Je úver so splátkou 1100 EUR rozumný?
Vysiel nam uver kde bude splatka 1100 eur mesacne.Ist do toho alebo nie?Zarabame obaja, dve deti, Bratislavsky kraj.80% sme rozhodnuti ze ano.Je to sialene?
Zabudla si napísať najdôležitejšie, aký je Váš prijem
@kitycat tu ide okrem domu hlavne aj o velky pozemok, ktory sme vzdy chceli. Splacat zatial budeme vediet aj nieco navyse,len sa bojim lebo sa moze cokolvek stat, teraz mame, mozno zajtra nebude.Ale je to nas sen.
na ako dlho? myslím 1100 e /mesiac?
Nie je to šialené, je to mega šialené. A ten dom je aspoň priamo v Bratislave? Či v satelite a pracujete a deti chodia do školy/krúžky v BA?
1100 eur uver strašne. Nikdy nevieš čo sa môže stať vypadne príjem a už je problém. Jedno sú sny druhé je realita. Tých 1100 eur je na akú dobu splácať. Ak na 30 rokov šialene nepredstaviteľne u mňa.
Podľa mňa je zásadná otázka, aké máte príjmy, výdavky a rezervy, resp. koľko si budete môcť ešte popri týchto výdavkoch odložiť na rezervu pre prípad straty príjmu a pod., čo samozrejme raz môžte využiť na predčasné splatenie hypotéky...
Nikdy. Strašná výška úveru. Jedine,že by sme mali príjem min 5000 mesačne.
Tak niekto si ani nevsimne, ked mu odide z uctu 1100€ a niekto nema ani len taky prijem. Takze pre niekoho malina a pre niekoho sialenost. Zalezi od vasich prijmov a snad neberiete taku hypo natesno. Na niektore necakane zivotne situacie existuju poistky. Je to len na vas, ci budete kludne spavat a ci to stoji za to.
1100 eur je len úver,ďalej más energie nejaka poistka..fuuu to je mega veľa..
ja neviem,my zijeme v prahe a vsetci vratane nas co si kupili byt v poslednych 5 rokoch maju MINIMALNU hypo 1000€+. Takze pre mna je to totalne normalne 😅 Ale dolezite je dodrzat pravidlo ze byvanie by nemalo byt viac ako 30-35% vasich prijmov.
@ysseba @alickapusinka podľa mňa to vôbec nie je šialené, pokiaľ majú dostatočné príjmy obaja, teda že to nebude stáť a padať len na príjme jedného z nich. V prípade rozvodu to môžu vždy predať, v prípade chorôb/smrti to vie potiahnuť dobrá poistka, vdovské a sirotské...len to treba dobre premyslieť, zrejme nemajú obaja spolu príjem 2000€, inak by to bolo naozaj šialené...
Ak vam to banka vypocitala po zohladneni vasich prijmov, tak je to v poriadku. Ak ste uz po rodicovskej a dalsie deti neplanujete, tak vase prijmy budu snad uz len narastat a splatka bude tvorit mensi pomer.
My sme si pre nas kludny spanok dali aj podmienku, ze sumu splatky + najnutnejsie vydavky bude vediet pokryt SAM aj ten menej zarabajuci (splatku mame vyssiu ako vy, tak preto radsej obozretnejsie)
To či sa to niekomu zdá veľa alebo v pohode je úplne zbytočné sa tu pýtať. Nenapísala si Váš príjem...až potom by Ti aj cudzí ľudia vedeli povedať, či sa im to zdá veľa vzhľadom na Váš príjem. Tiež je dôležité, či už máte deti...ak nie a plánujete, tak to Vám dosť uberie z rozpočtu. Mne sa to veľa nezdá vzhľadom na naše príjmy. Ale na 30 rokov ak to beriete, tak to by som dosť zvažovala či mi to stojí za to. Hocičo sa môže pritrafiť, ak to neviete vykryť iba z jedného príjmu, tak by som do toho nešla.
@taksomtu zatial ak sa nic nezmeni vieme este usetrit po vsetkych vydavkoch 1000 eur.Ak sa nieco nebodaj stane tak vieme predat pozemok je to vlastne druha parcela nie rovnaka ako ten kde bude dom.Dostavame rocne aj premie ale tak s tymi bud ratame alebo nie, zatial boli kazdy rok ale teda moze nemusia byt.
@taksomtu dakujem 😊
@lin_a dakujem 😊
Moja kolegyňa ma úver 800€.
Je slobodná bezdetna baba 33 rokov. Zarobí 1500€. Všetky výdavky ma okolo 1000€ a žije z výplaty do výplaty des..mesačne jej ostáva 7 eur po zaplatení všetkého
ak viete po vydavkoch mat rezervu 1000€ a je to vas sen tak chodte do toho 🙃 nerad sa na MK, to slovo “1000€” hypo znie strasidelne ale ked mate na to prijem tak to nerieš.
Mna to strasilo ta hypoteka ale my by sme si tu inak byvanie nekupili, teraz ma nas byt o 30% vyssiu hodnotu a som strasne stastna ze ho mame
@amelia89 dakujem Ti 😊
@karolinakovac no ano lebo jej hypo je viac ako 50% jej prijmu, to je neudrzatelne.
my platime 940, je to vysoka suma, ale ak na to mas prijem, tak preco nie
Ešte by som zvážila aj stabilitu vašich prác a v prípade, že by ste z práce odišli alebo sa prepúšťalo, či čokoľvek stalo, tak ako rýchlo si prácu viete zohnať a za koľko. (Ak do 2 týždňov si vieš zohnať nové miesto s minimálne súčasnou mzdou a benefitmi, tak by nemal byť problém).
1000 eur po všetkých výdavkoch a hypotéke je veľmi slušné ušetriť každý mesiac.
Ako tu už bolo spomenuté, niekto si takú sumu ani nevšimne, iný nemá ani taký príjem. Keď som schváľovala hypotéky, tak výška splátok bola aj viac (najmä na nehnuteľnosti v BA). My keď sme zobrali hypotéku, založili sme 2 nehnuteľnosti a splátka bola 1500e, ja som v tom čase bola ešte na rodičovskej. Aktuálne už mám aj ja príjem z TPP, splátku sme si postupne znížili na necelých 1100e, vypustili sme jednu nehnuteľnosť, zároveň z nej máme príjem z prenájmu. Situácia sa môže zmeniť ako k horšiemu, tak aj k lepšiemu. Ak po úhrade všetkých výdavkov viete ušetriť ešte aj 1000e, tak si viete vytvoriť peknú rezervu.
Podľa mňa je veľmi dobré aj to, že v prípade núdze viete predať časť pozemku, to, že viete odložiť ešte tisícku, je tiež super, otázka je ešte to, aké máte možnosti nájsť si prácu s aspoň približne rovnakým platom v prípade straty práce...padlo tu, že do 2 týždňov, nerozumiem tejto lehote, podľa mňa stačí v lehote pár mesiacov, však v prípade nezamestnanosti by ste mali aj nejakú podporu v nezamestnanosti, ktorá by síce bola nižšia ako plat,ale tiež by pomohla vykryť toto obdobie...poriešila by som ešte dobré životné poistky a nevidím problém 🙂
Zabudla si si uvedomit ze 1100eur plus energie.Nie.Nesla by som do toho.Radsej v byte,spokojne,ako nespavat kvoli domu a bat sa co sa kedy stane.
@maminkadeticiek vsak pise po zaplateni vsetkeho im ostava 1000€.
Keď viete popri výdavkoch ušetriť 1000 eur, asi nebudete žiadni motáci a viete zarobiť.
Plus máte plán B s tým predajom parcely.
Ja by som do toho išla, nie je nič lepšie ako vedieť budovať niečo vlastné pre rodinu. Uvidíš, akí hrdí na seba budete.
Držím palce aj na nohách!
@taksomtu Autorka píše, že po odpočítaní všetkého im tisícka zostane. Podľa mňa tisícku pocítiš či máš alebo nie. Predpokladám, že milionári zas nie sú, inak by sa autorka nepýtala na modrom koňovi či je to šialené. Myslím, že ak autorka na bývanie dá zrazu 1 100€, tak niekde im to proste chýbať bude. Napríklad na takú dovolenku sa určite lepšie šetrí z dvoch tisíc, ktoré máš "len tak" ako z tisícky. Škoda, že autorka neodpovedala, či sa jedná o dom priamo v Bratislave alebo satelite, lebo aj to je dôležité pri takej sume. Každopádne ZA MŇA 1 100€ LEN na hypotéku je šialené za každých okolností, ak dom nie je v BA, tak to je už úplne mimo môjho chápania. Ešte otázne koľko platia bývanie teraz, teda o koľko sa im to reálne navýši, s takýmito polovičnými informáciami sa ťažko radí 😖
@ysseba z tisícky mesačne navyše na letnú dovolenku za rok bez problémov našetria pre 4- člennú rodinu a to sa bavíme ešte o tých lepších hoteloch, nie o nejakých pofidérnych, ešte im aj zostane na rezervu. Pokojne môžu zarábať 5-6 tisíc mesačne (aj viac) a v takom prípade tu tisícku naozaj bez problémov zvládnu + ďalšie výdaje. A keby aj zarábali menej, hoci 3000, autorka napísala, že im po odrátaní všetkých, zdôrazňujem všetkých výdavkov ešte tisícka zostane, teda ešte raz toľko, koľko bude mesačná splátka hypo, očividne na to majú, tak prečo nie? Tí, čo sa tu nad tým pohoršujú, to možno berú na svoje pomery a neuvedomujú si, že niekto môže mať úplne iné príjmy a výdavky ako oni. Plus teda obrovskou výhodou je v tomto prípade ešte možnosť odpredať časť pozemku keby niečo...Ľudia majú bežne hypotéky 700-800 €, čo som si tu všimla a ktovie aké príjmy, takže 800 € je ešte v pohode, ale o 300 € viac už nie? Pritom vôbec netušíme, aký príjem majú v domácnosti u autorky a ja to ani nepotrebujem vedieť, stačilo mi to, čo napísala. Niekto šetrí na 500€ práčku pol roka, ona ju bude môcť z tej tisícky navyše mesačne kúpiť bez mihnutia oka v jednom mesiaci...

Tak dolezite je, ci vam ta behnutelnost za to stoji, platy na taku splatku mate ked to vyslo