icon

Je reálne získať pôžičku cez ŠFRB?

michal711
7. jan 2024

Ahojte zaujímam sa o pôžičku na kúpu bytu cez ŠFRB. Je tu niekto komu to reálne schválili ? Lebo rozpočet pre FO na obstaranie bytu je iba 7 000 000€ to je pre 36 ľudí aby brali max možnu sumu 180 000€. To mi príde že aj keď budem spĺňať všetky podmienky tak to nedostanem lebo to bude len pre vyvolené osoby.

satkonosicka
13. mar 2025

@gantleman Ešte čakáte na odpoveď po odstránení nedostatkov, alebo už prišlo rozhodnutie?

gantleman
13. mar 2025

@satkonosicka čakáme mali sme aj druhú výzvu na odstránenie

vivi0314
13. mar 2025

@paaauliii v utorok sme posielali zmluvy a už je to na CRZ..ani neverím

paaauliii
14. mar 2025

@vivi0314 vy ste museli vychytať extra rýchlu pani pracovníčku 🙂

miriamsvecova
14. mar 2025

@stanulik34 ja teda pokial viem, je tam práve rozdiel či ste manželský pár, ZŤP, jeden rodič… čísla sa síce dávajú doradu ale reálne možno teraz je číslo 200 ale manželských pôžičiek je 130. A teda každé oddelenie posudzujú ini.

lennussa
14. mar 2025

@francesco123 áno, je to presne takto. Už som to nasla v jednej zmluve na výstavbu v registri, ďakujem.

francesco123
Odpoveď bola odstránená
satkonosicka
17. mar 2025

@francesco123 Piatok bolo 14.3., 17. je dnes

francesco123
Odpoveď bola odstránená
satkonosicka
17. mar 2025

@francesco123 Odkiaľ viete, že pani, ktorá o vašej žiadosti bude rozhodovať má mať dovolenku?

francesco123
Odpoveď bola odstránená
ferojorko
17. mar 2025

Ja som odstránenie nedostatkov odovzdal 5.3. a dozeteraz nič, vybavujem to na ZŤP, viete mi povedať meno pracovníčky ktora má dovolenku? :D tá moja je už asi dlhšie na dovolenke :D

satkonosicka
17. mar 2025

@francesco123 Určite to nie je príjemné vedieť, že sa to ešte o týždeň predĺži. Každopádne ale ja vám závidím, že máte aspoň nejaké informácie o stave vašej žiadosti. My máme číslo 62 ale zatiaľ nemáme vôbec žiadnu odozvu, ani výzvu na odstránenie nedostatkov ani nič

ferojorko
17. mar 2025

Ja mám číslo žiadosti 55, ztp

miriamsvecova
17. mar 2025

@satkonosicka a vieme na akom sú cisle? My sme 72 zatiaľ nič. Som inak v strese volali mi z socialky mala som nedoplatok 14 centov za február. Dúfam to nebude problém. Zle som zadala trvalý príkaz ako sa teraz zvyšovalo.

satkonosicka
17. mar 2025

@miriamsvecova ja si myslím že by to nemal byť problém, lebo toto sa sleduje už pri registrácii žiadosti na MU a nepredpokladám že si to v systéme hľadajú znovu na ŠFRB, možno k tomu ani nemajú prístup… navyše to už nie je sledované obdobie… ale to je len môj názor. A ohľadom posudzovania, no… je to bohužiaľ veľmi neurčité teraz, lebo zatiaľ nikomu z ľudí čo sa zapojili do diskusie neprišlo rozhodnutie (okrem žiadateľov s číslom 1) ale veľa ľuďom už prišla výzva na odstránenie nedostatkov… no ale rozhodnutia o schválení či neschválení zatiaľ nechodia, zdá sa…

francesco123
Odpoveď bola odstránená
satkonosicka
18. mar 2025

@francesco123 Máte pravdu, ja len k tomu, že keď podpisovali to čestné prehlásenie že nemajú nedoplatky voči štátu, tak ich ešte nemali, tie vznikli až po podaní žiadosti

miriamsvecova
18. mar 2025

@francesco123 uz to mam aj zaplatene. Verim ze nie su este ma cisle 72 🤣

francesco123
Odpoveď bola odstránená
silviajur
18. mar 2025

Dobrý deň, viete mi niekto poradiť ako to je pri kúpe bytu vo výstavbe? T.J. na základ zmluve o budúcej kúpnej zmluve. Čím sa ručí? Ak sa tu nájde niekto komu už schválili tak , že načo si dať pozor . Ďakujem

michalbx
18. mar 2025

@silviajur ručí sa tým bytom ktorý idete kúpiť. Prípadne k tomu viete ešte dať inú nehnuteľnosť alebo nejakú bankovú záruku alebo tak nejak sa to volá.

miriamsvecova
18. mar 2025

@silviajur ručite bytom a do ohladu sa berie kupna cena ako je daná.

alex3702
18. mar 2025

Držím všetkým ostatným palce. Ja to zo štátnym fondom vzdávam a radšej preplatím ako mám riešiť toto peklo. Trh nehnuteľnosti v košickom kraji je momentálne zničený umelým navýšením cien. A trvanie schvaľovania žiadosti ešte z minulého roka je tak 8 mesiacov a ľudia z augusta nemajú stále peniaze. Ľudia, ktorý predávajú byt s vami nebudú toto riešiť 😁. Verím, že zvyšok z vás to zvládne. Pevné nervy prajem. Ak budem raz staviat domček možno sa sem vrátim po rady ak ešte bude fungovať sfrb ak už nebude táto rozpadnuta vláda pri moci. Majte sa zatiaľ

francesco123
Odpoveď bola odstránená
satkonosicka
19. mar 2025

@alex3702 Rozumiem Vám. Asi ak by som mala možnosť íšť cez banku s klasickou hypotékou, tak by som sa týmto stresom radšej vyhla a mala to vybavené rýchlejšie (i keď som to pred pár dňami počítala a s úrokom 3,69% by sme za tých 35 rokov preplatili o 100 000€ viac, oproti úroku s 1% to sú šialené peniaze!) Každopádne, s našimi príjmami by nám banka nepožičala, čiže naše jediné možnosti boli buď ísť do toho cez ŠFRB alebo platiť do konca života drahé nájlmné, nemať istotu bývania a aj tak z toho nič nemať…

michalbx
19. mar 2025

@alex3702 písal som vám spravu

bea100
19. mar 2025

Prosím Vás, neviete ako je to s kontrolami zo strany ŠFRB po načerpaní úveru pri kúpe bytu? Reálne chodí niekto na prehiadky a kontroluje, či a ako tam bývate a pod? Je to zas nejaká administratíva?🤦. Ďakujem

alex3702
19. mar 2025

@francesco123 vzdávam to skôr z toho dôvodu, že nehnuteľnosti ktoré som mal dohodnuté sa predali skôr ako som stihol vyriešiť zmluvu. V Košiciach sa byty predávajú aktuálne v hotovosti. Zvyšok sa predá najdlhšie za 2 týždne. Čiže zohnať 3 izbový byt v Košiciach je takmer nemožné cez sfrb. Zháňam to rok a stále každý cuvne preto som to vzdal

francesco123
Odpoveď bola odstránená