Šetrenie deťom v dnešnej dobe

5. mar 2023

Ahojte, šetríte niekde deťom alebo sa to v dnešnej dobe neoplatí? My sme začali investovať, ale už viac ako rok sme stále viac a viac v mínuse. Rozmýšľam to zrušiť a ani neviem či vlastne ideme aj niekde sporiť, mám pocit, že sa to ani nikde neoplatí a na veľké investície nemáme financie. Mám z toho taký smutný pocit, že nedáme deťom dosť na štart do života. 😭

kaca222
5. mar 2023

Pokiaľ investujete rozumne, tak je blbosť to teraz vyberať. Celkovo sa stresovať nad tým, že je to po roku v mínuse. A ešte väčšia blbosť je namiesto toho “sporiť” niekde v obálke alebo na sporiacim účte

heln
5. mar 2023

ahoj, pises o investovani, cize asi niekde vo fondoch, ked su fondy v poklese, tak sa urcite neoplati nic rusit, teraz je prave dobry cas na investovanie, lebo raz to pojde urcite hore.
nuz co, detom date kolko sa da.

domkakvet
5. mar 2023

Dôležitejsie je dat detom lasku a dobru vychovu.

colsami
5. mar 2023

Som mlady clovek a rodicia mi nic na start nedali. Podporili ma v studiu, vychovali zo mna samostatneho cloveka co sa hned nevzda a co maka na svojich cieloch, vie sa slusne spravat k druhym a buduje si dobre vztahy naokolo. Este ako single som mala stabilnu pracu s dobrym prijmom (no ziaden vesmirny prijem), mala som auto (nikto mi ho nedal ani mi nan neprispel, ako kamoskam kupovali k 18tke, alebo dostavali auta z rodiny), isla som do hypo ked to bolo mozne vdaka normalnemu prijmu, takze som mala v 25 vlastne byvanie.. Atd. Nie, nie som ani teraz ziadny milionar no zaroven mam vsetko co mi treba a vzhladom k rovesnikom aj naviac. A nic mi rodicia nedali na start ze by som dostala nejake peniaze, mala setriaci ucet ci poistku. NIC. A pritom si myslim ze su najlepsi rodicia ktori mi dali vsetko co mi bolo treba....
Takze vobec nemaj depresie, vychovaj z deti dobrych a schopnych ludi, a uvidis ze sa v zivote nestratia.

smajliica
5. mar 2023

Do coho ste investovali? Fondy? Pockajte, oni sa spamataju.

martinp288
5. mar 2023

Minulý rok bol ťažký, ale otáča sa to. Pokiaľ ide o dlhodobé investovanie 15-20 rokov, tak pokles v jednom roku neznamená nič. Počas týchto 15-20 rokov prídu ako dobré, tak aj horšie roky. Pokiaľ ste zainvestovali kvalitne, dá sa z poklesu iba vyťažiť. Veľa robí skutočnosť kam a cez koho ste investovali.

lila1988
5. mar 2023

@colsami ono je všetko pekne, čo píšeš, ale v realite by sa ti určite lepsie žilo a dýchalo, keby ti rodičia dali na začiatok nejakú čiastku penazi, ktoré by ti zabezpečili slobodu. Dnes už ani v ba nekúpiš byt na Hypo bez toho, aby si mala vlastne zdroje, a to aspoň 30-40 tisic. Keď musí zit človek v podnájme, nemá sancu si na to sám nasporiť. Inflácia a centralizovanie pracovnej sily do velkych miest pôsobí na zvysovanie cien nehnutelnosti. Keď budú naše deti veľké, dvojizbak bude stat kľudne 300 tisic (pred 5 rokmi sme predali menší byt za 110 tisic, dnes stoji 180 tisic rovnaký v tej bytovke), takze take sumy v budúcnosti nie sú nerealne. Buď budeme ako na západe, že každý bude zit v podnájomoch a inštitút vlastného bývania bude postupne zanikat, alebo bude treba detom pomôcť, aby vlastný byt nezostal len ich snom. Poznam prípady, keď kolegyňa otehotnela neplánovane, nedala zapisat “otca” do rodného listu, lebo je cudzinec (obava, že jej ho zoberie, takze nemá žiadne vyzivne od neho) a po polroku musela naspat do prace a veľmi sa jej tazko pretĺka podnajmami, ďalšia tiež mamicka je v nefungujucom vztahu, lebo by sama na byt a zivot nemala. Ďalšia kamarátka dostala zase velky podedeny byt od rodicov a keď mala nefunkčný vzťah, pobalila druhovi kufre a vyhodila ho, s jednym príjmom si zije kráľovsky, lebo nemusi dávať 500 eur za hypotéku. Peniaze davaju veľkú slobodu a keď sa niekto rozhodol mat deti, mal by mat zodpovednost sa o ne aj postarat a pomôcť im do začiatku. Vyprevadit ich z bytu s jednou igelitkou mne osobne príde nezodpovedne zo strany rodicov k tomu dietatu, ktoré sa na svet nepýtalo.
My síce nesporime, ale mame investičnú nehnutelnost na hypotéku, ktorá bude splatená v ich dospelosti a po rodicoch ďalšiu nehnutelnost zdedime, takze o deti sa chceme postarat takto.

autor
5. mar 2023

V prvom rade dakujem každému za názor, cením si to. Deťom nešetríme veľa, po 50e mesačne + všetky peniaze ktoré dostanú od rodiny, za 20rokov sa ale niečo našetrí, strach mám ale z toho, čo si za to o 20rokov kúpia, pretože ceny sa strašne menia. @martinp288 investujeme cez EIC, cez finančného poradcu. On nám to nejako nastavil, ale od vtedy som s ním v kontakte nebola a stále sme v mínuse, nie je tam ani toľko, koľko sme vložili, už som rozmýšľala, že mu zavolám. Dúfam, že sa to ale zmení a pôjde to naozaj hore, už sme fakt rozmýšľali aj nad zrušením.

zuzkaa1991
5. mar 2023

Cez eic investujeme.aj my malej tiez som sa zľakla ale neriešim tak ako pisu vyssie o tom to je dlhodobo investovanie takze za 10r môžete povedať ze nema to zmysel ;) takze ano aj my teraz viac tam davame kedze su fondy dole....takze vam vybral tie správne fondy nemusite mat strach ;) raz sme v minuse raz sme v pluse kazdu hodinu aj viac vam ukaze inu hodnotu ;)

martinp288
5. mar 2023

Najhoršie je rušiť v poklese. Vydržať a uvidíte výsledky. Neviem ako váš poradca, ale u nás sme v kontakte s klientom min. raz ročne. Ak to nieje tajné tak napíšte ktoré fondy Vám vybral poradca.

colsami
5. mar 2023

Lila1988, co ja viem, necitim sa ze by sa mi zilo a dychalo tazko, alebo keby mi rodicia nechaju nejakych aktualne 60tis trebars, ze teraz to zmeni moj zivot. Ako bonus mam vela surodencov (nespocitas na jednej ruke), rodicia mali normalne prace, boli sme stastni, a vsetci sme sa postavili na vlastne nohy.
A napriek dobe a vsetkym kamaratkam co opisujes ze mali problem (mozno aj miernym podielom vlastnej viny, napr zly vyber partnera, rychle otehotnenie atd atd - to mne NEPRINALEZI hodnotit ale pises to tak trosku ciernobielo) , ja naopak mam z okolia vela takych mladych ludi co to zvladli napriek "tejto dobe". Moj manzel mal este horsiu startovnu ciaru kvoli absolutne nefunkcnej "rodine". Nemal ani len ten zaklad a prd co ja. A ajhla, rovnako sa dokazal zabezpecit postupne a poctivo.
Kazda doba ma svoje specifika, to ano. A co sa nasim starkym zilo lahsie? Ci nasim rodicom? A vsetci sa dokazali osamostatnit aj ked im rodicia nefukali do zadkov a nedavali vsetko na zlatom podnose. Nemyslim si ze mat deti je zodpovednost rodica ho do 30 zabezpecit a potom uz rodico moze umriet, lebo dieta uz "je za vodou".
Nikdy mi nenapadlo ze povinnost mojich rodicov je zaplatit mi byt alebo zabezpecit byvanie, preto ze "ved vy ste ma splodili". 😄

Neber to ze odmietam Tvoje skusenosti, len pisem tie moje. Na zaklade ludi co vidim ja,... Ako ziju a co dokazu aj bez penazi a "zabezpek" rodicov, preto zastavam nazor ze to ide, aj ked hockto sa bude stale ohanat tzv. tazkou dobou.

autor
5. mar 2023

@martinp288 ISHMESR, ISHSP5 a XTPO aspoň dúfam, že som mala pozrieť toto. 🙂 veľmi sa v tom nevyznám, sú to dobre fondy?

janulka0801
5. mar 2023

Ahoj, podľa mňa výber fondov nie je zlý, jasné treba počkať,EIC je lacnejšia forma investovania, než cez banku a rovno si stiahnuť aj apku EIC a určite to netreba sledovať na dennej báze 😉👍poradca by mal robiť servisné stretnutie raz ročne

ninusa221
5. mar 2023

Naši majú dosť peňazí no nie toľko aby nám každému kúpili byty a domy. No ja to od nich ani nečakam a nechcem. Vidim to tak že aj oni sami išla od nuly a dotiahli to dosť daleko aj keď drú ako kone. No poznám vela rodín kde rodičia kupovali domy byty vkuse pchali peniaze a nemali žiadne problém a už nevedeli čo od dobroty tak sa začali podvádzať. Som vďačná za to že ma podporujú v študiu ( to tiež niesu malé peniaze) a tak celkovo.. rodičia mi nikdy nesporili skôr starý rodičia lebo naši fakt niekedy nemali ani na chleba …

ivanasivakova
5. mar 2023

@domkakvet krásny komentár ❤️👌👌

mimikarol
6. mar 2023

Šetríme dcére ale v prvom rade dostane od nás rodičov možnosť vyštudovať kvalitnu vysoku skolu ktorá jej zabezpečí do života možnosť uplatniť sa a nebyť finančne závislá od nikoho iného. My s mužom sme nedostali od rodičov žiadne "štartovné" do života, tak chceme aby sa ona mala inak

milanemila
6. mar 2023

Mame investicne “sporenie” pre malu, naplanovali sme to do jej 20 a postupne tam posielame kazdy mesiac peniaze, teraz zriadime aj dalsiemu dietatu, kt sa ma narodit. Mali by tam mat okolo 50-60000 v tej dvadsiatke, takze to je na rozbeh si myslim celkom fajn.

milanemila
6. mar 2023

@domkakvet ved to sa nevylucuje s tym, ze im do zivota pomoze rodic aj financne alebo s byvanim atd 🤷🏼‍♀️

katica06
6. mar 2023

@domkakvet a no je to dôležité. Ale je hriechom šporiť dieťaťu napr.na vodičák, keď taký výdavok neviem zacvakať s jednej výplaty?
....lebo tu nikomu rodičia s ničím nepomohli....

janinah
6. mar 2023

Raz som čítala trefnu vetu....v hrobe ti bude jedno.ze tvoji potomkovia nadávajú ako málo zdedili.Teda my sme deťom dali celkom dosť.ale aj dosť doprajeme sebe .napr.dovolenky.A to mám v okolí ľudí.ktori si ozaj nedopraju ani tie kúpele.ktore potrebujú kvôli zdraviu....ale ich deti majú domy bez hypotéky.Za mňa ...ak máš z čoho.tak dieťaťu našpor.ale nie na úkor svojho normálneho života.Ak nemáš z čoho.tak nemaj výčitky.Deti chápu z akého prostredia vyšli.nakolko je rodina finančné na Tom dobre či zle.Vychova .láska a podpora od rodičov je oveľa viac ako peniaze.

zuzliq
6. mar 2023

My trošku investujeme a kúpili sme ďalší byt na hypotéku.

saxana000
6. mar 2023

V 18ke mi zaplatili rodicia vodicak z poistky a v 25 svadobnu hostinu.pri zariadovani bytu mi dala mama a svokra po 500e na spotrebice a vsetko ostatne sme si zadovazili sami..
Dcere odkladam tolko kolko mozem a kolko mi v akuartnom mesiaci vychadza.takisto sa snazim aby mala to co si zela a po com tuzi vylety pizza kruzky aquaparky kolotoce kino kolobezka bicykel..neotacam uplne kazde euro chceme zit a nie zivorit.pamatam si svoje detstvo vychadzali sme len len oblecenie podedene alebo Cinan vytuzena hracka len na vianoce a na vyse ani tuk.taka bola doba a ja to rodicom nemam za zle lebo viem ze robili co mohli a kazdemu z nas aspon na ten vodicak a svadbu nasporili.ale doba sa zmenila a ja nechcem aby takto zila moja dcera.. mozno do jej 18ky to bude stacit akurat na ten vodicak a mozno pridu aj lepsie roky hpavne ked splatime hypo a podari sa nam odlozit aj viac.pokusim sa podporit ju v studiu aby sa dokazala uplatnit. Kedze je sama bude jedinou dedickou nehnutelnosti aj financii po nasej smrti ale dovtedy sa bude musiet sama obracat..

duunlo
6. mar 2023

Podstatne je dat detom dobru vychovu, vzdelanie a nechat ich v dospelosti sa realizovat. Nech sa postavia na vlastne nohy a nech zuzitkuju vsetko to co dostali do vienka od detstva. Neviem preco sa tak o svoje deti obavate co bude s nimi v dospelosti. Nikto ani len netusi co bude o 20-30 rokov, ako sa vsetko moze zmenit. Ved len nasa republika ma 30 rokov a cim vsetkym sme si uz presli. Myslite, ze to takto bude fungovat aj nadalej? Dost pochybujem, cize hlavne im vstepujte racionalne hodnoty, nech to nie su v dospelosti nejake prasce, ktore sa ani len o Vas samotnich rodicov nepostaraju a ani o Vas nezakopnu a Vy si to budete ospravedlnovat, ved jasne su dospely nech si ziju… a Vy budete prezivat a starat sa budu o Vas cudzi ludia.
Mne rodicia dali vychovu a vzdelania a ja sam sa mozem rozhodnut co spravim s peniazmi, ktore zarobim a nie ktore ocakavam, ze len hotove dostanem do ruky. To je ta samostatnost, sloboda…

jaroslav81
6. mar 2023

určite nič neruš, EIC je na dlhodobé investovanie 10 a viac rokov, ale to vám mal váš fin. poradca vysvetliť, evidentne nevysvetlil, len zhrabol vstupný poplatok a viac sa nestará...

martinp288
6. mar 2023

Taká klasika. Sp500 a msci world je ten základ. Môžte kľudne spávať, poradca vám nevybral nič zlé. Ako som písal hýbať sa to bude hore dole počas doby sporenia, to k investovaniu patrí.

majlo1234
6. mar 2023

Ja momentalne dietatu neodkladam. Ale byvanie na start bude mat zabezpecene. Rovnako financnu podporu, ked ju bude potrebovat(ak dovtedy nezbankrotujeme😄), rovnako ako my ju dali moji rodicia

berry266
7. mar 2023

Sporíme EIC, plus akcie a zlato.Investovanie do fondov je beh na dlhu trať.Teraz ked je pokles treba nakupovat a davat do toho prachy. Ked to začne rásť zisk a bude väčší.Určite nerušit nič, zmysel investovania do fondov nieje krátkodobé viazane peňazí. Treba trpezlivosť a vydržat

samuel_jurgos
11. mar 2023

Dobrý deň, ste skvelý rodičia ak toto robíte pre svoje deti. Investuje sa na dlhý horizont, takže to hlavne nerušte hneď. Investovanie je super cesta. O akú správcovskú spoločnosť ide ? Napíšte mi to prosím do správy, aby sme niekoho nepoškodili. A ešte koľko rokov majú vaše deti, a koľko mesačne tam investujete. Ďakujem za prejavenú dôveru, budem sa vám snažiť pomôcť.

martinp288
11. mar 2023

@samuel_jurgos veď píše že cez eic