icon

Karta a zmiznuté peniaze

alexas56
15. aug 2023

Ahojte,
dnes sa mi stala veľmi zvláštna vec. Bola som v práci, keď mi prišla sms, že z účtu mi odišlo 200 eur. Všetky platby mám nadstavené tak, že keď niečo idem platiť, musím to najskôr v aplikácií potvrdiť, no dnes mi len prišlo oznámenie, že mi stiahlo 200 eur a veľmi čudný názov stránky. Hneď som išla do banky sa spýtať, že čo to mohlo byť, kedže som nič neobjednávala a na nejaké sms, alebo podvodné emaily sa nedám nachytať. V banke mi zablokovali kartu a pani mi povedala, že som nemusela ani nič otvárať, alebo zadávať údaje, že stačí, že mám kartu uloženú v mobile a platím sňou..vraj sa už vedia dostať aj takto ku karte. Stalo sa niečo podobne aj Vám ? Vrátila Vám banka peniaze ? ďakujem

bublinka1426
15. aug 2023

@nelca84 samozrejme taki ukradnu celu penazenku bez ohladu na cash ci card. ;)

nelca84
15. aug 2023

@lucka1222 to akej banke trvalo pol roka??? Tipujem unicredit.
S nimi som uz pocula podobnu skusenost.

lucka1222
15. aug 2023

@nelca84 Slovenská sporiteľňa, ale bolo to už dávnejšie, asi pred 5-timi rokmi

nelca84
15. aug 2023

@lucka1222 tak ja mam tiez slsp a mne to vratili takmer okamzite

miamia04
15. aug 2023

@bublinka1426 tak chápem, že hotovosť ti nezneužijú ako kartu, ale ako sa to dá zabezpečiť, aby sa to nestalo? Limitom?

lucka1222
15. aug 2023

@nelca84 mne vtedy povedali, že platby /bolo ich viac naraz/ odišli na zahraničný účet a vtedy má banka na vybavenie reklamácie pol roka. A ten limit aj dodržali skoro na deň, aj to som to musela ešte urgovať. Ale boli som rada, že peniaze sú späť.

bublinka1426
15. aug 2023

@miamia04 tak zevraj zu niektori maju aj citacky co vedia precitat aj zadne kody na karte(posledne 4cislie atd atd)......uz teraz ti hackeri...no maju vsetko riadne premyslene, a aby sa to nestalo, platit cashom..( nie je bezpecne paltit mobilom ani hodinkami ani kartou priamo contactless....)
ale chapem je to moderne..
cim viac vyuzivame modernu techniku tym viac je napadnutelna

apolka77
15. aug 2023

@nelca84

@miamia04 ja tiež mám limit na nákupy cez internet dokonca len 20 eur presne preto aby mi nezneužili...zaberie to minútku zmeniť limit keď nakupujem a vždy sa vrátim na sumu max.20 eur...

minesasubu
15. aug 2023

Mojej mame sa stalo ze niekto jej skopiroval kartu pomocou citacky 2x po 50€ nejake hry , takze nosime karty v ochannom obale
v dnesnej dobe su podvodnici velmi prefikany a aj technologia im to dost ulahcuje hroza

nelca84
15. aug 2023

@lucka1222 pol roka povedali aj mme, ze je lehota, ale nakoniec to trvalo 2 pracovne dni

bublinka1426
15. aug 2023

@minesasubu presne o tom pisem

lucka1222
15. aug 2023

@nelca84 tak už sa potom odvtedy polepšili, že ti to vybavili takto rýchlo ☺

miamia04
15. aug 2023

@bublinka1426 @minesasubu a ako to skopírujú tou čítačkou? Akože máš pri sebe kartu , on sa k tebe priblíži, prečíta udaje o karte, a potom ako tie údaje zneužije? Aké puzdro ochranné? Bože, to sa budem báť nosiť kartu so sebou.

bublinka1426
15. aug 2023

@miamia04 pri platbe kartou. mus tam byt priamy kontakt

miamia04
15. aug 2023

@bublinka1426 aha, myslíš platba kartou kontaktne? Vtedy odkopírujú údaje?

nepic
15. aug 2023

@bublinka1426
Áno pokiaľ ti ich fyzicky neukradnú,lebo aj to sa stávalo a ktovie či nie viac ako teraz s karty.

rebrambora
15. aug 2023

@nelca84 ja musim potvrdzovat aj zahranicne platby.

minesasubu
15. aug 2023

@miamia04 staci googlit - https://www.margaretkashop.sk/bezpecnostne-puzd...

presne ked platis tak vtedy karta musi byt aktivná,
je kopec domuntov o tom ako to robia , ja to nvm az tak do detailov vysvetlit ale viem ze sa to deje

alexas56
autor
15. aug 2023

moja banka je tatra banka a presný názov ,,stránky'' napíšem ale nejaký Jefferson donathan ? alebo nejak tak, napíšem presne, keď budem pri mobile.

miamia04
15. aug 2023

@rebrambora toto som si myslela tiež, že predsa tie platby sa potvrdzujú vždy, aj do zahraničia nie? Je tam 3d secure, ako ochrana, či ako sa to volá.

miamia04
15. aug 2023

@minesasubu lepšie o tom vedieť, aj keď sa mi to nepáči, ale mám aspoň možnosť spraviť niečo na svoju ochranu. Ďakujem

nelca84
15. aug 2023

@rebrambora
@miamia04 o tom neviem, ze by sa zahranicne platby potvrdzovali, mozno niektore 🤷‍♀️ ja napr. casto objednavam aj aliexpres a to sa vobec nepotvrdzuje, len stiahne platbu

luccija
15. aug 2023

@alexas56 stalo mužovi odišli peniaze na Ukrajinu 150 eur do nejakého eshopu do 2 t ich vrátili a to kupuje cez internet výnimočne.

miamia04
15. aug 2023

@minesasubu @nepic z čoho je ten materiál, ktorý bráni odčítaniu údajov kariet? Čítam, že tam je alobal . To stačí?

miamia04
15. aug 2023

@luccija a kartu tiež zablokovali a vydali novú? Bezplatne?

miamia04
15. aug 2023

@nelca84 tebe, keď potom prišla nová karta za tú zneužitú, si platila nejaký poplatok za vydanie novej?

nelca84
15. aug 2023

@miamia04 za poplatok, ale tusim mi ho potom vratili

liz_lemon
15. aug 2023

@nelca84 to, ci je platba 3DS zavisi od obchodnika, v EU je to povinne, banky vsak maju aj rozne vynimky, kedy ti platba prejde bez potvrdenia
@miamia04
@minesasubu kto ti povedal, ze karta bola skopirovana? je to blud, ked dojde k zneuzitiu, tak takym sposobom, ze si generuju nahodne cisla kariet, ktore skusaju, ci nejde o "zivu" kartu, a ked zistia, ze je, tak ju pouziju, a to puzdro...naozaj veris vsetkemu, co kto napise, aby predal svoj tovar?
@bublinka1426 vraj niektori maju...nesir bludy
@alexas56 vobec never takej hluposti, ze staci mat kartu v mobile, a da sa to zneuzit, pani tomu zjavne vobec nerozumie, ako to cele funguje, ked platis mobilom, nepouzivas cislo karty, ale token

miamia04
15. aug 2023

@liz_lemon takže keď mám limity na karte nastavené nízke, prip.0 na platbu na internete, tak tým znížim prípadné riziko, nie?

bublinka1426
Autor odpoveď zmazal