Je to slušný rozpočet?
Mile maminky, rada by som vedela vas nazor na jednu vec. Tyka sa to mojho brata a vpodstate viacej mojej svagrinej. Hned na zaciatok chcem povedat, ze sa navzajom do sukromnych veci nemiesame, respektujeme sa. Len mi ide neskutocne na nervy neustale stenanie svagrinej ohladom toho, ze maju malo financii. Ale k veci. Obaja zarabaju, maju jedno 5 rocne dieta, chcu dalsie. Brat plati seky, najom, benzin, veci ktore maju na splatky. Ona plati potraviny,drogeriu, dietatu skolku,kruzky. Po odratani vsetkych poloziek jemu zostane cca 200 eur, jej 100-200, cize dokopy maju okolo 300-400 eur, ked uz maju vsetko povyplacane. Svagrina sa neustale stazuje, ze je to malo, ze aj tak to za ten mesiac minu na ,,neocakavane vydavky,, ako oblecenie,vylety, darceky... . Ja som k tomu povedala len tolko, ze myslim, zesa maju este celkom pekne a slusne. Na to mi povedala nieco v style, ze som jednoducha a nenarocna. 🙂 Viac sa nestaram, je toich vec. Len by ma zaujimal vas nestranny nazor, ci je to ozaj malo penazi alebo som ja naozaj "jednoducha"🙂 dakujem a pekny den zelam.
@lorela ale tu sa bavíme o tom,koľko im zostane po vyplatení všetkého povinného,to znamená bytu,stravy,benzínu apod. viem,že nájom v BA je drahší ako v PP,to mi je viac ako jasné,nakoľko som žila aj v BA a teraz som na strednom slovensku.nákup v rovnakom reťazci stojí rovnako v BA aj v PP,nakoľko reťazce majú viac menej rovnaké ceny (občasné výkyvy cien sú bežné,a teraz neporovnávam nákup v hypermarkete a v malom obchodíku v malej dedinke).tu ide o to,koľko im zostane a stále si myslím,že 300 € na výlety,lieky a pod. je viac ako dosť,je ale tiež pravda,že je na každom z nás,koľko chceme utratiť a ako hospodárime.a stojím si za tým,že ľudia dnes nevedia hospodáriť peniazmi a aj keby im zostávalo mesačne 1000 €,tak je to málo,ved už to tu niekto aj spomenul.ale nechcem sa hádať,každý máme svoj názor a ako napísala @vierka0 ,tiež si myslím,že sťažovať sa na financie nie je práve rozumný nápad,to čo je pre jedného luxus je pre druhého podpriemer
@linda144
Tak to si nezažila moju švagrinú čo keď švagor nerobil tri mesiace. Aký boli bezdomovci . A to zarábajúúplne iné peniaze. Ale to máš tak korunka ku korunke...už sa nebavíme lebo si vypočula pravdu ale z iných úst . Lenže u nás to bol extrém. Keď ti niekto plače že nedá ani za cestu aby ťa prišiel navštíviť, a kopec iných vecí a potom príde že, ideme si kúpiť nové auto funglovku. Alebo reči typu druhé dieťa by sme nezvládli finančne. A švagor nemôže ísť cez víkeod na tenis lebo má keď tri eura. To je extrém.
ja len tolko..pre mna malo...nepocula som tu od nikoho, ze si nieco aj usetria...ked ostane tych 300 Eur, to akoze sa aj ma hned minut na vylety a kulturu ako som tu pochopila..a niekto si nieco aj odlozi? Ja by som osobne nechcela zit na doraz, z ruky do ust..ono iste sa da a je vela takych rodin..ale mne zalezi na tom tiez, aby som aj nieco odlozila, usetrila...ked potom odide pracka, chces nove auto tak z coho? ked vsetko minies na zakladne vydavky a potom na kulturu a ine veci..v tom pripade je pre mna 300 eur velmi malo.....ale ako to uz bolo tu spominane, kazdy mame iny zaklad, iny standard, inu predstavu...ine priority..pre mna by to s takouto sumou bolo prezivanie...kazdopadne ale, urcite by som sa nikomu neztazovala...a nebola by som rada ak by ma riesil niekto na fore..ja sa tiez casto zamyslim ako ten a ten moze vyzit, ako je mozne ze si to a to dovolili z ich prijmov, ze ja by som to nedokazala napriklad..ale ja nie som v ich kozi, nemam ich zivotne hodnoty.....takze asi by sa to nemalo takto riesit..
@dai veď ja som to tiež nemyslela nejak útočne alebo tak, len, že je možné spraviť výlet do Bojníc aj za menej, ako je 300 eur 😅 pre mňa je to postoj k peniazom, u mňa osobne teda, ja som si v tomto prechádzala dlhými zmenami myslenia atď., aby som nebola ja závislá na peniazoch, ale to by bolo na dlho a pochybujem, že by ťa to zaujímalo 😀
Vam tu asi sibe 😀 mat "navyse" 300 eur mesacne je podla mna super. Neviem či všetky mesačne rozflákate 300 eur "len tak" my ak máme navyše, dávame na setriaci účet a z toho sa potom platia také veci ako poistka na auto, havarijna poistka, poistenie bytu + podobné "raz rocné" platby, ktoré zožerú veľa... Neviem koľké z vás naozaj vedia preflákať 300 eur navyse len tak, ale príde mi to scestné a neekonomické, ale budiš. Vaše peniaze. Dovolenka sa dá z toho tiež zaplatiť. Odložíš si štyri mesiace aspoň 200eur, a máš hned 800... Nech mi nikto nehovorí, že mesačne mať navyše 300 eur je MÁLO, lebo mi je to fakt smiešne 😀 😀 Hovori vam niektorym vobec daco slovo "setrenie" a nie "rozflakat hned?"
@adeala ale hej, mna take veci zaujimaju - len tu v teme by sme boli off topic... u nas je to skor ze si radi uzivame zivot, milujeme dobre jedlo a vyslovene vyhladavame moznosti kde sa mozme nejak inak najest ako v radovej restauracii - a nie je to teda len o jedle ale aj o spolocnosti s ktorou tam chodime, o tom case stravenom tam a tak... ja si zas uvedomujem hodnotu zivota a nechystam sa ho prelezat pred telkou po veceroch, ci po vikendoch ohovaranim susedov... a isto - da sa ist do lesa opekat a mas to za drobne - radi a casto robime aj taketo vylety😉 vsetko je o miere ....
@kalianka preco pouzivas take expresivne vyrazy? neda sa slusne? to ze niekto na vylety a volny cas minie 300 euro znamena ze to preflaka? co ak ten isty spori kazdy mesiac omnoho viac ako tych 200 euro co si spominala...cize moze sporit a aj minat - ci take podla teba nie je?🙂
kazdy by mal hlavne vediet kolko moze minut a hlavne chce - povahu ludi by som neriesila😉
@dai nenapisala som to expresivne, myslim, ze existuju ovela expresivnejsie vyrazy... ako preflakat 🙂 Ved budiš, nech minie mesačne aj 500, nech setrí aj viac nez 200. Nech každý uzná za vhodné ako žiť zo svojho. Ja som len napísala, ze ak má niekto navyše 300 EUR, ze je to naozaj ešte luxus, ak si vezmeš, že niektoré rodiny zarabaju dokopy ledva 800 eur... cize skus moju reakciu vnimat komplexne. Absolutne som na nikoho neutočila a nie som ani obmedzena, aby som dokazala pochopiť, že človek, ktory ma veľa, nemusi všetko preflakať a vie aj ušetriť. Hovorila som vyložene o tych, ktorí maju dajme tomu navyše 300 a potrebujú to všetko minuť. Išlo mi o systém šetrenia. To je celé...
Presne je to uhle pohladu. Niekto, kto je od detstva zvyknuty na vyoky standard, vecere v restikach, vikendove pobyty, welnesy, kozmetiky a kadernicky a k tomu nejake znackove veci na oblecenie, tomu to pride malo.
Niekto, kto z 300 eur musi zaplatit aj tie povinne ucty ten by za to dal neviem co a zil si.ako kral.
Mne by to stacilo. Ak tak velmi chcu dovolenku, staci dat bokom 150 eur a za rok maju nasetrenych 1800 eur, z coho sa da krasna dovolenka, letecky a s all inclusivom zaplatit. A zvysnych 150 na vylety a ine necakane vydavky musi bohate stacit.
Ale vravim, ak ona bola zvyknuta na vyssi standard, to jej proste nevysvetlis. Ja by som reagovala, ze ked jej je malo, nech si najde lepsie platenu pracu a problem je vyrieseny.
ahoj, tie necakane výdavky ja jej uznavam ...u nas to je kazdy mesiac nieco len obycajne kino s 2 detmi puknance zmrzlina a 40e nieje tvojich a to je len jedna aktivita v mesiaci v zime tolko toho nieje ale leto to je des...+ sa pridruzi daka choroba ( chripka , angina ) lekaren si vypyta aj 40e za niíc pomaly lebo vsetko platime takmer v plnej sume... + daka oslava narodeniny ci svadba + pizza alebo daka vecera...oblecko kazda zena si chce urobit radost aj detom a muzovi kupit daco ..a taha sa to a taha 😒
dnesný svet to je hlavolam ako vyzit :P
ale na druhej strane keby sa usrkomnime pekne vyjdeme ... ale o com ten zivot je ked si ani neoddychnes ani s dietatom nikam nejdes...
a zas nemala by tolko vyplakavat maju pekný príjem a da sa z neho v pohode vyzit... najhorsie to nieje su aj taký co su na tom ozaj omnoho horsie a su spokojny 😎
to je tak kazdy sa postazuje ... ale isto si uvedomuje , ze sa ma dobre...ak nie treba jej to pripome 😉 nuuut
jo holky a to počkejte až Vám děti vyrostou, a půjdou studovat, to vám ty peníze ještě nedorazí na účet a už je nemáte. A o nějakém měsíčním přebytku ne 300€ ale 30€ si můžete jen nechat zdát.
@billam presne suhlasim, my zijeme tiez aktivnym sportovym a kulturnym zivotom, v zime sme skoro kazdy vikend na svahoch a na ten vikend by nam tych 300-400 nestacilo..., leto je podstatne lacnejsie, ale ani na bicykel si nebudem jedlo brat so sebou + kulturne podujatia, aquace (aj ked tie minimalne), vylety, kina, divadielka kazdu chvilku... o jedle v restauraciach ani nehovorim... jednoducho len na sport a kulturu je tych 300-400€ malo... ale zas zalezi na tom, ako ti ludia ziju, nie kazdy lyzuje, nie kazdy ma rad kino a nie v kazdom okrese sa da kulturne vyzit... cize kym je nam v BA ta suma na vikend, niekde inde moze byt postacujuca na mesiac...
@dai tak jasné, my sa tiež chystáme do Japonska a nebude to zadarmo 😀 skôr mi išlo o to, že to, že máš 300 eur na "preflákanie" neznamená, že vedieš neplnohodnotný a neuspokojivý život, pretože aj z 300 eur, aj z 20 eur si to proste dokážeš užívať, len sa na to musíš "nastaviť" 🙂 obzvlášť mi to príde fakt strašné pri predstave, že na svete žije miliarda ľudí, ktorí DOSLOVA nemajú čo jesť, piť - stretla som sa s nimi osobne a musím povedať, že mi teraz problém typu "bože ja si nemôžem dovoliť kočík za 800e, moje dieťa bude trpieť" príde hrozný.. dokonca je to viac smutné, než tie hladujúce detičky..
inak žijem v Prahe, keby niekto chcel porovnávať životné prostredie.. naozaj bežne minieme na výlety okolo 20 eur mesačne 🙂 v lete dovča, v zime dovča, ale máme chatu na svahu, takže len skipass
@kalianka pre nas su peniaze minute na dovolenky, vylety, kulturu, skratka zazitky najlepsie investovane peniaze... cize ani zdaleka nie preflakane...
este by som dodala, ze okrem "povinnych" mesacnych nakladov mame aj mesacne vydaje na sporty nasich deti... co tiez nie je v BA lacna zalezitost...
strasne vela zalezi od zivotneho stylu... univerzalna odpoved, alebo navod na tuto temu neexistuje...
@linda144 Podľa mňa je to tak akurát... veď každý mesiac máš niečo extra - raz sa pokazí spotrebič, potom niekto ochorie a treba lieky navyše, občas ideme niekam na výlet, alebo malému zaplatím nejaký kurz, chcem chodiť do kina, občas kúpiť niečo na seba... podľa mňa je to úplne adekvátna rezerva.
@tilly to je horor, ze to naozaj nikto nepochopil, ako som to myslela. Preflakane myslim ze za kazdu cenu nove oblecko, za kazdu cenu to a za kazdu cenu tamto. Ved si to neberte tak osobne, co si myslite, ze ja sedim doma pred dverami a nekupim nikomu ani zmzrlinu??? Skor ide o to, kolko mam, tomu sa prisposobit. Nebudte niektore take vztahovacne... pekny den a mier v duši.
@adeala tak v Japonsku som este nebola a viem si predstavit ze zadarmo to nebude🙂 aj ked aj to sa da lacno, ked clovek chce...
- tu uz ideme velmi do filozofie a proste zachranit cely svet sa nam zial asi nepodari...Ja nie som z bohatej rodiny a dlho sme museli robit aby sme sa dostali kde teraz sme, preto si teraz rada uzivam. Na druhej strane suhlasim ze vyzit sa da z cohokolvek - ked musim tak musim🙂
Ja myslim ze kazdy kto to ma v povahe sa bude stazovat na nedostatok - clovek nejak prirodzene chce vzdy viac ako prave ma...
tu padla otazka ci je to vela alebo malo - podla mna to nie je existencialna otazka, kedze existenciu zabezpecenu maju, skor otazka vnimania pohodlia a potrieb - a tie hold ma kazdy ine cize existuje sice subjektivna odpoved ale urcite nic take ako objektivna pravda🙂
@linda144 Nestranny nazor je teda pekny oxymoron 😀 Nie si jednoducha a tvojej svagrovej to stacit nemusi. Vsetko je to tak individualne.
Ked sa pozriem na nase rozpocty, kedysi nam 300 eur po odpocitani povinnych platieb, potravin, drogerie a lekarne veru stacilo, lebo muselo. A to sme z toho museli tahat nielen kulturu, ale aj napr. havarie doma. Teraz ma zas manzel prijem niekde inde, takze mame viac. Takze vyskakovat len do vysky prijmov a neknucat, ze mam malo. Kazdy mame malo. 😉 Ja by som tiez chcela dovolenku na Novom Zelande, ale jednoducho viem, ze na to teraz nemam, mozno neskor, mozno nikdy. Ale nebudem sa kvoli tomu predsa stazovat.
Takze ja si, naopak, myslim, ze jednoduchsia je tvoja svagrova ked chodi vyplakavat, ako nema peniaze. 🙂
moj nazor:
zavisi od stylu zivota, od toho co clovek chce, ake ma zaujmy, aky chce mat standard zivota. Su ludia, ktori nic dokopy nemaju, nikam nechodia, dovolenky nepoznaju, divadla, kina, koncerty su pre nich tabu... zapnu si vecer panelak a to je ich "kulturny" zivot + denodenne sedenie na internete, na konovi 😉 - takymto ludom to moze stacit a pokial ziju zivot podla svojich predstav je to OK.
Za seba hovorim, ze mne by to nestacilo, som velmi aktivna zena, milujem cestovanie, umenie... dobru literaturu, kavičkovanie s dobrymi priatelmi... plus som toho nazoru, ze kazda rodina by si mala okrem toho vytvarat rezervu a odkladat mesiacne na sporiaci ucet iba ako "rezervu" minimalne 150 EUR.
FAkt to zavisi od stylu zivota cloveka 🙂
@linda144 Ked predo mnou zacne niekto "nariekat", ze ma malo penazi, tak ja prestavam pocuvat ... kazdy sa ma prikryvat takou perinou na aku ma ... ak mu nestaci, tak ma premyslat, co urobit, aby mu stacilo ... nie som bezcitna, ale toto si musi riesit kazda rodina samostane. Takze na reci svagrinej o tom, ze im nevychadza, nereaguj a casom snad aj ona pochopi, ze Ta o ich financiach nemusi informovat. Kazdemu staci nieco ine, ak niekomu staci menej, este to neznamena, ze je jednoduchy-to svagrinka riadne zaperlila ... by som jej obratom na to povedala, ze si mozno akurat sikovnejsia ako ona 😉
@monicm Samozrejme, rozumiem, že reč je o zostatku po zaplatení všetkých povinných výdavkov. Poukázala som len na to, "koľko" povinných výdavkov je v menších alebo väčších mestách.
Takisto mám možnosť porovnávať nákup, a keď som spravila svoj "historicky" prvý v malom slovenskom meste, išla som za pokladníčkou, že môj účet nie je v poriadku, pretože mi zrejme zabudla nablokovať nejaké položky. Takže nemôžem s tebou súhlasiť.
@dai ani nejde o zachraňovanie sveta, bože chráň, aby sme zachránili všetkých 7 miliárd, to by sme sa nemali kam pohnúť, skôr ten zážitok.. oni sú tak strašne chudobný a tak moc si vážia všetkého, čo majú, aj keď je to len nejaký "lacný šunt" a toto veľa ľuďom chýba 😒 ja som tiež z chudobnej rodiny a musím povedať, že mi peniaze nikdy nechýbali.. nevadilo mi ani to, že som spávala v rovnakej izbe s rodičmi do 13 rokov, ani, že som nechodila na drahé dovolenky
@adeala vies, vela robi co vlastne vies, co poznas a tak... neviem kolko mas rokov, ja uz po 30tke a teda v mojom detstve bolo omnoho menej toho tvrdeho kapitalizmu a prebytku aky zazivaju deti dnes - cize aj s pocitom ze neman vela, ci dokonca nic sa zilo v pohode, pretoze vlastne skoro kazdy nemal🙂 dnesne deti to maju omnoho tazsie sa vyrovnavat s otazkou chudoby, kedze su kazdy den atakovane inym svetom v svojom okoli, v skole, v tv a tak... to za nasej doby nebolo. Tie ultra chudobne deti chcu hlavne prezit, preto su vdacne za vsetko co dostanu - ich zivot ale urcite nemozno oznacit za kvalitni ci standartne stastni - mozno subjektivne v milujucej rodine s pozitivnym myslenim ano, ale objektivne?☹ Ja by som bola rada keby vsetky deti sveta mohli zit aspon nas standart... problem je ze je nas 2x viac ako ked sa moj otec narodil - a toto treba nejak zastavit - maticka zem to asi nezvladne☹
asi by sme si ale mali pisat ip lebo toto uz s povodnou temou vlea spolocne nema🙂
@linda144 no, mam taky pocit, ze ste tuto otazku riesili v suvislosti s tym, ze by chceli druhe dieta...keby ona zostala na materskej s potom rodicovskej, tak by im na zivot zostal len manzelov plat...cize z tych cca. 200 eur co ma teraz navyse by museli zaplatit, to co ona plati teraz: potraviny,drogeriu, dietatu skolku,kruzky... pochybujem, ze by im to vyslo... ked bude dostavat tu almuznu - 200 eur mesacne na rodicvoskom, tak ich caka velke setrenie - museli by zit len z uspor...na vylety a pod. mozu 2-3 roky zabudnut...a kedze maju teraz 5 rocne dieta, tam mu chcu asi dopriat..nie ze teraz mas surodenca a koncis s kruzkami a vyletmi lebo na to nemame...
mozno takto to tvoja svagrina myslela...netreba hladat za vsetkym len nieco zle...to ze si skromna a jednoducha mohla ona mysliet v podstate ako kompliment...su ludia, ktori sedia cele dni doma...s dietatom chodia len do parku alebo pred dom a robia to preto lebo im to tak staci...su tak spokojni...takze v tomto mozno "jednoduchym a skomnym"ludom zavidiet...pretoze maju financne nenarocny zivot a su tak stastni....ale su ludia, ktori ked nejdu aspon raz za tyzden niekam na vylet...proste vypadnut...staci len do 20km vzdialeneho mesta, tak su nestastni, nespokojni, nieco im chyba...a v podstate ked to prezeniem, tak tym psychicky a fyzicky trpia.... ;) dufam, ze pochopite ako to myslim 🙂 takze jednoduchy a skromny nemusi byt vzdy len urazka....neries to....
@linda144
ries seba svoju rodinu, svoj rozpocet...ked ta brat so svagrinou poprosia o radu povedz im svoj nazor...ale cokolvek ine nema zmysel...len by to robilo zle v rodine a vo vasich vztahoch...
@linda144 neries ich financie. to su veci, o ktorych sa podla mna nema hovorit. kazdemu je vela alebo malo nieco ine a malokto je spokojny, lebo s prijmami rastu aj naroky 😉 a ze ti svagrina povedala, ze si nenarocna? ona je narocna a nespokojna, chudak jej muz 😝

@adeala isto, ja s tebou nepolemizujem - ja som napisala nas standart - isli sme autom z ba ( chceli sme sa aj s tretnut s nejakymi ludmi mimo bojnic, takze vlak neprichadzal do uvahy ), nieco sme v bojniciach pokupili a obedovali sme u Fila v Cerenanoch, lebo vzdy ked tam mame cestu tak sa tam zastavime... Nie je to ani tak o postoji k peniazom ako skor o tom co od toho vyletu ocakavas a kolko tych penazi mas k dispozicii😉