icon

Kámoška nevie ušetriť peniaze a stále míňa

sanah
19. aug 2018

Ahoj maminky, mam kamosku, ktora zije v zahranici a ktora sa snazi usetrit peniaze, ale jej to neda a aj ked nieco usetri, tak to za chvilu minie. Neviem co jej uz poradit, mozno niektora z vas mate nejaky super napad...
Ona nefajci, nepije, nekupuje drahe oblecenie, nic.. proste napr. ide napr. do potravin skoro kazdy den a to je dovod preco neusetri...proste ma potrebu stale kupovat.
Uz som jej radila kopec veci: aby skusila sa to v sebe potlacit - neuspesne, alebo aby objednavala online a dala si doniest nakup, obalkovanie, sporiaci ucet a aj z toho vyberala (ona zije v zahranici a nemaju tam taky ucet ako my mame tu, ze si zadas 5 rokov sa nesmies z neho vyberat)...
Co by ste jej poradili? Dakujem velmi pekne, snad niektora poradite 🙂 Pekny vecer

Strana
z2
tova
20. aug 2018

@sanah A jej priatel nieco odklada? lAko on a planuje buducnost? kamaratka na Sk jej bude setrit peniaze a ona byvat s priatelom a 2 detmi??? Podla mna to je ich zalezitost ako si financuju domacnost. Ked nic nevie usetrit potrebuje vacsi prijem. Otazka je ci vyhadzuje jedlo? pises ze nie, nakupuje len to co spotrebuje. Proste ziju z ust do ust . Musia zvysit prijem ked chce usetrit.

elaela23
20. aug 2018

Ved ucet si moze zriadit na SK a posiat si tam peniaze,tak ze nebude vyberat.

lmml
20. aug 2018

Mne môj chlap spravil toto..😂 jediné on to otvorí..😂😂😂😂 je to pokladnička a keď je potreba míňať hodím peniaze tam! 😂 A som bez peňazí..😂 a je ušetrené..😂😂😂

asia83
20. aug 2018

@romiada Prepáčte, ani sestre by som na účet peniaze neposielala, nieto ešte kamarátke.

liljana
20. aug 2018

Ked clovek nebol vychovany k hospodareniu v rodine, je tazke sa to naucit, najma ak partner za neho plati najvacsie ucty. Musia si nastavit financie vo vztahu. Nech zacne tiez platit cast hlavnych vydajov. Pride vyplata, zaplatit nutne vydavky ako najom, energie, mat 2 sporiace ucty.
Na jeden, (na ktory sa siaha iba v nutnom pripade) presunut 15-25% ako setrenie, na druhy na bezne vydaje a kazdy tyzden previest odtial na ucet 100-150 eur na vydaje na ten tyzden.
Niektorym ludom pomoze iba to, ze neminu peniaze, na ktore nemaju okamzity pristup.

asia83
20. aug 2018

@sanah Musí si viac vážiť svoje peniaze. Je pekné, že jej chcete pomôcť, ale s týmto nič neurobíte. Byť skromnejšia, menej jesť, kupovať menej potravín, kupovať potraviny v akcii, viac kusov do zásoby, potom ich dlho nemusí kupovať.

mijo53
20. aug 2018

ako šetriť? prvá zásada je hneď v deň, keď prídu peniaze na účet odložiť na iný účet 10 %, potom ako už niektoré písali - robiť si jedálniček na týždeň, urobiť veľký nákup základných potravín a potom len dokupovať chlieb, pečivo, mlieko, maslo, zadať si na pravidelné platby trvalé príkazy so splatnosťou v rozpäti 1-2 dní a potom sú na účte už len "čisté peniaze", s ktorými sa dá narábať a uvažovať nad nimi - potrebujem si niečo dokúpiť na seba? koľko potrebujem ešte na benzín a pod. a na konci čo ostane, šup s nimi zase na osobitný účet a ďalší mesiac začínať od znova - akoby od nuly. U nás to funguje

jana_eyre
20. aug 2018

zalozit novy ucet a vyhodit kartu.. ale ked nezobrala tvoje rady, tak akekolvek ine su zbytocne.. ona si musi uvedomit ze chce setrit..

moonlight1210
20. aug 2018

@sanah tak nech si zriadi terminovany ucet v slovenskej banke, bez karty a dava si posielat rovno z prace cast penazi tam.

sanah
autor
20. aug 2018

@lmml 😂😂😂😂😂

sanah
autor
20. aug 2018

@tova ano jej muz setri hah

nadazdi
20. aug 2018

Povedz nech si založí nejaké poistenie so šetrením.. my mame kvôli malej a to sa dá vybrať len keď sa niečo stane alebo v určitom roku inak nie :D ja mám tiež problém šetriť ale tak to by museli prestať výpredaje a zavrieť AliExpress a to sa nestane takže zbohom peniaze

fefe123
20. aug 2018

ono sú aj ľudia, čo nedokážu šetriť a nikdy sa to nenaučia... vždy minú, čo majú a ďalší mesiac odznova... poznám veľa takých ľudí.... ak ich potom niečo prikvačí, tak si aj tak vždy nejako pomôžu...

ivka_bv
20. aug 2018

Ja som presne take postkomunisticke decko. Ked vidim nieco v lesklom obale, tak "ma az trasie", ze si musim kupit. A je uplne jedno, ze je to gel na pranie, ci malinovy ocot. Proste taka mala droga (na nicom inom zavisla nie som, ani fajcenie, ani alkohol, nic, len toto). Proste taka zavislost na nakupovani.
Vyriesila som to tak, ze mam na ucte viac menej iba sumu na fungovanie cez mesiac (ostatne peniaze mam na inych uctoch - je to trochu komplikovane, lebo momentalne nepracujem, takze nedostavam vyplatu, ale muz mi posiela peniaze narazovo, nie kazdomesacne - preto som vsetko zhrnula na ine ucty a mesacne si preposielam na hlavny ucet "vyplatu").
A ked zistim, ze mi nieco v domacnosti chyba, tak si to idem cielene kupit. Tak saturujem potrebu minat. A vytvorila som si 2 velke dlhodobe ciele, 1. splatit hypo a 2. kupit dom, takze mam ucet specialne na to a snazim sa tam nechat co najviac penazi - mam potom mensie nutkanie nieco stale kupovat a odoberat odtial. Drzim jej palce, je to zaberak ovladat to.

sanah
autor
20. aug 2018

@ivka_bv hah :D

sanah
autor
20. aug 2018

@fefe123 veru je dost takych ludi

sanah
autor
20. aug 2018
vanesanova
25. aug 2018

No ja neviem mne teda zbieranie vsetkych blockov za mesiac vobec nepomohlo akurat ze som zistila ze som minula uplne vsetko co sme zarobili s muzom a ze vsetko ide aj tak na potraviny...teraz som citala od toho miliardara warenna buffeta tipy ako sporit...on napisal aj celu knihu ako zbohatnut no a co mi ostalo tak v pameti ze najprv odlozit sumu na sporenie bokom a az to co ostane minat...nie na opak.

Strana
z2