Je hypotéka 350 000 EUR reálna pre 26-ročnú?
Idem si sem po radu. Mám 26 rokov a od dvadsiatky pracujem v zahraničí, ale chcela by som sa vrátiť na Slovensko, lebo mám tu rodinu a kamarátky. Rada by som si kúpila byt v Bratislave, ale keď sa pozerám na tie ceny, je mi do plaču. Musela by som si zobrať hypotéku 350 000 eur, ale odrádza ma to, lebo je to veľká suma. Podnájom však nechcem, lebo mám pocit, že by som zbytočne platila niečo, čo nikdy nebude moje. Neviem, či mám ešte pár rokov zostať vonku a šetriť viac, alebo sa radšej vrátiť hneď a riešiť hypotéku. Bojím sa, že ak ceny bytov pôjdu ešte hore, tak si už nič nebudem môcť dovoliť. Na druhej strane, mám strach zadĺžiť sa na celý život. Zaujíma ma, ako to riešili iní, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Je lepšie kúpiť byt hneď, alebo čakať, kým budem mať väčšiu hotovosť?
@anonym_autor tak blahozelam k peknej nasetrenej sume, zavidim ☺️, tu treba trosku porozmýšľať ako tieto peniaze spravne vyuzit, ja by som to radsej minula na garzonku ( suma 100-155k) a vyuzila stedru hypoteku, nechala by som si este zvysny cash, ktory by som radsej investovala a mala uroky. po case by som mala dostatok cashu na splatenie prvej hypoteky a kupila by som dalsi byt ako investiciu a medzicasom mozem ho prenajimat. Lebo - ak by som si kupila velky byt za 250-a viac, ano, byty su investicie, ale len ked ich predas. Dovtedy sú záväzky - energie, voda, atd. Ak planujes si kupit velky byt, naklady a stratene potencialne vynosy budu vyssie jednoznacne. a najma ak v nom planujes zit a nebudes ho prenajimat,
Jedna vec pracuješ na trvalý pracovný pomer a aký máš príjem? Kamarát tiež chodí pracovať do zahraničia, dokáže zarobiť 5000 mesačne ale hypotéku mu nedali, nakoľko nie je na TPP. Najskôr si zisti či ty ako FO spĺňaš podmienky pre čerpanie a potom uvažuj nad možnosťami. Očakávať, že ceny klesnú je šanca nereálna. Možno nejakej starej nehnuteľnosti o ktorú nie je záujem
S takýmto budgetom by som Vám navrhla kúpiť 3 byty na hypotéku, v jednom by ste určitý čas bývala a ďalšie 2 by ste dali do prenájmu. Takto by Vám hypo na 2 byty splácali podnájomníci a okrem toho ceny bytov rastú. Práve teraz sa oplatí využiť hypo, keď úrokové sadzby klesajú. Po čase by ste mohli hypotéky konsolidovať a mali by ste nižšie mesačné splátky.
@anonym_autor moja, ale sex, drogy a podobne sú vylúčené odvetvia, si zlatá, že to máš na papieri, ale tu nepochodíš
… ďalší troll

@romino 98 k ma svojich, čiže je to skoro 450 000 eur, masaker.
@hellwant to bude fake tema. "ked pozeram na tie ceny, je mi do placu"
"MUSELA by som si zobrat hypoteku 350 000".
Hra sa akoze na blbu ... pricom je vseobecne zname ze su byty aj za 200-250 000.
Takze s prehladom by jej stacilo este 100-150 000.
Klasicka sablona - nadhodit nieco , co vyvolava emocie ...to ma vzdy uspech.
Nedavno som zachytil take daco, ze dlho platilo "sex sells". V reklamach atd.
Na soc. sietach.
Potom soc. siete zistili .. ze predsa kontroverznost, emocie... ked su ludia nasrati .. vtedy to ludi ovela viac pohlti , viac casu stravia ... = vacsi uspech.
Negativny dosah vidime vsade okolo - ludi totalne rozostvani .. pri hocijakych temach.