoj ucet, tam si prevadza vacsinu vyplaty, z toho plati nakupy, veci okolo auta a spori na nove auto. K spolocnemu ani kartu nema, len IB. A potom ja mam este svoj ucet, tam prevadzam par stovak, platim aktivne, aby bol zdarma a pouzivam ho na Paypal kvoli Ebay a tak, nikdy tam nie je vela penazi, keby daco. Plus par stovak je aj doma v hotovosti, clovek nikdy nevie.

Aj ja som majiteľ účtu a manžel disponent a kvôli tomu, ak by sa mi niečo stalo, mám živitné poistenie, kde (okrem iného ) v pripade mojej smrti bude manželovi vyplatená hotovosť, ktorá mu postačí, kým prebehne dedičské konanie. Veľkú hotovosť doma nedržíme.