Je možné získať hypotéku po osobnom bankrote?
Dobrý deň. Mňa sa to síce (našťastie) netýka, ale opýtam sa.
Je možné dostať hypotéku aj napriek tomu, že bol vyhlásený osobný bankrot?
Prosím, pýtam sa len tých, ktorý to sami zažili,príp.nezažili.
Ak sa Vás to netýka,neodpovedajte mi, ďakujem.
Nie
Dúfam,že nie. To by malo aký zmysel?
Jojojooj zabudni. Po osobnom bankrote ten človek nedostane od oficiálnych inštitúcií ako banka nič.
Známa sa zadlzila kvôli vážnej chorobe svojho dieťaťa a žiaľ keď sa musela vzdať práce, nebola schopná splácať a vyhlásila bankrot. Len som sa chcela opýtať, či ešte niekedy o x rokov má šancu na hypo. Ďakujem všetkým za odpoveď
@mmiskamiska to mi je ľúto.
@mmiskamiska určite je tam nejaká doba, ale si myslím ze aspoň 5 -10 rokov? Napíš otázku do poradne, odpisu ti presne
@mmiskamiska kedy to bolo? Kedy sa zadlzila? Zbytocny bankrot kvoli chybe.. ach jaj.. ale nenapisala si ziadne podstatne info
@sweet20 zadlzit sa kvoli choremu dietatu je zbytocna chyba?
Ja osobne by som ľuďom čo žiadajú po osobnom bankrote o hypotéku, a hocijakí spotrebný úver zrušil OB pre nepoctivý zámer hneď pri podávaní žiadosti. Lebo to je nepoctivý zámer. Tak nemám na splácanie pôžičky, vyhlásim OB, a zrazu zoberiem hypotéku, a akoby zázrakom už mám na splátky? Viem, že je to možné cez finančných poradcov, aj tu na koníku sú ľudia, ktorí sa chvália (že ich hanba nefackuje), že už dva, a pol roka po OB dostali hypotéku. Je to špinavosť, chrapúnstvo, a tí ľudia sa tu ešte s tým chvália ako oje..li systém. Fuj, hnusí sa mi to, a čudujem sa, že sa ešte stále nezahrnulo do pravidiel OB branie ďalších pôžičiek po OB ako jasný nepoctivý zámer, lebo neviem či sú zákonodarcovia slepý, alebo nechcú to vidieť, ale to bezpochyby nepoctivý zámer, a špekulácia je len o tom uvažovať. Ako k tomu prídu tí, čo si poctivo splácajú svoje záväzky, a veritelia, ktorí museli odpísať dlhy po OB ako nevymožiteľné? Tu na MK je neuveriteľné množstvo ľudí dávajúcich otázky podobného typu, ako získať hypotéku, alebo pôžičku po OB, a z toho je zrejmé, že väčšina ľudí, ktorí prešli OB boli len špekulanti, a už do bankrotu išli s jasným nepoctivým zámerom. Česť výnimkám. Nikto z ľudí, ktorí po OB už rozmýšľa nad ďalšou pôžičkou, či hypotékou si tú druhú šancu skutočne nezaslúžil, a OB by som mu s okamžitou platnosťou zrušil...Amen...
Nie nedostane.
Ale napríklad leasing áno. Osobná skúsenosť v rodine. Brat je po osobnom bankrote.
Alebo mám ešte lepší nápad. Ľudí, čo po osobnom bankrote podávajú žiadosti na hypotéky, a ďalšie úvery by som súdom automaticky zbavil svojprávnosti. Lebo to je ukážkový príklad človeka absolútne finančne negramotného, a keďže dostal druhú šancu, a aj tak sa nedokázal poučiť ani z chýb, a sračiek do ktorých seba, a veľakrát aj celú svoju rodinu dostal, a o 10 rokov bude na 100% znova žiadať o ďalší bankrot, a takí by mali mať do všetkých finančných inštitúcii doživotne vstup zakázaný, podobne ako gambleri do herní. Ľuďom po OB by som nedal ani mobil na splátky, a nie to ešte hypotéku...Aj keď sa u nás sprísnili pravidlá OB, ale stále sú oproti ostatným krajinám najbenevolentnejšie, a celý inštitút OB je stále veľmi ľahko zneužiteľný špekulantmi...Som za druhú šancu, ale nie už za tretiu, a za štvrtú, keď sa človek nespamätá...Lebo to je už jasný nepoctivý zámer. Sám som prešiel OB, takže nikto mi nemôže povedať, že neviem o čom píšem. A som vďačný za druhú šancu, a budem do konca môjho života, a na pôžičku ani len nepomyslím. Som vďačný za túto finančnú slobodu, a za to, že si už sám rozhodujem čo urobím so všetkými peniazmi, ktoré zarobím. A som vďačný, že som sa vďaka OB naučil trpezlivosti, a šetriť. A že už je pre mňa veľmi ľahké rozlíšiť medzi tým čo chcem, a tým čo skutočne potrebujem, a to je to najhlavnejšie čomu ma bankrot naučil. Pekný deň
@solim1971 nemusi byt finančne negramotny, stačí ze je iba jednoducho spekulant. Napoziciavat si je predsa to najjednoduchšie.
Vieš, kolko je ľudí, aj známych majetnych, ktori vyhlásili bankrot iba preto, aby nemuseli splácať záväzky, hoci realne mali z čoho? No ale prečo by to robili, ze?
@lienka.7 samozrejme máš pravdu, absolútnu finančnú negramotnosť som spomenul len preto, že by to mohol byť jeden z dôvodov na zbavenie svojprávnosti, aby už viac nemohol podpísať žiadnu úverovú zmluvu. Lebo za to, že je špekulant sa mu aj tak nič nestane, a ešte sa bude vysmievať systému, a týždeň po schválení bankrotu ide na drahú dovolenku za naškrečkované peniaze, ktoré ukryl pred veriteľmi na rôznych účtoch na cudzie mená. A to je ďalší z dôvodov na zrušenie bankrotu pre nepoctivý zámer. Ale bohužiaľ to nikto nerieši. Správca uzavrie konkurz pre nemajetnosť, a tým to pre správcu končí. Inštitút OB by sa mal od základov prekopať. Aj keď sa sprísnili podmienky, ale len čo sa týka doby exekúcie na vyhlásenie OB, a to je všetko. Stále je tam veľkí priestor pre špekulantov na účelové neplatenie, a účelové privedenie sa k platobnej neschopnosti, až k ročnej exekúcii, aby splnil minimálne požadované podmienky. Jasné, že už nič nemá, lebo pred rokmi to účelovo stihol poprepisovať na kadekoho, nakoľko s týmto počítal, a dopredu to plánoval, a takých špekulantov sú bohužiaľ tisícky. Len v mojom okolí ich poznám minimálne 10. Veľmi malé percento úspešnosti je pre veriteľov, keď podá žalobu do šiestich rokov pre nepoctivý zámer, nakoľko dôkazné bremeno spočíva vždy len na strane veriteľa, a ten ťahá v tomto prípade vždy len za kratší koniec, a veriteľ nakoniec nič nevyhrá, a ešte musí zaplatiť súdne trovy, a advokáta. Preto sa mnohí veritelia takej žalobe radšej vyhnú. Bohužiaľ je to tak...
Ale tu bol iný prípad. Vziať hypotéku na liečbu, keďže naše poisťovne vieme všetci ako zväčša fungujú. Celý život si plať,ale keď nastane problém,zrazu všetci zatvárajú dvere. Ak by niekomu ochorelo dieťa,alebo niekto blízky a potreboval by urýchlene peniaze na liečbu, určite sa zbaví všetkého,ba snáď pôjde do tej banky v kukle (obrazne povedané). Ľudia v zúfalstve robia veci,ktoré by inokedy neurobili. Sú určite špekulanti, takých treba odhaľovať a zabrániť v odžuboch. No tu bol iný prípad, choré dieťa 😔.
@zuzanita1609 ale autorka neuviedla, či to bolo aj k niečomu platné, a o akú DG. sa jednalo, nakoľko pri skutočne vážnych život ohrozujúcich DG. to musia riešiť poisťovne, lebo zadlžiť sa aj keď kôli chorobe dieťaťa, s neistým výsledkom, a pokiaľ by nebolo bankrotu, tak skončiť na ulici to tiež nie je najrozumnejšie riešenie. Môj synovec sa zadlžil tiež kôli chorému dieťaťu. Nešlo o život ohrozujúci stav, ale o zlepšenie životných podmienok pre dieťa, a drahá liečba aj tak nezabrala, a keby niet bankrotu, tak dieťa mu zoberú, a on zostane na ulici, takže on sám potom priznal, že to bola chyba, ktorú by už viac krát neurobil.
@solim1971 napadá mi taká otázka 🤔 keď vyhlásiš osobný bankrot, nemôžeš mať žiadny majetok, však? Takže vlastne budeš už po zvyšok života bývať niekde v podnájme, lebo už nechceš nikdy pôžičku? Teraz to neber, že vyrývam, len mi to tak napadlo, keď si napísal "Sám som prešiel OB, takže nikto mi nemôže povedať, že neviem o čom píšem. A som vďačný za druhú šancu, a budem do konca môjho života, a na pôžičku ani len nepomyslím." Tak len, že či nie je podmienkou OB nič nevlastniť? 🤔
@123profil321 keď vyhlásiš OB môžeš mať majetok, ale ten pôjde do konkurzu, takže sa predá. A áno, bývam v podnájme, a nevidím v tom žiadny problém, a skutočne nepotrebujem už žiadnu pôžičku ani hypotéku. Osobné bankroty sme tu nemuseli mať, a mnohí by skončili na ulici, keby nemali ani na ten nájom, takže to beriem ako takí bonus túto druhú šancu. Keby tí ľudia, čo vyhlásili OB, a potom chcú hneď hypotéku túto možnosť OB nemali, tak čoby robili? Boli by v sračkách, a dlhoch do konca života, a mnoho z nich na ulici, a ja tiež. Takže skutočne som vďačný, a žiadnu pôžičku nie že nechcem, ale ani nepotrebujem. Lebo keď sa na to pozrieš z pohľadu ľudí, ktorí si záväzky poctivo platia, a z pohľadu veriteľov, ktorí musia takéto pohľadávky odpísať ako nevymožiteľné, tak je to voči nim veľká nespravodlivosť, a skutočne by som to dal do podmienok OB, že kto po vyhlásení OB podá žiadosť o hocijakí druh úveru, tak sa to bude brať ako nepoctivý zámer, a OB sa s okamžitou platnosťou ruší, a všetko sa vráti do pôvodných koľají. Keby tam toto dajú, až potom by si videla ako by rapídne poklesol záujem o OB, a koľko ľudí by nakoniec aj našlo peniaze na splácanie, takže neboli až v takých sračkách ako to vykresľovali centru právnej pomoci. Lenže toto je to, čo tam mnohých láka, vyhlásim OB, potom sa niekde pokúsim získať ďalší úver, a keď sa niečo znova pokazí, tak o 10 rokov môžem vyhlásiť bankrot znova. Bankrot by mal byť možný len raz za život, to je ďalší bod, ktorí by som dal do smerníc, a pravidiel pre OB, takže tak...
@solim1971 zaujímavý názor. Mám v okolí síce dvoch ľudí, ktorí prešli OB, ale nejak nebola doteraz príležitosti opýtať sa na podrobnosti. Ale viac-menej súhlasím s tým, čo si napísal. Ale nie je to tam aj nejako ukotvené, že po OB môže človek mať ďalšiu pôžičku, hypo, lízing a pod. až po 5.-10. rokoch?
Ja som v podnájme, a keď si predstavím, že budem do dôchodku platiť podnájom a čo potom, tak radšej rozmýšľam nad hypotékou a kúpou vlastného. Samozrejme, uvedomujem si, že som aj nejak limitovaná, čo sa kúpy týka...
@123profil321 ukotvené to tam bohužiaľ nie je, ak ti to nejaká inštitúcia dá, tak si môžeš podať žiadosť o pôžičku hneď po schválení, a uzavretí OB, čo skutočne hraničí s nepoctivým zámerom, ale kto si podá žiadosť sám, tak úspešnosť je takmer nulová, takže ako som písal aj v predošlých príspevkoch, vždy to ľudia, alebo lepšie špekulanti po bankrote riešia cez finančného poradcu, ktorí presne vedia, ako ktorá banka posudzuje OB. Preto sa nájdu ľudia, ktorí dva a pol roka po OB získali 90% hypotéku, a toto je pre mňa nepochopiteľné, a zostáva záhadou. Lebo pokiaľ vyhlásiš OB, tak v obchodnom vestníku svietiš už navždy do konca života. Takže každý si ťa môže hneď preklepnúť, tak preto nechápem, že niektorá banka schváli žiadosť takémuto rizikovému klientovi...A dnes je to prvé čo si banky overujú, či si neprešla OB, a to sa z obchodného vestníka nikdy nevymaže...Ja keby pracujem v banke, tak určite takých klientov hneď odmietam...
Všetkým ďakujem za Vaše odpovede, aj keď som žiadala len áno/nie a aj to od ľudí,ktorí sami majú skúsenosť a zažili túto situáciu na vlastnej koži.
Prajem ešte pekný večer 🫶

Urcite nie