Je lepšie platiť kartou alebo v hotovosti?
Ahojte, je podľa vás naozaj užitočné prejsť na platbu v hotovosti kvôli transakčnej dani? Vidím teraz všade na internetoch že obchody žiadajú od ľudí platby v hotovosti, myslíte že to zabráni ďalšiemu zvyšovaniu cien a fakt pomôže? Ste ochotní vyberať peniaze z bankomatov a vrátiť sa ku cashu?
@petrooshka a co tym chces povedat, ze kvoli 0.4% TD navysili cenu tycinky o 6 centov? 🙂 kebyze TD nie je, tak by ta tycinka uz tolko nikdy nestala? obchodne retazce su najvacsi nenazranci...a preco by nenavysovali ceny, ked su tie retazce takmer neustale napraskane a ludia to aj tak kupia? je to nasa chyba, celeho naroda, ze sme ochotni pracovat za bulharske platy a nakupovat za zapadne ceny...
@noisemaniac Maly podnikatel moze mat denne x transakcii limit na jednu je 40 eur....Denne to moze byt ovela viac, co na tom nechapes. Myslis ze mali podnikatelia sa u nas maju tak dobre ako pises? No nebud naivny
@mircalla a v com je akoze rozdiel? aj ked denne zaplati odberatelom povedzme 20 000 a na TD dani odvedie 80 eur, tak by to navysenie bolo stale iba o 1 cent tak o com tu tocis? co to je za podnikatela, ked si tych 0.4% nevie premietnut do cien? a nehovorim o to, ze ked je sikovny a vie nakupit rovno za 20 000, tak este dokonca na tom 1 centovom navyseni aj zarobi...ci radsej by si bola za zvysenie DPH na 24%?
@noisemaniac Co si, bulhari nas uz aj platovo predbehli, mam kamosku na HR, robim pre medzinarodnu firmu pobocky vsade....mame suverenne najnizsie platy vo firme na slovensku, uz aj rumuni a bulhari su na tom lepsie
Maly podnikatel sa v takych cislach ani nepohybuje. Ak im zaplati 2000 a na TD odvedie tych 80, to uz je dost, nie?
@mircalla mozes mi prosim ta vysvelit, ako ti vyslo 80 pri 0.4% z 2000? 🙂 neviem, co mas za kalkulacku, ale mne vyslo 8...
@zuzanka.zuzu Ja som zas neni ochotná nikde platiť kartou,… ani sa nenazdáte a príde k tomu, že všetci občania budú musieť platiť niečo, čomu sa možno nebude hovoriť tranzakčná daň, ale oni si tomu názov vymyslia….stači sa pozrieť ako banky neustále zvyšujú poplatky za vedenie účtu, za vklady, za výbery, do pobočky sa musíte objednať, cenníky služieb sa menia každé 3 mesiace. Niet nad hotovosť, ktorú si nesmieme nechať vziať.
@noisemaniac tiez nechapem, preco potom obchodnici neboli taki samaritani aj pri dvihani dph. ved aj tu mohli znasat oni a nechat ceny povodne. rovnako ked isiel hore plyn, isli hore ceny tovarov, menucka v restauraciach atd. nechapem preco akurat pri transakcnej dani nechcu ceny dvihat...
@noisemaniac @milanemila presne tak. Sa mi paci, ako sa tu ľudia vedia nechať zmagorit "podnikatelmi", ktorým nejde o nič iné, iba zase o podvody.
A teda najmä pri gastre, kde sú najväčšie daňové úniky a podvody. Mzdy vyplácajú na ruku (z odvodov sa TD neplati), dodávateľom v pohode môžu platit bud kartou alebo cashom už teraz, to sú len bachorky pre ľudí ze nemozu. Cize iba dalsi priestor pre sedu ekonomiku. Ci?
Niekto tu pisal, ze mala kaviarnička ma TD denne 80€? To znamená, že denne ma FA za 20k? Koeficient v gastre je 3kovy, cize denný obrat ma potom 60k? Mesacne pri 20 dňoch je to potom 1.200 000€!!!! Wau, myslím, že takúto "malu" kaviarnicku by bral asi každý na tomto fóre.
A ak sa teda vrátime naspäť, tak ak ma denne transakcnu daň teda 80€x20 dní je to 1600€ mesacne. A pri obrate vyše milióna eur mesacne ho to teda naozaj tých 1600€ zruinuje👌 ale zase ako píšeš, je z toho pekná dovolenocka navyse... bože ľudia, už sa zobudte a nebuďte ako ovce🤦♀️
@mircalla transakčna dan je presne o Tom,že sa týka pohybov, ktoré odchádzajú z účtu podnikateľa a nie toho čo mu na účet prichádza. A dokonca vo výnimke je...že si môžu z podnikateľského účtu previesť na osobný účet v tej istej banke akúkoľvek sumu a daň z nej platiť nebudú. Zbytočne sa to tu celé nafukuje. Treba si to podrobnejšie preštudovať a zistíš,že to nie je zas až také strašné ako to titulky vykresľujú 😉
@chillibubble presne tak, a v pripade DPH to nebolo ziadnych zanedbatelnych 0.4%, ale 3% a uplne zo vsetkeho, nie len z debetnych transakcii a to je dost velky rozdiel...bud je to z dovodu, ktory som uviedol alebo skratka tej dani nerozumeju a myslia si, ze platia z kazdej transakcie 0.4 %, co samozrejme nie je pravda...
Platime kartou. Ziadnu hotovost pouzivat nemienim. Tiez podnikam a nepojdem do zahranicia kazdy tyzden, aby mi klienti platili v hotovosti a ani ja dalej nemam ako zaplatit ludom v hotovosti. Nech si ten cirkus vychutnaju hlavne ti, co tuto chamrad zvolili. My na transakcnej dani prideme o cca 5 000€. Nevadi, prezijeme. Len ci to rozchodia aj druhi...
Vôbec nechápem tých pre ktorých je zaťažujúce mať hotovosť
@tenerifka vieš čo, ja chodím na protesty. Som aktívna. Ale áno, hotovosť nenosím, vyhovuje mi platba kartou, či tlf. Už len kvôli bezpečnosti nebudem nosiť stovky pri sebe. V online si viem dohľadať čo má koľko stálo, koľko som na čo minula.... Takže áno, už som sa otočila pri požiadavke len cash. Žiaľ. Nech sa páči, do ulíc môžu ísť aj ostatní... Možno prídu, keď kvôli transakcnej daní zdvihnú ceny.
@sisska96 a preco by som mal po vreckach nosit hotovost alebo penazenku, ktoru mozem lahko stratit, ak mam pri sebe telefon (do ktoreho sa len tak hocikto nedostane), ktory mi len staci prilozit k terminalu a za par sekund mam vsetko uhradene, takze setri mi to to cas, setri to cas ludom, ktori cakaju za mnou, nemusim sa prehrabavat v minciach, pocitat, ci mi dobre vydala + pri platbe kartou mas este aj rozne cashbacky, vyhody...a okrem toho mam lepsi prehlad o mojich financiach, viem si nastavit limity, spatne dohladat na co minam...
@itaa to akoze vazne si myslis, ze ked vsetci prejdeme na hotovost, tak nezavedu digitalnu menu? 🙂 ak budu chciet, tak ju zavedu a aj keby sme sa vsetci dohodli, ze prejdeme na hotovost (co sa vzhladom na to, ako je spolocnost polarizovana nikdy nestane), tak vlady jednoducho vyvolaju hyperinflaciu a potom tu hotovost mozes pouzit miesto toaletneho papiera...
@noisemaniac poznám tiež takéhoto "podnikatela" v gastre, ktorý si vycapil cedulku, ze pri platbe v hotovosti dá zľavu 10%. (Len podotylam, ze TD je 0,4%, cize nechápem, že 9,6% ide do mínusu?) No len zabudol povedať to B, ze to je potom bez blocku. No prečo asi? Mimo to, pri nízkych platbách to pre mňa ako zákazníka nema absolútne zmysel, ze mi pri platbe 5€ dá zľavu AŽ 50 centov! Výhodné je to tak akurát pre neho, že ich oficialne neprizná. Verím, že kontrolóri si na takýchto podnikateloch naozaj zgustnu👌
Aj mali podnikatelia vedia byť nenažraní.By ste podaktorí padli na zadok ako dokážú zneužívať svojich zamestancov,dávať im smiešne výplaty,len aby nahrabali.Tých,ktorých by to malo tak strašne zruinovať,tak zavrú svoje prevádzky.Ostatní tu budú hrať na city,aby ľudia platili len hotovosťou.A hlupáci si myslia akí su podnikatelia chúdiatka,ktoré na nič "nemajú"...Budem platit kartou aj naďalej a sama uznám za vhodné,čo, kedy a za kolko zaplatím v hotovosti...
@karolina196 nahrabali? Ved to vsetko aj tak zaplatis ty. Tych 48e za dnesny den na TD premietnem ja do cien pre zakaznika.
@viestta legalne aj zamestnacom moze vyplatit max 15 tis. rocne. Zvysok musi bezhotovostne
@natalka13 a DPH plati kto, podnikatelia si ukrojili zo svojho? alebo ju maju uz davno zapracovanu v cenach? ako som pisala, ved uz davno vieme, ze dph a transakcna dan dvihnu ceny. ja neviem kto cakal ze akurat pri tejto dani nepojdu ceny hore. a este len ako to cele dvihne inflaciu. uz teraz ju mame jednu z najvyssich v eu.
Transakčná daň je ďalšia skúška, ako ľudia budú reagovať... Aj tak sa plánuje zaviesť systém sociálneho kreditu CBDC, postupne na celom svete, dlho to už nepotrvá, nebude úniku...
Uprednostním platbu hotovosťou aj tak som väčšinou platila v hotovosti a budem ešte viac
@karolina196 zbytocne je tu čokoľvek pisat. Oni nepochopili, ze TD si už pomaličky- potichučky preniesli všetci do cien už dávno - od minulého roku, ako to bolo zname. To je len teraz od nich taka poza, lebo samozrejme, že nebudú nič navyše platit zo svojho. Nikdy to nerobia, tak prečo by mali zo svojho...
@lienka.7 mňa by zaujímalo ci si mala niekedy firmu co niečo predáva 😂

a inak este ma velmi bavi, ako sa zrazu riesi dan, ked im to cinka. ked sa dvihala dph, takyto humbuk nebol. ked sa zistilo kto ma kde vily, humbuk nebol, ked sa ide kompenzovat slak cloveku, co hadam ani nema farmu, humbuk nie je,... ale ked v priamom prenose vidia ako nas vlada okrada, tak ideme pytat cash... a verim tomu, ze ak transakcnu dan nahodou pod tlakom zrusia, tak im bude odpustene. pamat akvariovej rybicky a po dalsich volbach zase zlozia vladu.