icon

Je štvrté dieťa finančne náročnejšie?

saraag
14. feb 2024

Ahojte ktoré ste mali 3deti a čakali 4 je to finančne moc náročnejšie?ja si myslím ze keď sú 3 zvládlo by sa to aj zo 4tym....

Strana
z2
kaktusik007
14. feb 2024

@saraag samozrejme.... lenze aj to stvrte, rovnako ako najstarsie, by mozno rado studovalo na vyske - a nebolo brzdene financiami.

kazde dalsie dieta v rodine vyrazne znizuje zivotnu uroven uz jej existujucim clenom ----- a toto by si mal uvedomit kazdy, kto chce druhe, tretie ci desiate dieta......

janickacrazy
14. feb 2024

@saraag Tak pokiaľ sa dieťa narodí zdravé, tak to ani taký strašný rozdiel nie je. Horšie, ak sú tam nejaké problémy. Mojej sestre sa narodilo štvrté dieťa predčasne, má veľa diagnóz a v podstate úplne zmenilo chod celej rodiny vrátane toho, že financií treba oveľa viac ako sa predpokladalo. Ono treba myslieť na všetko.

wanduska327
14. feb 2024

@saraag Toto je taká formulka ktora sa často používa že keď sa napapa za jedným stolom trojo deti aj štvrtému sa tanier naberie ....
Realita je iná.....
Áno samozrejme že je to finančne náročnejšie

chodec15
Odpoveď bola odstránená
snowflakenel
14. feb 2024

Nakrmis 3, nakrmis 4. Aj ich osatis. Podedia.
No co sa tyka vzdelania, v tejto oblasti je to financne veeeeelni narocne. platy nerastu a zivotne naklady ano.

sense
14. feb 2024

Nakŕmiť nakrmis, aj osatis ale to nie je všetko.

pbra40
14. feb 2024

Ja si myslím, že možno do tých 4-5 rokov to rodina veľmi nepocíti. Veľa vecí podedi po starších, nemusíš nakupovať výbavu. Ale nástupom do skolky/školy je to už plnohodnotný človek. Treba platiť škôlku, stravu, krúžky, učebnice. A vekom sa tie náklady zvyšujú. Plus teda v období puberty už určite nechce nosiť veci po súrodencoch . A vysoká škola je samostatná kapitola. Véd keď si zoberieš, treba určite min 500eur na mesiac na jedného denného vysokoškolaka. Ja som tretie dieťa, mamina mi nemohla platiť denne štúdiu, tak som vyštudovala popri práci externé. Teraz to beriem ako výhodu, lebo keď ostatní končili, ja som už mala 5 ročnú prax. Ale teda prvé 2 roky, keď som počúvala tých čo chodia na denné, tie party a kruzkovice, zábava, bolo mi to aj ľúto. Teraz chápem, že mi mamina dala, najviac ako mohla, a ze ma ta skúsenosť s praxou posunula už pracivne inde.

janickacrazy
14. feb 2024

@pbra40 Tak zase s tou VŠ netreba určite 500 eur mesačne, napríklad môj syn dochádzal na VŠ vlakom 40 km, vlaky boli zadarmo, platili sme mu len obedy a nejaké učebné pomôcky, čo fakt nebolo nejak veľa, čiže vyšlo nás to asi 60/70 eur mesačne. Okrem toho, študent može chodiť na brigády.

maryetta
14. feb 2024

Kazdy kto na to pozrie co i len kusok s rozumom si da odpoved aj sam.
Mame doma cerstvo 4.babo. Jedine co sme zatial “usetrili” je kocik a oblecenie.
Potrebuje ale svoje plienky. Svoju vodu na umyvanie. Ako sa vravi € k € a sa naskladaju vydavky hned.

A to este nie je postel ktoru potrebuje tiez mat. Aj skrinu. Aj svoj tanier takze su to vydavky. A to sa este neplati skolka. Neskor skola. Ucebnice.
Dan za kazdeho clena.
Vylety a vstupne a podobne. Takze na vsetkom to ide hore. A tiez ked nemate vacsie auto…

lucia7933
14. feb 2024

my sme traja surodenci, ja nastarsia a pri tych dvoch mladsich ani nebolo iste ci vobec pojdu na nejaku vysku, lebo moc nechceli....ja som isla a teda rodicia mi neplatili nic, bola som na dennom a ked som chcela studovat musela som brigadovat a zorobit si...nakoniec ma to tak nebavilo aj studovat aj pracovat,...tak som skolu nechala tak
Cize nie je samozrejmost ze rodicia budu platit vysku ci je jedno dieta, dve , tri a viac....

betulinka1
14. feb 2024

@saraag je to narocnejsie urcite, nejde o jedlo a oblecenie. Potrebujes vacsie auto, dovolenky su drahsie, vzdelanie bude drahsie, kruzky, kultúra, lyžovanie, korčuľovanie vsade platis za vstupy…… za mna by som mala 4 deti, ak by som vedela tym detom zabezpecit vsetko vyssie uvedene. Ano velke rodiny su pekne ale podla mna detom nestaci len sediet pri telke a pocuvat v skole kamosov, kde vsade boli, co videli, co zažili…..pre mna je to smutne, ked vidim synovych spolužiakov, ze nosia vynosene veci po súrodencoch, maju obuv co by som ja uz vyhodila a ich najväčší zazitok je ihrisko vo vedlajsom meste. Ale samozrejme to zalezi na tom ako zase vystastali rodicia. Lebo ked je rodic zvyknuty na nejaky štandard, tak sa snazi aby mali taky aj deti a spravidla o vzdy o trosku vyssi.

lalilla
14. feb 2024

Podla mna by si mali rodicia ujasnit co zvladnu a nie ze mame tri deti ledva sme to dako vykrili ved vykrijeme aj to stvrte, lebo chceme stoj co stoj stvrte dieta.
To je sice pekne ze podedi, ale ako nahle nastupy do skolky potom do skolky, poplatky, vylety a cim starsie tym vaic vydavkov.
Dovolenka? 😀to si nvm predsatavit kolko stoji dovolenka pre 6 clennu rodinu pri mori, ak sa tam vobec dostanu.
Nie dovolenka nie je vsetko, ale ukazat detom vylety, rozne zabavne akcii, ci len zoo a podobne proste peniaze stoji. Radsej mat menej deti a zit plnohodnotne ako mat ich vela a ratat kazde euro

katulienkax
14. feb 2024

@janickacrazy ale ak byva v Hornej Dolnej a bude platit internat tak tych 60 EUR stacit nebude. A este, ak chce mat vzdelane vsetky deti tak amen tma. Mne moj gynekolog povedal, ze v dnesnej dobe su 2 deti tak akurad a ma pravdu. To nie je len o jedle a satoch zo second handov, ale kruzky, vylety, pocitace, mobilne telefony, vacsie auta, vacsi dom, staci chorlavejsie ( nieto postihnute ) dieta a zena ma sakra problem najst si pracu ...

lasona
14. feb 2024

Na dnešnú dobu je to dosť. Povedzme si pravdu, vserko je extrémne drahé a ešte aj bude. Budete potrebovať väčšie auto, aj posteľ, aj skriňu...veci vie podedit to je pravda...ale proste keď mám dieta, chcem mu dopriať tak normálne aby som si nemusela od huby odtrhat...my ako deti sme boli chudobní...veľmi zle som niesla, že nemôžem ísť na lyžiarsky, že sme nikdy neboli ani len na kúpalisku, proste nerada na to spomínam...

janickacrazy
14. feb 2024

@katulienkax Áno, viem, že niekedy treba aj internát platiť a tam budú výdavky vyššie, ale z mojej skúsenosti ked je dieťa šikovné, tak aj tú VŠ vyštuduje, sú aj štipendiá, aj brigády, aspoň sa naučí obracať a nespoliehať sa len na rodičov. My máme tri deti, z toho dve sú ZTP a žijeme si v pohode, no manžel dobre zarobí. Ale máš pravdu, tie ceny sú dnes desné za všetko.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
sasa1310
14. feb 2024

@saraag a ty nevieš aký ke finančný rozdiel medzi deťmi, keď ich už máš 3?

jana_eyre_2
14. feb 2024

Tak ja mám len tri a myslím že ak by bolo 4te je to predsa len človek čo potrebuje svoj život tak samozrejme že výdavky sú vyššie.. každý má príjem a vydaj iný, takže ťažko niekto kto do vášho rozpočtu nevidí môže posúdiť či to je viac alebo nie je.. u nás by sme ďalšieho člena rodiny vedeli financovať, ale ako by to bolo u niekoho iného sa nedá povedať..

Veď už len si môžem zobrať že napríklad každé moje dieťa chodí na súkromnú ZUŠ - to je za jedno na rok 200€, čiže ročne 600€ za tri.. ak by sme mali stvrte ako sme plánovali (chcela som mať štvrté ale s malým vekovým rozdielom, nevyšlo) a tiez by určite chcelo ísť a tak by to bolo 800€ ročne..
Každé z nich chodí na dva športy, to čo je teraz mesačne 240 za tie kruzky by bolo 320 ak by mi bol plán vyšiel a mali by sme 4ri deti.. a to píšem len o krúžkoch, ktoré samozrejme nie sú nutné ale zase keď môžem tak ich podporím v Tom čo ich baví a pomáha zdravotne.. keby boli 4ria tak kupujem viac jedla, drogérie, liekov.. viac zubných prehliadok a podobne.. jednoducho každe dieta by prirodzene stalo viac peňazí.. takže sa to nedá tak jednoducho povedať že kde sa obriadili tri, tak aj štyri sa dajú.. každý má inú rodinnú kasu, takže všade to inak aj vyzerá..

huginko
14. feb 2024

@pbra40 hlavne, že daňový bonus na 18 ročného je 50 eur... 😉

huginko
14. feb 2024

@saraag keď 4 tak aj 5te...a takto dookola. Neviem, 4 deti sú dosť, avšak otázka je, čo im chceš dopriať v zivote

luccija
14. feb 2024

@janickacrazy len náhodou bude chcieť ísť dieťa študovať do ČR či inde do zahraničia a sú to stovky eur🙂

janickacrazy
14. feb 2024

@luccija No tak áno, ale to zase nie je nevyhnutné, aby išlo študovať do zahraničia.

keiko33
14. feb 2024

Kým sú deti malé, tak je to v pohode. No keď začnú chodiť do školy, hlavne od druhého stupňa už idú náklady hore. To už sú krúžky, výlety, lyžiarsky. Čím staršie dieťa, tak aj náročnejšie. Keď je dieťa malé, tak mu stačia lacnejšie veci, ale staršie už chce značkové tenisky, či bundu. A samozrejme keď sa k tomu pridá internát a náklady s tým spojené a ešte keď tých detí je viac. Ako sa hovorí malé deti, malé starosti. Veľké deti, veľké starosti. No a samozrejme pri štyroch detoch už treba aj iné auto.

lucia7933
14. feb 2024

@luccija a zas keby dieta chcelo ist studovat do zahranicia, tak je myslim dost sikovne na to aby si aspon cez leto nieco zarobilo na brigadach 🙂

luccija
14. feb 2024

@lucia7933 sú odbory kde je ťažké brigádovať, keď nechcú vyletieť zo školy.Aj tá strava, mobil, oblečenie niečo stoja zase sa netvarme, že má po 18 r a rodic ho nechá o internátnej strave
@janickacrazy máš pravdu nie je to nevyhnutné, ale sú decká, ktoré to ťahá von, alebo rodičia chcu, alebo odbor, ktorý tu nie je.Casto tu čítam, že VS je pomaly ako ďalšia splátka hypo

lucia7933
14. feb 2024

@luccija skôr som myslela brigadovat ked skolu nema, ved sa maturuje v maji a semester zacina az skoro na konci septembra

slavomira236
14. feb 2024

@saraag tsk uz na zs ke to rozdiel je rozdiel platit kruzky jednemu dietatu a dvim detom. Kupovat potreby skolske 2,3 alebo 4 rom
Kazdym poctom rastu aj vydavky

candii
14. feb 2024

Samozrejme že je to finančný rozdiel. To dieťa potrebuje to isté čo tie tri, oblečenie, obuv, jedlo, hračky, krúžky, škola atď a dá sa pokračovať.

smajliica
14. feb 2024

@janickacrazy nie je nevyhnutne ale ak ti dieta povie ze chce byt doktor tak vecsina rodicou chce mat tu moznost im zaplatit dajme tomu internat a stravu v Prahe ak sa do BA nedostanu

@saraag akoze nechcem byt blba, ani ta nesudim ani nic. Ale otvorila som si tvoj profil a hned druhy prispevok je o osobnom bankrote a exekucii. Byt tebou sa skusim porozpravat s niekym kto je dobry v planovani osobnych financii a vydavkov. Lebo ono to moze vyzerat ze a ved to nie je tak vela, ale deti sa dostanu na druhy stupen, zjedia aj za kona, potrebuju novy laptop do skoly a bum, vydavky na dieta trojnasobne ako mate mozno teraz. Treba si zratat kolko stoji primerny stredoskolak, vynasobit 3 detmi co u mate a zamysliet sa ci zvladnete este stvrteho so sucasnym prijmom a vydavkami.

lavender94
14. feb 2024

Ja toto tak nemám rada tú frázu, že ďalšie dieťa sa už stratí. Ako ono to môže platiť tak do dovŕšenia školáckeho veku, ale čo potom? 4x školský výlet, 4x obedy, 4x pracovne zošity a to ani nehovorím o tom že živiť štyroch vysokoškolákov je pre priemernú rodinu s priemerným platom nemožné. Ja by som svojmu dieťaťu nedokázala povedať, že výber si ľahkú školu aby si vedel brigádovať, lebo hold medika uživím len jedného.

Strana
z2