icon

Je možné získať úver na bývanie bez príjmu?

19. jún 2025

Zdravím, ešte predtým ako pôjdem do banky, máte niekto skúsenosť s tým že vám poskytli úver na bývanie bez toho aby ste mali príjem na účte ? Jedná sa o cca 50 000 ktoré by som chcel vziať s tým že by som založil dom ktorý vlastním. Chceli by sme prerábať ten dom a preto by som chcel žiadať o úver. Je možné že mi ho poskytnú aj bez príjmu na účte len s tým že dám do toho dom ? Ďakujem.

doriiis
19. jún 2025

Určite nie.Overuju si príjem v SP

martul
19. jún 2025

Riešila som to dva týždne dozadu, overovali si v SP, či som zamestnaná, kolegyňa v inej banke potrebovala výpis z účtu za posledné 3 mesiace, či tam mala pravidelný príjem každý mesiac.

melanta
19. jún 2025

1. Banka chce mať istotu, že máš príjem, z ktorého budeš úver pravidelne a načas splácať. Založenie nehnuteľnosti a jej prípadný predaj v dražbe v prípade nesplácania je pre banku zbytočná komplikácia.
2. Banka zo zákona musí overovať príjem aj registre, čiže ani zákon nepustí. Pozor, niektorí ti možno povedia/napíšu, že oni nič nedokladovali. Ale to nie je pravda, to iba znamená, že banka to urobila za nich a overila si sama ich príjem v sociálnej poisťovni.
3. Z čoho chceš splácať úver, ak nemáš príjem?

autor
19. jún 2025

Ďakujem vám krásne za info 😊

martul
19. jún 2025
@melanta

1. Banka chce mať istotu, že máš príjem, z ktorého budeš úver pravidelne a načas splácať. Založenie nehnuteľnosti a jej prípadný predaj v dražbe v prípade nesplácania je pre banku zbytočná komplikácia.
2. Banka zo zákona musí overovať príjem aj registre, čiže ani zákon nepustí. Pozor, niektorí ti možno povedia/napíšu, že oni nič nedokladovali. Ale to nie je pravda, to iba znamená, že banka to urobila za nich a overila si sama ich príjem v sociálnej poisťovni.
3. Z čoho chceš splácať úver, ak nemáš príjem?

@melanta Píše, že nemá príjem na účte, nie že nemá žiadny príjem. Áno, ešte aj v dnešnej dobe sú firmy, čo vyplácajú mzdu v hotovosti, hlavne teraz kvôli transakčnej dani, alebo je živnostník, ktoré tiež vyplácajú v hotovosti.

vevesh
19. jún 2025

Da sa, ak si normane v sp nahlaseny. Vyplacanie vyplaty na ucet nie je povinnost, je to moznost. Ale budu chciet potvrdenie od zamestnavatela, ze ti vyplaca na ruku (alebo nejaky blok, nieco co podpisujes pri preberani vyplaty).

petamich
19. jún 2025

Nemas prijem alebo nemas prijem zasielany do banky, z ktorej si chces brat uver? Ak nemas prijem, uver ti neschvalia. Ak mas prijem v hotovosti/na ucet v inej banke a vies ho zdokladovat, tak by to mohlo byt v poriadku.

mk1111111111
19. jún 2025

Ved prijem si overia na socialke. Ja v tom nevidim problem. Ak sa berie uver v inej banle, kde clovek nema ucet, tak tam tiez nema posielanu vyplatu

melanta
19. jún 2025
@martul

@melanta Píše, že nemá príjem na účte, nie že nemá žiadny príjem. Áno, ešte aj v dnešnej dobe sú firmy, čo vyplácajú mzdu v hotovosti, hlavne teraz kvôli transakčnej dani, alebo je živnostník, ktoré tiež vyplácajú v hotovosti.

@martul píše - Je možné že mi ho poskytnú aj bez príjmu na účte len s tým že dám do toho dom ?

Čiže píše, že či mu úver dajú len s tým, že založí dom. Ak by mal príjem, logika mi hovorí, že by sa pýtal, či mu banka dá úver, ak má príjem v hotovosti a nie na účet. On sa pýta, či mu dajú uver len s tým, že založí dom.

la_dolce_vita
19. jún 2025

Dom zalozis tak ci tak, bez overeneho dostatocneho prijmu to nepojde, tie casy uz su davno prec.

mk1111111111
19. jún 2025
@melanta

@martul píše - Je možné že mi ho poskytnú aj bez príjmu na účte len s tým že dám do toho dom ?

Čiže píše, že či mu úver dajú len s tým, že založí dom. Ak by mal príjem, logika mi hovorí, že by sa pýtal, či mu banka dá úver, ak má príjem v hotovosti a nie na účet. On sa pýta, či mu dajú uver len s tým, že založí dom.

@melanta pise, ze bez prijmu na ucte? Nie, ze nema prijem

kykymora
Autor odpoveď zmazal
spenat9
19. jún 2025

Jejda ved asi robi na cierno, preto pise bez prijmu na ucte 🙈

gab1sol
19. jún 2025

A aký príjem máš? Na základe čoho ti má byť poskytnutý úver?
Lebo “bez príjmu na účte” môže byť - výplata v hotovosti, žiadny príjem, práca na čierno, nejaký vedľajší, inak overiteľný príjem… Skús napísať bližšie a lepšie poradíme. Lebo to tu je potom len o našich domienkách.

ekira1
19. jún 2025
@martul

@martul tak potom je zbytočné sa pýtať. Banka si overuje prijem cez SP, alebo donesie potvrdenie od zamestnávateľa. Anonym bez bližších informácií, to bude skôr práca na čierno..

autor
19. jún 2025

Som normálne zamestnaný na zmluvu, len príjem mám v hotovosti, obraty na účte minimálne. Takže do sociálnej poisťovne môj zamestnávateľ samozrejme odvádza nejaké percenta z platu. Zle som sa vyjadril, pardon 🙂
Príjem samozrejme mám inak by som úver neriešil pokiaľ by som ho nemal ako platiť, len viem že sú banky ktoré riešia príjem na účte ktorý ja nemám.

melanta
19. jún 2025

Napísal si, či dostaneš úver, ak len založíš dom. Z toho pri použiťí logiky vychádzalo, že príjem nemáš. Ľudia nebudú radiť zbytočné blbosti a riešiť dilemy, ak sa človek opýta s uvedením podstatných údajov.
Príjem v hotovosti je v poriadku, podstatné je, z akého príjmu sú odvody (niekde robia žiaľ odvody len z minimálnej mzdy a zvyšok dávajú na čierno na ruku). Pretože banka overuje príjem cez SP.

martul
19. jún 2025
@melanta

Napísal si, či dostaneš úver, ak len založíš dom. Z toho pri použiťí logiky vychádzalo, že príjem nemáš. Ľudia nebudú radiť zbytočné blbosti a riešiť dilemy, ak sa človek opýta s uvedením podstatných údajov.
Príjem v hotovosti je v poriadku, podstatné je, z akého príjmu sú odvody (niekde robia žiaľ odvody len z minimálnej mzdy a zvyšok dávajú na čierno na ruku). Pretože banka overuje príjem cez SP.

@melanta no vidíš, všetky sme to pochopili tak ako to teraz autor aj potvrdil😉

la_dolce_vita
19. jún 2025

Aj nazov temy je dost zavadzajuci.

libusak
19. jún 2025

Ak mas prijem vyplacany v hotovosti, staci potvrdenie od zamestnavatela a v banke si overia cez SP odvody.

autor
19. jún 2025

Ďakujem za informácie, moja chyba že som to nevysvetlil dostatočne, pekný deň prajem 😊

martin96321
20. jún 2025

Pokial ma dom hodnotu 300 000, tak ich prijem az tak velmi netrapi,kedze maju zalozne pravo na dom.

sasa1310
20. jún 2025
@martin96321

Pokial ma dom hodnotu 300 000, tak ich prijem az tak velmi netrapi,kedze maju zalozne pravo na dom.

@martin96321 nemáš pravdu. Najdôležitejší je príjem až potom hodnota zabezpečenej nehnuteľnosti. Bez príjmu nedostaneš hypotéku a môžeš mať aj 5 takých domov

pieksamaki
20. jún 2025
@martin96321

@martin96321. To by bola pekná banánová republika...nie ze by teraz nebola.....ale si predstav, ze by to tak fungovalo......

martin96321
21. jún 2025
@sasa1310

@martin96321 nemáš pravdu. Najdôležitejší je príjem až potom hodnota zabezpečenej nehnuteľnosti. Bez príjmu nedostaneš hypotéku a môžeš mať aj 5 takých domov

@sasa1310 Nemozem sa hadat,lebo neviem ako sa to zmenilo za poslednych 15 rokov. Vtedy som riesil dom a vyška platu ich netrapila. Videli ze beriiem 20% hodnoty domu. Nechceli ani rucitela .....ale zjavne zalezi aj na tom,kto Ti to uzatvara. Mne to robila riaditelka pobocky,ktoru som poznal .

gab1sol
21. jún 2025
@martin96321

@sasa1310 Nemozem sa hadat,lebo neviem ako sa to zmenilo za poslednych 15 rokov. Vtedy som riesil dom a vyška platu ich netrapila. Videli ze beriiem 20% hodnoty domu. Nechceli ani rucitela .....ale zjavne zalezi aj na tom,kto Ti to uzatvara. Mne to robila riaditelka pobocky,ktoru som poznal .

@martin96321 a tvoj pracovný status bol vtedy aký? Nezamestnaný?

martin96321
21. jún 2025
@gab1sol

@gab1sol Živnost,ale to je horsie ako na podpore

martin96321
21. jún 2025
@gab1sol

@gab1sol Potrebovali iba dva doklady,ze nieco platim. Pausal a este cokolvek ine