icon

Kde berú mladí ľudia odvahu vziať si hypotéku na bývanie?

24. dec 2024

Zdravim. Nechcem aby to vyznelo hlúpo ale ..... Kde berú mladý ľudia odvahu vziať si v dnešnej ťažkej dobe hypotéku na bývanie? Sama túžim po vlastnom bývaní. Ale pri dvoch deťoch a ja na materskej a pri cenách nehnuteľností (či už kúpa alebo novostavba) to je strašné nereálne . Úroky vysoké ceny nehnuteľností alebo materiálu detto. Smutná som s toho strašne

katulienkax
24. dec 2024

@reanda a chýbali by sme niekomu keby sme vymreli? Žili by tu zvieratá a nie zdegenerovane ľudstva. To je taká mantra o vymretí ľudstva.

katulienkax
24. dec 2024

A nemala a co by sa stalo keby polovica ľudstva nemala deti.

bosorkabb
24. dec 2024

Keď som neplánovane čakala syna začali sme riešiť naše prvé bývanie. Momentálne mám 3 deti a 4 hypotéku. Vždy som predala menší a kúpila väčší byt. Vždy som na tom zarobila. Momentálne mám 4 izbový v centre mesta. Ale nešlo to hneď všetko.
Nikdy sme nežili u nikoho v rodine. To robí len problémy. Chvíľu sme žili v podnájme cca rok a hneď ako sa dalo sme riešili hypotéku.
A nikdy som nebola na rodičovskej dovolenke 3 roky.
To nie je o odvahe to je proces osamostatniť sa.
Neviem ako ste na tom finančne. Alebo aké máte priority, vízie do budúcnosti.

olimuc
24. dec 2024

Isla som makat do zahranicia, bez frajera a s jednym kufrom … hypo bola sakra draha ako 1 osoba so zahranicnym prijmom + najom tam … odmakane za necely polrok splatene + dieta ma start do buducnosti. Este uvazujem nad 3tou … ale citim sa uz stara a ako samozivitel sa mi uz nechce a Teraz by som mala obavy … len to su roky prace a snazenia sa, ziadne 3 roky MD/RD alebo viac … ale ako vsetci ostatni obcas to bolo z odretymi usami a aj preplakane noci … nesed doma a chod makat a 2 ja sa na hypo zmozete

anonym0001
24. dec 2024

Na to treba rozum, nie odvahu. Vzdy lepsie platit svoje ako cudzie. Hypotekou nic nestracas, je to velmi dobre riesenie, ak nechces peniaze vyhadzovat oknom.

nynia
24. dec 2024

Nie je to o mladych ale v starych ale o dobre a zle zarabajucich. Kto si najde dobre platenu pracu idealne obidvaja z paru tak nie je problem ale ked ani jeden nema dobre platenu pracu tak to problem je.

raffaella
24. dec 2024

Všetko podstatné už bolo napísané vyššie, ja len dodám že priviesť deti na svet a mať vyriešené vlastné bývanie ešte predtým znamená plánované rodičovstvo.
Vlastné bývanie nemusí nevyhnutne znamenať vlastná nehnuteľnosť, postačí aj podnájom ktorý si vie rodina finančne zabezpečiť. Hlavne nebyť odkázaný na milosť a nemilosť rodiny, pretože to sa môže ľahko zvrtnúť.
Keď spomínaš ťažkú dobu ohľadom hypoték - vždy to tak bolo, hypotéky sú sekera na krku ale väčšina ľudí to tak musí riešiť. My sme tiež brali na prvý spoločný byt v manželstve za ďaleko vyššie úroky pri cenovom strope bytov v Bratislave, ale inak by sme deti na tento svet nepriviedli bez zabezpečenia adekvátneho bývania.
Taktiež nie je povinnosť byť na MD 3 roky. V mojom okolí sa mamy vracajú do práce bežne oveľa skôr - a to často nie z finančných dôvodov, ale z vlastných potrieb.
Netreba byť smutná, skús tu energiu pretaviť na to aby ste sa z tejto situácie dostali a zabezpečili sebe a deťom adekvátne vlastné bývanie.

reanda
24. dec 2024

@katulienkax hej, sami sebe by sme chybali.. ale ak mas v ucte viac zvierata, ako ludi, kludne si sa mohla narodit ako zviera

ukgirls
24. dec 2024

vsetko je realne ak si nastavis hranice.. kto chce dokaze... poznam slobodnu maminu,co si kupila 2izbak a v pohode ho sama splatila bez muza... ale nenasekala si najskor deti ... musis byt doma 3 roky? sup do roboty ty aj muz.. troska sa uskromnit , naucit sa setrit a mate to..alebo miesto vypisovania na nete a stazovania sa si sprav rekvalifikaciu aby si si nasla lepsie platenu pracu a nie niekde za minimalku a prispej na kupu domu ...

subartic
24. dec 2024

4 ešte vyživované deti v čase brania hypotéky (49 rokov) , od 49 rokov splácam hypotéku na dom , sama. Úrok 3,69 , 18 rokov splácania .Netreba sa toho báť, treba pracovať , byť finančne gramotný a určiť si finančné priority.

lucky_k
24. dec 2024

Dom svokrovcov vám ostane? Budete musieť vyplatiť súrodencov manžela? Ak áno, tak by som rýchlo riešila hypo pre vlastné bývanie, lebo čím je človek starší, tým horšie dostáva hypo/úver a za horších podmienok. Vo finále vás čaká vyplatenie súrodencov + úprava domu, lebo je to zrejme starší dom a určite nie podľa vašich predstav, takže keď.mi budeme doplácať vlastné nehnuteľnosti, vy ju budete začínať splácat a prerábat. A to ti poviem, to je ešte len odvaha ....

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
mandzula
24. dec 2024

@thunderdome pri tomto nastaveni zmyslania by bolo vlastne fajn ostat aj v jaskyni omotani len bedrovym ruskom.

petamich
24. dec 2024

U nas plati to, co napisala @gemerka17, najskor sme si nasli dobru pracu a financne sa zabezpecili a az potom sme riesili dieta, vratila som sa skor do prace a nebola na rodicovskej 3 roky (prestriedali sme sa aj s manzelom) a tento rok sme si brali dalsiu hypoteku, kedze sme potrebovali vacsi byt, kazdy mame nejako usporiadane priority, ja ako dieta slobodnej matky zijucej roky na socialnych davkach, som radsej odsunula manzelstvo a dieta, aby som sa finacne zabezpecila, kazdy to ma nejako aj moznosti aj priority

mandzula
24. dec 2024

@petamich alebo ti ako mne gynekologicka povie, ze nemam sancu pocat prirodzene, da ti cislo do centra asistovanej reprodukcie a bum, kym to zacnes vybavovat, do roka rodis, lebo vsak pozor si davat netreba.😀 To len k tomu planovanemu rodicovstvu, ze nie vzdy sa vsetko da naplanovat a niekedy zasiahne vyssia moc.

candii
24. dec 2024

Jasné že sa najskôr rieši bývanie. Apropo cena prenájmu u nás v meste je od 450€ .. tak radšej si budem svoju hypo splácať ako cudziu.

petamich
24. dec 2024

@mandzula pravdu mas, nie vsetko sa da naplanovat :D

sissy27
24. dec 2024

A ze som tak smela - kedy bola lahka doba?? Lebo mam dost rokov a nespominam si, ze by pecene holuby do ust padali a peniaze rastli volne na stromoch, vzdy sa bolo treba obracat, aby clovek nieco mal.
Niekto to riskol a zobral hypo, ty zijes svoj pohodlny zivot u svokrovcov, v com je problem? Ved ked nemusite drahu hypo splacat, tak isto mate kopu penazi nasetrenych, co ini posplacaju za 30 rokov, vy o 30 rokov kupite len tak z uspor, nie? 🤷‍♀️

pieksamaki
24. dec 2024

@thunderdome občas sa da, občas nie......je fajn ze prišla aj možnosť hypoteky ako forma bývania...znižuje konflikty v rodinách, ale aj zvyšuje.....
Ale ten kto pracuje musí mať aj svoje súkromie....neviem si predstaviť sa sústrediť na prácu ako Rómovia a lebo ľudia v Indii. Je to pritiahnuté za vlasy.....nemusi to byť luxus, ale súkromie ma mat každý človek, iba vtedy sa.nauci hospodáriť a obhájiť svoje. Vlastnícke právo prišlo s dobou.....a ako prišlo, tak možno éra odíde.....ekonomiku tvoríme my ....

sissy27
24. dec 2024

@thunderdome v tvojom pripade je chudoba tvoja volba. Lenivost a nic ine. Ak mozu pracovat ztp ludia s mentalnym ci fyzickym handicapom, tak mozes aj ty, ale ty sa budes radsej vyhovarat a zbierat plechovky. To je tvoja volba a nie chyba niekoho ineho.

gribka1
24. dec 2024

Keď si nakoniec človek prepočíta, za koľko kúpil, koľko zaplatil a akú má hodnotu nehnuteľnosť po 15, či 20 rokoch.

lucky_k
24. dec 2024

@sissy27 toto si vystihla úplne presne

kristina82
24. dec 2024

Aki ste tu skoro vsetci velmi " mudri", keby malo byt podla vas tak vsetky zeny rodia po 40-tke,pretoze ked maju beznu pracu ona aj on,tak citit sa financne zapezpeceni aj pre dieta by bolo az po tomto veku.len aby potom mohli mat deti.tiez som za zdrave planovanie buducnosti,ale deti je najlepsie porodit do 30- tky.a to viem porovnat,mala som dieta ako 21 rocna - s hypotekou( a dalo sa ,uskromnili sme sa) a aj ako 40 rocna- s konciacou hypotekou.

sweet20
24. dec 2024

Ako sa hovori.. postav dom, zasad strom, splod syna.. byvanie ako prve a potom deti.. a co ti brani si zobrat teraz hypo?

gabu_lienka
24. dec 2024

Tak ja si zas neviem predstavit zadovazit si deti a nemat samostatne byvanie ( a je jedno ci hypo alebo podnajom). Ceny podnajmov boli a su take, ze sme samozrejme zobrali hypoteku a kupili byt. Mame dve deti a tie nas teda stoja daleko viac ako ta hypoteka..

sweet20
24. dec 2024

@kristina82 na hypo ti staci pracovat max. Rok.. aby ti dali.. zalozis barak alebo prispeju rodicia a je to.. nemali sme ziaden problem ani nikto z rodiny..

lucky_k
24. dec 2024

@thunderdome . To len niektorí si vymýšlajú luxusy že 3-ja v jednom byte či dome. 🤣🤣🤣 tak toto ma pobavilo teda....Jedna rodina žije v jednom dome fakt luxus 🤣🤣🤣.....moja, to je štandart pracujúcich, zodpovedních ľudí

temperity
24. dec 2024

Z niektorych komentarov zien na stedry den mi je zle. Kolko zla je v ludoch aj na Vianoce.

petronela1985
24. dec 2024

My sme z tých šťastnejších, stavali sme dom, ale bez hypotéky. Máme jednoduchý bungalov, žiadne extra vybavenie, proste funkčné bývanie. Na čo sme mali toho času a čo dokážeme udržiavať tohto času. Rodinu sme založili až po nasťahovaní do domu, boli sme 5 rokov manželia, keď sa nám narodila dcérka. Teraz mám dve detičky, úprimne, keby sa vtedy zasekneme a riešime to opačne, bývame doteraz u svokry. Holt, mala si nad tým premýšľať skôr.

bosorkabb
24. dec 2024

@thunderdome veď kľudne tak môžeš žiť.