Je možné postaviť dom bez hypotéky?
Je reálne postaviť dom bez hypo? Niesme žiadni milionári..
Už sme začali, mame vlastný pozemok, mame postavené prvé podlažie. Ideme na druhé a strechu. Minuli sme cca 32tis s tým ze mame už aj pripravený krov- teda zaplatený. Mame k dispozícii nejakých 30tis ešte. Manžel zaraz rôzne, niekedy 2 a niekedy 5 tis mesačne. Ja cca 500. Stále nad tým uvažujeme. Ci je reálne do cca 1,5r-2 urobiť dom tak aby sa v ňom dalo bývať ale bez hypo 🥲
Robite to tak niekto teraz?
Za 30.000? Nerealne.
@anonym_34ae7f vidím ze niesi najostrejsia ceruzka v peračníku
@anonym_autor hlavne ze ty si ostra… hlavne ak si myslis, ze dokoncis v dnesnej dobe dom za 30.000. Drzim palce.
Podľa mňa tie zvyšné peniaze vám budú stačiť tak na druhé podlažie + strechu.Maximalne a ltt. Takže budete mať hrubú stavbu hotovú.Bez okien a zvyšku.
Podľa mňa bola chyba ísť do poschodového domu
@anonym_autor hrubu stavbu mozno...
Kurenie min.15k
Okna 10-15k
Podlahy
Sanita
Zateplenie
Fasada
Terene upravy,chodniky
Vsetko radovo tisice €...
Inac, preco zakladas diskusiu,ked vies,ze to postavite za 30k€....
@anonym_autor nepíšeš o veľkosti ani ďalších výdavkoch ale to by musel byť ozaj pididomcek , vidím to dosť neralne
@anonym_autor ahoj, záleží na výdavkoch rodinných.
Keď manžel zarába toľko ,čo píšeš,kľudne by ste to vedeli dať, ale z 2 roky pochybujem,asi dlhšie obdobie.
@anonym_autor ved si to vyrataj sama a neosopuj sa tu na prispievajuce s recami o ostrych ceruzkach🙄🙄🙄
Véd ale vy vidíte co som napísala? Ze teraz máme 30tis, manžel zarába mesačne niekedy aj 5tis a niekedy viac/menej. Ja nepíšem ze ideme postaviť dom z 30tis. Vy reálne uvažujete logicky ako človek? Každá jedna. Preboha...
@anonym_autor ahoj, záleží na výdavkoch rodinných.
Keď manžel zarába toľko ,čo píšeš,kľudne by ste to vedeli dať, ale z 2 roky pochybujem,asi dlhšie obdobie.
@anonym_a5d1d5 ďakujem, jediná co to pochopila
@anonym_autor hrubu stavbu mozno...
Kurenie min.15k
Okna 10-15k
Podlahy
Sanita
Zateplenie
Fasada
Terene upravy,chodniky
Vsetko radovo tisice €...
Inac, preco zakladas diskusiu,ked vies,ze to postavite za 30k€....
@tundra takže okná mame do 10tis, kúrenie tiež. Mame všetko nacenene a väčšinou svojpomocne.a o ďalších ani nepíšem, hrozne sumy co tu vy pisete
@anonym_autor ja si tiež myslím že to nedáte ,kúrenie ,voda,podlahy sú strasne položky ,aj keď muz dibre zarába ale stále nemá tých 5000,Určite to bude trvať viac
@anonym_autor ja si tiež myslím že to nedáte ,kúrenie ,voda,podlahy sú strasne položky ,aj keď muz dibre zarába ale stále nemá tých 5000,Určite to bude trvať viac
@minenkaa reálne toľko co mame hotové my, má aj náš kamarát za 80tis. Rozdiel? My svojpomocne a on si platí ľudí. Tam sa dá asi ušetriť🙂
jasné že postavia druhí aj menej ako za dva roky a bezhypo. len s tým sa málokto chváli.
potrebuješ podľa mňa ešte min. 50 - 70 tisíc e na dokončenie.
inak nemali ste kalkuláciu? odkiaľ máte projekt? ak katalogový - tam máš ceny materiál a aj cenu domu na zákazku, popr. svojpomocne.
všetko závisí od materiálov aké si vyberiete, od firiem - nie všetko si na stavbe môžeš spraviť sama...
Keď budete dobre setrit z tých vyplat tak aj áno.Aspon som to pochopila, že krov a na druhé podlažie máte peniaze a je to zaplatene.Najdrahsie je kúrenie, elektrika, okná, zateplenie fasádu môžete spraviť aj neskôr.Byvat sa bude dať samozrejme, že nebudete mať chodníky, plot a všetko zariadene
jasné že postavia druhí aj menej ako za dva roky a bezhypo. len s tým sa málokto chváli.
potrebuješ podľa mňa ešte min. 50 - 70 tisíc e na dokončenie.
inak nemali ste kalkuláciu? odkiaľ máte projekt? ak katalogový - tam máš ceny materiál a aj cenu domu na zákazku, popr. svojpomocne.
všetko závisí od materiálov aké si vyberiete, od firiem - nie všetko si na stavbe môžeš spraviť sama...
@anonym_6f3b5c komunikujeme a máme väčšinou všetko od priamo výrobcov. Žiadny predražené dodávatelia🙂
Kolko mesačne dokážete ušetriť? Skôr to vidím ako nereálne do 1,5 roka až dvoch. My sme zariaďovali holodom a určite sme do neho 30 tisíc ešte vrazili a to plánujem ešte okolo 30 tisíc na pergoly, dorobenie interieru, fotovolty a podobne. Vás čaká ešte veľa pred týmto.
@minenkaa reálne toľko co mame hotové my, má aj náš kamarát za 80tis. Rozdiel? My svojpomocne a on si platí ľudí. Tam sa dá asi ušetriť🙂
@anonym_autor dá sa ušetriť, ale my sme boli tiez spokojní, ze hruba stavba a ako málo sme minuli.Prislo na vnútorné vybavenie a to desiatky tisíc a stále sa nedalo bývať.
@tundra takže okná mame do 10tis, kúrenie tiež. Mame všetko nacenene a väčšinou svojpomocne.a o ďalších ani nepíšem, hrozne sumy co tu vy pisete
@anonym_autor hrozne su,jedine tvoje reakcie v diskusii.Mne je uprimne jedno,ci to postavis s hypo alebo bez,ale pri stavbe je siroky vyber materialov od 7€/m plavajuca podlaha alebo 100€/m parketova podlaha.Dvere kupis za 80€,ale aj za 800€.Ked mas vsetko rozpisane,tak sa nepytaj.
Tiez prijem muza nie je stabilny,2k a 5k je riadny rozdiel...
@anonym_autor ale veď ja ti nepíšem ,že sa nedá ušetriť ale len to bude trvať dlhšie,si uvedom,že električka ,vioda a kúrenie ,na to potrebujes aj papier
Ok tu sa asi nejdem nič pýtať, lebo to tu aj tak odpovedajú len poctivky ktoré majú ešte aj každý prd overený štatnym dozorom 😊
Akoze takto, dat to mozno date ale kde ste teraz nasackovani? Deti mate? male?
Nebolo by lepsie vziat hypo, dorobit domcek a uzivat si ho hned a nie niekedy potom ked budu deti velke a do detskej izby sa len dojdu vecer vyspat?
Cakat mesiac na vyplatu, ze co sa z nej kupi, cas na terminy no spocitaj si to ked si taka chytra
@anonym_autor hrozne su,jedine tvoje reakcie v diskusii.Mne je uprimne jedno,ci to postavis s hypo alebo bez,ale pri stavbe je siroky vyber materialov od 7€/m plavajuca podlaha alebo 100€/m parketova podlaha.Dvere kupis za 80€,ale aj za 800€.Ked mas vsetko rozpisane,tak sa nepytaj.
Tiez prijem muza nie je stabilny,2k a 5k je riadny rozdiel...
@tundra presne tak a ak vsetko vie, tak nechapem naco sa pyta. Sadnem, spisem na papier, zratam, kolko viem mesacne/rocne usetrit a vidim, ci to dam. A nepotrebuje “ceruzky” z MK.
My sme tak stavali dom. Nemame hypo. Ale cely dom trval cca 3roky kym sme dali tak ze bola aspon kuchyna. Ostatne islo potom tiez postupne. Bola to ale tvrda svojpomoc dvaja ludia. Strechu sme davali robit. Otazka je ci mate deti. To by som si nevedela predstavit. Velkost domu. No je to par kokov nazad neboli vtedy take ceny ako teraz. Cena hrubej stavby je najmensia polozka. Potom to zacne lietat
No neviem ale ak si dokážete potom veľa spraviť sami myslím vnútrajšok ako dlažba elektrina voda proste všetko vnútri tak by sa to mohlo dať my sme síce nový dom nestavali , ale sme si sami prerobili starý dom a muž je stolár takže si vyrobil aj dvere aj okna sám spravil dlažbu zateplil z vnútra dal sádrokartón spravil kúpeľnú kuchyňu proste všetko aj elektrinu takže nás to stalo minimum
Zaleží od vašich štandardov, u nás len zariadenie - nábytok stál vyše 30k do 3i bytu, ale vyberala som podľa toho, čo sa mi páči, rovnako kuchyňa, šatník, detská izba šli na mieru,.. takže ja by som do 2r určite nebývala, ale keď to zariadiš nabytkom z obchodu, lacnejší obklad, dlažba, podlahy, tak by to možno reálne bolo.. Čo sa týka stavby do 100-150k by ste to mohli dať do stavu holodomu.
Ak dobre chápem, tak tvoj muž je SZČO - aj tam sa dá riešiť hypotéka a urýchlilo by vám to bývanie. Síce ma tu za toto zlynčujú ale hypo sa berie na szčo tak, že urobíš daňové na začiatku roka podľa toho akú výšku hypo potrebuješ (poradia v banke) zaplatíš daň, po schválení hypo podáš opravné daňové, kde ti vrátia zaplatenú daň - všetko to tuším treba stihnúť do konca marca.
@anonym_6f3b5c komunikujeme a máme väčšinou všetko od priamo výrobcov. Žiadny predražené dodávatelia🙂
@anonym_autor keby Vam hned zostane 3000€ mesacne po dobu 1,5- 2 rokov, tak za mna je to nerealne
My prave staviame dom a veru islo tam ovela viac penazi, ak teda nestaviate dom vo velkosti maleho bytu a nemate na plane pouzit najlacnejsi material
Najdrahsie polozky boli strecha, kurenie, kupelne, podlahy a o nabytku ani nemusime hovorit
Hrubá stavba je cca 30% nákladov. Teda samozrejmé podľa náročnosti investora. Tak si to spočítaj.
@anonym_autor no hlavne, že ty si ostrá. Si postav za 30 000 eur možno tak uminobunku.
Za mna nereálne. Kuchyňa do bytu pred 5 rokmi ma stála 20k. Pomohlo ti to? Nechápem načo sa pýtaš takéto otázky. Sú to výkriky do tmy. Každý, kto ti napíše iné ako chceš počuť, je hneď “ceruzka”. Však si to obehaj, napíš, spočítaj a stavaj.

Za 30.000? Nerealne.