Je stredná vrstva skutočne na ústupe?
Aj vy Mate pocit, ze Stredna vrstva uz nie je.
Nemame hypoteku no po zaplateny vsetkeho Mi ostatne na sporenie 200€pred rokom SA Mi dalo odlozit 500€ vsetko ide hire Len gulam ocami v obchode snazim SA kupovat racionalne
@martinmmartin autorkin komentár je o zmenšujúcej sa alebo neexistujúcej strednej vrstve. Nie o tom, že na slovensku žijú len chudobní ľudia, čo nechodia na dovolenky a nevlastnia auto. Čítaj s porozumením.
@anonym_856b48 ved tie plne lietadla a auta jazdiace po cestach su ta stredna vrstva. Cize existuje. A ci sa zmensuje, to je tazsie posudit, to sa da mozno nejak statisticky vyhodnotit.
@anonym_856b48 ved tie plne lietadla a auta jazdiace po cestach su ta stredna vrstva. Cize existuje. A ci sa zmensuje, to je tazsie posudit, to sa da mozno nejak statisticky vyhodnotit.
@namornicka tvrdím opak?
@citronove_koliesko lenže tá skoro nie repa sa roky ale isto stráca. Tá stredná vrstva schudobnela. Niekde viac inde možno menej.
Masu rodinu by som tiež podľa posledných rokov radila do tej strednej, ale udržať sa tam je čoraz ťažšie. Museli sme od určitých vecí upustilt
Ak nemáš hypo a vieš si ešte aj odložiť, gratulujem patríš k strednej vrstve. Väčšina Slovákov nemá rezervu ani 1000€ a nie to ešte môžu snivat o tom že si odložia 200-500€ mesačne.
Každý kto ma hypoteku predpokladám patrí k strednej vrstve, pretože banky nedajú hypo nesolventnym ľudom. Chudoba/nizsia ekonomická vrstva je priemerný dôchodca, clovek s minimálnou mzdou a žiadnym ďalším príjmom. Nezdražie sa len na Slovensku, ale všade. Zato odvody tu platíme hádam najvyššie v EU, resp sme na čele. Pridaná hodnota z tých odvodov? Žiadna. Slayady, 1.maj za milion eur a konsolidácia ktorá nás dostáva do čoraz väčšieho dlhu. Jednoducho naši politici sú vizitka našej krajiny a preto netreba plakať ale ist voliť o rok
@anonym_1558dd no ano ale pani pise ze rano je kaufland prazdny. Tak asi su ludia v praci a neznamena to ze nemaju peniaze tak nejdu do obchodu a preto je tam prazdno.
@anonym_c2442b ti píšem že u nás je automobilka. 3 zm. prevádzka. Kdeže ráno všetci v práci. Veĺa ich ide na poobednú a ďalší na nočnú. Ráno o 8 hod. je keď dáme deti do školy.
@petulka1986 ja s tebou suhlasim, stredna vrstva sa drasticky zmensuje. Nie je to len o tom, kolko sa odlozi, ale o celkovom zivotnom style. My sme pred 15 rokmi prosperovali, dnes sme radi, ak poplatame diery v rozpocte a dovolenka je luxus, a uz vobec nie kazdy rok. A to nam vobec neklesli prijmy, ani trzby firmy a maka sa cely cas, tento rok firma oslavuje 20rokov. Urcite ludia neumru od hladu, nakupovat musia, cize tie porovnania, ze ludia maju plne kose = tak logicky maju peniaze su uplne mimo. Stredna vrstva ma svoju charakteristiku, su to ludia co bezny zivot maju zabezpeceny, maju byvanie, auto, dajme tomu dovolenku a este aj rezervu dobru tvoria. To nie su ludia co idu nakupit, naplnia si spajzu na mesiac, zaplatia ucty, a neostane im nic /takmer nic, ak je nejaka sos situacia vyhadzu sa z uspor atd...
@petulka1986 aký máš prijem keď bez hypo pomaly nič neodlozis? Potom nie si ani ta stredná vrstva, lebo to by si nemala vôbec nic
@petulka1986 aký máš prijem keď bez hypo pomaly nič neodlozis? Potom nie si ani ta stredná vrstva, lebo to by si nemala vôbec nic
@anonym_03a12a 1800€mam
@anonym_03a12a 2000
@petulka1986 takže z 3800€ odložis 200? Keď ste bez hypo tak fakt neviem, ako hospodárite
Podľa mňa sa tu žije stále dobre a nielen mne, ale aj všetkým známym okolo mňa. Sú to normálni pracujúci ľudia, väčšina s deťmi a zrejme všetci vedia aj hospodáriť, keďže nikto drasticky neschudobnel. A určite žijeme všetci na vyššej úrovni ako žili kedysi naši rodičia. Takéto náreky čítam len tu, ale väčšinou od žien, ktoré sedia roky doma na zadku a ich príjem sú sociálne dávky na deti, prípadne opatrovateľský príspevok a navyše sú aj dosť sprosté. Kým majú peniaze, kupujú hlúposti a potom sa sťažujú. Takýchto mi ľúto nie je vôbec. Alebo sa tu sťažujú ľudia, ktorí ani netušia, čo je to tá chudoba, no žijú dlhodobo nad pomery a peniaze míňajú na zbytočné kraviny, ako napríklad tu, do synovi tenisu. Čo takejto osobe napísať? Totálna hlupota.
@anonym_03a12a 2000
@petulka1986 potom ste len pravdepodobne finančne negramotní. Koľko ide na synov tenis? Z nižšieho príjmu a pri hypotéke ušetríme viac. Každopádne či ušetríte 200€ alebo 500€ tak ste stále stredná vrstva. Ale vzhľadom na príjmy by ste mali ušetriť viac
Tu kde bývam samé drahé autá zaparkované, jedny sa pretekajú pred druhými jaké parádne auto si kúpili. A to nemajú len jedno auto, ale rovno tri. Majú tu vystavané garáže oproti. Z druhej strany bytovky majú chatky a záhradky. Na dovolenky chodia dvakrát do roka. Na lyžovačky tiež. Obchody tu praskajú vo švíkoch. Všetci chodia nahodení v značkových veciach. Večne na balkónoch vidím jak si vypalujú zobáky, takže aj fajčia, drahé cigarety. Rómovia tu chodia po kontajnéroch a vždy nájdu veľa vyhodeného jedla. A aj za roh idú na aute, lebo sa im nechce peši, takže aj na benzín a naftu je furt. Ženy tu chodia ovešané zlatom, nechty urobené, vlasy urobené, obočko urobené. Nemyslím, že stredná vrstva zaniká.
@anonym_d005d2 a ty máš kolko aut. Ci sama chudobná medzi nimi byvaš? A nechty,obočie ako? Strednu vrstvu pomaly ale isto niči fico a jeho banda.
Podľa mňa sa tu žije stále dobre a nielen mne, ale aj všetkým známym okolo mňa. Sú to normálni pracujúci ľudia, väčšina s deťmi a zrejme všetci vedia aj hospodáriť, keďže nikto drasticky neschudobnel. A určite žijeme všetci na vyššej úrovni ako žili kedysi naši rodičia. Takéto náreky čítam len tu, ale väčšinou od žien, ktoré sedia roky doma na zadku a ich príjem sú sociálne dávky na deti, prípadne opatrovateľský príspevok a navyše sú aj dosť sprosté. Kým majú peniaze, kupujú hlúposti a potom sa sťažujú. Takýchto mi ľúto nie je vôbec. Alebo sa tu sťažujú ľudia, ktorí ani netušia, čo je to tá chudoba, no žijú dlhodobo nad pomery a peniaze míňajú na zbytočné kraviny, ako napríklad tu, do synovi tenisu. Čo takejto osobe napísať? Totálna hlupota.
@anonym_684139 keby nemal vysledky a nebola by do top 10 tak by som do toho nevrazala
@anonym_d005d2 a ty máš kolko aut. Ci sama chudobná medzi nimi byvaš? A nechty,obočie ako? Strednu vrstvu pomaly ale isto niči fico a jeho banda.
@anonym_471ace My máme len jedno auto. Vlasy si nefarbím, nechty mám svoje, obočie mám svoje pekne upravené. Nevolila som Fica a ani si ho nezastávam. Tí čo sa najviac sťažujú že nemajú, sa vodí najlepšie.
@petulka1986 potom ste len pravdepodobne finančne negramotní. Koľko ide na synov tenis? Z nižšieho príjmu a pri hypotéke ušetríme viac. Každopádne či ušetríte 200€ alebo 500€ tak ste stále stredná vrstva. Ale vzhľadom na príjmy by ste mali ušetriť viac
@anonym_856b48 1500€synovi na tenis
@anonym_856b48 1500€synovi na tenis
@petulka1986 ale potom sa nečuduj, že vám málo zostane. Problém nie sú vaše príjmy ale neskutočný výdavok na synov tenis. Tým nevravím, že na to nemáte dávať, ale nízka vrstva rozhodne nedáva 1500€ na krúžok dieťaťa. To si ozaj dovolí len vyššia stredná vrstva alebo tí najbohatší.
@petulka1986 ale potom sa nečuduj, že vám málo zostane. Problém nie sú vaše príjmy ale neskutočný výdavok na synov tenis. Tým nevravím, že na to nemáte dávať, ale nízka vrstva rozhodne nedáva 1500€ na krúžok dieťaťa. To si ozaj dovolí len vyššia stredná vrstva alebo tí najbohatší.
@anonym_856b48 hrava od piatich tiez nemozemu povedat po 11 rokoch ,ze Nato nemame .
@anonym_684139 keby nemal vysledky a nebola by do top 10 tak by som do toho nevrazala
@petulka1986 3800€ pre troch? Ste na tom lepšie ako väčšia časť Slovenska. Toto nemá nič spoločné so strednou triedou, ale s vaším nastavením výdavkov, keď chcete platiť nadštandardné výdavky na syna, musíte znížiť štandard niekde inde..
@petulka1986 3800€ pre troch? Ste na tom lepšie ako väčšia časť Slovenska. Toto nemá nič spoločné so strednou triedou, ale s vaším nastavením výdavkov, keď chcete platiť nadštandardné výdavky na syna, musíte znížiť štandard niekde inde..
@ekira1 Este mame dceru
@anonym_856b48 hrava od piatich tiez nemozemu povedat po 11 rokoch ,ze Nato nemame .
@petulka1986 ešte raz. Ja nepíšem, že na to máš prestať dávať. Ja vravím, že predmet tejto diskusie naberá potom úplne iný rozmer. Jednoducho ušetríte málo preto, lebo dávate veľa na syna. Je to privilégium ktoré si nízka vrstva nedovolí. Či dám 1500€ na synov tenis alebo 1500€ zainvestujem do fondov, alebo idem za to na dovolenku tak chudoba rozhodne nie som.
Nemoze ist syn na brigadu a prispievat si na tenis? Podla mna absurdne dat 1500e na mesiac za tenis a bedakat, ze odlozis uz iba 200, nie 500 😀

Tu kde bývam samé drahé autá zaparkované, jedny sa pretekajú pred druhými jaké parádne auto si kúpili. A to nemajú len jedno auto, ale rovno tri. Majú tu vystavané garáže oproti. Z druhej strany bytovky majú chatky a záhradky. Na dovolenky chodia dvakrát do roka. Na lyžovačky tiež. Obchody tu praskajú vo švíkoch. Všetci chodia nahodení v značkových veciach. Večne na balkónoch vidím jak si vypalujú zobáky, takže aj fajčia, drahé cigarety. Rómovia tu chodia po kontajnéroch a vždy nájdu veľa vyhodeného jedla. A aj za roh idú na aute, lebo sa im nechce peši, takže aj na benzín a naftu je furt. Ženy tu chodia ovešané zlatom, nechty urobené, vlasy urobené, obočko urobené. Nemyslím, že stredná vrstva zaniká.