icon

Je správne vziať si hypotéku 60 000 EUR?

abcdefgahc
6. feb 2024

Ahojte , bývame už 6 rokov u svokrovcov. Vzťahy sú dosť také nepokojné. Máme 2 malé deti. Manžel pracuje v telekomunikačnom centre a ja som na rodičaku. Mám ukončenú strednú s maturitou v odbore pedagogika , čiže po rodičku, dúfam , že si nájdem dobrú prácu. Našli sme krásny dom , bola to láska na prvý pohľad a zvažujeme 60 000 € hypotéku. Čo si o tom myslíte ? Išli by ste do toho ?

Strana
z3
valer88
6. feb 2024

@abcdefgahc už mesiac sa rozhodujete ? Ak by to bol vážne dom v dobrom stave, neverím že by sa nepredal ako teplé rožky. My tak isto zháňame dom ale keď niečo nájdeme tak vždy je niekto rýchlejší. U nás je problém niečo nájsť a ak áno tak treba rýchlo konať. :D samozrejme ak uprednostňujete dom s prijateľnou cenou. Nemáme na hypotéku 200 000€.

pieksamaki
6. feb 2024

@abcdefgahc mali sme spolu 3 hypoteky a 1 spotrebak pocas zivota.....mame 5 deti.......vzdy musi clovek pracovat a zit.....pokial vam zdravoe sluzi a mate stabilne zamestnanie....sup sa osamostatnit....neplanovali sme az tak......zili sme ako sme vedeli...vzdy podla realnych moznosti v situacii...nebojte sa

petronelag
6. feb 2024

Treba si to rozpočítať ako vám to vyjde mužov plat + rodičovský a ak by sa dalo za rok dať už deti do škôlky a ísť pracovať, tak by sa to dalo zvládnuť. Aj to je výhoda, že máte v rodine murára, elektrikára. A ak sa ten dom ešte stále nepredal, tak nie je oň veľký záujem, môžte skúsiť zjednávať nižšiu cenu aspoň o 5000€.

misana84
6. feb 2024

@abcdefgahc vzdelanie vám stačí ale je to platené tá tabuľkovo… čiže čím vyššie tým lepšie a vyšší plat

monulik52
7. feb 2024

@abcdefgahc 60 000 tisic hypo v dnesnej dobe nie je vela splatka ak bude 300e sa da vpohode splacat. Mozno nebudete mat na rozdavanie ale uplne vpohode viete vyzit. Ja by som do toho uplne vpohode isla. My mame tiez hypo v takejto sume sme 5 clenna rodina a vpohode existujeme. Svokre ste tiez museli prispievat urcite. Mne by ziadne peniaze nestali zato ze by som byvala so svokrou a ani s mojou rodinou. Vzdelanie si mozes doplnit aj pocas prace budes pracovat a externe si dorobis vysku v dnesnej dobe nic nezvycajne.pockaj vsak kym sa vratis do prace nikde nie je napisane ze musis pracobat ako ucitelka/vychovavatelka. Kto chce pracu ten si najde. Urcite by som sa ale zamerala ci je dom ok kvoli tomu aby vas to neskor nestalo vela. Ak je to ok.tak na ine by som nepozerala peniaze sa zarobit daju len treba chodit do prace.

norkok
Odpoveď bola odstránená
hendikep
8. feb 2024

@abcdefgahc neviem ci to uz niekto spomenul ale este by som pouvazovala nad domom z pohladu dlhodobej investicie … ci je to lokalita kde bude cena rast a teda ak by ste aj nezvladali splacat hypoteku tak po pripadnom predaji budete v pluse alebo je to hladova dolina - nejaka roznava napr. kde cena bude klesat alebo stagnovat z dovodu nedostatku prace v regione ..

risk je to stale - stale ked clovek berie hypoteku tak je to istym sposobom odvaha … ak sa ale pozriem na to potom co manzel bral hypo v roku 2017 ..bali sme sa zobrat vela na dom, uspokojili sme sa s bytom a teraz po 6 rokoch ma nas byt dvojnasobnu hodnotu.. ak by sme mali dom, tiez by mal dvojnasobnu hodnotu ale pri dnesnych urokoch by som uz mala strach a teraz mame stale financny priestor na pripadne zysenie splatky bankou.

Strana
z3