Je šanca dostať hypotéku v takejto situácii?
Naskytla sa nam moznost ist do vacsieho bytu avsak sme v situacii ked ja som na retazovej materskej s 2hym dietatom konciacej zaciatkom jula, a do buducna planujem ostat na rodickovskej, idealne do 3r dietata. Sucasna hypo je na mna kvoli tomu, ze sme nechceli manzela zatazovat hypo v pripade, ze by sme chceli kupit inu nehnutelnost/pozemok. Hacik je v tom, ze manzelov team ku koncu januara cely rozpustili. Momentalne je na materskej so starsim synom do augusta tohto roka. Zatial teda na Urade prace v evidencii nie je, no prakticky je nezamestnany. Predavajuc sucasny byt a s usporami, ktore mame by nam stacila hypo vo vyske 20-30tisic eur. Fakt je ten, ze musime konat rychlo a manzel si za ten cas novu pracu najst nestihne. Viem, ze to vyzera dost bledo so sancami na hypo. Je tu niekto kto riesil podobnu situaciu, resp nejaky banker spracuvajuci hypo, financak? Nasu financacku samozrejme skontaktujem, zaujimali by ma skusenosti dalsich.
@anonym_autor v manželstve hypo na teba ? Tomu nerozumiem
@majus2323 good point. Pozabudla som sa. Totizto hypo na terajsi byt sa bral kym sme neboli zobrati. Cize teraz bude zrejme na oboch. Zle som sa vyjadrila.
Odkial ste ? Poznám tiež dobrého finančného poradcu 🙂
@majus2323 good point. Pozabudla som sa. Totizto hypo na terajsi byt sa bral kym sme neboli zobrati. Cize teraz bude zrejme na oboch. Zle som sa vyjadrila.
@anonym_autor aj keby bola aj dalsia hypo len na jedneho (nanho, a ano, aj v manzelstve moze byt hypo pisana len na jedneho), Ty mu i tak musis podpisat papier co sa tyka schvalenia, a rovnako budu ako zavazky posudzovat prijem jeho, Tvoj, odrataju deti, a odrataju vsetky vase hypoteky (aj tu, co je len na Teba spred manzelstva).
Ale som velmi zvedava na exaktne informacie od niekoho z fachu. Ja ked som to bola riesit minuly rok pred porodom, uz s velkym bruchom, a dostala som predbeznu kalkulaciu, tak za prve - aktualna materska ako prijem pocitana nebola (povedali, ze pocitaju len rodicak, ale nie matersku, co by vo vasom pripade znamenalo ze nezarataju ani jedneho prijem? A teda hypo logicky nemate sancu dostat), a samozrejme ze este ratali moju hypo spred manzelstva ako zavazok a teda minus.
Ale pisem na rovinu, som laik, nie som odbornik. No kedze som trochu podobnu situaciu riesila, vidim to blede vo vasom pripade. Tych 20tis asi budete musiet "najst niekde inde".
@anonym_autor aj keby bola aj dalsia hypo len na jedneho (nanho, a ano, aj v manzelstve moze byt hypo pisana len na jedneho), Ty mu i tak musis podpisat papier co sa tyka schvalenia, a rovnako budu ako zavazky posudzovat prijem jeho, Tvoj, odrataju deti, a odrataju vsetky vase hypoteky (aj tu, co je len na Teba spred manzelstva).
Ale som velmi zvedava na exaktne informacie od niekoho z fachu. Ja ked som to bola riesit minuly rok pred porodom, uz s velkym bruchom, a dostala som predbeznu kalkulaciu, tak za prve - aktualna materska ako prijem pocitana nebola (povedali, ze pocitaju len rodicak, ale nie matersku, co by vo vasom pripade znamenalo ze nezarataju ani jedneho prijem? A teda hypo logicky nemate sancu dostat), a samozrejme ze este ratali moju hypo spred manzelstva ako zavazok a teda minus.
Ale pisem na rovinu, som laik, nie som odbornik. No kedze som trochu podobnu situaciu riesila, vidim to blede vo vasom pripade. Tych 20tis asi budete musiet "najst niekde inde".
@anonym_d0dc66 my planujeme terajsi byt predat, hypo tymto splatit takze by bola len jedna hypo ta na 20-30k. Je nam prakticky jedno ci by bola na oboch alebo jen jedneho z nas no ako aj vy spominate, obavame sa ze nijakou kombinaciou nam tu hypo neschvalia.
Ahoj, ha som pred pár dňami riešila s hypotekárnym expertom matersku/rodicak..... Ak si na materskej, berie sa to ako dosacny príjem a zohladia iba príjem cca 500eur, do výšky rodičovskej. Prídavky na dieťa neberú ako príjem. Cite momentálne pre banku akoby ste zarábali v súčte obaja 1000eur.
Porad sa s AI, síce tu mi píše, že výška 20-30tis je ôk, ale nevieme aká je výška súčasneho dlhh ba hypotéke, to ešte z tejto možnej sumy odrátaju.
Ahoj, ha som pred pár dňami riešila s hypotekárnym expertom matersku/rodicak..... Ak si na materskej, berie sa to ako dosacny príjem a zohladia iba príjem cca 500eur, do výšky rodičovskej. Prídavky na dieťa neberú ako príjem. Cite momentálne pre banku akoby ste zarábali v súčte obaja 1000eur.
Porad sa s AI, síce tu mi píše, že výška 20-30tis je ôk, ale nevieme aká je výška súčasneho dlhh ba hypotéke, to ešte z tejto možnej sumy odrátaju.
@anonym_895b30 dakujem za info. My tie peniaze vlastne aj mame, ale nechceli by sme tolko vela dat z ruky prec. Predsa len mame 2 male deti, clovek chce mat dostatocnu rezervu pre kazdy pripad. Ale zas ked uvazujeme ake su dnes urokove sadzby, ci tu hypo vobec riesit. Poradime sa s financackou ake mame moznosti a nechame si to ulezat v hlavach.
Odkial ste ? Poznám tiež dobrého finančného poradcu 🙂
@anonym_60d0a9 Dakujem, mame uz rodinnu poradkynu, s ktorou sme spokojni. Nemam odvahu ist k inemu na zaklade anonymneho odporucania. Neurazte sa, viem ze to myslite dobre.
@anonym_autor som.uplny laik ale neda sa terajsia hypoteka preniest na novu nehnutelnost a navysit? Aby ste nemuseli riesit uplne novu hypo.
To ma byt takú hodnotu, že po predaji vyplatíte hypo a ešte vám ostanú peniaze na kúpu väčšieho bytu? Keď má takú hodnotu, predáte ho výhodne i neskôr, keď budete mať i príjem.
Nie v takejto situacii vam hypoteku ziadna banka neda - materska sa ako prijem akceptuje len do vysky rodicovskeho prispevku, zaroven materska/rodicovsky prispevok nie je akceptovatelna ako hlavny prijem, kedze ty mas tiez len takyto typ prijmu, tak hypoteku bez solidarneho spoludlznika (ktory vstupi prijmom) vam ziadna banka neda a pre vas zbytocna komplikacia. A zaroven vam to nevychadza ani z pohladu zivotneho minima a ciastky, ktora zostava disponibilna. Ak pises, ze tie peniaze aj mate, radsej to prefinancujte zo svojho, aj ked chapem, ze do toho sa vam nechce, ak ma clovek siahnut na uspory.
@anonym_autor som.uplny laik ale neda sa terajsia hypoteka preniest na novu nehnutelnost a navysit? Aby ste nemuseli riesit uplne novu hypo.
@anonym_6b168a nie lebo pri navyseni sa opat skuma prijem
Budete posudzovany rovnako ako by ste brali novu hypo,muzov prijem za pol roka,ale kedze je na materskej to prijem nie je.Ak ty pracujes,tiez potrebujes prijem za pol roka.Ja to vtom to nestastnom obdobi nevidim ruzovo,ani na hypo co mate teraz.Takto by ste uz ani tuto hypo nedostali.
Pockajte kym muz najde pracu,pol roka nech ma prijem,ty budes na rodicaku ten sa moze k prijmu muza pripocitat,materska nie.
@anonym_60d0a9 Dakujem, mame uz rodinnu poradkynu, s ktorou sme spokojni. Nemam odvahu ist k inemu na zaklade anonymneho odporucania. Neurazte sa, viem ze to myslite dobre.
@anonym_autor tak prečo to neriešiš s ňou ale z maminkami z MK??
To ma byt takú hodnotu, že po predaji vyplatíte hypo a ešte vám ostanú peniaze na kúpu väčšieho bytu? Keď má takú hodnotu, predáte ho výhodne i neskôr, keď budete mať i príjem.
@ekira1 však predaju byt, ak ho má napr 10r tak hypotéka je tam úplne smiešna + majú svoje úspory, tak to vyjde. Predstav si situáciu ich byt hodnota 140k, 20-30k zostatok hypo + 50k úspory + chcú 20-30k hypo. Sedí to už?
Tiež sme tak predávali 2i byt, ktorý muž kúpil za 30k v roku 2015 a kupovali väčší s maličkou hypo.
@ekira1 však predaju byt, ak ho má napr 10r tak hypotéka je tam úplne smiešna + majú svoje úspory, tak to vyjde. Predstav si situáciu ich byt hodnota 140k, 20-30k zostatok hypo + 50k úspory + chcú 20-30k hypo. Sedí to už?
Tiež sme tak predávali 2i byt, ktorý muž kúpil za 30k v roku 2015 a kupovali väčší s maličkou hypo.
@anonym_72e399 ale oni ani na tu malicku hypo nemaju prijem,materska sa ako prijem nevezme,muz sa musi zamestnat,ona asi tiez nema prijem,ked ma este malicke babo.Nedostanu novu hypo v tomto obdobi.Musia pockat,kym muz skonci matersku a zamestna sa a az po pol roku,ked bude mat prijem mozu takto riesit.Alebo teda predat,dolozit vlastne a kupit bez hypo.
@anonym_72e399 ale oni ani na tu malicku hypo nemaju prijem,materska sa ako prijem nevezme,muz sa musi zamestnat,ona asi tiez nema prijem,ked ma este malicke babo.Nedostanu novu hypo v tomto obdobi.Musia pockat,kym muz skonci matersku a zamestna sa a az po pol roku,ked bude mat prijem mozu takto riesit.Alebo teda predat,dolozit vlastne a kupit bez hypo.
@anonym_041fef píšem snáď niekde niečo o novej hypo? Iba som odpovedala na otázku ekiry, ako je možné mať nízku hypo + vysokú hodnotu bytu.
@anonym_041fef píšem snáď niekde niečo o novej hypo? Iba som odpovedala na otázku ekiry, ako je možné mať nízku hypo + vysokú hodnotu bytu.
@a0 ved ano,takto sa to da pekne si znizit hypo.Alebo nemat ziadnu,ak v minulosti sa brala mala hypo,lebo byty boli lacnejsie a hodnota vyrastla tak sa to da aj bez novej hypo.
@anonym_autor V prvom rade by som vám poradil obrátiť sa na banku, v ktorej máte hypotéku. Tam by som hľadal riešenie. Až následne by som riešil "poradcov".
@anonym_6b168a nie, neda. Keby len preniest tak sa da (aj my sme to tak riesili), ale to by musel majitel novej nehnutelnosti s tym suhlasit. Ale aj s navysenim - tam uz su presne take iste posudzovania ako keby ziadali o novu hypo. A to im momentalne neschvalia.
Kazdopadne, ako autorka spomenula ze tie peniaze ma, tak pre mna nerozumne, brat si na 20tis hypo ak ich mam. Ale jej vec.
@anonym_72e399 málo pravdepodobné, ale nie nemožné...
@ekira1 No byt za 9rokov nadobudol o 220% vyssiu hodnotu (krajske mesto), takze ano. Splatime zvysnu hypo a doplnime usporami. Len sme nechceli cely zvysok za novy pouzit z toho, co mame, no zda sa ina moznost nebude.
@anonym_autor tak prečo to neriešiš s ňou ale z maminkami z MK??
@anonym_0b1486 posledne 2 vety mojho prvotneho prispevku a citanie s porozumenim.
@anonym_6b168a nie, neda. Keby len preniest tak sa da (aj my sme to tak riesili), ale to by musel majitel novej nehnutelnosti s tym suhlasit. Ale aj s navysenim - tam uz su presne take iste posudzovania ako keby ziadali o novu hypo. A to im momentalne neschvalia.
Kazdopadne, ako autorka spomenula ze tie peniaze ma, tak pre mna nerozumne, brat si na 20tis hypo ak ich mam. Ale jej vec.
@anonym_d0dc66 je to tak ako pisete, s velkou pravdepodobnostou to prefinancujeme sami a bez hypo. Lebo i keby sme ju nejakym zazrakom dostali, zbytocne preplacat na % a tych 20-30k nie je tak vela.
@anonym_6b168a nedá potrebuješ nove posudzovanie a museli by vyplacať starú
@ekira1 No byt za 9rokov nadobudol o 220% vyssiu hodnotu (krajske mesto), takze ano. Splatime zvysnu hypo a doplnime usporami. Len sme nechceli cely zvysok za novy pouzit z toho, co mame, no zda sa ina moznost nebude.
@anonym_autor a prečo potrebujete teraz väčsie bývanie? Lepší byt, lepšie vám vyhovuje poloha? Pretože ten byt na hodnote strácať nebude, môžete ho predať keď už budete v práci, nebude sa musieť stresovať, mínať všetky úspory...

@anonym_autor v manželstve hypo na teba ? Tomu nerozumiem