icon

Je lepšie platiť kartou alebo v hotovosti?

petush21
9. apr 2025

Ahojte, je podľa vás naozaj užitočné prejsť na platbu v hotovosti kvôli transakčnej dani? Vidím teraz všade na internetoch že obchody žiadajú od ľudí platby v hotovosti, myslíte že to zabráni ďalšiemu zvyšovaniu cien a fakt pomôže? Ste ochotní vyberať peniaze z bankomatov a vrátiť sa ku cashu?

chillibubble
11. apr 2025

@simca06022011 neviem preco reagujes s autom na mna. ja som ti o aute nepisala...

sisska96
11. apr 2025

Mne nevadi tá daň. Preposlem môj príjem z podnikatelskeho na osobny a platím s tým
Tým pádom neplatím žiadnu daň ani poplatky nič

noisemaniac
11. apr 2025

@lienka.7 suhlasim, ze by to malo byt adresne a rovnako aj tak, ze kto do systemu neprispieva, tak nema narok ani od neho nieco pytat...gauneri v parlamente si nezasluzia ani minimalnu mzdu za to, co tam vystrajaju...urcite si rozumieme 🙂

hiro
11. apr 2025

@noisemaniac "ale 13. dochodky by som nerusil, ti ludia si ich zasluzia, lebo oni to tu viacmenej vsetko vybudovali a bez nich sme tu teraz asi byvali v stanoch"
Fakt? Za to sa podielali na ukradnuti sukromnych podnikov - ktore len premenovali a z nich ktore este za prvej republiky vedeli odolavat celosvetovej konkurencii tak ich rokmi uplne znefunkcnili? Bez inovacii bez efektivity tak ze po revolucii na otvorenom trhu sa museli pozatvarat? Uzasne. To ze tu pomahali budovat panelaky? Pozri si co vybudovali terajsi dochodcovia v zapadnych krajinach. Oni by si zasluzili aj 13te aj 14 dochodky.
Tak ci tak mame prilis vela dochodcov ktori prilis kratko pracovali. 1,5 miliona dochodcov na 2,5 miliona pracujucich je jednoducho privela. Moje deti budu mat narok na dochodok po odpracovanych cca 52 ci viac rokoch (v 70+). Terajsi dochodcovia isli po 35-40 rokoch. Sami si sposobili ze su tie dochodky nizke a cim viac sa ich snazi este aj dostat do predcasneho dochodku tak tym bude este menej penazi na rozdelenie na dochodky.

noisemaniac
11. apr 2025

@chillibubble ja vzdy vravim to, ze kazdy by mal dostat dochodok podla toho, kolko do systemu prispel...ak niekto neplatil odvody, dostaval mzdu na ruku alebo nepracoval cely zivot aj napriek tomu, ze mal zdrave ruky a nohy, tak by nemal dostat nic, lebo to bolo jeho rozhodnutie a mal sa podla toho zabezpecit...ja napriklad tiez neodvadzam nic do socialnej poistovne, lebo nedoverujem politikom, ale rovnako ani od socialnej poistovne nic nechcem, na dochodok si odkladam sam, zhodnocujem si uspory vsetko vo vlastnej rezii...ty ak si zamestnana a zamestnavatel za teba odvadza dane, tak si samozrejme dochodok zasluzis a aj 13., ved za tie roky by tie uspory mal stat aj zhodnocovat...ale zial, vidis aka je realita a jedina istotu v tomto state je zrejme iba grecky scenar...nemame uz ani strategicke podniky a vsetko kapital tecie na zapad, takze zvysenie DPH, TD a podobne konsolidacie nas uz aj tak nezachrania, na to trebalo mysliet este na zaciatku a zastavit vsetky privatizacne rozkradacky...

simca06022011
11. apr 2025

@noisemaniac ty nic nechces, ale dostanes... a ako nejdem polemizovat, ale dnesny pracujuci, platia dochodky minulym pracujucim, aj napr. rodicom prave. Takze takyto nesolidarny sposob by bol dost divny... penaize co sa platia do socialky sa nikde nezhodnocuju, rovno idu dochodcom.
A inak suhlasim = kto neplati, nerobil, neprispieval = nema dostavat nic extra a nik sa nad tym nema co pozastavovat a vlastne sa ani nemaju co stazovat.Kopa napr podnikatelov, mala kopu reci ako si odlozia a nasetrria, a nebudu platit "ciganom" = a figu si nasetrili, figu maju.. pretoze fakt je ze nedari sa podnikatelovi vzdy celych 40rokov aj do dochodku, penaize pominali atd. A teraz maju dochodky od statu🙂

noisemaniac
11. apr 2025

@hiro kto sa podielal na vsetkych tych rozkradackach po revolucii? chces povedat, ze vsetci terajsi dochodcovia to rozkradli? vies velmi dobre, ze toto vsetko ma na svedomi par nenazranich jednotlivcov...ta zvysna vacsina, ktora tu budovala panelaky, mosty, cesty, zavody si teda dochodok podla teba nezasluzi? a co by sa stalo, kebyze sa 13. dochodok zrusi, by nas tych 830 milionov vytrhlo akoze z biedy? a take vysluhove dochodky ti nevadia? ze tisice darmozracov od lampasakov az po policajtov, co vacsina len sedela v kancelarii v teple cely zivot, buzerovali ludi a potom si odisli v 40tke do dochodku? co tito take vybudovali a urobili pre tento stat a ludi, ze si zasluzia ist do dochodku v produktivnom veku? a zamyslel si as nad tym, preco tvoje deti pojdu do dochodku po 52 odpracovanych rokoch? len mi nechci povedat, ze kvoli terajsich dochodcom a 13. dochodku...

noisemaniac
11. apr 2025

@simca06022011 co dostanem, drobne na kavu? 🙂 a nemozem za to, ze system je takto nastaveny, ak by sa to nastavilo ako som uviedol, urcite sa tu nebudem vyplakavat, ze sa o mna stat nestara...a ako by sa mohli zhodnocovat, ked stat nevie hospodarit, ked len socialna poistovna ma sekeru cez 3 miliardy...stat by mal fungovat ako firma, odmeny by politici mali dostavat len v pripade, ak stat skonci v prebytkom, aby jednoducho mali motivaciu hospodarit co najefektivnejsie, vtedy pre mna za mna kludne nech si vyplatia aj milionove odmeny, ale za tento bordel, ktory tu je si nezasluzia ani len minimalnu mzdu...kazdopadne myslim, ze sme dost odbocili od temy, takze by som tuto temu uzavrel

hiro
11. apr 2025

@noisemaniac "a take vysluhove dochodky ti nevadia?" no, môžeme o tom polemizovať o aké peniaze ide a ako mi to vadí. Vadí mi že ich platíme desiatky rokov a nebojujú. Tie platy by mali byť za to že sú stále niekde nasadení a kazdy deň im ide o život. Nie že pomáhajú pri povodniach. To radšej nech máme viac hasičov. Ak máme vojakov ktorí 40 rokov len boli v kasárni tak to je o ničom. Bude vojna na našom území a budeme tu mať len teoretikov ktorí boli v záklope len na tréningu? Spali 3 mesiace v kuse v blate a strieľali po nepriateľovi? Potrebujeme vojsko ktoré má skúsenosti z naozajstného boja.
No ale k veci - týchto ľudí je veľmi málo a peniaze nejdú zo sociálnej poisťovne.

mariska1989
11. apr 2025

Obchodný reťazec väčši platím kartou ale reštaurácie a malé podniky už len hotovosťou.

rozculena
11. apr 2025

@sisska96 platby súvisiace s podnikaním MUSÍŠ platiť cez podnikateľský účet,si nemysli,že si s niekým vyjebabrala,takto by to chcel urobiť každý

petrooshka
11. apr 2025

@noisemaniac ... prosím ta,kde tvrdim,ze by tolko uz nestala? Pisem to len v tej súvislosti,ako pises,ze retazce su nenazrane a preco by nevyuzili situaciu,kedy mozu znova zdražieť tovar za hocijakú zámienku...ale uznaj..na jednej mozno ani nie 20g tycinke na šupu 6 centov??

zalka
11. apr 2025

A potom to dopadne takto, ak obchodník si dá transakciu kartou preplatiť. Ale to viac ako 10% pýta.

simm1
Odpoveď bola odstránená
simm1
11. apr 2025

Úprimne? Myslel som si, že je to úplná blbosť...
Ale povedal som si – „čo ak?“ a poslal som tam 5 eur.
Neviem, či je to náhoda, alebo fakt nejaká mágia, ale odvtedy sa mi vážne darí – v robote, v živote, celkovo.
Fakt to nechápem, ale odvtedy hovorím každému: skús to, aj s malou sumou – za pokus nič nedáš.
Niečo na tom asi bude...

janai1
11. apr 2025

@zalka tak toto je hlavne porušenie zákona o ochrane spotrebiteľa

karolina196
11. apr 2025

@zalka To čo je?Im to fakt uz drbe?To kde nahrabali,že poplatok 80centov?Tu frezku bych im drbla do gebule.A otázka znie.Informoval dopredu zákazníka,že mu to bude spoplatnené takou a takou sumou?
Asi by som do takej predajne poslala kontrolu...

hiro
11. apr 2025

@janai1 Ťažko povedať. Ja som zažil x rôznych poplatkov. Napríklad + za to že si v bare sadneš keď si chceš vypiť kávu. Alebo + za to že ideš za stôl a dostaneš servítku = prestieranie. Alebo že si muž keď chceš ísť na diskotéku.

zalka
11. apr 2025

@janai1 no čo ja ti viem, i predtým mali obchodníci rôzne obmedzenia, že napr. platba kartou až nad 5e najčastejšie v lekárni som to videla. Naozaj i kartové spoločnosti z niečoho chcú žiť a obchodník viac zarobí ak má cash ako ked mu platia ľudia kartou.

@karolina196 možno to je jednotná cena, ked železnice môžu dať servisný poplatok 1 euro na pokladni, a vo vlaku 3e tak obchod si asi dal paušalny poplatok za platbu kartou 0,80e, v akejkoľvek sume.

janai1
12. apr 2025
lienka.7
12. apr 2025

@zalka už o tom písali aj v účtovníckej skupine, ze to treba dat na SOI a dostane pán kreatívny podnikateľ pokutu, tuším 300€ pisali... Navyše, účtuje si k tomu aj DPH, co je vraj tiež porušenie zákona (nie som daniar, účtovník, píšem len čo si tam pisali oni), cize aj podnet na FS. Sa im divím, ze im to za to stojí.

maranco
12. apr 2025

@lienka.7 keby to premenoval na servisný poplatok, alebo za obsluhu zamestnancom bolo by to ok?
alebo pri platbe hotovosťou, by dával nejakú dodatočnú zľavu?

Dávnejšie som nakupoval v nejakom eshope kde bolo, ak sa zaplatilo prevodom zľava 0.8% ak kartou nebola zľava.

makaronka01
Autor odpoveď zmazal
zalka
12. apr 2025

@lienka.7 no pekne stačí ze premenuje položku na servisný poplatok a nič mu nemôžu, len to musí mať niekde viditeľné napísané. Ľudia sú kreatívny.
@janai1

chillibubble
Autor odpoveď zmazal
makaronka01
Autor odpoveď zmazal
makaronka01
12. apr 2025

@chillibubble prepáč nemyslela som teba, odpovedala som na iný príspevok... Keď máme taký vzor vo vláde, ako treba podvádzať, sa ani nečudujem, ze sa kradne všade...

zmrzlinka2021
12. apr 2025

@janai1
@zalka
Treba pekne zvýšiť všade ceny

zmrzlinka2021
12. apr 2025

@petush21 platím kartou všade. Kde sa nedá platiť kartou, tak nekupujeme. Až na jednu vynimku

lienka.7
12. apr 2025

@zalka nestačí. Lebo vo VOP to musi vysvetliť, že za co je ten poplatok. A pokiaľ napise, ze za platbu kartou, je tam kde je teraz. Cize by ho musel uctovat aj pri platbe v hotovosti, aby to bolo (ako tak) ok.