icon

Kam investovať 20 000 EUR?

1. sep 2025

Dobrý večer, ak by mi vedel niekto poradiť, bola by som rada. Kam resp. Do čoho (príp. Cez akú spoločnosť) by ste investovali sumu 20000€, aby bol z nej v budúcnosti čo najväčší zisk? Na Finaxe už nejaké peniaze mám, nie som síce v mínuse, no ani mi to za 2 roky neprinieslo extra zisky (aj keď viem, že musím byť trpezlivá, pretože ide o dlhodobé investovanie) Ďakujem za rady.

Strana
z2
zuzanka.zuzu
1. sep 2025

ak si z BA tak kúp parkovacie miesto... my sme pred 2 rokmi kúpili za 7500, teraz susedia predávajú za 17000 (my nepredávame, ale keby viem kam to vystrelí, tak kúpim vtedy 3ks 🙈)

lizatko1009
1. sep 2025
@zuzanka.zuzu

ak si z BA tak kúp parkovacie miesto... my sme pred 2 rokmi kúpili za 7500, teraz susedia predávajú za 17000 (my nepredávame, ale keby viem kam to vystrelí, tak kúpim vtedy 3ks 🙈)

@zuzanka.zuzu teraz sa jej parkovacie miesto vobec neoplatí kupovat.
autorka-kupila by som akcie

zuzanka.zuzu
2. sep 2025
@lizatko1009

@lizatko1009 to isté tu tvrdili aj pred 2-3 rokmi iné ženy 😂😂😂 najlepší čas na kúpu nehnuteľnosti bolo "včera" a druhý najlepší je "dnes" 😉

spongebob1
2. sep 2025
@zuzanka.zuzu

@zuzanka.zuzu Predavat mozu, ked najdu sprosteho. Teraz z ineho sudka, na ich mieste moze parkovat ktokolvek, odtiahnut cudzie auto nemozu, nas pravny system je postaveny na hlavu.

esmey
2. sep 2025

@anonym_autor za dva roky žiadny zisk? To je ten slávny Finax? Ak to más v dlhopisoch tak chapem, ak akcie/indexy/etf....tak ťa pekne ošklbali a tvoje zisky išli manažérom z Finaxu na ich štvrtú tohtoročnú dovolenku

autor
2. sep 2025
@esmey

@anonym_autor za dva roky žiadny zisk? To je ten slávny Finax? Ak to más v dlhopisoch tak chapem, ak akcie/indexy/etf....tak ťa pekne ošklbali a tvoje zisky išli manažérom z Finaxu na ich štvrtú tohtoročnú dovolenku

@esmey nenapísala som žiadny zisk, napísala som, že tam nemám extra veľký zisk, radšej +300€, ako by to mala zlhnúť inflácia, že? ☺️

autor
2. sep 2025
@lizatko1009

@lizatko1009 ďakujem za radu ☺️

michal711
2. sep 2025
@esmey

@esmey dva roky krásneho rastu a ona nieje v zisku .Isto to nemala v akciách.

tomtom2
2. sep 2025

Ak chcete vyššie zisky, musíte znášať vyššie riziko. Ak teda investícia aspoň na 10 rokov, polovičku by som investoval do indexovych etf fondov kopirujuci nasdaq a za druhú polovicu nakúpil bitcoin ale až v priebehu budúceho roka keď klesne na polovicu svojho vrcholu ktorý dosiahne čoskoro v priebehu nasledujúceho pol roka. BTC nakúpiť prostredníctvom etn fondov cez brokera napríklad xtb aby sa na výnos nevztahovali dane. A teraz to najdôležitejšie, po kúpe nepredávať, teda aspoň bitcoin nie minimálne 8 rokov ináč sa pripravíte o stovky percent ziskov

michal711
2. sep 2025
@tomtom2

Ak chcete vyššie zisky, musíte znášať vyššie riziko. Ak teda investícia aspoň na 10 rokov, polovičku by som investoval do indexovych etf fondov kopirujuci nasdaq a za druhú polovicu nakúpil bitcoin ale až v priebehu budúceho roka keď klesne na polovicu svojho vrcholu ktorý dosiahne čoskoro v priebehu nasledujúceho pol roka. BTC nakúpiť prostredníctvom etn fondov cez brokera napríklad xtb aby sa na výnos nevztahovali dane. A teraz to najdôležitejšie, po kúpe nepredávať, teda aspoň bitcoin nie minimálne 8 rokov ináč sa pripravíte o stovky percent ziskov

@tomtom2 vtipný

autor
2. sep 2025
@michal711

@michal711 😂 kde som napísala, že nemám zisk? Napísala som, že nemám veľký zisk, nauč sa čítať s porozumením.

autor
2. sep 2025
@michal711

@michal711 pomer akcií k dlhopisom 80:20, ty sa určite vyznáš 🤣 ja zatiaľ nie, preto som požiadala o radu, keď nevieš poradiť, prečo odpovedáš? 😂

hellwant
3. sep 2025
@esmey

@esmey Fimax je v pohode, ziadne .ujoviny, jasny poplatok - pre tych co sa nechcu babrat v rebalanse a vzdelavat v investovani je to jedna z dobrych alternativ aj ked nie najlacnejsia. Problem je v cloveku ak si nastavi vela dlhopisov ( vypisuje sa dotaznik, logicky, ak si neskuseny, nepusti ta do akcioveho, potom vidime hrdinov cez XTB, T212, IBKR atd. AKO NEZVLADNU EMOCIE A PRIDU O VSETKO) neociernuj ked nevies.

matusformanek
3. sep 2025

@anonym_autor záleží ako mate nastvene portfolio vo Finaxe-umoznuje totiž nastavenie aj konzervatívne, aj dynamické, zaleži od mixu akcii a dlhopisov. nemôžem ocakat vysoky zisk ak mam konzervativne portfolio. Ideal je vzdy niekde v strede, tak aby vam to vyhovalo-len musime porovnavat porovnatelne. Pozrite si kanal Investicni brambora na Youtube, pripadne knihu Jakuba Dvoraka-Pruvodce pro pasivni investovani. Materialov je plno. Investovat sa da rozumne, dlhodobo, s chladnou hlavou. my mame vsetok majetok v ETF fondoch a rovnako investujeme aj obom dcerkam. Nie je v tom ziadne sarlatanstvo, ani veda, len musite vediet čo robíte. Pri brokeroch XTB, IBKR neplatite ziadne poplatky za spravu portfolia-vo vysledku ušetrite tisice a tisice eur na poplatkoch-ktore su obvykle velmi nenapadne a skryte. len musite vediet čo robíte, lebo kúpiť sa dá aj hlupost

hellwant
3. sep 2025
@matusformanek

@anonym_autor záleží ako mate nastvene portfolio vo Finaxe-umoznuje totiž nastavenie aj konzervatívne, aj dynamické, zaleži od mixu akcii a dlhopisov. nemôžem ocakat vysoky zisk ak mam konzervativne portfolio. Ideal je vzdy niekde v strede, tak aby vam to vyhovalo-len musime porovnavat porovnatelne. Pozrite si kanal Investicni brambora na Youtube, pripadne knihu Jakuba Dvoraka-Pruvodce pro pasivni investovani. Materialov je plno. Investovat sa da rozumne, dlhodobo, s chladnou hlavou. my mame vsetok majetok v ETF fondoch a rovnako investujeme aj obom dcerkam. Nie je v tom ziadne sarlatanstvo, ani veda, len musite vediet čo robíte. Pri brokeroch XTB, IBKR neplatite ziadne poplatky za spravu portfolia-vo vysledku ušetrite tisice a tisice eur na poplatkoch-ktore su obvykle velmi nenapadne a skryte. len musite vediet čo robíte, lebo kúpiť sa dá aj hlupost

@matusformanek Matúš, robis si aj rebalans napr raz za 2 roky? ( ak mas viac etf pokryvajucich rôzne trhy a ti kapitalovo prevazi napr S&p 500? Ci mas 1 celosvetove etf a neriesis?)

matusformanek
3. sep 2025
@hellwant

@matusformanek Matúš, robis si aj rebalans napr raz za 2 roky? ( ak mas viac etf pokryvajucich rôzne trhy a ti kapitalovo prevazi napr S&p 500? Ci mas 1 celosvetove etf a neriesis?)

@hellwant mam vwce a zprv v pomere 90/10. Tam sa rebalancing robí ľahko, okom zhruba. Inv plánom sa vyhýbam, kupujem etf priamo

hellwant
3. sep 2025
@matusformanek

@hellwant mam vwce a zprv v pomere 90/10. Tam sa rebalancing robí ľahko, okom zhruba. Inv plánom sa vyhýbam, kupujem etf priamo

@matusformanek tie inv. plany v XTB maju nejaky zadrhel? Mas aj ineho brokera?

matusformanek
4. sep 2025
@hellwant

@matusformanek tie inv. plany v XTB maju nejaky zadrhel? Mas aj ineho brokera?

@hellwant maju. všetko sa v nich kupuje cez frakcie. Na danom inštrumente nevidite vôbec počet ks ale len hodnotu. Navyse ja frakcie nechcem. Frakcia podla XTB nie je cenny papier a su problemy s casovym testom-legislativa SR nepozna pojem frakcia. XTB považuje frakcie za pohladavku, pravo na akciu. Akcia je moja až ked vyskladam cely kus a toto sa zle sleduje vo vypisoch. To su moje dôvody pre ktore sa im vyhybam a kupujem si ETF len na priamo a cele kusy. Pekne a prehladne. vsetko viem odsledovat, čo sa tyka testu a rozumiem tomu. Mam ja IBKR, obaja, aj s XTB su skveli a plnia svoj učel

tl999
5. sep 2025
@anonym_autor

@esmey nenapísala som žiadny zisk, napísala som, že tam nemám extra veľký zisk, radšej +300€, ako by to mala zlhnúť inflácia, že? ☺️

@anonym_autor mohla by si mi povedať, ako máš rozložene portfólio? Koľko % máš dlhopisy a akcie?

autor
5. sep 2025
@tl999

@anonym_autor mohla by si mi povedať, ako máš rozložene portfólio? Koľko % máš dlhopisy a akcie?

@tl999 akcie 80% dlhopisy 20%

becko3
6. sep 2025

Určite vložiť do Finaxu, resp Portu - menšie poplatky. V Portu je výhoda ze si môžeš zvoliť aj vlastný mix akcií, hlavne SP500. A KEĎ UŽ finax tak portfolio nastavit 100/0. Dlhopisy sa kupujú až na dochodok

luka82
6. sep 2025

@anonym_autor no ale neviem ci je momentalne vhodne davat peniaze do fondov. Je to vsetko na maximach, kludne to moze prasknut a ist rapidne dole. Tiez tuho rozmyslam, ze to praveze na nejaky cas povyberam.

uhlerado
6. sep 2025

Jednoznačne bitcoin

michal711
6. sep 2025
@uhlerado

Jednoznačne bitcoin

@uhlerado srandista

michal711
6. sep 2025
@becko3

Určite vložiť do Finaxu, resp Portu - menšie poplatky. V Portu je výhoda ze si môžeš zvoliť aj vlastný mix akcií, hlavne SP500. A KEĎ UŽ finax tak portfolio nastavit 100/0. Dlhopisy sa kupujú až na dochodok

@becko3 určite menšie poplatky sú keď ideš cez brokera

michal711
6. sep 2025
@luka82

@anonym_autor no ale neviem ci je momentalne vhodne davat peniaze do fondov. Je to vsetko na maximach, kludne to moze prasknut a ist rapidne dole. Tiez tuho rozmyslam, ze to praveze na nejaky cas povyberam.

@luka82 praskne akurát tak balón. Nič nieje nafúknuté takže kľud

tl999
6. sep 2025
@becko3

@becko3 v portu potrebujete mat aj vlastny ucet? Nie je prilis odvazne dat vsetko do akciach?

priscilla07
7. sep 2025

Kúp si domček v Maďarsku.

becko3
7. sep 2025
@luka82

@luka82 Stačí si pozrieť graf výkonnosťi SP500 za posledných 50 rokov. Na maximach je vždy. Investori, ktori čakajú na prepady trhu v dlhodobom horizonte robia násobne menej percent ako ti, ktorý investujú priebežne bez ohľadu na to kde sa trh momentálne nachadza

becko3
7. sep 2025
@tl999

@becko3 v portu potrebujete mat aj vlastny ucet? Nie je prilis odvazne dat vsetko do akciach?

@tl999 Akcie su jedna z možností, najlepšie je SP500, ktoré v dlhodobom horizonte prekonáva iba zopár investičných spoločnosti na svete

Strana
z2