Je úspora 4500 eur na dnešnú dobu postačujúca?
Ahojte, čo hovoríte na úsporu 4500€ ..je to dosť v dnesnej dobe mat aspoň toto ušetrené ? ..mám pocit že všetko je drahé nafta, potraviny ..na stravu ide veľa peňazí ,ako šetrite vy ,pripadne koľko sa vám podarilo odložiť …
@hellwant výborne 😊👍.... ja som si to s tetkami vymyslela 😂😂😂...ja sa tu dobre bavím 👉
Ako finančná rezerva, ktorá je dobrá v prípade rýchlej dostupnosti, je OK. Treba ale šetriť ešte pomimo aspoň v malých čiastkach.
@sasa1310 ja by som to takto nebrala, že s hypotékou sa ťažko šetrí. My keď sme dostávali dom, tak sme síce nemali žiadnu hypotéku, ale rezervu sme mali max 500€,keďže všetko šlo do domu. Takže kým sme všetko dokončili naša finančná rezerva sa držala na max 2000€. Až keď sme dokončili zvyšok tak sme začali tvoriť rezervu. Preto si myslím, že ľudia s hypotékou by si mali jednoduchšie vytvoriť rezervu, ale je to len môj názor
@marsmykkok vieš čo, my sme štyria (dvaja dospelí, škôlkar a bábo), tiež bez hypo a mesačne minieme 1100. Aj to len kvôli tomu, že platíme za super bohužiaľ súkromnú škôlku, 350 eur mesačne. Inak by sme sa zmestili do 800-900. A v tom sú už aj také tie veci ako topánky občas, darčeky, nečakané drobné výdavky. A jeme dobre a zdravo, čiže na tom nešetríme. Čiže sa to v pohode dá. A dvaja určite úplne v pohode.
V prvom rade je super, ze mas vobec nieco našetrené. V dnešnej dobe na to vela ludi zabúda. Minimum co treba mat vzdy v rezerve je 6mesiacov ak nastane situacia, ze ostaneš uplne bez prijmu. Ideálne je ak mas rezervu na 12 mesiacov. Cize 4,5 tisíca ja super a teraz postupne odkladat dalej aj ked len po 50€ a pripadne tieto ukladať uz niekde, kde ti peniazky aj nieco zarábajú. Kamoska ma skvelí system a vzdy ked si našetrí, tak napriklad kupi garáž ktoru prenajíma. Tu vie hocikedy predat a na druhu stranu jej nestoja peniaze v banke. Necháva si rezervu na ucte 2000€ alr ostatne peniaze otáča.
@sasa1310 my sme ju stavali od základov 😉 a pokiaľ vieš koľko stoja cca domy, (podľa tvojich komentárov viem, že áno) tak sama uznáš, že bez hypotéky je to beh na dlhú trať a kým ho postavíš, a dokončíš okolie všetky zarobené peniaze idú do toho. My sme stavali dom v mladom veku, (24r. ) takže sme nemali peniaze na celkové dokončenie.
Je potrebné mať rezervu cca 150 - 200 tisíc Eur.
Staci, potom sa peniaze zbytocne devalvuju. Dnes sa moc setrit neda
Závisí od toho, na čo šetríme a akú dobu má šetrenie trvať. Ak je to na bývanie, je to žalostne málo, ak na dovolenku až, až. Dlhodobo sporiť len tak, nemá zmysel. Pri dnešnej inflácii ste stratoví. Za 3 roky za našetrenú sumu kúpite menj ako pred 3 rokmi. Oplatia sa menšie pôžičky s garantovaným nižším úrokom len z bánk. No treba mať našetreno niečo pre prípad nepredvídanej udalosti. Výška našetrenej sumy závisí aj od počtu členov rodiny.

@daniela2202 🤣🤣🤣 Mam svojou a manzelkinou zasluhou dost, moje tetky maju rodiny, nie su bezdetne, cize dlhy podedia ich deti😅