icon

Je reálne získať pôžičku cez ŠFRB?

michal711
7. jan 2024

Ahojte zaujímam sa o pôžičku na kúpu bytu cez ŠFRB. Je tu niekto komu to reálne schválili ? Lebo rozpočet pre FO na obstaranie bytu je iba 7 000 000€ to je pre 36 ľudí aby brali max možnu sumu 180 000€. To mi príde že aj keď budem spĺňať všetky podmienky tak to nedostanem lebo to bude len pre vyvolené osoby.

michaela_sabol
4. sep 2025
@anonym_54202b

Niekto kto podával v júli ešte nemá vyjadrenie ?

@anonym_54202b my sme podávali 15.7., čislo nám bolo pridelené 16.7. a stále nemáme žiadne vyjadrenie

(+ nedá sa tam dovolať ani dopísať)

eadam
4. sep 2025
@michaela_sabol

@anonym_54202b my sme podávali 15.7., čislo nám bolo pridelené 16.7. a stále nemáme žiadne vyjadrenie

(+ nedá sa tam dovolať ani dopísať)

@michaela_sabol Tak my asi zasutažime 🙂 ,. Nám pridelili číslo 17.07. - piatok som tam dovolal a vtedy ešte našu žiadosť nepridelili na posúdenie. Podla všetkého do 22-23.07 by sme mali mat vyjadrenie (45 dni +/- sviatky)
čo je horší ze som začal čítať zákon kde písu:
17)
Ak má fond v rozpočte príslušného kalendárneho roku disponibilné finančné zdroje na príslušný účel podpory, v lehote do 45 pracovných dní odo dňa doručenia úplnej žiadosti a bezprostredne po jej posúdení zašle žiadateľovi záväzné rozhodnutie o výške podpory, výške úrokovej sadzby a lehote splatnosti (ďalej len „rozhodnutie“).
(18)
Ak v lehote do 45 pracovných dní odo dňa doručenia úplnej žiadosti fond nemá v rozpočte príslušného kalendárneho roku disponibilné finančné zdroje na príslušný účel podpory, žiadosť posúdi a o žiadosti rozhodne najneskôr do 31. decembra príslušného kalendárneho roka.

Na rozpočet ako vždy ani cez telefón som nedostal spoľahlivé info že či majú nemajú alebo na akú čiastku budú mat navýšené atď.

eadam
4. sep 2025

Oprava: 22-23.09.

bana1
4. sep 2025
@sfrb2025

Dobrý deň, vie mi niekto prosím povedať ako dlho zvyčajne trvá od zápisu na kataster otvorenie čerpacieho účtu?

Ďakujem

@sfrb2025 u nás to bolo 3 týždne. A teraz 12.8. sme požiadali o vyplatenie, ale predávajúcim stále peniaze neprišli.

sfrb2025
4. sep 2025
@bana1

@sfrb2025 u nás to bolo 3 týždne. A teraz 12.8. sme požiadali o vyplatenie, ale predávajúcim stále peniaze neprišli.

@bana1 od 12.8 ešte nevyplatili peniaze? 🫣

michaela_sabol
4. sep 2025
@eadam

@michaela_sabol Tak my asi zasutažime 🙂 ,. Nám pridelili číslo 17.07. - piatok som tam dovolal a vtedy ešte našu žiadosť nepridelili na posúdenie. Podla všetkého do 22-23.07 by sme mali mat vyjadrenie (45 dni +/- sviatky)
čo je horší ze som začal čítať zákon kde písu:
17)
Ak má fond v rozpočte príslušného kalendárneho roku disponibilné finančné zdroje na príslušný účel podpory, v lehote do 45 pracovných dní odo dňa doručenia úplnej žiadosti a bezprostredne po jej posúdení zašle žiadateľovi záväzné rozhodnutie o výške podpory, výške úrokovej sadzby a lehote splatnosti (ďalej len „rozhodnutie“).
(18)
Ak v lehote do 45 pracovných dní odo dňa doručenia úplnej žiadosti fond nemá v rozpočte príslušného kalendárneho roku disponibilné finančné zdroje na príslušný účel podpory, žiadosť posúdi a o žiadosti rozhodne najneskôr do 31. decembra príslušného kalendárneho roka.

Na rozpočet ako vždy ani cez telefón som nedostal spoľahlivé info že či majú nemajú alebo na akú čiastku budú mat navýšené atď.

@eadam Vďaka za info, ja som sa nakoniec dovolala ale takisto sme ešte neboli nikomu pridelení.

eadam
4. sep 2025
@michaela_sabol

@eadam Vďaka za info, ja som sa nakoniec dovolala ale takisto sme ešte neboli nikomu pridelení.

@michaela_sabol Asi tak isto Vám nezdelili že to či majú stihnut do 45 dni od podania ?

lulu1671996
4. sep 2025
@eadam

@michaela_sabol Asi tak isto Vám nezdelili že to či majú stihnut do 45 dni od podania ?

@eadam 45 pracovných dní od doručenia kompletnej žiadosti do BA nie od podania ... Naša žiadosť ležala mesiac na úrade kým došla do BA čiže 45 pracovných dní začalo plynúť od dňa kedy došla žiadosť do BA 🙂 čiže ak to beriem od podania po písomne rozhodnutie tak to bolo presne 65 pracovných dní 😊 a ak to beriem od doručenia žiadosti do BA tak 42 pracovných dní 😊

barborabarborka
4. sep 2025
@kristinasfrb2025

mňa by skôr zaujímalo, keď máme povolený vklad. Čerpací účet otvoria budúci týždeň, stredu ako nás informovali, koľko to ešte môže celé cca trvať

@kristinasfrb2025 my sme išli na urad odovzdať žiadosť o čerpanie skôr, po dohode s pracovníčkou na MÚ, odovzdali sme jej to bez dátumu a keď to nabehlo v systéme tam už len dopisala dátum a odoslala hneď na ŠFRB.
11.8. to odišlo od nej a ešte stále neboli peniaze vyplatené predávajúcemu. Hovorila že teraz to ide veľmi pomaly. Dá sa to vraj urýchliť len ak má predávajúci hypotekárny úver ktorý ide vyplácať.

michaela_sabol
4. sep 2025
@eadam

@eadam nie, pytala som sa a ze to nevedia odhadnúť

bana1
5. sep 2025
@sfrb2025

@bana1 od 12.8 ešte nevyplatili peniaze? 🫣

@sfrb2025 ano stále nič, aj nám povedali že to môže trvať aj štyri týždne. Ale riešime žiadosť od začiatku marca čo je už riadne dlho.

ivet294
6. sep 2025
@bana1

@sfrb2025 ano stále nič, aj nám povedali že to môže trvať aj štyri týždne. Ale riešime žiadosť od začiatku marca čo je už riadne dlho.

@bana1 my taktiez lebo sme odstranovali nedostatky, cakame na uverove zmluvy

bana1
6. sep 2025
@ivet294

@bana1 my taktiez lebo sme odstranovali nedostatky, cakame na uverove zmluvy

@ivet294 ale my sme nemali nedostatky. Písala som o tom, že predávajúci čaká na vyplatenie zo šfrb.

bcti
6. sep 2025

Ahojte, má niekto skúsenosti s ŠFRB s kúpou bytu od developera cez zmluvu o budúcej kúpnej zmluve?
Ako sú tam potom nastavené platby?
Peniaze uvoľňujú/vyplacajú developerovi postupne pri jednotlivých etapách alebo až pri kolaudácii? Kto alebo ako sa určuje výška jednotlivých platieb po etapách? Určuje to šfrb alebo je to definované v zmluve o budúcej kúpnej zmluve a šfrb to rešpektuje?
Koľko času vám prešlo od momentu podania žiadosti po uvoľnenie peňazí?
Ďakujem

bcti
6. sep 2025
@vivi0314

@sandrakot výzvu na odstránenie sme dostali 5.2., vyriešili sme hneď v ten deň a 7.2. bolo rozhodnuté, poštou nám to prišlo 12.2.

@vivi0314 môžem sa spýtať kedy ste podavali žiadosť a kedy vám uvoľnili peniaze?
Ďakujem

ivet294
7. sep 2025
@bcti

Ahojte, má niekto skúsenosti s ŠFRB s kúpou bytu od developera cez zmluvu o budúcej kúpnej zmluve?
Ako sú tam potom nastavené platby?
Peniaze uvoľňujú/vyplacajú developerovi postupne pri jednotlivých etapách alebo až pri kolaudácii? Kto alebo ako sa určuje výška jednotlivých platieb po etapách? Určuje to šfrb alebo je to definované v zmluve o budúcej kúpnej zmluve a šfrb to rešpektuje?
Koľko času vám prešlo od momentu podania žiadosti po uvoľnenie peňazí?
Ďakujem

@bcti ahoj my tak to mame ze zmluva o buducej kupnej zmluve, cakame na uverove zmluvy, po kolaudacii sa vyplaca

bcti
7. sep 2025
@ivet294

@bcti ahoj my tak to mame ze zmluva o buducej kupnej zmluve, cakame na uverove zmluvy, po kolaudacii sa vyplaca

@ivet294 takže sa nevypláca v priebehu stavby?

ivet294
7. sep 2025
@bcti

@ivet294 takže sa nevypláca v priebehu stavby?

@bcti myslim ze nie no my nie

denzovic
8. sep 2025

@kristinasfrb2025 uz vam doslo nejake info o otvoreni cerpacieho uctu? postou/elektronicky? ci iba pani zo sfrb vam to oznamila po telefone?

jhyzova
8. sep 2025

Tak v piatok uz ubehla 60dnova lehota na vyjadrenie a este stale nic neviem..

lulu1671996
8. sep 2025
@jhyzova

Tak v piatok uz ubehla 60dnova lehota na vyjadrenie a este stale nic neviem..

@jhyzova skúste si zavolať 😊 po telefóne Vám dajú určite informáciu 😊

jhyzova
8. sep 2025
@lulu1671996

@jhyzova skúste si zavolať 😊 po telefóne Vám dajú určite informáciu 😊

@lulu1671996 snazila som sa dovolat cely den ale hovorili ze pravdepodobne to nestihnu v termine..

anonym_1026
10. sep 2025

Zdravím, my sme žiadosť podávali 28.5.2025. 1.8.2025 nám prišla výzva na doplnenie dokumentov. Pani, ktorá to vybavovala bola následne 2 týždne na dovolenke a ďalšie dva-tri týždne doháňala svoju prácu. Volala som tam viackrát, bolo mi povedané, že ak budú chýbať ďalšie dokumenty, tak ma bude kontaktovať. Dnes nám prišla poštou celá žiadosť aj so všetkými prílohami vo veci "vrátenie žiadosti" s oznamom, že rozhodnutie nám príde v najbližších dňoch. Stala sa niekomu podobná vec? Nevieme, čo si máme o tom myslieť, nerozumieme, prečo sa nám celá žiadosť vrátila keď: 1.) podmienky sme splnili 2.) evidentne sme dodali všetky potrebné dokumenty, keďže ma pani zo šfrb už viac nekontaktovala a aj telefonicky nám potrvdila, že má všetky dokumenty u seba 3.) žiadosť by mala byť krytá, keďže sa podávala do júla.

lulu1671996
10. sep 2025
@anonym_1026

Zdravím, my sme žiadosť podávali 28.5.2025. 1.8.2025 nám prišla výzva na doplnenie dokumentov. Pani, ktorá to vybavovala bola následne 2 týždne na dovolenke a ďalšie dva-tri týždne doháňala svoju prácu. Volala som tam viackrát, bolo mi povedané, že ak budú chýbať ďalšie dokumenty, tak ma bude kontaktovať. Dnes nám prišla poštou celá žiadosť aj so všetkými prílohami vo veci "vrátenie žiadosti" s oznamom, že rozhodnutie nám príde v najbližších dňoch. Stala sa niekomu podobná vec? Nevieme, čo si máme o tom myslieť, nerozumieme, prečo sa nám celá žiadosť vrátila keď: 1.) podmienky sme splnili 2.) evidentne sme dodali všetky potrebné dokumenty, keďže ma pani zo šfrb už viac nekontaktovala a aj telefonicky nám potrvdila, že má všetky dokumenty u seba 3.) žiadosť by mala byť krytá, keďže sa podávala do júla.

@anonym_1026 jedna pani tu písala, že im tiež vrátili celú žiadosť( to znamená, že žiadosť je neschválená) ale možno sa mýlim, možno vo Vašom prípade to tak nebude

nikolett723
10. sep 2025
@anonym_1026

@anonym_1026 Čo ukazuje systém, keď sa prihlásiš na oficiálnej stránke ŠFRB so svojím občianskym preukazom? Nie sú tam nejaké podrobnejšie informácie?

anonym_e478d4
10. sep 2025

Zdravím, prosím vás, mozte mi niekto napisat do súkromnej spravy ako ste to riesili aby vam dali 100%? Chceli by sme brat 160 000 ale nie je sanca aby nam ho - realisticky - ocenili na 160 000 x 1.3. Tak ci nahodou neviete ako s tym "vyspekulovat" ďakujem moc

lulu1671996
10. sep 2025
@anonym_e478d4

Zdravím, prosím vás, mozte mi niekto napisat do súkromnej spravy ako ste to riesili aby vam dali 100%? Chceli by sme brat 160 000 ale nie je sanca aby nam ho - realisticky - ocenili na 160 000 x 1.3. Tak ci nahodou neviete ako s tym "vyspekulovat" ďakujem moc

@anonym_e478d4 ručiť nejakou druhou nehnuteľnosťou 😊

anonym_e478d4
10. sep 2025
@lulu1671996

@anonym_e478d4 ručiť nejakou druhou nehnuteľnosťou 😊

@lulu1671996 to tial nie je v nasich moznistiach. Hlavne keď sa ta druha nehnutelnost neda odtial odňať.

anonym_1026
10. sep 2025
@nikolett723

@anonym_1026 Čo ukazuje systém, keď sa prihlásiš na oficiálnej stránke ŠFRB so svojím občianskym preukazom? Nie sú tam nejaké podrobnejšie informácie?

@nikolett723 Neschválili nám to kvôli výške podkrovia 🙂 Tak upozorňujem budúcich žiadateľov, aby nespravili rovnakú chybu ako my a držím všetkým palce. 🙂

janko_sv82
10. sep 2025
@anonym_1026

@nikolett723 Neschválili nám to kvôli výške podkrovia 🙂 Tak upozorňujem budúcich žiadateľov, aby nespravili rovnakú chybu ako my a držím všetkým palce. 🙂

@anonym_1026 áno, na toto si treba dávať veľký pozor. A je vraj úplne jedno, že tam máte len schodolez a nezateplenú strechu. Mňa osobne taký prístup veľmi hnevá, po dohode s projektantkou sme teda znížili svetlú výšku podkrovia úplne tesne pod povolených max. 180 cm.
A veľmi ma mrzí, že Vám to kvôli takej hlúposti neschválili. Ak plánujete žiadať v novom roku, držím palce, aby to už vyšlo.