Je výhodné posielať peniaze na osobný účet?
Ahojte, možno sa tu nájde niekto kto mi bude vedieť poradiť. Ako PO mám samozrejme podnikateľský účet a teda aj mňa sa bude dotýkať TD. O čo mi hlavne ide je to, že za výber hotovosti je TD 0,8%, čo je teda pri mojich výberoch naozaj dosť. Vyberám peniaze kvôli tomu, že z toho nakupujem tovar. Chápem, že v konečnom dôsledku je to asi výhodnejšie zaplatiť za jeden výber 0,8% ako za každú faktúru neviem presne koľko %.
Avšak, ak mám aj osobnú účet v rovnakej banke (ČSOB), môžem.si tie peniaze namiesto výberu v hotovosti poslať na tento účet a následne ich vybrať odtiaľ? Alebo to z účtovného hľadiska nie je v poriadku? Ďakujem
@buberova ako som spomínala, nekupujem tovar v obchode ako je napr Metro, že tam môžem platiť kartou, ale tovar mi vozia na prevádzku a šoféri nemajú terminál. Čiže mám jedine možnosť zaplatiť tovar na faktúru alebo priamo jemu v hotovosti.
@katarinaba PO v mojom prípade znamená jedno osobova s.r.o.
Tak v tom pripade tento prevod bez zaplatenia TD nie je mozny. Navyse tie peniaze nie su tvoje, patria spolocnosti a bez pravneho dovodu len tak ich posielat na "niekoho" osobny ucet nemozes (aj ked si vlastnik spolocnosti). Takze bud budes uhradzat faktury prevodom za 0,4% max 40 EUR, alebo budes vyberat hotovost do pokladne za 0,8% bez obmedzenia vysky dane. Rozhodne bude lepsie fa platit prevodom. Pokial nemas trzby v hotovosti, vtedy mas hotovost, nemusis vyberat (ale asi nemas, ked pises, ze vela vyberas).
PO nie si ty, je to samostatny pravny subjekt. Aj ked si vlastnikom tej firmy, tak majetok, pohladavky aj zavazky patria firme, nie tebe. U SZCO je to ine. Ked budes nabuduce pokladat otazku, skus pisat o spolocnosti, nie o sebe, lebo potom ludia netusia ako spravne odpovedat.
Soferi-kurieri nosia so sebou terminál. Nehovorím že úplne vždy ale väčšinou áno, resp si treba vyžadovať pri objednávkach. Pre tento účel nič lepšie ako platba kartou neexistuje
@rikarika zatiaľ som mala vždy len možnosť platiť kartou alebo na faktúru. Uvidíme, či aj oni toto zmenili. No od zákazníkov dostávam častejšie hotovosť ako platbu kartou.
@katarinaba PO je právnická osoba napr. s r.o. - FO je fyzická osoba ( živnostník - szčo)
Však pošli na.osobny q výber z osobného. Ja voooobec nepouzuvam podnikateľsku kartu. Prepošlem na.osobny a vyberiem
@anouschka5 a co tym chces povedat? Si precitaj celu diskusiu, mozno pochopis.
@sisska96 ty si tiez precitaj celu diskusiu.
Najlepšie sú na tom FO paušalisti - v JÚ sa to môže robiť cez položku osobný výber podnikateľa ( presun na súkromný účet ) pri nákupe tovaru cez osobný vklad podnikateľa
@anouschka5 aj to som pisala 👍
A ako platia zakaznici Tebe? Vyhotovujes iba faktury?
@som_realistka som gastro prevádzka
Prosim, nehovor o svojej firme ako o sebe. Spolocnost nie si ty, je to samostatny subjekt. Vlastnis ju, konas za nu, ale nie si to ty.
Preto si dostala odpovede ake si dostala, lebo hovoris o sebe. Napis moja spolocnost je gastro prevadzka, moja spolocnost ma podnikatelsky ucet. Nie ja mam podnikatelsky ucet. Lebo to nie je tvoj ucet. Je to ucet spolocnosti.
Ked budes pisat presne, dostanes aj presne odpovede.
Určite sa ti neoplatí vyberať hotovosť a platiť tak. Pretože pri prevode platíš 0,4 a za výber 0,8percenta.
Ideálne je zaplatiť tovar kartou...
Nemáš peniaze v hotovosti? Tržby a tak?
Ja to radsej neratam, je mi jasne, ze to bude velka suma, Skoro kazda faktura bude za 40 EUR a faktur sú stovky.

@buberova píše to vyššie, podniká na dedine
Platbu kartou zatiaľ žiaden môj dodávateľ neposkytuje