icon

Je reálne získať pôžičku cez ŠFRB?

michal711
7. jan 2024

Ahojte zaujímam sa o pôžičku na kúpu bytu cez ŠFRB. Je tu niekto komu to reálne schválili ? Lebo rozpočet pre FO na obstaranie bytu je iba 7 000 000€ to je pre 36 ľudí aby brali max možnu sumu 180 000€. To mi príde že aj keď budem spĺňať všetky podmienky tak to nedostanem lebo to bude len pre vyvolené osoby.

eadam
31. júl 2025
@janko_sv82

@eadam my sme rovnaký prípad, hraníc príjmov sa neobávam. Ale som zvedavý, či nám prejde podlahová plocha, lebo podľa jedného ich metodického usmernenia, ktorým sa vraj riadia, sme nepočítali plochu schodiskových ramien a priestoru pod schodiskom do 1,30 m. S týmito plochami by sme presiahli 120 m².

@janko_sv82 ohľadom toho + zn. posudku som dočítal/počul viaceré názory. My máme napr. podľa energetického certifikátu podlahovú plochu 136m² kde podľa noriem berú aj vonkajšie steny, ale úžitková/podlahová podľa plánu bez stien je 107m². Ďalej, niekto písal že výšku úveru posudzujú iba podla domu + pozemku pod domom na základe zn. posudku ale pani v ŠFRB mi vravela že posudzujú podľa celkovej ceny zn. posudku, tj. asi závisí aj od toho ktorý posudzovateľ dostane Vašu žiadosť do ruky :D najvatší obav mame z toho, že sa do toho tento rok nezmestíme a majiteľ domu 90% nedočká ešte ďalší rok

gantleman
31. júl 2025
@eadam

@janko_sv82 ohľadom toho + zn. posudku som dočítal/počul viaceré názory. My máme napr. podľa energetického certifikátu podlahovú plochu 136m² kde podľa noriem berú aj vonkajšie steny, ale úžitková/podlahová podľa plánu bez stien je 107m². Ďalej, niekto písal že výšku úveru posudzujú iba podla domu + pozemku pod domom na základe zn. posudku ale pani v ŠFRB mi vravela že posudzujú podľa celkovej ceny zn. posudku, tj. asi závisí aj od toho ktorý posudzovateľ dostane Vašu žiadosť do ruky :D najvatší obav mame z toho, že sa do toho tento rok nezmestíme a majiteľ domu 90% nedočká ešte ďalší rok

@eadam všetci schvaľujú rovnako keďže musia ísť podľa zákonov. Akurát to Možno nevedie dobre vysvetliť alebo si to ľudia zle vysvetľujú.

janko_sv82
1. aug 2025
@eadam

@eadam aha, to sme trochu iný prípad, pretože my chceme stavať. Ale to, čo Vy spomínate ako 136 m² bude najskôr zastavaná plocha, kým 107 m² je úžitková plocha miestností. V tom prípade je určite to druhé to, čo je pre ŠFRB smerodajné.

Pričom nám projektanti povedali, že do výkresov ani nemôžu uviesť pojem "podlahová plocha", lebo to je v ich profesii neznámy pojem. Čiže naša úžitková plocha presahuje 120 m², ale keďže ŠFRB pracuje s "podlahovou plochou" a na jej určenie má isté metodiky, tak by to malo byť ok.

mladomanzelska
1. aug 2025

Problém, ktorý sa týka úverových a záložných zmlúv SFRB tam to teraz stojí.
Zmluvy sa nezverejňujú, čo je problém. Niekoľko týždňov rieši na ŠFRB otázka ohľadom právoplatnosti Rozhodnutí o poskytnutí úveru. Zatiaľ nie je známe, ako IT analytici z nového systému plánujú vyriešiť túto otázku, faktom je však to, že dokým to nevyriešia, nemôže pracovník dať zmluvy o úvere podpísať ani generálnemu riaditeľovi a ani ich zverejniť.
Tento problém, ktorý aktuálne máju, neleží na ŠFRB, ale na analytikoch z nového systému, ktorí to zatiaľ nevedia vyriešiť.

lev26
1. aug 2025
@garesu

Je tu niekto kto finalizoval žiadosť a chystal sa v najbližších dňoch podať ? Ak áno prosím ako budete postupovať dalej? (Prosím odpustite si komentáre čo som si myslel a že som mal podávať žiadosť skôr žiaľ nedalo sa)

@garesu mala som všetko spravne ale pani na linke ma odhovorila ze aj tak je balik skoro plny a ziadosti je mega veľa

satkonosicka
1. aug 2025
@heyhoo

@satkonosicka prosim Vas, ako ste zistovali na aku emailovu adresu treba poslat poistnu zmluvu? Ci treba napisat na info@sfrb.sk? Dakujem pekne za informaciu

@heyhoo mne prišiel mail od pani Bánovskej s tým, že aktuálne má našu žiadosť na starosti, pretože pani Vranovská má dovolenku a v maile boli informácie o tom, ako má vyzerať poistná zmluva a akým spôsobom má byť doručená na ŠFRB. A jednou z možností bolo poslať jej mail od banky priamo na mail. Ale ako som zistila, nie všetkým takýto mail prišiel, vlastne neviem o nikom ďalšom, komu by túto informáciu poslali🤷🏻‍♀️

anonym_c838cd
1. aug 2025

Všetkým ktorí váhajú odporúčam podať 🙂 minuly rok keď zverejnili info o tom že im dochádzajú peniaze som sa takisto informoval na sfrb na infolinke a odporucavali mi nepodávat, moja známa v tom čase podala a podpora jej bola priznaná 🙂

anonym_54202b
1. aug 2025

Ahojky prosím vás neviete aké čísla aktuálne posudzujú ?

mladomanzelska
1. aug 2025
@anonym_c838cd

Všetkým ktorí váhajú odporúčam podať 🙂 minuly rok keď zverejnili info o tom že im dochádzajú peniaze som sa takisto informoval na sfrb na infolinke a odporucavali mi nepodávat, moja známa v tom čase podala a podpora jej bola priznaná 🙂

@anonym_c838cd Aha :D a ze som nahanal kancelariu prezidenta .. ministerstva (vsetky) … urad vlady .. emaily isli poslancom narodnej rady .. clanky v mediach .. to uz nepovies :D ved 20 milionov pridali len na zaklade toho .. mam emaily kde jasne dokazuju ze 3 krat rozpocet nebudu navysovat a potom po takomto tlaku este navysili o 20 milionov 🙂 🙂 Cize znama mi dlzi flasu kvalitneho vina :D robim si srandu 🙂 som rad ze som asi 150-200 rodinam pomoho 🙂 mam dobry skutok navzdy 🙂

kopkaj
2. aug 2025
@anonym_54202b

Ahojky prosím vás neviete aké čísla aktuálne posudzujú ?

@anonym_54202b máme okolo 490 a v tomto týždni, v štvrtok volala pani z mú či máme nejaké info, že ona už v systéme vidí, že nám schválili 😊

anonym_54202b
2. aug 2025
@mladomanzelska

@anonym_c838cd Aha :D a ze som nahanal kancelariu prezidenta .. ministerstva (vsetky) … urad vlady .. emaily isli poslancom narodnej rady .. clanky v mediach .. to uz nepovies :D ved 20 milionov pridali len na zaklade toho .. mam emaily kde jasne dokazuju ze 3 krat rozpocet nebudu navysovat a potom po takomto tlaku este navysili o 20 milionov 🙂 🙂 Cize znama mi dlzi flasu kvalitneho vina :D robim si srandu 🙂 som rad ze som asi 150-200 rodinam pomoho 🙂 mam dobry skutok navzdy 🙂

@mladomanzelska to som samozrejme nevedel ospravedlňujem sa 😀 my sme to automaticky prestali riešiť, nie že by som známej neprial ale boli sme teraz veľmi znechutení 🙂 čiže uvidíme ako sa nám podarí tento rok či to vyjde alebo nie

janko_sv82
2. aug 2025
@mladomanzelska

@mladomanzelska nechcete sa podeliť o know how? :D Myslím si, že by sa nám to viacerým zišlo. 🙂

mladomanzelska
3. aug 2025
@janko_sv82

@mladomanzelska nechcete sa podeliť o know how? :D Myslím si, že by sa nám to viacerým zišlo. 🙂

@janko_sv82 Situacia je uplne ina ako minuleho roku … Minuleho roku uradnicky informovali ze mate cas mate cas do 30.9 kedykolvek podat to vam bude schvalene vyplatene … kedze roky predtym tak bolo ze kazdy kto splnal podmienky dostal podporu.. Ziadosti sa nakopili ovela viac ako roky predtym a zrazu z nicoho nic dali oznam a volali na urady ze prosto nebude pre vsetkych…
Tento rok je situacia uplne ina kedze uz viete/vieme ze nie kazdy kto splna podmienky to bude mat vyplatene uradnicky aj ludia vedia o situacii ktora bola pred rokom. a kazdy si to uvedomuje preto statny fond uz v juli napisal oznam ktory napisal. Ja mam taky pocit ze kto ma podane v juni tohto roku a kto poda 15 januara 2026 tak velmi podobne to budu mat vyplatene 🙂 ten rozdiel urcite nebude 7 mesacny 🙂 Lebo ti co podavali v Maji ja neverim ze budu mat skor ako v decembri vyplatene 🙂 .. Ak si dobre pametam tak boli pripady ziadosti ktore boli podane Jun 2024 a vyplatene bolo Februar/marec 2025 :( :(

kopkaj
3. aug 2025
@mladomanzelska

@janko_sv82 Situacia je uplne ina ako minuleho roku … Minuleho roku uradnicky informovali ze mate cas mate cas do 30.9 kedykolvek podat to vam bude schvalene vyplatene … kedze roky predtym tak bolo ze kazdy kto splnal podmienky dostal podporu.. Ziadosti sa nakopili ovela viac ako roky predtym a zrazu z nicoho nic dali oznam a volali na urady ze prosto nebude pre vsetkych…
Tento rok je situacia uplne ina kedze uz viete/vieme ze nie kazdy kto splna podmienky to bude mat vyplatene uradnicky aj ludia vedia o situacii ktora bola pred rokom. a kazdy si to uvedomuje preto statny fond uz v juli napisal oznam ktory napisal. Ja mam taky pocit ze kto ma podane v juni tohto roku a kto poda 15 januara 2026 tak velmi podobne to budu mat vyplatene 🙂 ten rozdiel urcite nebude 7 mesacny 🙂 Lebo ti co podavali v Maji ja neverim ze budu mat skor ako v decembri vyplatene 🙂 .. Ak si dobre pametam tak boli pripady ziadosti ktore boli podane Jun 2024 a vyplatene bolo Februar/marec 2025 :( :(

@mladomanzelska aj májové žiadosti 2024 vyplatené vo februári 2025 😭. Známi tak mal

janko_sv82
3. aug 2025
@mladomanzelska

@mladomanzelska to máte pravdu. Pamätám si, že minulého roku riaditeľ ŠFRB v podcaste zdôrazňoval, že peniaze budú pre každého. Tak uvidíme ako to bude teraz.

Ale chcem sa ešte opýtať na inú vec. Bolo nám povedané, že po prípadnom schválení nám príde úverová zmluva a po jej podpísaní budeme mať zaplatiť vinkuláciu troch mesačných splátok. Ak píšete, že niektorí dostanú peniaze až v budúcom roku (to by mohol byť aj náš prípad), je reálne, že splácať budeme už po prípadnom schválení ešte tohto roku? Pre nás je dôležité začať splácať čím neskôr, preto sa pýtam.

mladomanzelska
3. aug 2025
@janko_sv82

@mladomanzelska to máte pravdu. Pamätám si, že minulého roku riaditeľ ŠFRB v podcaste zdôrazňoval, že peniaze budú pre každého. Tak uvidíme ako to bude teraz.

Ale chcem sa ešte opýtať na inú vec. Bolo nám povedané, že po prípadnom schválení nám príde úverová zmluva a po jej podpísaní budeme mať zaplatiť vinkuláciu troch mesačných splátok. Ak píšete, že niektorí dostanú peniaze až v budúcom roku (to by mohol byť aj náš prípad), je reálne, že splácať budeme už po prípadnom schválení ešte tohto roku? Pre nás je dôležité začať splácať čím neskôr, preto sa pýtam.

@janko_sv82
1, bol to byvaly riaditel co to vravel a a nevravel to v minulom roku ale v roku 2023 🙂 na tomto fore som pisal kolko bolo niekedy ziadosru napr 20 za rok tusim v roku 2020 .. 50 za rok 2021 a podobne 🙂 teraz je ich 600 … velky rozdiel ..
2, keď vám prídu úverovej zmluvy tie podpíšete a následných odošlete späť a potom majú prísť záložné zmluvy neviem o tom žeby sa platili nejaké 3 splátky alebo niečo podobné To budú vedieť skôr iný v tomto fóre tam sa posielajú podpísané úverové zmluvy a takisto poistka na byt

gantleman
3. aug 2025
@mladomanzelska

@mladomanzelska akoze fakt si myslíš že kvôli tebe práve zvyšovali rozpočet,? 😁

heyhoo
3. aug 2025
@satkonosicka

@heyhoo mne prišiel mail od pani Bánovskej s tým, že aktuálne má našu žiadosť na starosti, pretože pani Vranovská má dovolenku a v maile boli informácie o tom, ako má vyzerať poistná zmluva a akým spôsobom má byť doručená na ŠFRB. A jednou z možností bolo poslať jej mail od banky priamo na mail. Ale ako som zistila, nie všetkým takýto mail prišiel, vlastne neviem o nikom ďalšom, komu by túto informáciu poslali🤷🏻‍♀️

@satkonosicka dakujem pekne za info, ja som tiez nedostal ziadny taky mail. Ale skusim im napisat.

satkonosicka
3. aug 2025
@janko_sv82

@janko_sv82 Čo sa týka vinkulácie, tak sa robí len vinkulácia poistného plnenia, to pošle ŠFRB vinkulačné tlačivo, ktoré banka potvrdí a pošle sa im to späť. Žiadna vinkulácia troch mesačných splátok, ani iného počtu splátok sa nerobí. Splácať sa začína po otvorení čerpacieho účtu, nezávisle na tom, kedy sú financie reálne načerpané. Nám otvorili čerpací účet 19.6. a k 15.7. sme mali prvú splátku

janko_sv82
3. aug 2025
@satkonosicka

@janko_sv82 Čo sa týka vinkulácie, tak sa robí len vinkulácia poistného plnenia, to pošle ŠFRB vinkulačné tlačivo, ktoré banka potvrdí a pošle sa im to späť. Žiadna vinkulácia troch mesačných splátok, ani iného počtu splátok sa nerobí. Splácať sa začína po otvorení čerpacieho účtu, nezávisle na tom, kedy sú financie reálne načerpané. Nám otvorili čerpací účet 19.6. a k 15.7. sme mali prvú splátku

@satkonosicka ďakujem krásne za toto info! Tak to je už asi tretia info od úradníka, ktorá je nesprávna. Tvrdil nám, že tie tri splátky sú na to, že keď budeme mať jeden mesiac výpadok, tak sa to tým vykryje. Ale zrejme to platí pre iný typ podpory.

janko_sv82
3. aug 2025
@satkonosicka

@satkonosicka a ešte ma zaujíma jedna vec. Ak som dobre videl, Vy ste podávali žiadosť pred rokom v júni. Ako je možné, že Vám otvorili čerpací účet až po roku?

mladomanzelska
4. aug 2025
@gantleman

@mladomanzelska akoze fakt si myslíš že kvôli tebe práve zvyšovali rozpočet,? 😁

@gantleman Tak ja neviem ty mi povedz 🙂
Mám e-mail, v ktorom písali, že žiadne ďalšie navyšovanie už nebude – vraj neexistuje možnosť, aby to tento rok navýšili tretíkrát. 🙂

Následne som písal za viacerých z iného e-mailového konta – Prezidentská kancelária, Ministerstvo dopravy, štátni tajomníci atď. Od všetkých mám nejaké vyjadrenia. 🙂

Potom vznikla reportáž aj článok:
https://www.aktuality.sk/clanok/lwpeeXu/statu-d...

Kontaktoval sa aj Úrad vlády, kde sa to rozoberalo.
Otvorilo sa to ako otázka na Hospodárskej a sociálnej rade SR.
Bolo niekoľko tlačových konferencií ohľadom SFRB.
A zrazu sa chválilo navýšenie rozpočtu. 🙂

P.S.: Už 15 rokov sa nevzdávam – tvorím, mením a zlepšujem veci na Slovensku, aj tam, kde iní hovoria: „Nedá sa to,“ alebo „Nič nezmôžeš.“ 🙂

satkonosicka
4. aug 2025
@janko_sv82

@satkonosicka a ešte ma zaujíma jedna vec. Ak som dobre videl, Vy ste podávali žiadosť pred rokom v júni. Ako je možné, že Vám otvorili čerpací účet až po roku?

@janko_sv82 Pred rokom nám podporu nepriznali, tak sme do toho išli tento rok znovu v januári.

sfrb2025
5. aug 2025

Zdravím, Nemá niekto nejake aktuálne info ohľadom zverejňovania úverových zmlúv a následne zaslania ich a tiež záložných zmlúv?

mladomanzelska
5. aug 2025
@sfrb2025

Zdravím, Nemá niekto nejake aktuálne info ohľadom zverejňovania úverových zmlúv a následne zaslania ich a tiež záložných zmlúv?

@sfrb2025 NIE.. ved som tu pisal ze im stoji informacny system nic sa nedeje.. cely ten system nefunguje to zverejnovanie nejde... preto ziadne zmluvy o uvere nie su zverejnene tym padom nemozu podpisat ich a poslat vam zalozne zmluvy.

Pred mesiacom bola o tom aj reportaz ze do 2-3 tyzdnov bude vsetko vyriesene presiel mesiac a je to nedohladne...

https://tvnoviny.sk/ekonomika/clanok/978084-mno...

eadam
5. aug 2025
@mladomanzelska

@sfrb2025 NIE.. ved som tu pisal ze im stoji informacny system nic sa nedeje.. cely ten system nefunguje to zverejnovanie nejde... preto ziadne zmluvy o uvere nie su zverejnene tym padom nemozu podpisat ich a poslat vam zalozne zmluvy.

Pred mesiacom bola o tom aj reportaz ze do 2-3 tyzdnov bude vsetko vyriesene presiel mesiac a je to nedohladne...

https://tvnoviny.sk/ekonomika/clanok/978084-mno...

@mladomanzelska ďakujeme za pomoc a informácie, ste veľmi dobre informovaný.
Ohľadom zmlúv som pozrel centrálny register a záložné zmluvy sú zverejňované ale zmluvy o úvere už nejaký 2-3 týždne nie. Tak dúfam že posudzovanie nie je pozastavené 🙂

anonym_b03add
6. aug 2025

Ahojte, stalo sa niekomu ze vam poslali celu ziadost s5 bez vyjadrenia, bez toho aby bolo napisane ci treba nieco doplnit , len proste ziadost cela a k tomu papier ked je napisane ze v najblizsich dnoch pride vyjadrenie, myslite ze nam zamietnu?:/

silvinka_c
6. aug 2025
@anonym_b03add

Ahojte, stalo sa niekomu ze vam poslali celu ziadost s5 bez vyjadrenia, bez toho aby bolo napisane ci treba nieco doplnit , len proste ziadost cela a k tomu papier ked je napisane ze v najblizsich dnoch pride vyjadrenie, myslite ze nam zamietnu?:/

@anonym_b03add môžem sa spýtať aké máte číslo žiadosti ? Prišli vám to poštou ?

satkonosicka
6. aug 2025
@anonym_b03add

@anonym_b03add ano, stalo sa nám to minulý rok. Prišla len žiadosť späť, a rozhodnutie nikde, len tam bolo napísané, že o žiadosti bolo rozhodnuté. Znamená to, že žiadosť bola zamietnutá,vtedy ju posielajú späť a príde to v dvoch zásielkách. Tiež sa nám stalo, že najprv prišla späť žiadosť a zamietnutie o pár dní neskôr. Ak by žiadosť schválili, alebo ak by chceli doplniť nedostatky, žiadosť by naspäť neposieľali, to robia len pri zamietnutí, bohužiaľ.

anonym_94b048
6. aug 2025

Dobrý deň. Chcem sa len opýtať na to ako to vyzerá s vyplácaním. 30.7.2025 mi bol otvorený čerpaci účet. V ten deň som ešte na MU bol podať žiadosť o čerpanie a v ten deň všetky doklady k čerpaniu posielal do BA. Na infolinke aj v systéme keď som sa informoval im vraj píše že je to na spracovanie. Keď som tu čítal celú diskusiu niekto čakal aj mesiac a niekomi prišli peniaze o dosť skôr. Je to u každého iné tak neviem si o Tom urobiť nejaký obrázok . Ďakujem