icon

Je reálne získať pôžičku cez ŠFRB?

michal711
7. jan 2024

Ahojte zaujímam sa o pôžičku na kúpu bytu cez ŠFRB. Je tu niekto komu to reálne schválili ? Lebo rozpočet pre FO na obstaranie bytu je iba 7 000 000€ to je pre 36 ľudí aby brali max možnu sumu 180 000€. To mi príde že aj keď budem spĺňať všetky podmienky tak to nedostanem lebo to bude len pre vyvolené osoby.

silvinka_c
21. aug 2025

Ahojte , našiel by sa tu niekto kto mi vie poslať vzor prísľubu z banky ( ideálne z VÚB) samozrejme anonymizovane. Nakoľko máme už 2 papiere a ani jeden nevyhovuje . Ďakujem

eadam
21. aug 2025
@lulu1671996

@jhyzova nám pridelili číslo 23.6 a doteraz nemáme rozhodnutie doma 🙂 ale po telefóne už vieme týždeň že máme schválene

@lulu1671996 Som zvedavý, že keď sa dokážete prihlásit na stránku ŚFRB s občianskym (keď mate elektronické/aktivovaný čip) či sa Vám tam ukazuje že mate schvaleny

lulu1671996
21. aug 2025
@eadam

@lulu1671996 Som zvedavý, že keď sa dokážete prihlásit na stránku ŚFRB s občianskym (keď mate elektronické/aktivovaný čip) či sa Vám tam ukazuje že mate schvaleny

@eadam nevieme sa prihlásiť. Čiže čakáme, zajtra budem opäť volať.

eadam
21. aug 2025
@lulu1671996

@eadam nevieme sa prihlásiť. Čiže čakáme, zajtra budem opäť volať.

@lulu1671996 Dakujem za info, ja mám kvoli živnosti a dokažem sa prihlasit. Deň kedy prijali náš žiadosť som videl aj pridelene číslo atď, ale už to zmizlo tak som zvedavý že ako im to funguje ten systém 🙂 máme do hranice 45 dni ešte 20, takže ich nebudem otravovať telefonicky a skúsime sa "trpezlivo" vyčkať :D

janko_sv82
21. aug 2025
@ivet294

@janko_sv82 mali sme 2x opravu nedostatkov kvoli zhotovitelovi stavby, kedze sme boli prvi ziadatelia

@ivet294 ďakujem za odpoveď. Ako to myslíte s tým, že ste boli prví žiadatelia? Akože ten zhotoviteľ nemal skúsenosť so ŠFRB? A v čom bol problém?

mladomanzelska
22. aug 2025

Hallo … prisli mi dokumenty na poistenie + navrh na vklad na kataster daval niekto elektronicky ten vklad ? ci kazdy daval zrychleny osobne za 300 eur .. ozvite saaaaaa 🙂 Diki 🙂

janko_sv82
22. aug 2025
@mladomanzelska

Hallo … prisli mi dokumenty na poistenie + navrh na vklad na kataster daval niekto elektronicky ten vklad ? ci kazdy daval zrychleny osobne za 300 eur .. ozvite saaaaaa 🙂 Diki 🙂

@mladomanzelska neviem, či to pomôže, ale my keď sme riešili prevod pozemku, tak za nás podával návrh na vklad na kataster právnik (kamarát) a podával to elektronicky. Čiže myslím si, že pokiaľ chcete elektronicky, dá sa to aj takto sprostredkovane. Ale nezdá sa mi, žeby ten vklad prebehol nejako rýchlejšie. Ak by ste chceli, viem sa na to opýtať.

denzovic
22. aug 2025
@mladomanzelska

@mladomanzelska ja som pondelok podaval zrychleny za 300€.. ten elektronicky som nechcel riskovat, prislo mi to komplikovane a kvoli lehote splatnosti na KZ som uz radsej nespekuloval

ivet294
22. aug 2025
@janko_sv82

@ivet294 ďakujem za odpoveď. Ako to myslíte s tým, že ste boli prví žiadatelia? Akože ten zhotoviteľ nemal skúsenosť so ŠFRB? A v čom bol problém?

@janko_sv82 ano presne tak zhotovitel stavby s tym nemal ziadnu skusenost, v projekte stavby boli chyby

ivet294
22. aug 2025

Priatelia prislo nam rozhodnutie, schvalene mame na 100% z kupovanej nehnutelnosti, otazka znie ked je to 100% tak budeme musiet zalozit nehnutelnost este jednu? Napr. Rodicovsky dom. Toto velmi nechceme, s kym to mam vykomunikovat, ze ked tak chceme radsej 90%. Postup co robit pride az v uverovych zmluvach? Dobre rozumiem.

eadam
22. aug 2025
@ivet294

@janko_sv82 ano presne tak zhotovitel stavby s tym nemal ziadnu skusenost, v projekte stavby boli chyby

@ivet294 som tiež všimol "chybu" v nákrese u nás, lodžia resp. strieško pred vchodovými dverami je označený ako zádverie ... tak som zvedavý že či to bude vadiť alebo nie (dom je už postavený/skolaudovaný a bez alebo s sa do m2 dostaneme)

mladomanzelska
22. aug 2025
@ivet294

Priatelia prislo nam rozhodnutie, schvalene mame na 100% z kupovanej nehnutelnosti, otazka znie ked je to 100% tak budeme musiet zalozit nehnutelnost este jednu? Napr. Rodicovsky dom. Toto velmi nechceme, s kym to mam vykomunikovat, ze ked tak chceme radsej 90%. Postup co robit pride az v uverovych zmluvach? Dobre rozumiem.

@ivet294 Aky ste davali posudok ??? Ved to je ten zaklad .. napr ka date posudok 234 000 tak vam schvalia 180 000 ak vas dom/byt stoji 180 000 tak dostanete 180 000 .... ved ked ste ziadali o uver tak museli ste davat nejaky posudok.... lebo ja napr ked kupujem byt za 190 000 a posudok je na 196 000 tak mi schvalia 150 770....

ivet294
22. aug 2025
@mladomanzelska

@ivet294 Aky ste davali posudok ??? Ved to je ten zaklad .. napr ka date posudok 234 000 tak vam schvalia 180 000 ak vas dom/byt stoji 180 000 tak dostanete 180 000 .... ved ked ste ziadali o uver tak museli ste davat nejaky posudok.... lebo ja napr ked kupujem byt za 190 000 a posudok je na 196 000 tak mi schvalia 150 770....

@mladomanzelska no mne sa zda ze predajna cena bytu sa davala, zistim to od realitky lebo nie som si ista.

ivet294
22. aug 2025
@ivet294

@mladomanzelska no mne sa zda ze predajna cena bytu sa davala, zistim to od realitky lebo nie som si ista.

@ivet294 netusim ci sa daval tzv
Posudok

mladomanzelska
22. aug 2025

Musel sa davat posudok... ved to je zaklad aku hodnotu ma nehnutelnost podla znalca...

satkonosicka
22. aug 2025
@ivet294

@ivet294 netusim ci sa daval tzv
Posudok

@ivet294 no posudok sa určite musel dávať. A dosť neskoro toto riešite, veď tieto údaje sa riešia už pri vypĺňaní žiadosti, tak ste si mali požiadať len o takú sumu, aby vám na to stačil posudok kupovanej nehnuteľnosti, ale potom nepočítajte so 100% sumy. Avšak, ak ste dostali schválené 100%, tak musíte mať v žiadosti posudok nehnuteľnosti ktorú kupujete, možno aj znalecký posudok ďalšej nehnuteľnosti, ktorú môžete založiť. Veď sa to dá ľahko vypočítať… žiadate ako manželia / rodičia, alebo ako zťp / odchovanec?

satkonosicka
22. aug 2025
@mladomanzelska

@mladomanzelska Zrýchlený, osobne, 300€, myslela som si, že to so ŠFRB ani nejde podávať elektronicky

ivet294
22. aug 2025
@satkonosicka

@ivet294 no posudok sa určite musel dávať. A dosť neskoro toto riešite, veď tieto údaje sa riešia už pri vypĺňaní žiadosti, tak ste si mali požiadať len o takú sumu, aby vám na to stačil posudok kupovanej nehnuteľnosti, ale potom nepočítajte so 100% sumy. Avšak, ak ste dostali schválené 100%, tak musíte mať v žiadosti posudok nehnuteľnosti ktorú kupujete, možno aj znalecký posudok ďalšej nehnuteľnosti, ktorú môžete založiť. Veď sa to dá ľahko vypočítať… žiadate ako manželia / rodičia, alebo ako zťp / odchovanec?

@satkonosicka rodicia s dietatom do 6 rokov

eadam
22. aug 2025
@mladomanzelska

@mladomanzelska keď nám schvalia 100% davame 300€ zrychleny

kristinasfrb2025
22. aug 2025
@mladomanzelska

@mladomanzelska môžem sa spýtať kolko trvalo od doručenia záložných zmlúv kým vám prišiel návrh na vklad? čakáme týždeň, a stále nič :/

satkonosicka
23. aug 2025
@ivet294

@satkonosicka rodicia s dietatom do 6 rokov

@ivet294 Tak v tom prípade treba zistiť, aká suma je na znaleckom posudku kupovanej nehnuteľnosti. Určite ho máte, lebo znalecký posudok je povinnou prílohou k žiadosti. Túto sumu zo znaleckého posudku treba vydeliť číslom 1,3 a to, čo vám vyjde je suma, ktorú môžete od ŠFRB dostať bez toho, aby ste zakladali ďalšiu nehnuteľnosť. Bude to cca 76 % zo sumy na znaleckom posudku, ak si správne spomínam

mladomanzelska
23. aug 2025
@kristinasfrb2025

@mladomanzelska môžem sa spýtať kolko trvalo od doručenia záložných zmlúv kým vám prišiel návrh na vklad? čakáme týždeň, a stále nič :/

@kristinasfrb2025 Fuha neviem presne ale mam pocit ze … zalozne prisli 12 augusta .. navrh na vklad 22 augusta …

mladomanzelska
23. aug 2025
@satkonosicka

@ivet294 Tak v tom prípade treba zistiť, aká suma je na znaleckom posudku kupovanej nehnuteľnosti. Určite ho máte, lebo znalecký posudok je povinnou prílohou k žiadosti. Túto sumu zo znaleckého posudku treba vydeliť číslom 1,3 a to, čo vám vyjde je suma, ktorú môžete od ŠFRB dostať bez toho, aby ste zakladali ďalšiu nehnuteľnosť. Bude to cca 76 % zo sumy na znaleckom posudku, ak si správne spomínam

@satkonosicka To ano ale ak nahodou mali posudok na 170 000 ci kolko tisic tak mohli im celu kupnu venu nehnutelnosti schvalit.

kopkaj
23. aug 2025
@laskulienka

Ahojte.je tu niekto,kto potreboval pomoc projektanta koli kotovaniu povaly? Máme to doložiť, ale znalec nevie urobiť ani prierez stavby ani kotovanie strechy 😏

@laskulienka my sme potrebovali, aby vyrátali presne m2, ktoré sú obývateľné kvôli výške… tak isto posudzovateľ (pani Aida, ak ju máte držím palce :D) žiadala od projektanta, ale keď sme povedali, že všetko je doteraz od znalca, že máme starú stavbu, kde sa projekty ešte nerobili povedala, že stačí od znalca… požiadali sme ho a všetko urobil on… dokonca na viackrát lebo si zažiadala aj presný výpočet m2, ktoré spĺňajú výšku. Ale pečiatku svoju nedal, lebo podľa zákona ju môže dať len na znalecky posudok, len podpísal a opýtal sa či nám treba nejaké iné potvrdenie napr. jeho diplom, stačil jej diplom, tak ho naskenoval a dodali sme to s prílohami, čo vypracoval.

wepende222
24. aug 2025
@mladomanzelska

@satkonosicka To ano ale ak nahodou mali posudok na 170 000 ci kolko tisic tak mohli im celu kupnu venu nehnutelnosti schvalit.

@mladomanzelska ak mali posudok na 170.000,- a nemali založenú ďalšiu nehnuteľnosť, tak by ich kúpna cena na zmluve musela byť 130.000,- ak chceme hovoriť o 100% pôžičke. A inak, takému znalcovi by zobrali oprávnenie.

lulu1671996
24. aug 2025
@ivet294

@ivet294 ahoj my už keď sme žiadali tak sme dávali aj druhu nehnuteľnosť, ktorou budeme tiež ručiť aby sme dostali 100% na byt, ktorý ideme kupovať 🙂

mladomanzelska
24. aug 2025
@wepende222

@mladomanzelska ak mali posudok na 170.000,- a nemali založenú ďalšiu nehnuteľnosť, tak by ich kúpna cena na zmluve musela byť 130.000,- ak chceme hovoriť o 100% pôžičke. A inak, takému znalcovi by zobrali oprávnenie.

@wepende222 Presne cisla som nepisal 🙂 Castokrat sa kupuje od rodiny .. Kedze castokrat jediny kto pocka tak dlho na vybavenie uveru je rodina .. a rodina ti kludne moze dat taku cenu do kupnej zmluvy oproti posudku ze ti vyjde na celu podporu to 🙂

ivet294
25. aug 2025
@satkonosicka

@satkonosicka uz som to pozistovala, kedze mi mame zmluvu o buducej kupnej zmluve, znalecky posudok sa bude robit po kolaudacii

moichales
27. aug 2025
@eadam

@janko_sv82 my mame číslo 850+ podávali sme 14.07. (bohužiaľ skoršie sa nedalo) poradové číslo sme dostali 17.07. takže počítam s tým že máme šancu asi 50-50 , dám vedieť keď dostaneme info

@eadam dobrý deň,prosím vás máte už nejaké info ?

eadam
27. aug 2025
@moichales

@eadam dobrý deň,prosím vás máte už nejaké info ?

@moichales zdravím, bohužiaľ ešte nič, keď dobre počítame majú ešte 15 pracovných dni na vyjadrenie. Mali by sa ozvať žiadatelia ktorý podali na začiatku júla 🙂