icon

Je hypotéka skutočne nevyhnutná pre bývanie?

27. okt 2025

V kolkých rokoch ste si brali hypoteku na byvanie a bolo to nutne? Ak si clovek v 30 rokoch povie ze chce byvat sam a dovtedy zil trebarz v rodicovskom dome. tak pri dobrej praci si od 18 rokov do 30 rokov musi nasetrit na byt alebo domcek ... od 18 do 30 okov ak si odlozis mesacne priemerne 800 euro tak v tridsiatke si musis dokazat kupit pekny domcek. Cely zivot nedokazem pochopit hypoteky, Kupovat si nieco na co nemam a potom roky plakat, Ak nevie predsa niekto nasetrit na to byvanie tak urcite mu to nepojde ani splacat. no nie?

Strana
z8
anonym_25b5ff
27. okt 2025

@anonym_autor my sme vďaka hypotékam zarobili pekné peniaze. Kúpa - predaj investičnej nehnuteľnosti na hypo

anonym_fbe98d
27. okt 2025

Hypo som brala v roku 2010 a splatila som ju v roku 2017. Zobrala som si ju v 29tich rokoch.

amonet
27. okt 2025

nuz a ak si do 25/26 studoval v cudzom meste na intraku a v 28 chces byvat uz vo svojom lebo mas stabilneho partnera a nechces uz byvat v najme? ale si od 18 pracoval ale musel sa odstahovat od rodicov lebo spolu nevychadzate? alebo zacinas na nizkom plate a pomahas rodicom s vydavkami.energiami?

nepredstavuj si idealny scenar ruzovej zahrady

denkabemommy
27. okt 2025

@anonym_autor domček za 115k, (800€x12mesx12r) hm tak jedine niekde na juhu Slovenska, kde nie je ponuka práce, kde by bolo možné odložiť si 800€. Takže asi preto si dnes ľudia berú hypotéky. I keď splácať hypotéku je asi to, čo šetriť na nehnuteľnosť. Tiež si môžeš v 18r kúpiť byt a v 30tke ho mať splatený, miesto šetrenia 800€, dokonca sa nemusíš do toho bytu/domu sťahovať a nájomné ti ho splatí. Za mňa je dosť negramotné si šetriť tisíce na nehnuteľnosť od 18, miesto vzatia hypotéky, keďže ceny nehnuteľnosti rastú a tým aj hodnota 🤷🏼‍♀️

veselo_neveselo
27. okt 2025

@anonym_autor No tak autor/ka, on je problem ten, ze ked ty si teraz vypocitas, kolko za tych 20 rokov prace usporis, tak vidis sumu, za ktoru si kupis ten dom DNES. Lenze za 20r uz ten dom bude stat viac.

Preto je tu hypoteka, kupis si dom za dnesnu cenu, a jediny rozdiel je, ze to, co by si si bezne na dom sporila, budes splacat banke. A mas dom, "sporis" rovnako, len tie peniaze nemas ulozene doma v ponozke/ na sporiacom ucte, ale v splatenej casti domu.

katica06
27. okt 2025

Prosím uč ma majstre, ak sa to má robiť.
Mám 17r dieťa, chodí do 2tr. Kde sa dá pracovať tak aby od 18ky mesačne ušetrila 800 €?

sisa_s
27. okt 2025

A ty? Zdedil/a si byt, dom a teraz mudrujes? 😀

anonym_84087d
27. okt 2025

ludia su v roznych situaciach, poniektori aj studuju do 25 a viac a nechcu platit prenajom, potrebuju hned byvat vo vlastnom, nie u rodicov, proste hypoteka je super vec pre vacsinu ludi, netreba sa divat na vsetko svojimi ocami, ty opisujes svoju uplne krajnu situaciu, v ktorej je mozno tak 5% ludi

veronikah96
27. okt 2025

Nie každý chce byť v rodičovskom dome do 30. Pokiaľ si človek nájde partnera, bývanie rieši skôr a nehovoriac o tom, že málokto s bežným nástupným platom si ušetrí 800€ mesačne, ani zďaleka. Ja osobne som radšej išla do podnájmu s partnerom a potom sme riešili hypo ako do 30 bývať s rodičmi oddelene bez súkromia a vlastného bývania, tá hypotéka mi stala za to. A to ani nehovorím o tom,že keby som čakala do 30, cena nehnuteľnosti by bola raz taká ako pred 10 rokmi...bývame v novostavbe a len počas posledných 4 rokov rovnaký byt na kopírák ako náš stojí o skoro 50 000 viac.

cyneric
27. okt 2025

Chcem vidieť pracovnú ponuku pre čerstvého absolventa, kde je možné si ušetriť 800€ mesačne po nájme/príspevku do domácnosti, nákladoch na jedlo a bežných výdavkoch ako je benzín, paušál a pod. 🫠

anonym_d9bcfb
27. okt 2025

@anonym_autor mesacne odlozit od 18 , 800€ mesacne? Na Slovensku? Ty si snad zjedol vtipnu kasu...

louise
27. okt 2025

Zarábať som (okrem brigád, ktoré v tých časoch rozhodne neboli 800 mesačne) začala až v 23 po vysokej škole. A keďže som nemala doma dobré podmienky s rodičmi, odsťahovala som sa hneď v 23 do podnájmu. Bola som na seba hrdá, že som sama dokázala z prvej práce vyžiť a platiť podnájom, kdeže šetriť.

anonym_25b5ff
27. okt 2025

@anonym_autor a ešte niečo. Pokým ty 12 rokov budeš odkladať, tak hodnota nehnuteľnosti, ktorú máš v pláne kúpiť, sa ti výrazne predraží. Aj preto ľudia berú hypotéky, preto aj kupujú investičné nehnuteľnosti, lebo ich neskôr mozes predať drahšie. Zatiaľ čo ty šetríš, niekto radšej spláca a majetok sa mu zveľaďuje

allie1008
27. okt 2025

Jasné, všetci si len odkladáme 800 eur mesačne od osemnástky, kým bývame v jaskyni a živíme sa machom. 😄

anonym_56f3b3
27. okt 2025

800 Eur mesačne 18-22 ročný ani nezarobí, pretože ešte študuje...

nyusika
27. okt 2025

😀 😀 😀

800 eur je malo, slusny clovek si odlozi minimalne liter, ak ne dva

kks, ze sa vam chce na tieto stupidity seriozne odpovedat...

anonym_4b8282
27. okt 2025

@anonym_autor tieto príspevky o ničom len, aby sa písalo.Hlavne treba šetriť dieťaťu od narodenia čo chces od študentov čo študujú do 25 r, aby ušetrili 800 eur sú školy kde nie je možné mať brigádu a, keď tak určite neušetrí toľko peňazí.Hlavne, ak žije na intraku, v podnájme mimo rodičov počas VS.Su brigády kde zarobí ide cez leto do zahraničia, alebo naozaj maka tu, ale určite to nebude brigáda v MC donalde a dobré známky, dobrá skola

natalka13
27. okt 2025
@cyneric

Chcem vidieť pracovnú ponuku pre čerstvého absolventa, kde je možné si ušetriť 800€ mesačne po nájme/príspevku do domácnosti, nákladoch na jedlo a bežných výdavkoch ako je benzín, paušál a pod. 🫠

@cyneric a to trebalo odkladat uz pred 12rokmi.
autor je srandista

beronsche
27. okt 2025

@anonym_autor ak tých 800e, ktoré odkladas, pouzijes na splátky hypotéky, urobíš lepšie.
Jednak ceny nehnuteľnosť rastu a najmä, tvoje úspory ti zožerie inflácia... A nezabudaj, že stále trčis v detskej izbe, čo nie každý považuje za ideálny stav...
Takže nie, strkať peniaze do ponožky nie je vždy to najlepšie riešenie.

autor
27. okt 2025
@allie1008

Jasné, všetci si len odkladáme 800 eur mesačne od osemnástky, kým bývame v jaskyni a živíme sa machom. 😄

@allie1008 toto je mile. a ma to rozosmialo. Dom mam postavany uz 15 rokov, a nie nebolo to v jaskyni, ale v rodicovskom dome kedze rodicia sa odstahovali mino slovensko. A plat bezneho studenta s maturitou ak nastupi do cestovnej kancelarie tak je uplne bezne od 1500 do 2500 euro podla sikovnosti a sezony.

anonym_c19c65
27. okt 2025

Vzhladom na rast cien nehnutelnosti sa neoplatí si na dom šetriť ale si vziať hypotéku a keď tak robiť mimoriadne splátky. Hypotéka je skvelá vec ak si nenaberieš na plecia viac než unesieš. Dom ti na cene bude rásť viac než ti z tej hodnoty uberie úrok. Brala som si hypo hneď po vysokej škole lebo som chcela deti skoro, kým by som si na ten dom našetrila, tak by som už bola v menopauze

milanemila
27. okt 2025

@anonym_autor do 24r som bola na vysokej skole, tak mi porad ako si od 18-30 nasetris takych 300-400k , aby som si kupila slusne byvanie v BA :D
Podla tvojho prispevku vidno, ze mas rezervu vo financnej gramotnosti, ak si myslis ze je lepsie rozhodnutie roky si setrit ako si vziat hypoteku (v nasom pripade 0,99% urok) a teda hypoteku mam a nevyplakavam a stale je to najefektivnejsie financovanie nehnutelnosti. Peniaze navyse investujeme a zarabaju nam vyrazne viac ako je urok na hypotekach.

natalka13
27. okt 2025
@anonym_autor

@allie1008 toto je mile. a ma to rozosmialo. Dom mam postavany uz 15 rokov, a nie nebolo to v jaskyni, ale v rodicovskom dome kedze rodicia sa odstahovali mino slovensko. A plat bezneho studenta s maturitou ak nastupi do cestovnej kancelarie tak je uplne bezne od 1500 do 2500 euro podla sikovnosti a sezony.

@anonym_autor cize si nic nekupil iba prerobil rodicovsky dom😂

o__o
27. okt 2025
@milanemila

@anonym_autor do 24r som bola na vysokej skole, tak mi porad ako si od 18-30 nasetris takych 300-400k , aby som si kupila slusne byvanie v BA :D
Podla tvojho prispevku vidno, ze mas rezervu vo financnej gramotnosti, ak si myslis ze je lepsie rozhodnutie roky si setrit ako si vziat hypoteku (v nasom pripade 0,99% urok) a teda hypoteku mam a nevyplakavam a stale je to najefektivnejsie financovanie nehnutelnosti. Peniaze navyse investujeme a zarabaju nam vyrazne viac ako je urok na hypotekach.

@milanemila nemala si ist na vs, mala si ist robit do cestovky.. vidis, mohla si si nasetrit na domcek 🏡 😁

natalka13
27. okt 2025
@katica06

Prosím uč ma majstre, ak sa to má robiť.
Mám 17r dieťa, chodí do 2tr. Kde sa dá pracovať tak aby od 18ky mesačne ušetrila 800 €?

@katica06 vraj v cestovke. v cistom 2500€

milanemila
27. okt 2025
@o__o

@milanemila nemala si ist na vs, mala si ist robit do cestovky.. vidis, mohla si si nasetrit na domcek 🏡 😁

@o__o hej hej ako citam, tak predavac zajazdov zaraba 2500e v cistom :D

nyusika
27. okt 2025
@natalka13

@katica06 vraj v cestovke. v cistom 2500€

@natalka13 tak nepise, ake pracovne zaradenie.
mozno su cestovky, kde su zamestnane dievcence (aj chlapci), co chodia eroticky zabavat starcekov

anonym_85cb4a
27. okt 2025

V 18 rokoch si sám mesačne odkladať 800€? Ha ha. Keď skončíš v 18 školu, čiže bez vysokoškolského vzdelania, ten nástupný plat nebude žiadne terno. Povedzme taká tisícka. Ak nechceš vyzierat rodičov, tak sa odsťahujes..Z tej tisícky platu musíš zaplatiť nájom, stravu, dopravu a ďalšie veci. Povedz mi, že žiješ odtrhnutý od reality bez toho, aby si povedal, že si odtrhnutý od reality. 🤪

autor
27. okt 2025
@anonym_c19c65

Vzhladom na rast cien nehnutelnosti sa neoplatí si na dom šetriť ale si vziať hypotéku a keď tak robiť mimoriadne splátky. Hypotéka je skvelá vec ak si nenaberieš na plecia viac než unesieš. Dom ti na cene bude rásť viac než ti z tej hodnoty uberie úrok. Brala som si hypo hneď po vysokej škole lebo som chcela deti skoro, kým by som si na ten dom našetrila, tak by som už bola v menopauze

@anonym_c19c65 dom, ci byt je tovar. ak niekto bude zan pytat vela a niekto zan tolko da, tak bude taky drahy, ak ni take drahe nebude brat tak ceny klesaju, pred cca 15 rokmi bol standard 3 izbovy bungalov za 60 000 cca dnes ? dnes je to to iste len pytaju za to ovela viac, lebo ludia si myslia ze hypoteka je dar z nebies a peniaze zadarmo, tak ako aj tu pisete, tak potom jasne ze to predavaju draho. ked kpujuci neuvazuje

nyusika
27. okt 2025
@anonym_85cb4a

V 18 rokoch si sám mesačne odkladať 800€? Ha ha. Keď skončíš v 18 školu, čiže bez vysokoškolského vzdelania, ten nástupný plat nebude žiadne terno. Povedzme taká tisícka. Ak nechceš vyzierat rodičov, tak sa odsťahujes..Z tej tisícky platu musíš zaplatiť nájom, stravu, dopravu a ďalšie veci. Povedz mi, že žiješ odtrhnutý od reality bez toho, aby si povedal, že si odtrhnutý od reality. 🤪

@anonym_85cb4a no jasne, kto si mesacne neodlozi aspon liter, je babrak 😀 😀

kks, neberte vsetky pizdoviny vazne

Strana
z8