icon

Je v poriadku míňať celú výplatu na nové veci?

janulienka177
10. sep 2024

Ahojte, zaujima ma vas nazor..Mam 22, mesacne zarobim cca 1400€ v cistom, byvam s rodicmi, avsak je pre mna velky problem nieco z vyplaty odlozit, mam potrebu mat stale nove veci..Je to podla vas v poriadku? Dakujem

Strana
z2
janka1011
11. sep 2024

@janulienka177 sama vieš, že to nie je v poriadku, ale aj tak o tom založíš diskusiu 🙄

tiezjedna
11. sep 2024

@janulienka177 ak chceš utrácať, tak aspoň cestuj. To sú z môjho pohľadu jediné vhodne "prehajdákané" prachy😉 Ale samozrejme z takéhoto pomerne slušného príjmu a s bývaním u rodičov (koľko im platíš?), bez záväzkov, by si mala aspoň 500-700 € každý mesiac odložiť. Ale nevieme aké máš náklady.

margotka17
11. sep 2024

@janulienka177 ty máš výplatu 1400 € len pre seba? Čiže sa z teba stane finančné negramotna osoba. Prečo? Nebudeš vedieť v budúcnosti hospodáriť s peniazmi. Koľko prispievať na SIPO doma, ak ti to niečo hovorí a koľko na stravu? Bežne sa zvykne pokaziť práčka doma, koľko by si prispela rodičom ? Áno, nakupuj, ale s rozumom.

heln
11. sep 2024

@janulienka177 fuha, z 1400 by som vedela usetrit/odlozit minimalne 200 pri 4 clennej rodine s hypotekou.
takze ano, mas problem, ale je dobre, ze sa nad tym zamyslas. teraz mas cas a priestor nieco nasetrit.
moja rada, zaloz si 2 sporenia, jedno dlhodobe sporenie/fondy, z ktoreho nebudes len tak vyberat a druhe kratkodobe, z ktoreho vies vybrat, ked potrebujes, ale nemas to denne k dispozicii. nastav si trvale prikazy a hned po vyplate ti na tie sporenia odide nejaka ciastka, zo zvyskom hospodar podla toho ako chces.

titane
Autor odpoveď zmazal
mantilka
11. sep 2024

Ono si treba užiť peniaze, ale s rozumom. Určite sa teraz "zasycujes" plnia si sny, dopĺňať čo ti chýbalo. Chvíľku je v pohode.
Už to je dobre, že si položila tu otázku. Znamená, že sa nad tým zamyslas.
V prvom kroku si nájdi finančného poradcu a nastuduj si ako hospodarit.
Napíš si plán, čo chces v živote dosiahnuť a podľa toho si vytvor finančný plán.
Rozdel si peniaze koľko dáš na čo a zapisuj do skupin po mesiacoch ( bývanie, strava, mobil, poistky, drogéria a kozmetika, oblečenie a obuv, lieky, zabava, výlety, darceky ) Sleduj to a stráž si, aby si neprekracovala stanovené limity jednotlivých skupín. Každý mesiac spocitaj.
A hlavne keď prídu peniaze na účet , treba hneďodložiť na šetrenie a podplatiť pravidelne poplatky.
Nauč sa hospodáriť kým nemáš deti.

trisha_r
11. sep 2024

@janulienka177 nie je to v poriadku ja mám 1700 a odložím stále 2/3 každý mesiac. Bývam v podnájme
Trošku si psychicky mimo :D

mikadooo
11. sep 2024

@janulienka177 neboj, život ťa naučí, keď ľudia okolo teba si na niečo väčšie našetria a ty nič... Je to len fáza, neboj 😁.

sashulla
11. sep 2024

V 22 som teda minala vsetko. Ale platila som nájom a jedlo, byvala som s kamoskou, a tiez to bola pekne zarobena suma kedze som robila v zahranici. Ostatne slo na zábavu a na seba. Minimum som odkladala bokom. Vtedy ma to nezaujímalo. Vekom sa priority zmenili..A teraz už šetrím😃

mira0611
11. sep 2024

@janulienka177 ahoj, mas velmi peknu vyplatu. Skus investovat peniaze do niecoho, alebo si zaloz 2 sporenia 1 na dovolenku a druhe sporenie aspon na 100 euro mesacne, na horsie casy ako rezerva.
Keby si bola mojou dcerou, povedala by som ti, ostan tu byvat ale kup si aspon garzonku, ktoru das pekne do prenajmu a z najmu si budes moct platit aj hypo..., aby sa ti aspon takouto formou zhodnocovali peniaze.

kikushaa
11. sep 2024

Vzhladom na to, ze byvas s rodicmi a nic z 1400€ neusetris, to vporiadku nie je. Ak sa nevies kontrolovat tak smer psycholog, mozno si shopoholik

jaroe
12. sep 2024

@janulienka177 nie je to v poriadku. Ani vo veku 22 rokov. Aj moji tínedžeri dokážu neminut všetko, čo majú.

betulinka1
12. sep 2024

@janulienka177 záleží aj ako dlho to trvá. Keď máš taký príjem 2-3 mesiace, tak je jasné, že máš potrebu tie peniaze si trošku aj užiť. Tak už pomaly je čas si sadnúť k číslam. 50% si rovno odlož na nejaký šetriaci účet, ideálne, kde nemáš k nebu bankomatovú kartu. Lebo do banky sa ti nebude chcieť chodiť. 700€ ti musí pekne stačiť aj na zábavu, aj na oblečenie. Daj si nejaký plán na čo šetríš. Napríklad na dovolenky, cestovanie, bývanie. Lebo ak si budes odkladať 700€ mesačne, tak más nasetrených za 12 mesiacov krásnu sumu 8400,-€. To už je parádna suma na plnenie si snov.

strop23
12. sep 2024

@janulienka177 na toto je dobre nat investicny ucet, nie sporiaci v banke, ale taky kam vies ze ti peniaze pojdu a tych sa nedotknes. Odloz ich hned ako prve z vyplaty, so zvyskom si rob co chces.
Ale pri plate 1400 v cistom vies v pohode odlozit polovicu, s rodicmi predpokladam minimalny najom a strava taktiez. Veci budu vzdy len veci, po case budes mat doma iba bordel, odkladaj na nieco uzitocne

nikola5803
13. sep 2024

@janulienka177 no aj ja to mám tak až na to že mám 2 deti, manžela a hlavne od 18tich nebývam s rodičmi

lenka02942
16. sep 2024

@janulienka177 mňa by zaujímalo kde pracuješ ?

ema234
16. sep 2024

@janulienka177 ja si vzdy 1100 necham na seky, stravu a plus oblecenie, obcas vide aj restika a to sme 4-clenna rodina, hypo nemame, zvysok z vyplaty odkladam a krasne vyzijem, co donese muz uz len tiez odkladam 😊 treba si setrit teraz mas najlepsiu moznost

hara_vara
17. sep 2024

@janulienka177 nie nie je to v poriadku 🤦🏻‍♂️

Strana
z2