icon

Je reálne získať pôžičku cez ŠFRB?

michal711
7. jan 2024

Ahojte zaujímam sa o pôžičku na kúpu bytu cez ŠFRB. Je tu niekto komu to reálne schválili ? Lebo rozpočet pre FO na obstaranie bytu je iba 7 000 000€ to je pre 36 ľudí aby brali max možnu sumu 180 000€. To mi príde že aj keď budem spĺňať všetky podmienky tak to nedostanem lebo to bude len pre vyvolené osoby.

garesu
11. júl 2025

Je tu niekto kto finalizoval žiadosť a chystal sa v najbližších dňoch podať ? Ak áno prosím ako budete postupovať dalej? (Prosím odpustite si komentáre čo som si myslel a že som mal podávať žiadosť skôr žiaľ nedalo sa)

gantleman
11. júl 2025
@garesu

Je tu niekto kto finalizoval žiadosť a chystal sa v najbližších dňoch podať ? Ak áno prosím ako budete postupovať dalej? (Prosím odpustite si komentáre čo som si myslel a že som mal podávať žiadosť skôr žiaľ nedalo sa)

@garesu sú len dva možnosti podať a modliť sa
Alebo čakať do budúceho roka ak nechceš riešiť cez banku.

garesu
12. júl 2025

Prosím vás čo sa týka pôdorysov výkresov a týchto veci stačí im to všetko prefotiť na A4?

spetka358
14. júl 2025

Ahoj, prosím je tu niekto, kto si podával žiadosť ako manželia a jeden bol szčo ? Potrebujeme poradiť… zatiaľ muž neodvádzal žiadne príjmy a faktúry 0€. Kde robí tak to tak mali dohodnuté… teraz si v januári chceme podať tak si ideme od tohto mesiaca prispôsobiť faktúry sumami aby nám to vychádzalo podľa tej tabuľky príjmov… vydokladujeme to šfrb faktúrami čo priložíme do žiadosti alebo ako ? Pani z úradu je na dlhodobej PN a tento mesiac asi ani ďalší sa asi nedostaví… tak by som potrebovala poradiť… ďakujem

gantleman
14. júl 2025
@spetka358

Ahoj, prosím je tu niekto, kto si podával žiadosť ako manželia a jeden bol szčo ? Potrebujeme poradiť… zatiaľ muž neodvádzal žiadne príjmy a faktúry 0€. Kde robí tak to tak mali dohodnuté… teraz si v januári chceme podať tak si ideme od tohto mesiaca prispôsobiť faktúry sumami aby nám to vychádzalo podľa tej tabuľky príjmov… vydokladujeme to šfrb faktúrami čo priložíme do žiadosti alebo ako ? Pani z úradu je na dlhodobej PN a tento mesiac asi ani ďalší sa asi nedostaví… tak by som potrebovala poradiť… ďakujem

@spetka358 hlavne potrebujete daňové priznanie

satkonosicka
14. júl 2025
@spetka358

@spetka358 Nepotrebujete žiadne faktúry, len daňové priznanie za minulý rok a potvrdenie o podaní daňového priznania. Ale tuším že u SZČO sa posudzuje celý predchádzajúci rok, nie len pol roka tak ako u zamestnancov, ale nie som si už istá. Ale znamenalo by to, že potrebuje mať na daňovom priznaní dostatočné príjmy za celý tento rok, nie len teraz od leta. Ale vravím, nie som si istá, treba overiť

lennussa
14. júl 2025
@spetka358

@spetka358 Budete ako prílohu dávať daňové priznanie za tento rok (cize podat ziadost budete moct az po podani danoveho priznania), ako celkový manzelov príjem sa zaráta základ dane z daneho danoveho priznania. Myslím, že ešte je aj podmienka, že živnosť musí trvať minimálne rok (toto si nie som úplná istá).

miriamsvecova
15. júl 2025
@spetka358

@spetka358 danove priznanie treba mať nie faktúry.

miriamsvecova
15. júl 2025
@lennussa

@spetka358 Budete ako prílohu dávať daňové priznanie za tento rok (cize podat ziadost budete moct az po podani danoveho priznania), ako celkový manzelov príjem sa zaráta základ dane z daneho danoveho priznania. Myslím, že ešte je aj podmienka, že živnosť musí trvať minimálne rok (toto si nie som úplná istá).

@lennussa áno tak a keď chcete podávať tento rok treba daňové za rok 2024.

sandrakot
15. júl 2025

Prosim vas je tu niekto komu sa tento mesiac otvaral učet a už mu prišli peniaze? Už 17 dni čakame na otvorenie učtu a stale nič… chcela by som len vedieť kolko cca trva poslanie oenazi od odoslania poslednych veci z Mu

lemon235
16. júl 2025

Chcem sa spýtať, ti co ste už posielali potrebné dokumenty, je podmienku daňové priznanie? Pretože ešte len teraz som začal pracovať a stačí aby som mal pracovný pomer aspoň 6 mesiacov a mam nárok. Len neviem ci budem musieť čakať na daňové priznanie alebo nie. Ďakujem

miriamsvecova
16. júl 2025
@lemon235

Chcem sa spýtať, ti co ste už posielali potrebné dokumenty, je podmienku daňové priznanie? Pretože ešte len teraz som začal pracovať a stačí aby som mal pracovný pomer aspoň 6 mesiacov a mam nárok. Len neviem ci budem musieť čakať na daňové priznanie alebo nie. Ďakujem

@lemon235 100% budeš musieť čakať na daňové priznanie.

miriamsvecova
16. júl 2025
@sandrakot

Prosim vas je tu niekto komu sa tento mesiac otvaral učet a už mu prišli peniaze? Už 17 dni čakame na otvorenie učtu a stale nič… chcela by som len vedieť kolko cca trva poslanie oenazi od odoslania poslednych veci z Mu

@sandrakot a máte ho otvorený či nie teda

miriamsvecova
16. júl 2025
@sandrakot

@sandrakot my čakáme od 26.juna. Verím že zajtra to bude

mladomanzelska
16. júl 2025

Tak pridali na stranku stav posudzovania k 30.6

https://sfrb.gov.sk/cms/api/upload/content/cms/...

Ako vidite spolu je az 761 ziadosti. co sa tyka fyzicke osoby tak 385 ziadosti. 150 ludom priznali podporu a 118 uz aj vyplatili.

via5124
16. júl 2025

Dobry den! My mame potvrdene schvalenie zo strany SFRB uz 2 tyzdne. Tyzden sme cakali na podpisanie generalnym riaditelom, minuly tyzden nam potvrdili, ze je to podpisane a odosielaju postou. Je tu niekto kto mal potvrdene schvalenie zo strany SFRB predtym ako mal dorucene rozhodnutie? Kolko ste prosim cca cakali? Dakujem pekne! 🙂

lulu1671996
16. júl 2025
@via5124

Dobry den! My mame potvrdene schvalenie zo strany SFRB uz 2 tyzdne. Tyzden sme cakali na podpisanie generalnym riaditelom, minuly tyzden nam potvrdili, ze je to podpisane a odosielaju postou. Je tu niekto kto mal potvrdene schvalenie zo strany SFRB predtym ako mal dorucene rozhodnutie? Kolko ste prosim cca cakali? Dakujem pekne! 🙂

@via5124 prosím Vás aké máte číslo žiadosti ?

satkonosicka
17. júl 2025
@via5124

@via5124 Asi týždeň

satkonosicka
17. júl 2025
@sandrakot

@sandrakot účet nám otvorili 19.6. presne dva týždne po zápise záložného práva v prospech ŠFRB a po doručení LV na ŠFRB. 30.6. sme si požiadali o načerpanie a 4.7. už nám vyplatili, ale museli sme si to vybojovať aby sa to stihlo

satkonosicka
17. júl 2025
@mladomanzelska

Ako vidite spolu je az 761 ziadosti. co sa tyka fyzicke osoby tak 385 ziadosti. 150 ludom priznali podporu a 118 uz aj vyplatili.

@mladomanzelska tak to je o trošku menej než pred rokom. Nám pridelili pred rokom 27.6. číslo a dostali sme 676

satkonosicka
17. júl 2025
@mladomanzelska

@mladomanzelska pardon, zle som videla, nie 671 ale 761🙂 tak to je o dosť viac tento rok

mladomanzelska
17. júl 2025
@satkonosicka

@mladomanzelska pardon, zle som videla, nie 671 ale 761🙂 tak to je o dosť viac tento rok

@satkonosicka No skor by som sa pozeral na cislo cisto pre fyzicky osoby
do 30.3.2024 - 122 ziadosti
do 30.3.2025 - 202 ziadosti
do 30.6.2024 -333 ziadosti
do 30.6.2025 - 385 ziadosti
To je sposobne hlavne ze minuleho roku neschvalili vela ziadosti a opat niektori ziadali. ale napr od aprila do konca juna je tohto roku 182 ziadosti a minuleho roku bolo 211 🙂

barborabarborka
Autor odpoveď zmazal
barborabarborka
Autor odpoveď zmazal
wepende222
18. júl 2025

spetka358 hlavne potom pozor na paušálne náhrady v DP, pretože ak si uplatní nejaké odpočty z daňového základu, neuznajú mu tú časť ako príjem. A nebude spĺňať podmienky.

bana1
18. júl 2025

Prosím ako sa žiada o otvorenie účtu? Aký je postup keď je záložné právo už zapísané do LV?

jankaurdo
19. júl 2025
@bana1

Prosím ako sa žiada o otvorenie účtu? Aký je postup keď je záložné právo už zapísané do LV?

@bana1 Tiež sme v tomto štádiu, v jednom z listov, odoslanom myslím že pri záložnej zmluve sa píše:
10) Šfrb v prípade, že budú všetky doručené dokumenty v poriadku zabezpečí otvorenie účtu.
11) po obdržani oznámenia o otvorení účtu budete oprávnený podať na príslušnom MU žiadosť o uvoľnenie čerpania úveru.
V praxi to asi znamená, že sfrb pošle nejaké oznámenie so žiadosťou s ktorou sa následne pôjde na MU.

vivi0314
19. júl 2025
@jankaurdo

@bana1 Tiež sme v tomto štádiu, v jednom z listov, odoslanom myslím že pri záložnej zmluve sa píše:
10) Šfrb v prípade, že budú všetky doručené dokumenty v poriadku zabezpečí otvorenie účtu.
11) po obdržani oznámenia o otvorení účtu budete oprávnený podať na príslušnom MU žiadosť o uvoľnenie čerpania úveru.
V praxi to asi znamená, že sfrb pošle nejaké oznámenie so žiadosťou s ktorou sa následne pôjde na MU.

@jankaurdo šfrb otvorí účet ale poštou pošle až o týždeň oznámenie, takže sa treba informovať telefonicky buď na Mú alebo priamo šfrb či máte účet otvorený a hneď môžete ísť na Mú žiadať o čerpanie. Ak budete čakať na písomné oznámenie, stratíte minimálne týždeň.

jankaurdo
19. júl 2025
@vivi0314

@jankaurdo šfrb otvorí účet ale poštou pošle až o týždeň oznámenie, takže sa treba informovať telefonicky buď na Mú alebo priamo šfrb či máte účet otvorený a hneď môžete ísť na Mú žiadať o čerpanie. Ak budete čakať na písomné oznámenie, stratíte minimálne týždeň.

@vivi0314 tak to je veľmi dobre vedieť, ďakujem za upozornenie 😊

jankaurdo
19. júl 2025
@vivi0314

@vivi0314 ešte sa opýtam k tej žiadosti o čerpanie, je na to originál nejke ich tlačivo? Alebo len fyzicky sa ide tam požiadať a oni ho poskytnú ?