icon

Je hypotéka skutočne nevyhnutná pre bývanie?

27. okt 2025

V kolkých rokoch ste si brali hypoteku na byvanie a bolo to nutne? Ak si clovek v 30 rokoch povie ze chce byvat sam a dovtedy zil trebarz v rodicovskom dome. tak pri dobrej praci si od 18 rokov do 30 rokov musi nasetrit na byt alebo domcek ... od 18 do 30 okov ak si odlozis mesacne priemerne 800 euro tak v tridsiatke si musis dokazat kupit pekny domcek. Cely zivot nedokazem pochopit hypoteky, Kupovat si nieco na co nemam a potom roky plakat, Ak nevie predsa niekto nasetrit na to byvanie tak urcite mu to nepojde ani splacat. no nie?

Strana
z8
delphin1
31. okt 2025
@hellwant

@delphin1 Ty naivko, ci ty nebudes autor, ten 800000. Typicke chvalenkarstvo a mimo realitu ako sa zije. Ludia nemaju statisice aby mohli zit s 3-4 % dividendy. Aby si mal s rodinou zivot na urovni priemeru, aj zahranicne dovolenky, vsetko poplatene od kruzkov, cez oblecenie a sluzby a stravu musel by si mat aspon 3000 mesačne pre 4 člennu rodinu bez hypo,cca 900000 eur. Dividendy sa ešte dania, cize okolo miliona. To nemaju ani priemerni Nemci. A ty tu splietas ze Slovaci tak maju žiť. 🤣 A to ešte ak nepracujes, este si treba zdravotne odvody platit, kedze dôchodok nepotrebujes, dalsi minus.

@hellwant 3000€ si sa zblaznil....😀to sa ti ani nedivím že ti to nevychádza....mi žijeme úplne v pohode aj z 2000€ a to si žijeme celkom dobre nič nám nechýba....aj na dovolenku ideme síce nie do Dubaja ale ideme aj 2-3 krát do roka....a teraz koľko stojí dom v Bratislave....700 tisíc???? Tak ho predaj kúpa domček na dedinke za 200 a 400+ máš na investovanie k tomu nejaky bočný príjem a sňať aj manželka niečo prispeje a máš 2000-2500€ ako nič.....a ak ti nestačí na spokojný život 2500€ tak by si sa mal nad sebou zamyslieť....

delphin1
31. okt 2025

@anonym_autor dá sa to aj bez hypotéky ale nie v hlavnom meste alebo krajskom....treba sa poobzerať po nejakej malej dedinke či nejakom mestečku ale hypotéka ti dosť pomôže pri budovaní majetku....nepočúvaj tu radi ako sa to nedá....dá sa to len musíš mať veľmi veľkú pevnú vôľu a všetko si veľmi dobre naplánovať a hlavne sa toho držať za každú cenu...a keď bývaš u rodičov tak tam zostať čo sa dá šetriť/investovať a pracovať na sebe a na svojom prime...

anonym_f0d2ce
31. okt 2025
@delphin1

@hellwant 3000€ si sa zblaznil....😀to sa ti ani nedivím že ti to nevychádza....mi žijeme úplne v pohode aj z 2000€ a to si žijeme celkom dobre nič nám nechýba....aj na dovolenku ideme síce nie do Dubaja ale ideme aj 2-3 krát do roka....a teraz koľko stojí dom v Bratislave....700 tisíc???? Tak ho predaj kúpa domček na dedinke za 200 a 400+ máš na investovanie k tomu nejaky bočný príjem a sňať aj manželka niečo prispeje a máš 2000-2500€ ako nič.....a ak ti nestačí na spokojný život 2500€ tak by si sa mal nad sebou zamyslieť....

@delphin1 pozor zrazu hovoris bocny prijem? Pisal si iba z dividend. Na 2000 potrebuješ okolo 600 k pri 4% . Pomaly odhalujes, ze ty nezijes cisto z dividend. Ty aj robis. Viditelne nemas deti. A zijete dvaja lowcost, ja mam rad stred a na to potrebujes viac. Sorry ale zit takto, to nie je moja predstava a nevidiet aj nieco zo sveta a vyuzit cosi z moznosti ked môzem.

hellwant
31. okt 2025
@anonym_f0d2ce

@delphin1 pozor zrazu hovoris bocny prijem? Pisal si iba z dividend. Na 2000 potrebuješ okolo 600 k pri 4% . Pomaly odhalujes, ze ty nezijes cisto z dividend. Ty aj robis. Viditelne nemas deti. A zijete dvaja lowcost, ja mam rad stred a na to potrebujes viac. Sorry ale zit takto, to nie je moja predstava a nevidiet aj nieco zo sveta a vyuzit cosi z moznosti ked môzem.

Kurnik omylom som zaškrtol anonymne😅

anonym_125cb5
31. okt 2025

Tak ja si neviem predstaviť žiť do 30ky v detskej izbe 😀 Keď budeš mať frajera, tak s ním budeš sexovať v 30ke v detskej izbe raz u jeho mami a raz u tvojej? 😀 Nehovoriac o tom, že napr. mne s v 30ke narodilo druhé dieťa. Ty musíš byť ešte veľmi mladučká a naivná. Mladosť pochabosť 😀

delphin1
31. okt 2025
@hellwant

@delphin1 Hovoriť kupit si nehnutelnost v Handlovej ci v Prievidzi a v porovnani tychto miest s Bratislavou o hl. meste napisať diera chce fakt rozum. A ešte mi povedz z akej dividendy chces ziť. Vies vôbec koľko by si musela mať aby ťa cca 3 až 4% dividenda uzivila? Dovolenka, auto, strava energie, renovacie bytu. Dalsi jednoduchy dividendar, ktory si neuvedomuje ze aj div. spoločnosti môžu zrušiť dividendu v casoch krizy.

@hellwant ja mám aj ženu aj dieta ja som písal že okrem dividen prenajímam aj nehnuteľnosti...a nám ako rodine stačí cca 2000€ mesačne žijeme si dobre nežijeme v drahej lokalite čiže máme úplne iné náklady ako niekto v hlavnom meste...a samozrejme aj niečo robím aj žena nie preto že musíme ale preto že chceme.....čo máme celé dni sedieť doma 😀ale robíme to čo chceme čo nas bavi a kedy chceme.... príjem máme viac ako 2000€ ale proste mi viac neminame ....a teraz k tej dividende nezabúdaj že je tam okrem dividendy aj kapitalovy vynos čiže ak mi niektorá z dividen narastie tak časť odpredavam a kupujem niečo čo mi dáva lepší výnos a zdá sa mi podhodnotene.... nehovorím že som,, Waren Bafet,, ale zatiaľ dokážem robiť tých cca +/-10-12% čiže nepotrebujes as taký kapitál aspoň teda ja nie....

delphin1
31. okt 2025
@delphin1

@hellwant ja mám aj ženu aj dieta ja som písal že okrem dividen prenajímam aj nehnuteľnosti...a nám ako rodine stačí cca 2000€ mesačne žijeme si dobre nežijeme v drahej lokalite čiže máme úplne iné náklady ako niekto v hlavnom meste...a samozrejme aj niečo robím aj žena nie preto že musíme ale preto že chceme.....čo máme celé dni sedieť doma 😀ale robíme to čo chceme čo nas bavi a kedy chceme.... príjem máme viac ako 2000€ ale proste mi viac neminame ....a teraz k tej dividende nezabúdaj že je tam okrem dividendy aj kapitalovy vynos čiže ak mi niektorá z dividen narastie tak časť odpredavam a kupujem niečo čo mi dáva lepší výnos a zdá sa mi podhodnotene.... nehovorím že som,, Waren Bafet,, ale zatiaľ dokážem robiť tých cca +/-10-12% čiže nepotrebujes as taký kapitál aspoň teda ja nie....

@hellwant áno priznávam zle som to definoval tie 4% pre niekoho kto chce mať lepší štandard je málo ale dá sa mať aj viac ako 4% ak odpredavam aj nejaké nadmerné kapitálové zisky a potom už nemusím mať takú závratnú sumu....mne napríklad nehnuteľnosti dávajú 6% + kapitálový zisk, akcie dividendi+ kapitálový výnos cca 10-12% tento rok je to viac ťažiari zlatá majú dobry rok tak som niečo odpredaval....ja len vravím že predajom domu v Bratislave a kupou nejakého možno menšieho i keď pre niekoho v hladovej Doline si viem zabezpečiť pekný a bezstarostný život lebo potom to už nieje premna hladova dolina.....

hrasocek12
1. nov 2025

Nie každý mal možnosť žiť v mama hotely do 30 tky. Niektorí sme odišli už v 19/20tich z domu. Rodičia tiež potrebujú svoj kľud a mať svoj priestor. Úprimne nechápem ľudí,čo sa rozhodnú vyžierať rodičov do 40tky a potom plačú,že hypotéka. My sme si brali hypotéku 23-25 a neplačeme. Bohužiaľ je iná doba,kedy na to bývanie pri takých cenách ,inú možnosť človek nemá. Teda pokiaľ nežil 10-30 rokov v mama hotely. Vtedy musíš mať nasporené aj celú sumu. Keďže peniaze nemáš kam míňať.

nelka93
1. nov 2025

@anonym_autor téma na rozprudenie vášní, lebo neverím, že sa nájde taky debil ako autor témy

anonym_112620
4. nov 2025

@anonym_autor noooo, počkaj, nemôžeš to brať tak, ako píšeš. Ty si od 18 do 30 žila s rodičmi a neplatila si im za energie a jedlo? Hmmmmm? Čiže si žila na úkor rodičov? Nie všetci majú takéto zmýšľanie a možnosti. Kde máš záruku, že budeš vedieť v budúcnosti hospodáriť s financiami, keď 12 rokov nemáš žiadne návyky na úhrady?

anonym_112620
4. nov 2025
@cyneric

Chcem vidieť pracovnú ponuku pre čerstvého absolventa, kde je možné si ušetriť 800€ mesačne po nájme/príspevku do domácnosti, nákladoch na jedlo a bežných výdavkoch ako je benzín, paušál a pod. 🫠

@cyneric dievča netuší, čo je INKASO a koľko sa platí v bežnom obchode za potraviny. Mamka s ockom všetko kúpia, navaria, operu, nedeľný koláčik naserviruju. Mám známu, ktorá takto zila s rodičmi roky, mama ochorela, zomrela a ona netušila, ako sa varí nedeľná polievka, aké mäso kúpiť.... , až skončila na psychiatrickom liečení. Časom zomrel otec a ona znova skončila na liečení. Je z nej neprakticka žena. U nej ten mama hotel mal veľmi nežiaduce účinky do života.

Strana
z8