Je reálne získať pôžičku cez ŠFRB?
Ahojte zaujímam sa o pôžičku na kúpu bytu cez ŠFRB. Je tu niekto komu to reálne schválili ? Lebo rozpočet pre FO na obstaranie bytu je iba 7 000 000€ to je pre 36 ľudí aby brali max možnu sumu 180 000€. To mi príde že aj keď budem spĺňať všetky podmienky tak to nedostanem lebo to bude len pre vyvolené osoby.
@zjax nie, aj spoluziadatela. Aj jeho príjem sa riadne započítava.
@zjax nie, týka sa to samozrejme jak žiadateľa tak aj spolužiadateľa
@satkonosicka na miestnom urade mi tvrdili, ze spoluziadatel nemusi byt dlhsie ako pol roka a zapocitaju mu prijem ... Tak neviem teraz
@zjax ešte si to overte, oni niekedy nevedia. Zavolajte aj na dva úrady. Dokonca inak také info - ŠFRB prepláca aj pozemky, ale len pri bytoch. Veď to nemalo logiku tiež, aby pozemky pod bytmi nepreplácali.. nepreolácaju len tie pri RD.
Máme schválené .
@zjax tak potom neviem… ale mne na mestskom úrade tvrdili, že “spolužiadateľ,” keď je cudzinec, tak nemusí priložiť aj kópiu občianskeho, ale stačí cidzinecký preukaz s trvalým pobytom na Slovenku. Že keby bol “žiadateľ,” cudzinec, tak aj občiansky. A aj tak si ŠFRB od nás vo výzve na odstránenie nedostatkov vyžiadalo aj kópiu občianskeho preukazu spolužiadateľa. Tým chcem povedať, že nie vždy sa dá spoľahnúť na informácie z MÚ, lebo tie výklady znenia požiadaviek sa môžu líšiť. Odporúčam zavolať na ŠFRB a spýtať sa na to priamo ich. Ale z toho čo tu niekto písal mám info, že jeho manželke z tohto dôvodu príjem nezapočítali, ale zase neviem či manželka bola žiadateľ alebo spolužiadateľ. Každopádne keby to takto bolo, tak by to bolo veľmi divné, lebo by sa to dalo veľmi ľahko obísť, proste ten čo nie je zamestnaný aspoň pol roka by sa dal ako “spolužiadateľ” to by potom tá podmienk nedávala zmysel. Že by to, či má človek dostatočný príjem na získanie úveru malo záležať len od toho v akom poradí sa dvojica uvedie v žiadosti mi príde teda veľmi nepravdepodobné.
@miriamsvecova áno, toto sa píše v podmienkach, pozemok si platí človek sám len pri rodinných domoch, pri bytoch nie. Alebo ako máme my, že ešte je k bytu aj vlastná predzáhradka, tá je navyše, tú si tiež platíme my.
@gantleman gratulujeme!
@satkonosicka lebo ešte minuly rok keď sme žiadali tak tvrdili na úrade že pozemky pod bytmy tiež nie a tento rok to už mame 🙈
@miriamsvecova to mali asi zlé info na úrade, lebo nám aj minulý rok povedali, že pozemky pod bytom sú ok a platia sa len pozemky RD
@satkonosicka ja som volala kvoli nasej problematike istej pani na ŠFRB v decembri, dostala som kladnú odpoveď, takisto som si to preverila v januári-ta ista odpoveď. Nezdalo sa mi to, tak po tretikrat som jej volala zas zaciatkom marca, zrušila ma, uplny opak mi povedala a tým padom sme zrusili cely proces a nepodávame tento rok🙃. Tym som chcela poukazat len na to, ze to, aku odpoved dostanete zalezi na tom ci sa pracovnicka dobre vyspi🙃🙃🙃.
Poznám prípad keď pani z úradu neprešla na oversi.sk nedoplatky a jeden pár mal už žiadosť na sfrb a nedoplatok 2.41€ 🙂)
Práveže som si to v piatok a v pondelok (dnes) overoval informácie. Je to dosť dôležitá vec (ako aj X ostatných pri ktorých si človek nie je istý či správne naformuluje niektorú vetičku alebo či prinesie dostatočné množstvo papierov/dokladov/potvrdení...). Rozum mi zastáva pri tomto.
Takže k veci.
-> V piatok som písal e-mail na ŠFRB na ktorý som dnes dostal odpoveď, že obaja musia byť zamestnaný minimálne pol roka aby sa prijem oboch počítal.
-> Okrem toho som v piatok volala miestny úrad kde mi viackrát potvrdili, že iba jeden musí byť zamestnaný dlhšie ako pol roka a v prípade druhého to nie je podmienka a jeho príjem sa bude počítať a v prípade, že je zamestnaný kratšie.
-> Taktiež som dnes (pondelok) volal na ŠFRB jednej úradníčke, ktorá posudzuje žiadosti (to bolo ešte predtým ako som dostal odpoveď na piatkový e-mail). Tá mi v podstate potvrdila tú informáciu, ktorá mi bola povedaná na miestom úrade.
Tak to sú riadne protichodné informácie.
Tu sa nedá vôbec spoliehať na nič? Pri každej jednej prílohe, ktorú dokladáš nemáš istotu, že je to práve ono a či vlastne spĺňaš podmienky? Až do úplného konca procesu vlastne žiješ v neistote?
@zjax áno, je to tak ako hovoríte, človek nemá istotu až kým nie je jeho žiadosť posúdená, je to naozaj veľký stres. A neriskovala by som to byť Vami, ak čo i len jeden človek na ŠFRB povedal, že to platí pre oboch žiadateľov. Lebo to je niečo, čo neodstránite ako bežné nedostatky a vaša žiadosť bude pravdepodobne rovno zamietnutá. Ak Vám teda náhodou nestačí len jeden plat na dosiahnutie platových podmienok pre získanie úveru, v takom prípade to nie je problém
My máme tiež otrasnú skúsenosť s celým podávaním informácií…vyslovene sme chodili na mestský úrad štýlom, že sme si vopred preverili info priamo u posudzovateľa v BA a keď sa so mnou začali hádať, tak som im ukázala mail s pokynmi od posudzovateľa a až vtedy stíchli a dali mi za pravdu…človek si musí všetky zákony a interné veci naštudovať dopodrobna, pretože na úradníkov sa absolútne nedá spoliehať, vôbec niesú odborne vyškolení na takéto pozície. Keby som nespochybňovala a nepreverovala všetko, čo mi tvrdili, neschvália nám to v BA, našťastie už máme tiež rozhodnuté kladne. Ostatným držím prsty!
@zjax tak. A trpneš. Isto záleží aj kto to posudzuje..
@francesco123 áno to bola moja jediná motivácia. Žiadosť sme podávali tento rok už druhý krát. Riešime ro od jula 24.
No nieco aj odomna. Kedze nejake kontakty mam aj na štatny fond.
1, Uradnik je len prijimatel ziadosti. Hlavne slovo ma VZDY Bratislava. Spravny uradnik sa s vami nikdy nebudem o statnom fonde natahovat a nikdy vam nepovie ze vie nieco rovnako dobre ako SFRB BA. Lebo prosto nevie.
2, Uradnik sa snazi pomoct ale na konci dňa by mal povedat overte si to v BA.
Ze uradnici su kadejaky vieme. Ja som mal minuleho roku EXTRA ochotnu uradnicku takeho cloveka som malokedy stretol. A ta mala pomer 100 percent ziadosti ktore sa cez nu podali schválene.. Ona si surovo precitala kupno predajnu zmluvu povedala co prepisat inak .. co kde napisat .. Ako preco.. datumy .. pozemok vsetko. Neskutocny pristup. Este mi aj 31 demembra ona bola aj tento den v praci volala ze uz od januara sa nepodava u nej ale inde .. a povedala mi kde presne u koho telefone cislo na novu osobu dala atd VOBEC to nemusela robit.
Presunuli to na menej ludi ktorí by mali vediet viac lebo som pocul ze v minulosti napr bolo 150 uradnikov a robili to popri inej praci tak to bolo uplne nafigu ze statny fond nemal ziadne paky na nich a ze ked teraz to daju pod menej ludi bude lepsie ci je lepsie tažko povedat.
Novu uradnicku co mam nie je zla ale tu latku ktora bola tak vysoko nastavena minuleho roku je tazko priblizit sa k nej nie to este dorovnat. Ked som sa s nou uz velmi natahovat tak mi povedala ze nech si to overim v BA ze aj tak to je ako povie BA SFRB. Dnes som sa napr dozvedel to ze vy ked tam date ziadost ako ja som uz dal 2 tyzdne dozadu a dodnes nie je spracovana lebo ze je toho velmi vela. Tak ja uz nejake pridelene cislo mam ale nikto o nom nevie.. ale ked dnes pride na iny urad iny clovek co bude mat vsetky papiere okey uradnicka bude mat cast aby ho hned celeho prekontrolovala a nahodila do systemu tak tento clovek nebude mat lepsie cislo ako mam ja. Ak je to pravda tak som celkom spoko lebo nie je to spravodlive ked niekto prinesie vsetko a uradnik ma toho vela a dostane sa k tomu po 14-15 pracovnych dnoch.. a ked uradnik ma toho malo v inom okrese a dany den mu to zaregistruje.
@mladomanzelska my sme tiež natrafili na profi pani úradníčku, opis sedel tej vašej. Čo tvrdila ona je takýto postup: mala tam viacero rozrobených žiadosti a každému z nás mohol chýbať už len jeden keď aj taký istý papier a kto ho doniesol prvý, mal teda kompletnú žiadosť, ale aj tak ako keby išla do poradia, s kým začala komunikovať a riešiť skôr.. potom mala taký svoj papier tam nás zapísala a vtedy sme napísali aj papier k ním do podateľne a od toho dňa má ona podľa zákona 8dni nato, aby so skompletizovali a poslali na sfrb. V ten deň nás zaregistrovala aj do systému a sfrb nám pridelilo číslo. No a ona to potom do týždňa musela odoslať na sfrb. Toto sa mi nejak nezdá, že ona vám to tam drží teda kompletné 14 dní. Už vam prišiel email s tým, že máte číslo?
@mladomanzelska ale inak áno naša pani úradníčka kto mal kompletnú žiadosť napísala si ho na tej svoj papier a išla.. nečakala či tí ored nami donesú všetko.. im sa to mohlo naťahovať ešte dva týždne. Mali sme všetko fyzicky prinesené a v ten deň nás zaregistrovala pridelili nám číslo a následne do 8 dni to poslala poštou do ba.
@mladomanzelska Myslím, že to nie je pravdivá info, nakoľko som si písala s človekom, čo dostal číslo nižšie než my a bavili sme sa o tom, kedy kto priniesol žiadosť na MÚ… My sme ju tam podali 24. januára, ale dva týždne na ňu nemali čas, dostali sme číslo až 10. februára. Človek čo mal poradové číslo nižšie než my priniesol žiadosť na mestský úrad v deň, keď nám bolo pridelené číslo, čiže viac než dva týždne po nás, ale na ich úrade mali čas a žiadosť spracovali hneď🤷🏻♀️ v tomto to nie je úplne fér, ale s tým sa nedá nič robiť

@denisa888 zdravím, nenašli ste niečo o prac.zmluve na dobu určitú? Vyslovene som sa pýtala v maily, či to je ok, vyhli sa odpovedi. Ďakujem!