Kam investovať 20 000 EUR?
Dobrý večer, ak by mi vedel niekto poradiť, bola by som rada. Kam resp. Do čoho (príp. Cez akú spoločnosť) by ste investovali sumu 20000€, aby bol z nej v budúcnosti čo najväčší zisk? Na Finaxe už nejaké peniaze mám, nie som síce v mínuse, no ani mi to za 2 roky neprinieslo extra zisky (aj keď viem, že musím byť trpezlivá, pretože ide o dlhodobé investovanie) Ďakujem za rady.
ak si z BA tak kúp parkovacie miesto... my sme pred 2 rokmi kúpili za 7500, teraz susedia predávajú za 17000 (my nepredávame, ale keby viem kam to vystrelí, tak kúpim vtedy 3ks 🙈)
@zuzanka.zuzu teraz sa jej parkovacie miesto vobec neoplatí kupovat.
autorka-kupila by som akcie
@lizatko1009 to isté tu tvrdili aj pred 2-3 rokmi iné ženy 😂😂😂 najlepší čas na kúpu nehnuteľnosti bolo "včera" a druhý najlepší je "dnes" 😉
ak si z BA tak kúp parkovacie miesto... my sme pred 2 rokmi kúpili za 7500, teraz susedia predávajú za 17000 (my nepredávame, ale keby viem kam to vystrelí, tak kúpim vtedy 3ks 🙈)
@zuzanka.zuzu Predavat mozu, ked najdu sprosteho. Teraz z ineho sudka, na ich mieste moze parkovat ktokolvek, odtiahnut cudzie auto nemozu, nas pravny system je postaveny na hlavu.
@anonym_autor za dva roky žiadny zisk? To je ten slávny Finax? Ak to más v dlhopisoch tak chapem, ak akcie/indexy/etf....tak ťa pekne ošklbali a tvoje zisky išli manažérom z Finaxu na ich štvrtú tohtoročnú dovolenku
@anonym_autor za dva roky žiadny zisk? To je ten slávny Finax? Ak to más v dlhopisoch tak chapem, ak akcie/indexy/etf....tak ťa pekne ošklbali a tvoje zisky išli manažérom z Finaxu na ich štvrtú tohtoročnú dovolenku
@esmey nenapísala som žiadny zisk, napísala som, že tam nemám extra veľký zisk, radšej +300€, ako by to mala zlhnúť inflácia, že? ☺️
@lizatko1009 ďakujem za radu ☺️
@esmey dva roky krásneho rastu a ona nieje v zisku .Isto to nemala v akciách.
Ak chcete vyššie zisky, musíte znášať vyššie riziko. Ak teda investícia aspoň na 10 rokov, polovičku by som investoval do indexovych etf fondov kopirujuci nasdaq a za druhú polovicu nakúpil bitcoin ale až v priebehu budúceho roka keď klesne na polovicu svojho vrcholu ktorý dosiahne čoskoro v priebehu nasledujúceho pol roka. BTC nakúpiť prostredníctvom etn fondov cez brokera napríklad xtb aby sa na výnos nevztahovali dane. A teraz to najdôležitejšie, po kúpe nepredávať, teda aspoň bitcoin nie minimálne 8 rokov ináč sa pripravíte o stovky percent ziskov
Ak chcete vyššie zisky, musíte znášať vyššie riziko. Ak teda investícia aspoň na 10 rokov, polovičku by som investoval do indexovych etf fondov kopirujuci nasdaq a za druhú polovicu nakúpil bitcoin ale až v priebehu budúceho roka keď klesne na polovicu svojho vrcholu ktorý dosiahne čoskoro v priebehu nasledujúceho pol roka. BTC nakúpiť prostredníctvom etn fondov cez brokera napríklad xtb aby sa na výnos nevztahovali dane. A teraz to najdôležitejšie, po kúpe nepredávať, teda aspoň bitcoin nie minimálne 8 rokov ináč sa pripravíte o stovky percent ziskov
@tomtom2 vtipný
@esmey Fimax je v pohode, ziadne .ujoviny, jasny poplatok - pre tych co sa nechcu babrat v rebalanse a vzdelavat v investovani je to jedna z dobrych alternativ aj ked nie najlacnejsia. Problem je v cloveku ak si nastavi vela dlhopisov ( vypisuje sa dotaznik, logicky, ak si neskuseny, nepusti ta do akcioveho, potom vidime hrdinov cez XTB, T212, IBKR atd. AKO NEZVLADNU EMOCIE A PRIDU O VSETKO) neociernuj ked nevies.
@anonym_autor záleží ako mate nastvene portfolio vo Finaxe-umoznuje totiž nastavenie aj konzervatívne, aj dynamické, zaleži od mixu akcii a dlhopisov. nemôžem ocakat vysoky zisk ak mam konzervativne portfolio. Ideal je vzdy niekde v strede, tak aby vam to vyhovalo-len musime porovnavat porovnatelne. Pozrite si kanal Investicni brambora na Youtube, pripadne knihu Jakuba Dvoraka-Pruvodce pro pasivni investovani. Materialov je plno. Investovat sa da rozumne, dlhodobo, s chladnou hlavou. my mame vsetok majetok v ETF fondoch a rovnako investujeme aj obom dcerkam. Nie je v tom ziadne sarlatanstvo, ani veda, len musite vediet čo robíte. Pri brokeroch XTB, IBKR neplatite ziadne poplatky za spravu portfolia-vo vysledku ušetrite tisice a tisice eur na poplatkoch-ktore su obvykle velmi nenapadne a skryte. len musite vediet čo robíte, lebo kúpiť sa dá aj hlupost
@anonym_autor záleží ako mate nastvene portfolio vo Finaxe-umoznuje totiž nastavenie aj konzervatívne, aj dynamické, zaleži od mixu akcii a dlhopisov. nemôžem ocakat vysoky zisk ak mam konzervativne portfolio. Ideal je vzdy niekde v strede, tak aby vam to vyhovalo-len musime porovnavat porovnatelne. Pozrite si kanal Investicni brambora na Youtube, pripadne knihu Jakuba Dvoraka-Pruvodce pro pasivni investovani. Materialov je plno. Investovat sa da rozumne, dlhodobo, s chladnou hlavou. my mame vsetok majetok v ETF fondoch a rovnako investujeme aj obom dcerkam. Nie je v tom ziadne sarlatanstvo, ani veda, len musite vediet čo robíte. Pri brokeroch XTB, IBKR neplatite ziadne poplatky za spravu portfolia-vo vysledku ušetrite tisice a tisice eur na poplatkoch-ktore su obvykle velmi nenapadne a skryte. len musite vediet čo robíte, lebo kúpiť sa dá aj hlupost
@matusformanek Matúš, robis si aj rebalans napr raz za 2 roky? ( ak mas viac etf pokryvajucich rôzne trhy a ti kapitalovo prevazi napr S&p 500? Ci mas 1 celosvetove etf a neriesis?)
@matusformanek Matúš, robis si aj rebalans napr raz za 2 roky? ( ak mas viac etf pokryvajucich rôzne trhy a ti kapitalovo prevazi napr S&p 500? Ci mas 1 celosvetove etf a neriesis?)
@hellwant mam vwce a zprv v pomere 90/10. Tam sa rebalancing robí ľahko, okom zhruba. Inv plánom sa vyhýbam, kupujem etf priamo
@hellwant mam vwce a zprv v pomere 90/10. Tam sa rebalancing robí ľahko, okom zhruba. Inv plánom sa vyhýbam, kupujem etf priamo
@matusformanek tie inv. plany v XTB maju nejaky zadrhel? Mas aj ineho brokera?
@matusformanek tie inv. plany v XTB maju nejaky zadrhel? Mas aj ineho brokera?
@hellwant maju. všetko sa v nich kupuje cez frakcie. Na danom inštrumente nevidite vôbec počet ks ale len hodnotu. Navyse ja frakcie nechcem. Frakcia podla XTB nie je cenny papier a su problemy s casovym testom-legislativa SR nepozna pojem frakcia. XTB považuje frakcie za pohladavku, pravo na akciu. Akcia je moja až ked vyskladam cely kus a toto sa zle sleduje vo vypisoch. To su moje dôvody pre ktore sa im vyhybam a kupujem si ETF len na priamo a cele kusy. Pekne a prehladne. vsetko viem odsledovat, čo sa tyka testu a rozumiem tomu. Mam ja IBKR, obaja, aj s XTB su skveli a plnia svoj učel
@anonym_autor mohla by si mi povedať, ako máš rozložene portfólio? Koľko % máš dlhopisy a akcie?
@tl999 akcie 80% dlhopisy 20%
Určite vložiť do Finaxu, resp Portu - menšie poplatky. V Portu je výhoda ze si môžeš zvoliť aj vlastný mix akcií, hlavne SP500. A KEĎ UŽ finax tak portfolio nastavit 100/0. Dlhopisy sa kupujú až na dochodok
@anonym_autor no ale neviem ci je momentalne vhodne davat peniaze do fondov. Je to vsetko na maximach, kludne to moze prasknut a ist rapidne dole. Tiez tuho rozmyslam, ze to praveze na nejaky cas povyberam.
Jednoznačne bitcoin
Určite vložiť do Finaxu, resp Portu - menšie poplatky. V Portu je výhoda ze si môžeš zvoliť aj vlastný mix akcií, hlavne SP500. A KEĎ UŽ finax tak portfolio nastavit 100/0. Dlhopisy sa kupujú až na dochodok
@becko3 v portu potrebujete mat aj vlastny ucet? Nie je prilis odvazne dat vsetko do akciach?
Kúp si domček v Maďarsku.
@anonym_autor no ale neviem ci je momentalne vhodne davat peniaze do fondov. Je to vsetko na maximach, kludne to moze prasknut a ist rapidne dole. Tiez tuho rozmyslam, ze to praveze na nejaky cas povyberam.
@luka82 Stačí si pozrieť graf výkonnosťi SP500 za posledných 50 rokov. Na maximach je vždy. Investori, ktori čakajú na prepady trhu v dlhodobom horizonte robia násobne menej percent ako ti, ktorý investujú priebežne bez ohľadu na to kde sa trh momentálne nachadza