Kam dávať peniaze zarobené prenájmom?

26. jan 2024

Mame s manzelom zrusene BSM, moj plat mi staci na bezny zivot, ale hypoteku by som z neho nevedela platit. Nejake peniaze mam nasetrene a aj viem nieco odlozit, ale ak by sme sa raz rozviedli, na byt by to nestacilo. A kedze clovek nikdy nevie co bude a chcem sa poistit, nahovorila som muza na kupu bytu na prenajom. On da cast, ja dam cast a peniaze si podla toho podelime. Peniaze z prenajmu planujem niekde odkladat a raz mozno vyda spolu s tou castou z bytu na cely byt. Ak by sme sa rozviedli mala by som kam ist. Ak nie, ostane napriklad dietatu.
Tie peniaze co ziskam prenajmom by som najradsej investovala, nech aj trochu zarabaju, ale... chcela by som k nim zaroven aj mat pristup ak by som mala nejaky mimoriadny vydaj-napr. pokazene auto, keby chcem povedzme drahsiu pracku ako je muz ochotny zapaltit, alebo keby nechce susicku, alebo ked aj na nejaky rozmar ako je kabelka, ved obcas mozem aj sebe dopriat.
Rozmyslala som na tromi moznostami ale asi ani jedna nie je optimalna, mozno mi poradite inu. alebo co by ste teda zvolili vy.

1. ucet v inej banke ako mam. rozmyslam nad normalnym uctom v inej banke, mozno aj bez karty. ze by som robila len bankove prevody, vedela by som aj nastavit trvaly prikaz na 50-100€ na moj normalny ucet a mohla by som konecne chodit napr. ku kozmeticke alebo na masaze. z platu mi take veci teraz nevychadzaju. nevyhoda ale je, ze by sa peniaze asi nijako nezhodnocovali.
2. poducet v mojej banke. jeden uz mam, ale tam je to zhodnotenie minimalne. vyhoda je len to, ze peniaze by som vedela lahko presuvat. nevyhoda je, ze ak by sa mi niekto nabural do internet bankingu, mal by pristup ku vsetkym mojim peniazom, ale zase tam sa asi nedaju robit velmi velke prevody. to asi treba ist do banky.
3. investovanie. mam finax a tam si setrim na dochodok, dcere setrim a este jedno investovanie tam mam, kde setrim "zeleznu rezervu" co sa odporuca mat odlozenych 6 mesacnych platov. ale jednak sa mi zda, ze tie peniaze tam v momentalnych krizach stracaju(covid, vojna, klimaticka kriza...) a za druhe este nikdy som odtial peniaze nevyberala tak neviem ci sa to da robit "pravidelne" alebo su za to nejake sankcie.
mam este nejaku moznost?

marseillefan
26. jan 2024

Fio banka má momentálne sporiaci účet s 3% úrokom. Posielať tam môžeš kedychceš koľkochceš... a výber máš dovolený 5x mesačne, čo musí bohate stačiť. A máš aj nejaký úrok ako bonus, všetko zadarmo.

anjelicek26
26. jan 2024

To fakt realne nieco zarobis prenajmom? Ja ked ratam opravy na dome, dane z nehnutelnosti, poistku nehnutelnosti a zdanim to, tak je to ubohe...

simca06022011
26. jan 2024

A koľko zarobíš? :D tak to odkladajú a dávaj mimoriadne splátky hypo z toho
Myslím ze tých pár eur, sa minie na údržbu bytu...

autor
26. jan 2024

@anjelicek26 ked kupime novy byt preco nie? kolegyna prenajima byt a splaca nim hypoteku nan. tak asi zarobi...

anjelicek26
26. jan 2024

Tak dane ti nieco fakt zozeru s toho prijmu... poistit nehnutelnost tiez neobijdes... ja len, nech to objektivne kalkulujes... hypoteky tiez teraz nie su nizke.

prasiatko30
26. jan 2024

Vacsina toho zarobku z najmu ti ide na hypoteku, fond oprav, dane - to je jednoduche spravis si ucet na ktory ti budu platit najmne a zaroven z toho uctu das trvale prikazy na vsetky platby spojene s bytom, a ak za rok prenajimania budes mat na tom ucte tolko, ze budes rozmyslat co s tolkymi penazmi tak zacnes rozmyslat nad investovanim. Pre teba je najvacsia investicia to, ze kupis byt/nehnutelnost za dobru cenu, nehnutelnost si zaraba na seba a plati si hypoteku a ty po niekolkych rokoch ju mozes predat za viac ako si ju kupila

simca06022011
26. jan 2024

Ved áno príde nájom a z toho zaplatí hypo a energie/sluzby. Ešte niečo navyše čakáš?

autor
26. jan 2024

@simca06022011 nie, za 1. my hypo splacat nebudeme takze tie peniaze si podelime. za 2. keby mame hypo, tak splacame hypo a po splateni mame vlastny byt a prenajom bez energii ostane nam.

autor
26. jan 2024

baby ja som hypoteku nikde nespominala...

simca06022011
26. jan 2024

Aha jasne. Tak potom ak šetriť tu sumu roky, už by som šla do nejakých fondov.

valer88
26. jan 2024

Ak máte železnú rezervu v prvom rade tu by som ochránila pred infláciou - nejaký konzervatívny účet 3-4% zhodnotenie a peniaze získane z nájmu, ja osobne by som dlhodobo investovala ale nie cez finax, tam sú vysoké poplatky, aj za správu a k tomu ešte nemajú ani investičné poradenstvo, odporúčala by som inú možnosť ETF fondov, kde sú nižšie poplatky.

andrej241
26. jan 2024

Realitný fond,ETF alebo zlato ak vas to zaujima tak napíšte 😁

sasa1310
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
milosbubniak
27. jan 2024

Na krátkodobé odkladanie peňazí je super Fio sporiaci účet (aktuálne 3% p.a. pred zdanením), úročia sa vždy na konci mesiaca, nie je k tomu karta, 4x do mesiaca vieš urobiť prevod, čiže ideál na železnú rezervu (6 mesiacov príjmu). Ak máš rezervu a naozaj tie peniaze dlhodobo nebudeš potrebovať, zvol investovanie do indexových ETF napr. cez EIC.

autor
27. jan 2024

@milosbubniak tak toto by bolo dlhodobo. dufam ze aj 10-20-30 rokov. ja sa v investovani nevyznam, vie to niekto robit aj za mna? a nie je tam privelke riziko? toho sa zase bojim...

milosbubniak
27. jan 2024

Tak prakticky, EIC je plne automatický, čiže len posielaš peniaze a oni ich automaticky investujú do nastaveného portfólia. Nie je to nič náročné, založiť sa to dá len cez sprostredkovateľa, takže tam máš vždy osobu, s ktorou sa vieš poradiť v prípade potreby.

autor
27. jan 2024

@milosbubniak a rizikovost tam je aka?

milosbubniak
27. jan 2024

Keďže sa jedná o akciové ETF fondy, hodnota bude v čase rásť a klesať. Samozrejme nie je to krypto, že to zrazu môže padnúť o 90%... Z dlhodobého hľadiska keď si vezmeme vzorku posledných kľudne aj 50 rokov, trh rastie. Azda najdôležitejší je tam naozaj ten horizont. Ak niekto investuje na 20-30 rokov, riziko, že vytiahne menej ako vložil sa blíži 0. Ak trh klesne na 0, peniaze budú bezcenné a my budeme bojovať o prežitie... v jednoduchosti ETF fondy sú v dnešnej dobe najoverenejśí spôsob dlhodobého zhodnocovania peňazí.

autor
27. jan 2024

@milosbubniak dakujem. a este mam otazku. plan je ze by som ich tam mala 20-30 rokov. ale moze sa vselico stat, daju sa tie peniaze vytiahnut potom aj skor alebo nie?

milosbubniak
27. jan 2024

Samozrejme, kedykoľvek, tým že ETF sú obchodované na regulovanom trhu, celkový proces od predaju až kým prídu peniaze na účet je cca 5 prac. dní.

autor
27. jan 2024

@milosbubniak ok, tak dakujem za informacie

norkok
Odpoveď bola odstránená
Zobraz