icon

Je potrebné sa prihlasovať do konta na finančnej správe?

4. jan 2026

Peknú nedeľu prajem, chcem sa informovať.
Mam otvorenú živnosť od roku 2021. Po založení živnosti som uzatvarala s finančnou správou aj nejakú dohodu o elektronickej komunikácii a dali mi prihlasovacie údaje.
Chcem sa opýtať, či je potrebne sa prihlasovať do tohto konta na finančnej správe, alebo nemusím? Lebo až teraz som si to uvedomila, že to konto mam a nikdy som tam nebola prihlásená ja osobne.
Údaje ma aj moja účtovníčka, ktorá mi podáva DP a vystavuje mi faktúry za vykonanú prácu. Tak sa chcem iba informovať, či sa mám do konta prihlasovať aj ja? Alebo nemusím, ďakujem, pekný deň

zeroz
4. jan 2026

@anonym_autor ahoj, ak dôveruješ svojej účtovníčke, tak nemusíš vôbec. Ale vieš ako sa hovorí dôveruj, ale preveruj...

anos18
4. jan 2026

@anonym_autor nemusíš sa prihlásiť, ale keď sa prihlásiš, vieš si pozrieť, aké podania boli odoslané. Ja keby som podnikala, tak by som si to určite odkontrolovala, či mám načas podané napríklad daňové priznanie

anonym_efb4bc
4. jan 2026

Nájdeš tam aj správy od finančnej správy ktoré tebe poslali do ich schránky. Ale na to si tuším vieš zapnúť notifikácie.
Účtovníčku si mala splnomocniť, že môže za teba podávať DP a ona na prihlasovanie má používať svoje údaje a nie tvoje.
To máš podobne ako by si ju pustila do internet bankingu a dala jej svoje údaje, to je proti pravidlám.

autor
4. jan 2026
@anonym_efb4bc

Nájdeš tam aj správy od finančnej správy ktoré tebe poslali do ich schránky. Ale na to si tuším vieš zapnúť notifikácie.
Účtovníčku si mala splnomocniť, že môže za teba podávať DP a ona na prihlasovanie má používať svoje údaje a nie tvoje.
To máš podobne ako by si ju pustila do internet bankingu a dala jej svoje údaje, to je proti pravidlám.

@anonym_efb4bc ďakujem. Ja som sa do toho nikdy veľmi nerozumela, keďže mam už aj svoj vek. Tak som rada, že všetko spraví zamňa. Je spoľahlivá, o všetkom ma informuje.
Keď podáva DP nepotrebuje prístup do môjho konta?
Pôjdem sa dnes prihlásiť do konta a popozerať si, čo tam nájdem. Možno blbá otázka, cez akú stránku, odkaz sa tam prihlásiť?

anos18
4. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_efb4bc ďakujem. Ja som sa do toho nikdy veľmi nerozumela, keďže mam už aj svoj vek. Tak som rada, že všetko spraví zamňa. Je spoľahlivá, o všetkom ma informuje.
Pôjdem sa dnes prihlásiť do konta a popozerať si, čo tam nájdem. Možno blbá otázka, cez akú stránku, odkaz sa tam prihlásiť?

@anonym_autor keď podáva DP, musí ísť cez tvoje prihlasovacie údaje. Choď na stránku finančnej správy a hore vpravo máš prihlásenie, zadaj ID a heslo

anos18
4. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor

anonym_efb4bc
4. jan 2026
@anos18

@anonym_autor keď podáva DP, musí ísť cez tvoje prihlasovacie údaje. Choď na stránku finančnej správy a hore vpravo máš prihlásenie, zadaj ID a heslo

@anos18 to nie je pravda, v časti Autorizácie a zastupovania - Správa autorizácií subjektu - Pridať autorizovaného používateľa
"môžete priradiť používateľa a udeliť mu oprávnenie Poverená osoba napr. pre Vášho zamestnanca alebo pre osobu konajúcu na základe Vášho poverenia"

a vtedy chodí cez svoje vlastné meno/heslo kde zároveň vidí všetky firmy za ktoré podáva DP
každý má chodiť cez svoje vlastné meno/heslo a nemajú sa údaje zdieľať viacerým osobám

anos18
4. jan 2026
@anonym_efb4bc

@anos18 to nie je pravda, v časti Autorizácie a zastupovania - Správa autorizácií subjektu - Pridať autorizovaného používateľa
"môžete priradiť používateľa a udeliť mu oprávnenie Poverená osoba napr. pre Vášho zamestnanca alebo pre osobu konajúcu na základe Vášho poverenia"

a vtedy chodí cez svoje vlastné meno/heslo kde zároveň vidí všetky firmy za ktoré podáva DP
každý má chodiť cez svoje vlastné meno/heslo a nemajú sa údaje zdieľať viacerým osobám

@anonym_efb4bc áno, zle som tam dala to slovíčko musí, ale táto pani píše, že jej dala svoje prihlasovacie údaje, tak účtovníčka nemá zrejme plnomocenstvo a chodí cez jej prihlasovacie údaje, čiže musí ísť cez jej údaje,keď nemá svoje. Nie je to síce správne. Mne to nemusíš vysvetľovať, ja som účtovníčka, ale klientov mám väčšinou na plnomocenstvo a neprihlasujem sa pod ich prihlasovacimi údajmi.