Je hypotéka 350 000 EUR reálna pre 26-ročnú?
Idem si sem po radu. Mám 26 rokov a od dvadsiatky pracujem v zahraničí, ale chcela by som sa vrátiť na Slovensko, lebo mám tu rodinu a kamarátky. Rada by som si kúpila byt v Bratislave, ale keď sa pozerám na tie ceny, je mi do plaču. Musela by som si zobrať hypotéku 350 000 eur, ale odrádza ma to, lebo je to veľká suma. Podnájom však nechcem, lebo mám pocit, že by som zbytočne platila niečo, čo nikdy nebude moje. Neviem, či mám ešte pár rokov zostať vonku a šetriť viac, alebo sa radšej vrátiť hneď a riešiť hypotéku. Bojím sa, že ak ceny bytov pôjdu ešte hore, tak si už nič nebudem môcť dovoliť. Na druhej strane, mám strach zadĺžiť sa na celý život. Zaujíma ma, ako to riešili iní, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Je lepšie kúpiť byt hneď, alebo čakať, kým budem mať väčšiu hotovosť?
Chceš sama byt za 350 k hypo pri 100k vlastnych= cca 420 až 450 k ( rozmedzie , ak by si nahodou 30 k si nechala na horšie časy plus výbavu do bytu) Opytam sa ťa, keď si mala 3 roky, kupovali ti rodičia oblečenie ako dospelej, lebo o 15 rokov bude drahšie? Taka je logika brať si 3 izbak, či 4 izbak sama. Je jedno, že možno bude drahši, zas budeš mať partnera, mate prijem navyše, možno bude mať on maly byt, možno 50 k na účte a oba menšie možno predate a hypo bude menšia ako teraz sama rovno na 3 izbak a viac za sučasne ceny.
Máš len 26 rokov a už obzeráš najvyšší možný štandard čo mesto ponúka? 😀 Kam sme to dojeli.
Čím ďalej, tým hlúpejšie a neuveriteľnejšie anonymné témy tu pridávajú, len aby ľudia písali a MK nestál ako jeho česká verzia.
Tiez nerozumiem, preco rovno nieco za 350 000 ?
@anonym_autor no ja by som sa v prvom rade naspäť ani nevracala. Tie byty už teraz idú do závratných výšin. Okrem toho, pokiaľ si sama, tak Ti stačí menší bytík. Do veľkého by som sama určite nešla.
Zacni s niecim malym bez hypo,alebo ked tak,tak uplne s malou hypo.Pri takej vyske budes mesacne platit aj viac ako 1300eur plus poistka,tam uz musi byt.Plus rezie teda lacne nebudu.Rozmyslaj trosku,lebo takto sa uz nebudes moct vratit na sk,sama pri tak vysokej hypo.
Čakanie na vyššiu hotovosť nie je dobrý nápad. Ceny bytov rastú veľmi rýchlo a kým by si našetrila, tak by bola cena bytu už zase niekde inde.
@uhnakova za 350000 máš dom v Rajke aj s bazénom nie nejaký kamrlik s betónu
@anonym_autor na taký byt by som zvysoka srala šak keď to nebudú ľudia kupovať ceny pôjdu dole..takže by som počkala alebo pozrela niečo ďalej od mesta 🤷
@anonym_4383c5 za posledných 30 rokov kolko krat boli byty lacnejsie? nie len u nas, ale nikde na svete neboli a nebudu lacnejsie.
@anonym_autor zarabas toľko na SK alebo v zahraničí?
Plus pri takom plate keď si sama je ta suma úspor nízka ani nie tisícka mesacne. Keď píšeš ze od 20 pracuješ.
@anonym_b40914 jasne, lebo v zahranici zarabas od prveho dna 5000. kks sa zobudte. Prve roky robis z ruky do huby a len sikovnejsi si casom dokazu zarobit viac. Tak ako vsade vo svete.
@anonym_b40914 jasne, lebo v zahranici zarabas od prveho dna 5000. kks sa zobudte. Prve roky robis z ruky do huby a len sikovnejsi si casom dokazu zarobit viac. Tak ako vsade vo svete.
@jozoraz mozno je mudr a mukluje nadcasy...?
@anonym_autor Pracujem s realitami aj financiami, tak ako ostatní píšu, je pre Teba byt v BA za 350.000 € nezmysel a hazard, pokiaľ na to nemáš financie. Treba sa zreálniť a spustiť z vysoko nastavenej latky. Mimochodom byty v BA za 350.000 sú novostavby na dobrom mieste. 😇
@anonym_autor veď možno má začiatok by ti stačil menší byt, nižší úver. Časom ak nebudeš sama si kúpite väčší byt, menší predáte a splácate ďalej.
Znizit naroky, ked nemam na centrum BA, idem dalej. Nasetreny budget ti tak neskutocne obziera inflacia, ze radsej kup hned, s kompromisom🏠
@anonym_66cf62 naco by jej bola tato barabizna. Este do nej treba dat dalsich 100tisic a viac.
@anonym_autor zbytocne davat taku sumu aj pri tvojom plate. Ak tam das nájomcov, tak ti to aj tak zničia, kym sa vratis. Ak sa chces vracat na Sk, tak sa nevracaj. Iba ak mas dobre miesto s takym platom aky mas v zahranici. Ked na Sk chces mat nehnutelnost, vies mas novostavbu, nejaky dvojizbak do 200 tis. aj s peknou terasou alebo zahradkou do 15 km od Ba. Teraz sme kupovali v Rovinke investične 180tis. V štandarde aj plot spravia. Taka mini predzahradka ale na kavicku staci, dve izby. Nabytok dame na mieru aby sa využil priestor. Réžia bude do 100€. Taketo ti uplne staci. Zoberies maly uver alebo prenajmes a uver sa ti bude platit sam.
@anonym_66cf62 naco by jej bola tato barabizna. Este do nej treba dat dalsich 100tisic a viac.
@betulinka1 to bolo len ilustracne, co sa da do 200 000,tam bolo tusim +10 arov, cisty, prijemny domcek, ale mozes jej dat ty tip, napr. Palac Caucesku, Bukurest. 👽
@betulinka1 náhodou ten dom vyzerá že má dušu a veľmi fajn pozemok
Asi si zabudla na jednú vec, na Slovensku nebudeš zarábať 4800€...to by si musela byť nejaká sudkyňa alebo primárka alebo neviem čo....čo chceš robiť v BA a koľko zarobíš? Pochybujem, že viac ako 2000€....ako potom budeš platiť hypo s mesačnou splátkou pomaly 2000€ ?
@betulinka1 to bolo len ilustracne, co sa da do 200 000,tam bolo tusim +10 arov, cisty, prijemny domcek, ale mozes jej dat ty tip, napr. Palac Caucesku, Bukurest. 👽
@anonym_66cf62 nebudem jej davat typ na dom, ktory treba cely prerobit. Taky by som si nekupila ani ja s muzom, co je teda technicky zdatný. Nie to este babe mladej co je zahranici. Nad robosmi musis stat a celková cena kym ho da do poriadku bude tych 350 tis, co moze dat do nejakej lukratívnej novostavby priamo v Ba. Nie ste cestovat z nejakej dediny. Inak rodná obec mojho deda, takze Ano dedina. Ak by chcela typ, musela by som vediet co je aktualne v ponuke a teda co vlasne chce.
@anonym_4799a0 Zarábam mesačne cca 4 800 € a našetrené mám 98 000 €.
@anonym_autor ked pridete domov budete tolko zarabat? Lebo z 2000 to neufinancujete ked spalka bude 1600.
@anonym_autor keď zarábaš 4ku mesačne tak je to reálne :D rozmýšľaš správne. Nie že by som ti kecal do života, ale Nič také ti netreba. Zvlášť keď ide o spotrebu čiže vlastné bývanie. 200k byt bohato zakryje čo potrebuješ si myslím a na ten ti požičajú ľahšie keď máš aj cash aspoň 20-30% z KC
@anonym_autor to aky pozeras byt prosim? 4izbak v starom meste? My sme pred 3 r kupovali 4 izbak, starsia rekonstrukcia v Raci a stal 260....
Máš len 26 rokov a už obzeráš najvyšší možný štandard čo mesto ponúka? 😀 Kam sme to dojeli.
@procrastique pises,akoby si ty sama mala 40 a neviem čo odžite 🤦♀️
@procrastique pises,akoby si ty sama mala 40 a neviem čo odžite 🤦♀️
@anonym_dc95ac práve pretože nemám, tak viem že je to odveci "požiadavka" v tom veku :D
@anonym_autor na taký byt by som zvysoka srala šak keď to nebudú ľudia kupovať ceny pôjdu dole..takže by som počkala alebo pozrela niečo ďalej od mesta 🤷
@anonym_4383c5 iný to kupujú asi zato tá cena

To tu prišla asi nejaká influencrrka 😂😂😂😂😂
@anonym_4383c5 alebo rozprávkarka